Primul tractor autonom complet funcțional, în România!

Noi, la Vantage, aducem mereu cele mai noi tehnologii și  testăm pentru fermierii români ultimele idei în materie de digitalizare și automatizare. Astfel în premieră în Romania, la sfârșitul lunii Mai am adus în câmp în Insula Mare a Brăilei la Agricost Al Dahra  primul tractor autonom complet funcțional – Robotti, conceput de către firma daneză Agrointelli.

Primul tractor autonom, în insula Mare a Brăilei

De ce am ales să aducem Robotti, în atenția fermierilor români?

Diferența majoră între Robotti, dezvoltat și fabricat de către firma daneză Agrointelli și restul tractoarelor autonome prezenta pe piață, constă în faptul că acesta este un produs pe deplin funcțional, nu doar un concept, fiind comercializat deja pe piața din Europa și Statele Unite.

Robotti este complet autonom și versatil, putând efectua multiple lucrări agricole. El este controlat de un computer și nu depinde de un operator uman, navighează singur și urmează o rută optimizată în câmp, putând funcționa zi și noapte.

Primul robot autonom în România

Robotti este echipat cu motoare diesel Kubota, tiranți posteriori și o priză de putere acționată hidraulic, folosește utilaje standard și poate efectua sarcini diferite pe tot parcursul anului.

Tractorul beneficiază de un sistem de ghidare RTK-GPS având particularitatea deosebită de a transporta utilajul în centru. Aceasta înseamnă că greutatea este perfect echilibrată și distribuită uniform pe toate cele 4 roți motrice, prin urmare nefiind necesară compensarea greutății.

O altă particularitate este modul de întoarcere la capetele parcelei. Acesta poate sa fie făcută ca la orice tractor clasic prin omisiune de rând ( în suveică ) sau în modul „zero-turn” care este practic o întoarcere pe loc necesitând un spațiu de manevra de numai 6 m.

Robotti nu face compromisuri în ceea ce privește siguranța, având grijă de culturi, mediu și oameni atunci când operează. Robotti este marcat CE și echipat cu mai multe măsuri de siguranță redundante. Scanare laser a câmpului vizual, două camere video, câte una în fata și în spate, bare de protecție activate la impact pentru oprirea de urgență, lumini pentru lucru de noapte, butoane de oprire de urgență, zone de lucru delimitate virtual prin GPS și opțiunea de control prin joystick îl fac să devină un standard de siguranță în domeniul utilajelor autonome.

Siguranța înainte de toate: Robotti oprește în fața Marianei Vucheva – Head of Sales &Marketing la Vantage

Fermierul poate lăsa în siguranță munca de teren pe seama Robotti, putând totodată monitoriza lucrul în timp real cu ajutorul camerelor de supraveghere aflate în dotare. Robotti are posibilitatea de a vă ține la curent cu privire la modul în care progresează cu lucrările și vă poate anunța când a finalizat lucrarea.

Având o greutate de aproximativ 3.000 kg, reduce riscul de compactare a solului și de deteriorare a culturilor, ceea ce conduce la randamente mai mari ale culturilor.

În prezent este disponibil în doua variante de echipare, cu unul sau cu două motoare diesel Kubota de 75 cp fiecare, ambele modele având tracțiune integrală și un consum între 3 litri și 6 litri pe ora în funcție de lucrare și de condiția solului și o viteză de lucru de până la 8 km/h.

Modelele disponibile sunt: Robotti 75S având un singur motor, perfect pentru lucrări de teren mai ușoare fără a fi necesară o priză de putere sau hidraulică externă și Robotti 150D pentru o muncă de teren mai grea, fiind echipat cu două motoare diesel, un motor fiind dedicat propulsiei, celălalt servind priza de putere și sistemul hidraulic extern.