În această vară, compania BASF a dat startul evenimentelor horticole pornind maratonul inovaţiei în culturile viticole şi în plantaţiile pomicole. Evenimentele dedicate culturilor viticole au fost organizate astfel: la Salina Turda, jud. Cluj, pe 18 Iunie, Cramele Recaş, jud. Timiş, pe 21 Iunie, MD Agricola, loc. Potelu, judeţul Olt, pe 29 iunie, Mera Com, loc. Dragosloveni, judeţul Vrancea, pe 10 iulie, Crama Viişoara, judeţul Constanţa, pe 12 iulie, Agroindustrial Ceres, judeţul Iaşi, pe 19 iulie şi la Crama Budureasca, Gura Vadului, judeţul Prahova, pe 20 iulie.
Referitor la activitatea desfăşurată în domeniul pomiculturii, acesta a constat în două întâlniri găzduite de către AGROFRUCT Fălticeni, jud. Suceava, în data de 17 iulie şi POMBIS Bistrita, jud. Bistriţa-Năsăud, în data de 24 iulie a.c.
În cadrul evenimentelor Field Days BASF dedicate culturilor horticole au fost puse în discuţie cele mai noi soluţii pentru protecția plantelor. La Crama Viișoara din localitatea Viișoara, comuna Cobadin, judeţul Constanţa, aparţinând domnului Gheorghe Albu, gazda evenimentului, invitaţii au vizitat lotul demonstrativ unde au fost aplicate produsele BASF. Specialiştii companiei BASF România au prezentat produsele de protecţie a culturii, dar şi pe cele de prevenire și combatere la viţa de vie. Organismele dăunătoare viței de vie evoluează, iar cu ele odată și soluțiile BASF. După strobilurine, BASF a lansat carboxamidele și benzofenonele pentru vița de vie, produse al căror mod de acțiune biochimic asupra organismelor dăunătoare sunt diferite de cele ale substanțelor active existente. Datorită inovaţiilor BASF, viticultorii dispun de substanțe active și de soluții noi pentru a controla bolile și dăunătorii viței de vie.
Robert Băicoianu, Director de Vânzări Culturi Horticole BASF România, a declarat: “BASF este una dintre companiile cele mai implicate în producerea şi omologarea fungicidelor. Anul acesta am început o acţiune pe viticultura şi am lansat produsu Sercadis pentru combaterea făinării la viţa de vie. Din 2018, viticultorii au la dispoziţie, de asemenea, produsele SORIALE LX şi Delan® Pro împotriva manei la viţa de vie. Substanţele active din aceste produse stimulează mecanismele de autoapărare ale plantelor împotriva bolilor şi noi avem mari speranţe în eficacitatea lor, lucru dovedit cu prisosință în plantațiile Cramei Viișoara.”
Compania BASF propune pentru combaterea moliei strugurilor insecticidul Fastac ®Active, pe bază de alfacipermetrin. Produsul are un efect rezidual bun şi este rezistent la spălare. Sunt suficiente două tratamente, la interval de 7-10 zile. Timpul de pauză recomandat este de 21 de zile. Efectul său este foarte rapid, atât asupra adulţilor, cât şi asupra larvelor.
Împotriva făinării, BASF recomandă folosirea fungicidului Vivando®, un compus pe bază de metrafenonă. Această substanţă de ultimă generaţie distruge făinarea, intervenind pe mai multe niveluri în ciclul de dezvoltare a agentului patogen. Sunt necesari doar 0,2 litri substanţă dizolvată în 500-1.000 litri apă/ha. Se aplică preventiv maximum trei tratamente/an, cu o pauză de 10-14 zile între ele. Timpul de pauză este de 28 de zile. Se poate aplica de la apariţia frunzei a cincea şi până la coacerea boabelor. Este foarte rezistent la spălare, astfel că este suficient să nu plouă o oră de la aplicare.
Un produs nou pentru combaterea făinării este Sercadis®. Fungicidul conține substanța activă fluxapiroxad (300 g/l), din grupa SDHI – inhibitori ai enzimei succinat dehidrogenază. Fluxapiroxad are o structură moleculară unică, de unde rezultă o mobilitate deosebită în interiorul plantei. Are acțiune translaminară și activitate acropetală care determină o protecție uniformă a culturii. Fluxapiroxadul blochează producerea de energie a agentului patogen. Mai exact, blochează funcționarea enzimei succinat dehidrogenază, întrerupând lanțul respirației mitocondriale. Substanța activă are proprietăți unice de redistribuire, pentru o protecție de lungă durată. Sercadis® inhibă puternic germinarea sporilor, elongarea tubului germinativ, creșterea miceliului și sporularea. După aplicarea produsului, odată ce soluția s-a uscat pe suprafața frunzei, o parte din substanța activă se fixează puternic datorită proprietăților sale lipofile și numeroase molecule încep să se unească.
Directorul de Vânzări Culturi Horticole BASF România a subliniat că: “Sercadis® combate în mod eficient făinarea la vița de vie. Este un fungicid cu mod nou de acțiune, având mobilitate unică în plantă, iar redistribuirea depozitelor de substanță activă se realizează pentru perioade lungi de protecție. Produsul se usucă rapid pe frunze, după aplicare și are o rezistență foarte mare la spălare. De asemenea, Sercadis® prezintă o compatibilitate ridicată cu alte produse de protecție. Prin utilizarea noului fungicid de la BASF, fermierii vor avea numai beneficii, iar producția de struguri va fi sigură din punct de vedere fitosanitar.”
Fungicidul Forum® Gold conţine două substanţe active, dimethomorph şi ditianon, având o acţiune sistemică împotriva manei viţei-de-vie. Se poate aplica de la apariţia frunzei a cincea şi până la intrarea în pârgă. Se pot efectua trei tratamente/sezon, la 10 zile, iar timpul de pauză este de 35 de zile. Se folosesc 1,56 kg, iar substanţa este dizolvată în 1.000 litri apă/ha. De notat este că Forum® Gold reduce riscul apariţiei rezistenţei manei la tratamente şi nu are impact asupra calităţii mustului.
Delan® Pro este un fungicid cu tehnologie proactivă, pe baza de ditianon și fosfonați de potasiu, pentru combaterea manei la vița de vie. Substanța activă ditianon are efect preventiv și inhibă germinarea sporilor. Aceasta aderă stabil și uniform pe plantă asigurând un efect de contact. Totodată, este o componentă importantă a stategiei anti-rezistență. Substanța activă fosfonați de potasiu acționează sistemic și are un mod de acțiune dual, care implică atât efecte toxice asupra fungilor cât și stimularea sistemului de apărare al plantelor. Produsul poate fi aplicat în maximum 4 tratamente pe an, la un interval de 10 zile între tratamente, pe perioada de vegetație BBCH 53 – 83, respectiv de la stadiul de inflorescențe clar vizibile și până la momentul în care boabele dezvoltă culoarea specifică.
Un nou fungicid sistemic pentru combaterea manei la vița de vie este Soriale® LX. Substanţa activă este caracterizată de o mobilitate remarcabilă în plante, iar sistemicitatea sa se manifestă atât în mod ascendent, cât și în mod descendent. Acidul fosfonic – substanţa activă, induce o reacţie sistemică de autoapărare a plantei (SAR). Activitatea produsului este mai evidentă în prezența vegetației tinere și în fenofaza de creștere activă, permițând, datorită sistemicității acestuia, și protejarea vegetației care se formează după tratament. Produsul se utilizează în tratamente preventive împotriva manei la viţa de vie (Plasmopara viticola), folosind o doză de 3-4 l/ha. În situaţia unei presiuni reduse de infecţie sau când se foloseşte în amestec cu fungicide de contact împotriva manei, doza aplicată poate fi de 3 l/ha.
Pe lângă aceste produse, Robert Băicoianu recomandă şi fungicidul Cantus®, care combate eficient putregaiul cenuşiu. Se folosesc 1-1,2 kg/ha. Este suficientă o singură aplicare, care se face fie la început de înflorit, fie la închiderea ciorchinelui sau la intrarea în pârgă. Timpul de pauză necesar este de 21 de zile.
Şi în cadrul evenimentului organizat la Crama Budureasca specialiştii au prezentat programul de tratament pentru combaterea agenţilor patogeni la cultura de viţă de vie. Robert Băicoianu, Director de Vânzări Culturi Horticole BASF România, a trecut în revistă produsele utilizate în schema de tratament, doza recomandată şi fenofaza aplicării. Pentru făinare au fost recomandate produsele: Polyram® DF, Sercadis®, Kumulus®, Vivando® şi Cabrio® Top, iar pentru mană: Delan® Pro, Cabrio® Top, Forum® Gold şi Soriale®LX. Produsul Cabrio® Top a fost recomandat pentru mană, fainare, putregaiul negru şi excorioză.
“Grupul BASF participă activ, prin cercetare și inovații, la progresul sectorului viti-vinicol. În fiecare an, BASF investește peste 300 de milioane de euro în inovație. Eforturile sunt direcționate spre descoperirea unor noi moduri de acțiune, noi familii chimice, noi concepte de protecție, mai eficiente și mai responsabile față de om și mediul înconjurător”, a explicat Directorul de vânzări al companiei.
În cadrul ambelor evenimente, Robert Băicoianu a concluzionat că: “În podgorii există trei factori favorizanţi ai bolilor: umiditatea ridicată, temperaturile crescute şi foliajul bogat al anumitor varietăți genetice, respectiv soiuri. Dacă este cazul, tratamentele bazate pe produse de contact trebuie să fie înlocuite cu produse sistemice, în aşa fel încât gradul de protecție al plantelor să fie mai mare și pe o durată mai lungă de timp.”
Cu prilejul evenimentelor organizate de compania BASF la Crama Viișoara din judeţul Constanța şi Crama Budureasca din Judeţul Prahova, reporterii revistei Business Press Agricol au stat de vorbă cu fermierii şi specialiştii prezenţi pentru a afla impresiile legate de aceste manifestări horticole.
Proprietarul Cramei Viişoara, Gheorghe Albu, a declarat: “Satul Viișoara este o regiune cu o mare încărcătură istorică, dar în același timp și una sufletească. Aici, la Crama Viișoara, se fac cele mai rafinate și premiate vinuri, care se prepară după cele mai vechi datini transmise de la bătrânii satului. Pentru mine, la ora actuală, cea mai mare satisfacție este să pot oferi din experiența mea pentru a face ceva util pentru semenii mei. Acest lucru mă motivează și îmi dă putere în activitatea pe care o desfășor zi de zi.
Astăzi, la întâlnirea BASF, producătorii agricoli invitaţi, cultivatori de viță de vie, au avut oportunitatea să viziteze loturile demonstrative în care s-au aplicat pachetele tehnologice specifice acestei culturi și să aprecieze calitatea produselor. Astfel, în ciuda faptului că în ultima perioadă numai în zona noastră au căzut peste 200 de litri de apă pe metru pătrat şi că umiditatea în exces este dăunătoare viței de vie, am putut observa cu toții că strugurii nu sunt afectați deloc, dar și că aparatul foliar se prezintă destul bine.
Este bine ca noi, producătorii agricoli, să ne oferim disponibilitatea, astfel încât să putem colabora cu aceste companii pentru a ne bucura de producții mari și de calitate, folosind produse eficiente. În prezentarea de astăzi, reprezentanții BASFau subliniat că în funcție de stadiul în care anumite suprafețe sunt afectate de boli, dăunători sau calamități, ei pot oferi soluții pentru a stopa aceste probleme. După cum aţi putut observa, întâlnirea a fost un succes deosebit pentru că participanții, proprietari de viță de vie, au mari probleme privind calitatea strugurilor. De aceea, îndemnul meu pentru ei este să foloseacă cu încredere produse performante la recomandarea specialiștilor BASF, pentru a realiza producții de calitate.”
Viticultorul Itu Nicolae din Murfatlar, județul Constanța: “Lucrez 22 de hectare de viță de vie din soiurile Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Merlot și Cabernet Sauvignon. Producțiile de anul acesta sunt promițătoare, dar este o problemă cu excesul de apă din ultima perioadă. Am o colaborare foarte bună cu BASF de câțiva ani buni și folosim produse precum Vivando, Sercadis, Acrobat şi Cantus, care sunt extrem de eficiente și își fac treaba de fiecare dată. Aceste evenimente sunt bine venite pentru că avem posibilitatea să discutăm între noi fermierii, să facem schimb de experienţă și să aflăm informaţii despre produsele noi care intră pe piață. În ultimii ani suntem expuși factorilor meteo şi de aceea avem nevoie de consultanţă de specialitate dar şi de produse de nouă generaţie cum sunt cele de la BASF pentru că numai așa vom obţine calitate şi cantitate. Doresc să felicit atât compania BASF, cât și pe fermierul Gheorghe Albu, gazda evenimentului, care astăzi a predat o lecție de tehnologii performante prin ceea ce am văzut aici, la Viişoara.”
Ion Vlădoi, viticultor din Murfatlar, judeţul Constanţa: “Sunt proprietarul Cramei Domeniile Vlădoi, împreună cu fiica mea Anca Maria, iar activitatea noastră reprezintă foarte multă muncă, stăruință, perseverență și bineînţeles pasiune. Plantația noastră are circa 16,5 hectare de viță nobilă, formată din 7 soiuri albe și 4 soiuri roșii. Dintre soiurile albe avem Sauvignon Blanc, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Pinot Gris, Riesling, Fetească Regală, Muscat Ottonel, iar ca soiuri roșii, Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră și Syrah.
Eu lucrez cu BASF de foarte mult timp și am o colaborare foarte bună cu specialiştii companiei. Folosim produsele lor care sunt foarte eficiente și ne-au ajutat să rezolvăm multe probleme, privind sănătatea viței de vie. Anul acesta de exemplu am făcut două tratamente cu Vivando și două cu Sercadis pentru făinare, am folosit produsul Acrobat pentru mană, iar împotriva mucegaiului cenușiu am aplicat Cantus. Suntem foarte mulțumiți de calitatea produselor de la compania BASF. În plus, pot să spun că de doi ani avem o relație și mai specială prin faptul că am câștigat două premii în cadrul evenimentelor organizate de BASF, Povești cu Vinuri Româneşti. Unul a fost acordat pentru un Sauvignon Blanc Anca Maria, vinificat de fiica mea, care îi poartă numele, iar cel de al doilea pentru rozeul Ravac Fetească Neagră, pe care îl vinific eu. Premiile au fost în valoare de 6000 de euro, pe care i-am utilizat în achiziționarea unei mașini de stropit și realizarea unui web site. Lucrul acesta nu a făcut decât să ne motiveze și mai mult să devenim fani ai produselor BASF cu care reușim să facem o adevărată performanță. De aceea, recomandarea mea pentru toţi fermierii este să folosească cu încredere produsele BASF pentu că numai aşa se pot bucura de producții sănătoase și mari. Felicitări BASF pentu un eveniment reușit!”
Dr. ing. Marian Ion, Directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească, jud. Prahova: “Starea de vegetație a plantațiilor viticole este bună în acest an. Sigur, anii sunt atipici din punct de vedere al provocărilor meteorologice şi de aceea trebuie avute în vedere tratamentele de prevenţie, care sunt absolut obligatorii. Avem o colaborare foarte bună cu firma BASF şi cu specialiştii acesteia. În cadrul loturilor experimentale şi demonstrative am folosit anul acesta pentru mană fungicidul Acrobat® MZ 69 WG care are o acţiune translaminară, cu sistemicitate locală şi de contact. Fungicidul combate eficient toate tipurile de mană. Pentru făinare am aplicat Delan® Pro şi Kumulus® DF, iar pentru putregaiul cenuşiu două tratamente cu produsul Cantus®, care sunt obligatorii indiferent de condiţiile meteo. Compania BASF lansează în piaţă an de an produse cu formulări noi, tocmai pentru a spori eficienţa lor în contextul agresivităţii agenţilor patogeni la cultura viţei de vie. Este important faptul că prin utilizarea produselor BASF nu sunt influenţate calităţile organoleptice ale vinului. De aceea, pot să afirm că acest parteneriat este benefic şi ne onorează”.
Nelu Cojocaru, directorul tehnic al Cramei Budureasca: “Activitatea în viticultură nu este aşa de uşoară pe cât pare. Anul cu producţii bune de vin nu înseamnă neapărat că este lipsit de griji. Problemele cu care ne confruntăm sunt legate de provocările meteo, anii devenind atipici, dar şi de lipsa forţei de muncă, un factor îngrijorător la nivel de ţară. Şi pentru că m-aţi întrebat cum a fost pentru Crama Budureasca anul trecut, o să vă răspund că am obţinut 3.000 tone de struguri pe suprafaţa de 275 de hectare. Noi nu ne dorim să avem o recoltă mare de struguri pentru că pierdeam la calitate. Astfel, ca volum, în 2017 am obţinut 2,5 milioane de tone de vin de calitate. Dintre vinurile albe produse la Viile Budureasca menţionez: Fetească Regală, Fetească Albă, Muscat Ottonel, Tămâioasă Românească, iar pentru vinurile roşii cultivă Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir.
Despre beneficiile produselor BASF vă spun că sunt evidente, ceea ce s-a putut obseva şi în lotul demonstrativ de 2 hectare din cadrul podgoriei noastre. Aţi văzut schema de tratament. Este una complexă şi chiar dacă este mai costisitoare, personal, cred că merită, iar rezultatele sunt pe măsură. În cadrul Cramei Budureasca tratamentele de prevenție sunt esențiale în managementul culturii, pentru ca bolile să nu capete amploare. De aceea, aplicăm două tratamente complexe înainte de înflorit, împotriva manei, a făinării şi a moliilor. Un prim tratament, de exemplu, îl facem cu produse de contact, la 20-25 de centimetri, cât are lăstarul, iar următorul tratament, înainte de înflorit, când folosim cu predilecție substanțe sistemice, deoarece via este în proces de creștere și trebuie să protejăm toate organele verzi ale plantei, care sunt extrem de sensibile. Cabrio® Top poate combate simultan mana, făinarea și putregaiul negru la vița de vie. Produsul creat de compania BASF este un fungicid cu spectru larg de combatere, ce se poate aplica cu succes la vița de vie, fiind o soluție pentru combaterea simultană a mai multor boli, precum: mana, făinarea, escorioza, putregaiul negru și, secundar, putregaiul cenușiu, ceea ce îl face alegerea ideală pentru multi viticultori. Un alt avantaj major al fungicidului Cabrio® Top este tehnologia AgCelence®, care îi conferă beneficiul unui efect fiziologic de vitalizare pentru vița de vie. Pe lângă controlul eficient al bolilor, produsul influențează în mod pozitiv procesele fiziologice, asigurând totodată și o recuperare mai rapidă și mai bună după perioade dificile precum grindina sau alți factori de stres. În anii grei, mana compromite absolut tot, fără niciun fel de menajamente. Am văzut asta de multe ori şi mai ales la viticultorii care nu au respectat un program bun de combatere. Făinarea poate compromite și ea total cultura. Sunt boli care pot avea un impact foarte sever asupra viei dacă nu protejăm cultura în timpul vegetației. De aceea, viticultorii mari, folosesc produsele BASF, pentru că sunt convinși de beneficiile utilizării lor. Sigur, an de an compania vine cu produse noi, revoluţionare, iar eficienţa lor se regăseşte în calitatea strugurilor şi a vinului”.