„Profesioniştii rapiţei” din Oltenia, un proiect realizat de Rapool România împreună cu Agriso, în ferma Agromec Vișina

rapool visina

Una dintre activitățile principale ale companiei Rapool din această campanie este continuarea proiectului de competiție “Profesioniştii rapiţei”. Dacă anul trecut s-a desfășurat la JD Agro Cocora în județul Ialomița, acum are loc în Oltenia, în ferma Agromec Vișina din județul Olt. Datorită succesului pe care l-a avut proiectul de anul trecut, am decis să continuăm cu această experiență într-o zonă diferită a țării.

Dacă în toamna anului 2016 condițiile pentru cultura de rapiță au fost foarte bune și fermierii au investit aproximativ 2.000 de ron (prețuri de listă), în toamna anului 2017 producătorii agricoli din Oltenia nu au realizat mari investiții pentru că situația era incertă în acel moment. Binecunoscuta zicală din agricultură “Nici un an nu seamănă cu altul!” se aplică și confirmă cu putere acest fapt.

În toamna anului trecut rapița a fost semănată pe 22 septembrie, iar aceasta a răsărit după o lună, având un stadiu vegetativ subdezvoltat la intrarea în iarnă. Deși echipamentele de semănat au fost performante și întreg procesul de semănat a fost asistat de tehnologia Agriso, rapița nu a beneficiat de umiditatea necesară unei răsăriri optime. În zona Vişina, județul Olt,  fermierii s-au confruntat cu o secetă cumplită. Din iunie până la începutul lunii noiembrie nu au beneficiat de ploaie, astfel că, în peste 60% din ferme rapița nu răsărise sau era într-un stadiu foarte mic, asemănător cu cea din proiectul “Profesioniștii rapiței”.

Toleranța foarte bună la iernare a hibrizilor Rapool și temperaturile scăzute care s-au instalat progesiv ne-au ajutat să avem în primăvară un câmp frumos și demn de investiţii. Astfel că, în primavara anului 2018, fermierii implicați în proiect s-au pus pe treabă și i-au acordat rapiței atenția cuvenită.

Cei 8 fermieri intraţi în competiţia “Profesioniştii rapiţei” organizată de Rapool România în colaborare cu Agriso sunt:

  1. SC Agromec Vișina SRL – Ștefan Stănescu (fermierul gazdă) – jud. Olt: suprafața fermei – 4.000 ha; hibrid folosit – Dariot.
  2. SC Agromec Bucinișu SRL – Cornel Constantin – jud. Olt: suprafața fermei – 1.000 ha; hibrid folosit – Shrek.
  3. I. Dan Balaban – Dan Balaban – jud. Teleorman: suprafața fermei – 500 ha; hibrid folosit – Phoenix CL.
  4. SC Dumismar SRL – Mitrică Bebiță – jud. Olt: suprafața fermei – 1.000 ha; hibrid folosit – Sherpa.
  5. SC Rucela SRL – Marcel Mincan – jud. Dolj: suprafața fermei – 1.450 ha; hibrid folosit – Cristal.
  6. SC Holcomb SRL – Mihai Drăgoi – jud. Dolj: suprafața fermei – 1.000 ha; hibrid folosit – Dariot.
  7. SC Dancor Agro SRL – Liviu Marius Ciocan – jud. Olt: suprafața fermei – 3.500 ha; hibrid folosit – Dalton.
  8. SC Transcontinental SRL – Boagiu Constantin – jud. Teleorman: suprafața fermei – 1.200 ha; hibrid folosit –  Dariot.

În această perioadă rapița este într-un stadiu aproape de normalitate, însă înălțimea plantelor este mai mică față de anul trecut. Diferența între hibrizi este sesizabilă în câmp, dar și între tehnologiile aplicate cu același hibrid. Ponderea cea mai mare o are hibridul DARIOT care deține un pachet agronomic uimitor. Corelația dintre maturarea tulpinilor și a silicvelor este foarte bună, astfel că recoltatul hibridului DARIOT poate fi un joc câștigător pentru orice fermier. Stabilitatea la recoltare, rezistența la Phoma (Rlm 7 inclus) și potențialul foarte mare de producție sunt câteva dintre caractisticile acestui hibrid. DARIOT este intensiv, cu o adaptare foarte bună la diferite tipuri de sol, astfel că, într-o tehnologie adecvată poate fi campionul competiției din 2018.

La un nivel asemănător este și hibridul DALTON, care într-o tehnologie intensivă poate  oferi producții de peste 5,5 tone pe hectar. Campania de recoltat din 2017 a fost una de succes pentru hibridul DALTON, acesta oferind producții de peste 5 to/ha pe suprafețe de 150-200 de hectare.

Tehnologiile fermierilor din cadrul competiției, în condițiile unui an secetos ca cel din 2017/2018, vor putea fi apreciate în cadrul evenimentului “Profesioniştii rapiţei” din 31 mai 2018, ora 16.00, din ferma Agromec Vişina. Aici vom putea să analizăm împreună profitul culturii de rapiță într-un an diferit de cel din 2016/2017.

Ing. Mihaela Radu

Product & Marketing Manager Rapool România