Producătorul britanic JCB introduce noi caracteristici în industrie pentru încărcătoarele frontale

JCB lansează o nouă gamă de încărcătoare frontale care stabilesc noi standarde de performanță pentru această categorie: o transmisie Powershift cu opt trepte de viteză care poate atinge 50 km/h și cel mai puternic motor din industrie într-un utilaj de acest tip.

Ambele caracteristici se găsesc pe noul model – JCB TM420S de 173 cai putere (129 kW) – în gama de încărcătoare frontale care îndeplinesc norma de poluare „Stage V”, împreună cu o nouă cabină care oferă operatorului o vizibilitate remarcabilă.

John Smith, directorul general al diviziei agricultură a JCB, a declarat: „Această nouă gamă subliniază poziția de lider JCB la categoria de utilaje pentru manipularea materialelor agricole. Deoarece încărcătoarele articulate JCB TM sunt utilaje masive, durabile și foarte manevrabile, acestea au fost întotdeauna în topul clasamentelor de popularitate în rândul fermierilor și prestatorilor de servicii în agricultură. Acum s-a făcut un salt înainte prin creșterea puterii motorului pentru toate modelele, prin transmisia JCB unică cu opt trepte de viteză, cu potențial de viteză maximă de 50 km/ h și prin blocarea convertizorului de cuplu în toate treptele de viteză înainte și înapoi pentru a obține cea mai bună eficiență energetică și capacitate de tractare ridicată. Toate noile caracteristici enumerate, combinate cu vizibilitatea remarcabilă oferită de noua cabină și funcțiile de economisire ale combustibilului de la cele mai noi motoare JCB Diesel MAX, performanța, productivitatea și rentabilitatea încărcătoarelor articulate JCB sunt duse la un nivel superior.”

Există patru modele în gamă, cu performanțe ridicate. Capacitatea de ridicare și înălțimea de ridicare pornesc de la 3,2 tone și 5,20 metri pentru modelele TM320 și TM320S ajungând la 4,1 tone și 5,45 metri pentru modelele TM420 și noul TM420S.

Imbunătățirile aduse noii game de încărcătoare JCB ‘Stage V’ sunt:

• Cabină nouă cu parbriz dintr-o singură bucată, suprafață vitrată mărită și camera video pentru mersul cu spatele.

• Noul model TM420S de 173 cai putere (129 kW) cu pompa hidraulică de 100 cm3

• Noul model TM320 cu 130 cai putere (97 kW) și noile modele TM320S și TM420 de 150 cai putere (112 kW)

• Noua ediție TM320S / TM420S Pro cu stil îmbunătățit și echipamente standard

• Noua funcție de oprire automată pentru economie de combustibil a motorul ‘Stage V’ JCB 448 DieselMAX

• Noua transmisie Powershift automată, cu 8 trepte de viteză (50 km/h), cu Torquelock și Eco 40 km/h

• Noua transmisie Powershift automată, cu 8 trepte de viteză (40 km/h), cu Torquelock în treptele de viteză de la 5 la 8

• Diferențiale cu alunecare limitată la ambele punți sunt acum montate standard pe toate modelele

• Nouă coloană de direcție „Memory” pentru acces mai ușor la/de la scaun; ștergător de acoperiș opțional

• Iluminare LED sau halogen programabilă printr-o singură atingere, cu oprire întârziată după închiderea utilajului

• Cuplarea și bascularea cupei îmbunătățite

Transmisia JCB „inteligentă” cu opt trepte de viteză

Noua transmisie JCB Powershift cu opt trepte de vitezămontată pe toate încărcătoarele JCB TM se bazează pe experiența dovedită la varianta actuală cu șase trepte de viteză, dar cu două trepte de viteză suplimentare, care oferă un efort de tracțiune optim pentru sarcini diferite și sincronizare progresivă între viteze.

Versiunea de vârf a acestei transmisii cu trepte de viteză de până la 50 km/h este standard pe noul model TM420S și opțional pe TM320S, cele două modele cu performanță ridicată, echipate pentru cele mai dificile aplicații agricole.

Noua transmisie asigură o deplasare rapidă de la fermă la câmp și de la fermă la fermă, fie o deplasare mai puțin rapidă și mai economică de 40 km/h la turație mică a motorului.

Funcția JCB Torquelock a transmisiei foarte eficientă din punct de vedere energetic, este disponibilă în fiecare treaptă de viteză, inclusiv cele patru viteze de mers înapoi, astfel încât operatorii obțin performanțe optime atunci când construiesc un siloz de suprafață sau manipulează gunoi de grajd – ambele implicând lucrări repetate înainte și înapoi – precum și atunci când se deplasează pe drum și mai ales când urcă dealuri în timp ce tractează diverse echipamente agricole.

Versiunea de bază, de 40 km/h, a acestei transmisii cu opt trepte este montată pe modelele TM320 și TM420, care sunt proiectate pentru aplicații mai puțin solicitante, cu blocarea convertizorului de cuplu disponibilă în treptele de viteză de la cinci la opt.

Ambele versiuni ale acestei transmisii inovatoare proiectate și fabricate de JCB pot fi acționate manual, trecerea de la o treaptă de viteză la alta se face folosind butoanele joystick-ului, sau trecând la comutarea automată „inteligentă” pentru treptele de viteză de la cinci la opt.

În modul automat, transmisia răspunde la utilizarea ușoară a pedalei de accelerație prin schimbarea treptelor în sus și în jos la o turație relativ constantă a motorului pentru o economie optimă de combustibil, dar utilizarea mai agresivă a pedalei are ca rezultat întârzierea schimbarii treptei în sus pentru a exploata puterea maximă și cuplul disponibil la turații mai mari pentru accelerare și productivitate maximă.

Nouă cabină JCB Command Plus

Toate cele patru încărcătoare JCB sunt echipate cu o noua cabină Command Plus, care are un parbriz curbat,dintr-o singură bucată, care se continuă pe plafon.

Vizibilitatea spre înainte este în mod eficient crescută cu 13%, în timp ce suprafața vitrată este cu 52% mai mare decât înainte, cu designul interior al grilajului de siguranță ROPS / FOPS optimizat pentru a îmbunătăți vizibilitatea în sus pentru a amplasa și a prelua cu precizie articole precum baloți sau cutii/paleți cu diverse produse agricole.

Opțional exista ștergător pentru acoperiș, iar geamurile spate mult mai mari și o cameră retrovizoare sunt în configurația standard.

În interiorul cabinei, noua coloană de direcție „cu memorie” poate fi dată la o parte pentru a ieși și a intra mai ușor în cabină, treptele cabinei sunt iluminate și, parcând mașina în întuneric, iluminarea 3600 programabilă poate rămâne aprinsă și se oprește automat după puțin timp.

Un panou de comandă marca JCB se află pe stâlpul din dreapta, unde se poate monta și un suport pentru telefonul mobil, simplificând aspectul acestuia, iar un buton „comandă rapidă” de pe joystick este o inovație care poate fi folosită pentru mai multe funcții ale mașinii. Acestea includ comutarea între modurile de transmisie automată și manuală, blocarea cuplare/decuplare și controlul supapei hidraulice auxiliare, pentru oprirea sunetului de la radio, răspunsul sau închiderea apelurilor de pe un telefon mobil conectat la Bluetooth și acționarea ca un comutator principal pentru luminile de lucru .

Toate încărcătoarele noi TM au acum în interiorul și exteriorul cabinei un buton de comandă pentru eliberarea presiunii din sistemul hidraulic și de la capătul brațului (pentru schimbarea mai ușoară a echipamentelor).

Gama nouă – modelele TM320S și TM420S

Cele două modele „S” din noua gamă de încărcătoare frontale JCB oferă performanțe ridicate și o capacitate mare de compactare a silozurilor cu un raport putere/greutate impresionant de aproximativ 17 cai putere/tonă.

Noul model TM 420S cu anvelopele de diametrul mare, de 26 inch, șasiul și punți întărite (heavy duty) a fost construit pe baza experienței de la modelul TM 320S din fermele mari care au nevoie de un utilaj pentru cele mai grele și mai exigente aplicații.

Puterea pentru modelul TM 320S este mărită la 150 cai putere (112kW) însoțită de un cuplu de 600 Nm, în timp ce noul TM 420S, vârf de gamă, vine cu 173 cai putere (129kW) și 690 Nm; aceasta este primul utilaj JCB cu  motor JCB Diesel MAX cu putere mărită, făcându-l confortabil și în același timp cel mai puternic încărcător de pe piață.

Ambele modele au pompe hidraulice cu pistoane, cu debit variabil în funcție de sarcină (Load sensing), dar TM 420S are o instalație hidraulică „regenerativă”, care exploatează greutatea brațului pentru o revenire rapidă a acestuia, cu cicluri de încărcare mai rapide precum și o instalație cu două pompe hidraulice de 100 cm3 care asigură până la 160 litri/min folosind doar turații reduse ale motorului.

Când noul încărcător JCB TM 320S este actualizat, configurat în versiunea de 50 km/h a transmisiei Powershift cu opt trepte, acesta primește o serie de caracteristici ale unor mașini mai puternice, inclusiv un sistem de frânare cu circuit dublu, cu frâne pe disc imersate în ulei pe ambele punți, cu 10 șuruburi în loc de 5 la butucii punților  și un mecanism pentru  frână de parcare cu acționare electrică.

Ambele modele sunt disponibile și în versiunea Pro Edition, la care se adaugă un pachet cuprinzător de opțiuni suplimentare, inclusiv suspensia Smoothride a brațului, scut pentru transmisie și un ventilator  cu turație variabilă și inversare de sens pentru răcirea motorului. Sistemul de evacuare cromat face parte, de asemenea, din pachetul Pro Edition, împreună cu iluminarea 3600 montată pe cabină și braț cu LED-uri, doua girofaruri, o cutie de depozitare în cabină, cutie de scule, pistol de gresare și sistem radio cu Bluetooth.

Gama de modele – TM320 și TM420

Pentru aplicații mai puțin solicitante, cum ar fi manipularea baloților, a produselor agricole mai ușoare precum sacilor de semințe sau a îngrășămintelor și operațiunilor de hrănire dintr-o fermă de animale se pretează modelele TM320 și TM420. Acestea oferă o combinație excelentă de caracteristici și performanță, care este îmbunătățită de noua cutie de viteze cu 8 trepte care atinge 40 km/h, varianta de transmisie JCB Powershift, cu o distribuție mai bună a raporturilor de transmisie.

TM320 obține o creștere a puterii și a cuplului la 130 cai putere (97 kW) și 550 Nm, în timp ce TM420 are cel mai recent motor DieselMAX de 150 cai putere (112 kW) și un cuplu de 600 Nm.

Aceste modele de uz general au aceleași cifre în privința capacități înălțimii de ridicare ca și cele omoloage din seria „S”, dar sistemul hidraulic cu pompă cu piston cu debit variabil de 63 cc, 230 bari al sistemului TM320 și sistemul de 72 cm3, 260 bari la TM420 se potrivește sarcinilor care le sunt atribuite.

Pentru a completa capacitatea de ridicare și înălțimea de ridicare mai mari ale TM 420, acest model are un șasiu și punți întărite (heavy duty), roți și anvelope mai mari, frâne cu disc pe ambele punți și sisteme hidraulice „regenerative” care exploatează greutatea brațului pentru a-l coborâ mai repede dar în siguranță și a nu deteriora încărcătura.

Noul motor JCB DieselMAX

Motorul JCB 448 DieselMAX de 4,8 litri utilizat la toate cele patru noi încărcătoare frontale  îndeplinește normele  de emisii Stage V din UE cu o varianta avansată DPF / SCR într-un singur recipient. Nevoia minimă de post-tratament a gazelor pentru controlul particulelor și noxelor vine în mare parte datorită optimizarii ciclurilor de combustie ale motorului, care aduce o contribuție semnificativă la economia de combustibil și este îmbunătățită în continuare de noua funcție de oprire automată JCB Autostop care începe după o perioadă de neutilizare a utilajului aflat la ralanti, pentru a elimina consumul inutil de motorină.