
Interviu cu Carmella Duma, Market Development Specialist la Bayer România
Cum se poate construi armonios o carieră de succes și cum s-a derulat evoluția dumneavoastră profesională în agribusiness?
Dezvoltarea armonioasă a unei cariere de succes în agribusiness, ca în orice alt domeniu, consider că necesită o combinație de factori, precum mediul în care ai crescut și te-ai dezvoltat, educația, specializarea aleasă și primele experiențe dobândite imediat după finalizarea studiilor. Pentru mine, în anul 2004, oportunitatea de a lucra în cadrul Laboratorului de Cercetare și Ameliorare a Cânepei din S.C.D.A. Lovrin a fost un pas decisiv, urmat de finalizarea studiilor doctorale și coparticiparea la obținerea a două soiuri de cânepă dioică (Silvana și Armanca). Un alt moment important a fost în 2012, când am început un nou capitol în cariera mea, alăturându-mă echipei Monsanto, unde am avut șansa să mă dezvolt prin colaborări naționale și internaționale, axate pe cele mai inovative tehnologii de la acea vreme (cultura rapiței în condiții de secetă, rata variabilă de semănat porumb). Începând cu 2019, în cadrul companiei Bayer, continui să îmi dezvolt expertiza în protecția culturii de rapiță și floarea-soarelui, identificând și adaptând noi soluții în contextul schimbărilor climatice, dar mai ales în funcție de nevoile din fermă (semănatul de precizie al rapiței cu semănătoarea de prășitoare, identificarea hibrizilor toleranți la bolile apărute în ultimii ani la cultura floarei-soarelui).
În concluzie, o carieră de succes nu DOAR se construiește, ci se dezvoltă continuu prin învățare și deschidere către nou, având un grad ridicat de adaptabilitate, uneori încercând și testând imposibilul de astăzi, care, în cele din urmă, va deveni o realitate normală.
În contextul provocărilor din ultimii ani, cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness?
Activitatea în agribusiness din ultimii 10 ani a devenit cu adevărat provocatoare, în principal din cauza modificărilor aduse epocilor de semănat pentru culturile agricole, influențate semnificativ de schimbările climatice. De exemplu, în 2013, rapița era semănată în luna august sau începutul lunii septembrie și răsărea fără probleme. Însă, seceta din ultimii ani a dus la o schimbare a perioadei de semănat în majoritatea regiunilor țării, fiind acum normal ca semănatul să înceapă după 10-15 septembrie; pentru cultura de porumb, din cauza secetei din primăvară și încălzirii solului încă din martie, a devenit aproape obișnuit ca semănatul să înceapă în jurul datei de 15-20 martie.
Digitalizarea și noile tehnologii din domeniul agribusiness pun presiune atât asupra companiilor multinaționale, care trebuie să adopte noi tehnologii, cât și asupra fermierilor, care sunt nevoiți să aplice rapid anumite practici agricole, uneori fără suficiente date experimentale, deoarece în acest sector al digitalizării, volatilitatea noutăților este extrem de rapidă.
Contextul geopolitic și condițiile climatice actuale (cu perioade de secetă prelungite și/sau ploi abundente cazute într-un interval scurt) generează presiune asupra agriculturii contemporane și ne obligă să ne concentrăm toate resursele pentru a crea produse și servicii inovative și sustenabile, care să facă față acestor provocări.
Care sunt cele mai importante atribute ce definesc filosofia de business după care vă ghidați în activitate?
Cele mai importante atribute pentru mine sunt respectarea angajamentelor, responsabilitatea lucrului bine făcut, dar nu în ultimul rând, identificarea nevoilor partenerilor noștri, a fermierilor, și găsirea de noi soluții. Adaptarea bunelor practici agricole la provocările actuale (în special condițiile climatice) reprezintă, în opinia mea, soluția ideală pentru această perioadă. Nu putem, în 2025, să aplicăm tehnologia de cultivare a rapiței așa cum a fost dezvoltată acum 20 de ani, când se utilizau soiuri și o densitate de 80-100 plante/metru pătrat, comparativ cu 15-20 plante recoltabile/metru pătrat în prezent.
Dezvoltarea și învățarea continuă, atât în domeniul agriculturii, cât și în alte domenii conexe, îmi oferă oportunitatea de a anticipa noile nevoi și de a identifica și construi soluții care să integreze nu doar un segment (precum genetica), ci să ofere o viziune de ansamblu. Aceasta ar trebui să înceapă cu alegerea momentului optim pentru semănat, urmată de identificarea celui mai potrivit moment pentru aplicarea produselor de protecția a plantelor, astfel încât să maximizăm eficiența și producția. În final, profitabilitatea la nivelul culturii/fermei să fie maximă, obținându-se un profit ridicat, nu doar producții maxime cu costuri excesive.
Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes și care este mesajul transmis tuturor femeilor din agricultură.
Pentru tinerele care visează la o carieră de succes în agricultură și nu numai, sfatul meu este să își aibă încredere în sine și în potențialul propriu. Am numeroase exemple de femei de succes în jurul meu, prietene și colege, care fie au optat pentru o altă carieră, părăsind agribusiness-ul, fie colaborează cu familia pentru a construi o afacere de succes sau lucrează alături de mine în echipa Bayer sau în alte echipe din domeniul agricol.
Toate aceste doamne posedă calități importante și au demonstrat, de-a lungul timpului, flexibilitate, adaptabilitate ridicată, rezistență fizică, dar mai ales psihică, precum și spirit antreprenorial, alături de curaj și perseverență. Ele au reușit să mențină un echilibru corect între viața profesională și cea personală, făcând față inovației și tehnologiei prin autoeducație și formare continuă.
Femeile de carieră din ultimii 20-25 de ani au arătat că acest domeniu nu mai este unul tradițional, rezervat bărbaților, ci un sector dinamic, cu oportunități enorme de dezvoltare în toate aspectele agribusiness-ului.