După ce a reușit să cultive legume românești pe 60 ha în ferma proprie de la Ciolpani, Cooperativa Țara Mea anunță că are, începând cu luna noiembrie a.c., cinci cooperative reprezentând cei mai importanți producători de legume și fructe din bazine cunoscute ale țării – Vidra, județul Ilfov, Lungulețu – Dâmbovița, Hunedoara, Ilfov și Olt. Este vorba de patru zone renumite care aprovizionează populația cu produse de calitate, apreciate de români pentru gustul deosebit și care de acum vor putea fi găsite mult mai ușor pe rafturile magazinelor. Concret, este vorba de aproape 3.500 ha de legume în câmp și solarii, livezi și plantații de căpșuni, care vor mări semnificativ oferta de vânzare.
„O dată cu adeziunea la Cooperativa Țara Mea, bazinele legumicole vor beneficia de experiența și expertiza specialiștilor noștri și vor avea acces la toate facilitățile puse la dispoziția celor care ne sunt alături de mai multă vreme. Suntem mândri să integrăm în familia Țara Mea bazinele Vidra, Lungulețu, Hunedoara, Ilfov și Izbiceni. Împreună, cooperativele au aproximativ 200 de membri în județele Ilfov, Giurgiu, Dâmbovița, Prahova și Buzău și dispun de peste 100 ha de solarii și culturi de legume în câmp, 150 ha de livadă și 1.000 ha de culturi vegetale. Legumele de la Vidra, Lungulețu și Izbiceni sunt apreciate pe piața internă și nu mai au nevoie de nicio prezentare”, a declarat Florin Burculescu, președintele Cooperativei Țara Mea.
Varza de Lungulețu este, începând de astăzi, varza Țara Mea
“La Lungulețu, toată lumea produce cartofi și varză fără să aibă o strategie de piață. Se produce mult, iar neavând o piață de vânzare asigurată, rezultă pierderi însemnate pentru producători aproape în fiecare an. A venit momentul să depășim această etapă și să devenim cu adevărat competitivi. Țara Mea este vectorul prin care ne dezvoltăm”, a declarat Ionuț Lăscaie, reprezentantul Cooperativei de la Lungulețu, un grup de legumicultori care lucrează împreună circa 3.000 ha cultivate cu legume (două recolte anual).
Când vorbești de roșii în România, nu ai cum să nu te gândești la Izbiceni. Ne-am obișnuit deja ca aici să apară primele roșii pe piață în fiecare primăvară, iar tot legumicultorii olteni să închidă și sezonul.
„Cooperativa noastră are 50 de membri care lucrează în total circa 50 ha de solarii. Sunt legumicultori din generație în generație, pentru care cultura tomatelor nu mai are aproape niciun secret. Din păcate, nu putem spune același lucru și când vine vorba de vânzarea producției. Sperăm să rezolvăm o dată pentru totdeauna această problemă, iar de la anul consumatorii să găsească în magazine tot mai multe roșii de Izbiceni. De ce să aducem roșii din import, fără gust, când noi nu avem unde să le vindem pe ale noastre?”, spune Costin Gheorghe, președintele Cooperativei care reprezintă judetul Olt.
„Până în 2022, sunt sigur că, în această formulă, legumele românești vor domina pe rafturile magazinelor”, spune Gheorghe Vlad, președinte cooperativa Vidra.
Cooperativa Țara Mea a investit, în ultimii doi ani, aproape 1 milion de euro în ferma proprie aflată la Ciolpani, lângă București. De aici se livrează zilnic legume către bucureșteni. „Pariul nostru nu este pe produse, profit sau cantități, ci pe legume românești de calitate. Lucrăm cu încrederea că România va reuși să își hrănească toți locuitorii cu legume autohtone, sănătoase și proaspete”, a mai spus Florin Burculescu.
Țara Mea a reușit să livreze în acest sezon peste 10.000 de tone de legume românești – roșii, castraveți, ardei, ceapă, furnizate de 300 de producători din marile bazine legumicole ale țării.
Țara Mea pregătește cea mai mare platformă națională de legume, instrument online care va asigura contactul direct între fermierii locali și hypermarketuri, fără intermediari, scopul declarat fiind reducerea la jumătate a importurilor. Brandul Țara Mea livrează, încă din 1996, produse romanești autentice, de cea mai bună calitate.
Țara Mea este cea mai mare cooperativă agricolă din România și are peste 1.000 de fermieri membri, cu activități pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor și până la producția de carne de porc și pasăre, produse finite și băcănie.