„Filosofia mea de business este modelată de experiența personală în agribusiness!”

Interviu cu Cristina Cionga, Director Afaceri al Europene Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR)

Cum se poate construi armonios o carieră de succes și cum s-a derulat evoluția dumneavoastră profesională în agribusiness?

Construirea unei cariere profesionale solide necesită un mix de educație solidă, experiență practică, adaptabilitate și networking strategic.

În ceea ce priveste educația, am absolvit Facultatea de Cibernetică Economică la Academia de Studii Economice din București, o specializare care mi-a oferit o bază solidă în analiza datelor și luarea deciziilor economice. Am completat această pregătire cu programe internaționale de management agricol și politici publice la instituții de prestigiu precum Harvard și Georgetown University. Cred foarte tare în nevoia de educație continuă și de expunere la perspective internaționale.

Primul job l-am avut în cercetare, la Institutul de Economie Agrară al Academiei Române. Am lucrat atât în sectorul public, cât și în cel privat, ocupând posturi de management în companii de agribusiness, unde am învățat despre piață, strategii comerciale și politici agricole. Această etapă este crucială pentru oricine dorește o carieră de succes – expunerea la medii de lucru diferite și acumularea unei perspective practice, esențială pentru o viziune amplă asupra agribusinessului.

În contextul provocărilor din ultimii ani, cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness?

Agribusiness-ul este un sector aflat permanent sub presiune, complex și volatil (mai ales în urma evoluțiilor din ultimii ani), un domeniu unde adaptabilitatea și strategia sunt esențiale. De aceea, rețeta succesului pe termen lung (chiar dacă pot exista și insuccese de etapă) combină capacitatea de a anticipa și gestiona riscurile cu deschiderea spre inovare și efortul cu veritabil în direcția sustenabilității.

Care sunt cele mai importante atribute ce definesc filosofia de business după care vă ghidați în activitate?

Filosofia mea de business este modelată de experiența personală în agribusiness, de implicarea în domeniul politicilor agricole și de promovarea unui sector sustenabil și competitiv.

Cred cu tărie în importanța dialogului între parteneri, în respectul reciproc și în deontologia profesională. Cred prin discuții oneste între fermieri, guvern și instituțiile europene se pot croi  politici echitabile și proporționale. Cred în colaborare, în cooperare – inclusiv internațională – care să crească șansele României de a-și valorifica întregul potențial agricol. Cred că trebuie să vedem în schimbări și în provocări șansa noastră de a nu deveni comozi sau resemnați, de a fi proactivi în fața schimbărilor economice, climatice și politice, de a căuta soluții cu ajutorul tehnologiilor inovative și al strategiilor de reducere a riscurilor.

Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes și care este mesajul transmis tuturor femeilor din agricultură.

Să-și urmeze visul, dar să aibă grijă să-și maximizeze șansele de a deveni realitate! Investiția în educație este esențială, este baza pe care se poate construi. Apoi, încredere în sine este un ingredient important al succesului în carieră! Nu aroganța, nu tupeul, ci încrederea în forțele proprii, dublată de modestie și conștiinciozitate. Si, așa cum spun mereu, alegerea unor modele bune și a unor colaboratori potriviți. Să-și mențină umorul, bunătatea și să trateze totul cu echilibru și măsură. Agricultura devine un domeniu din ce în ce mai ofertant, influențată de progresele tehnologice și de necesitatea unor practici sustenabile – și tocmai de aceea cred că femeia, în preocuparea ei instinctivă de a lăsa ceva generațiilor viitoare, trebuie să joace rolul principal aici!