
Interviu cu Anamaria Damian, Director General al NHR Agropartners
Cum se poate construi armonios o carieră de succes și cum s-a derulat evoluția dumneavoastră profesională în agribusiness?
Nu cred că există o formulă absolută de creare a unei cariere de succes. Ar fi simplu dacă ar exista și am descifra-o. În plus, succesul are definiții diferite pentru fiecare. Este interesant de înțeles când o persoană consideră că are o carieră de succes.
Este suficient să ajungi într-o anumită poziție? Să ocupi o anumită funcție? Pentru mine, de exemplu, nu cred că este sufficient. În fiecare zi, orice funcție ai ocupa în cadrul unei organizații, te confrunți cu situații diferite și provocatoare și este nerealist să te aștepți să le găsești rezolvarea în modul perfect, de fiecare dată.
Succesul pentru mine este echivalent cu satisfacția de a face tot ce depinde de tine pentru a asigura angajaților condiții cât mai bune de muncă și un mediu plăcut și motivant de lucru, oferind în același timp asociaților un profit stabil, care să contribuie la dezvoltarea companiei. Este un echilibru între două forțe ce nu este ușor de menținut, iar ultimii ani din industria noastră l-a făcut și mai instabil din cauza condițiilor pieței, ce au depins prea puțin de jucătorii ei obișnuiți și, mai mult, de un context global imprevizibil și plin de provocări. Este un echilibru pentru realizarea căruia luptăm în fiecare zi.
În contextul provocărilor din ultimii ani, cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness?
A fost și continuă să fie o perioadă complicată pentru industria în care activăm, într-un context imprevizibil și dificil la nivel european și global. Agricultura românească, pe lângă toate celelalte provocări, se confruntă și cu dependența de precipitații, care ar trebui să fie prezente în perioade clar definite, iar în ultima vreme o serie de dificultăți au venit și din această zonă. Semnele nu par să fie favorabile în această direcție și nu ne putem aștepta la o stabilizare a vremii, într-un moment în care schimbările climatice sunt din ce în ce mai evidente.
Cred cu tărie că ar trebui să sprijinim cât mai mult agricultura în România, prin programe derulate cu ajutorul statului și să beneficiem la maxim de statutul nostru de țară membră a Uniunii Europene. Nu ne putem permite să privim nepăsători la falimentul micilor ferme și la dificultăți extreme suferite de fermele mari, căci agricultura este o componentă extrem de importantă a economiei românești și un pilon care nu trebuie să se clatine, ci să devină cât mai puternic și sustenabil. Până la urmă, hrana este nevoia primară a omenirii, indispensabilă pentru supraviețuire.
Care sunt cele mai importante atribute ce definesc filosofia de business după care vă ghidați în activitate?
Principiile mele sunt neclintite în ceea ce privește corectitudinea în toate formele sale. Pentru mine e important să încercăm toți să fim corecți față de noi, în primul rand, față de etica noastră profesională și de muncă, dar și față de clienți, furnizori, asociați și angajați. Respectul față de fermieri și aprecierea sinceră a muncii dificile depusă de aceștia, alături de dorința de a crea un mediu plăcut și motivant față de angajați completează această filozofie.
Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes și care este mesajul transmis tuturor femeilor din agricultură.
Cred că femeile au rolul lor extrem de important în dezvoltarea agriculturii și pot contribui în egală măsură la succesul acestei industrii ca și bărbații. Din ce în ce mai multe femei activează în România în industrii considerate eminamente masculine până de curând.
Cu toate acestea, succesul cred că nu constă în a încerca să imităm stilul masculin, ci a încerca să ne creăm propriul stil de management și de interacțiune cu toate părțile interesate, stakeholderi, cum se folosește acum accepțiunea din ce în ce mai des. În acest stil se pot îmbina atributele feminității, alături de puterea de reziliență, seriozitatea și disciplina muncii specifică foarte multora dintre noi.