Nicolas Juignet, reprezentantul Grupului Roullier, a răspuns întrebărilor fermierilor români

Timac Agro România a primit în data de 17 octombrie 2018 vizita domnului Nicolas Juignet, Manager de Dezvoltare Culturi în cadrul Centrului Mondial de Inovaţie al Grupului Roullier. Profitând de prezenţa domniei sale, specialiştii Timac Agro România au organizat un meeting restrâns, cu fermierii importanţi din România pentru a împărtăşi know how-ul Grupului Roullier. Evenimentul exclusivist a fost organizat într-un model unic de business, bazat pe o abordare locală, ce promovează relaţia strânsă cu fermierii și distribuitorii de inputuri.

Deschiderea a fost realizată de Marius Marica, Director de Marketing Timac Agro România, care a subliniat că expertiza în nutriţia vegetală este o verigă importantă în evoluţia şi dezvoltarea culturilor agricole.

“Suntem prezenţi pe piaţa românească din anul 2006 şi încă de la început ne-am propus să fim un factor de progres în agricultură. Soluţiile de nutriţie a plantelor pentru creşterea productivităţii fac parte din obiectivul companiei Timac Agro, prin activitatea pe care o desfăşoară în domeniul îngrăşămintelor chimice, prin unicitatea produselor sale şi consultanţa de specialitate pe care o oferă fermierilor români. Zilnic, specialiștii noștri, cu expertiza lor în nutriția vegetală, contactează fermierii români pentru a-i sprijini prin intermediul recomandărilor personalizate la nivel de fermă, cultură și tehnologie, construind împreună un business sustenabil și profitabil”, a ţinut să sublinieze în deschiderea întâlnirii directorul de marketing.

La rândul său, Nicolas Juignet a subliniat importanţa cercetării şi a inovaţiei pentru susţinerea agriculturii moderne. Specialistul francez a făcut şi o prezentare a Centrului Mondial de Inovaţie a Grupului Roullier, în contextul creării de noi molecule necesare nutriţiei plantelor. Totodată, domnia sa a subliniat faptul că s-au încheiat peste 100 de parteneriate ştiinţifice şi a ţinut să menţioneze că perioada în care o moleculă este introdusă pe piaţă este de 2-3 ani, iar pentru implementarea unui produs final de nutriţie şi fertilizare chiar şi 5-6 ani.

“De peste 50 de ani Grupul Roullier a urmat cele mai inovatoare și ambițioase căi pentru a oferi soluții pentru problemele de nutriție la nivel mondial. Ca specialist în nutriție vegetală, animală și umană, Grupul își dezvoltă puternic activitățile sale la nivel mondial printr-o structură antreprenorială dinamică și fermă. Achiziţiile sale la nivel internaţional asigură controlul asupra tuturor etapelor din procesele industriale și comerciale. Toate companiile de nutriție vegetală și animală beneficiază de activitățile constante de cercetare și dezvoltare realizate de Grup, permițându-le să ofere produse personalizate, care sunt din ce în ce mai inovatoare și ecologice.

Centrul Mondial de Inovaţie al Grupului Roullier, specializat în crearea de îngrășăminte și amelioratori pentru sol, beneficiază de o echipă internațională de doctori în chimie, fiziologie, biochimie, biologie moleculară și microbiologie. Aceştia, împreună cu inginerii agricoli, lucrează în colaborare cu 60 de universități și institute din întreaga lume la o serie de proiecte care țin de caracteristicile specifice ale produselor noastre de fertilizare. Lucrările lor au făcut obiectul mai multor brevete și publicații științifice”, a subliniat Nicolas Juignet.

În continuarea evenimentului, Marius Marica şi Nicolas Juignet au susţinut o prezentare care a avut ca temă importanţa principalelor elemente nutritive în dezvoltarea optimă a plantelor şi factorii de care trebuie să se ţină seama pentru eficientizarea lucrării de fertilizare a culturilor agricole.

“Întotdeauna recomandăm efectuarea analizelor de sol, pentru a le da agricultorilor o soluţie de fertilizare corectă. Am făcut multe analize de sol, pe care le-am trimis la un laborator din Franţa şi am descoperit că solurile din România sunt bogate în elemente nutritive, dar care, din păcate, nu pot fi valorificate la maximum, pentru că nu avem viaţă microrbiană şi pentru că avem, în cele mai multe cazuri, un sol cu pH acid. Astfel, ne-am focusat, aşa cum ştiţi, pe lansarea unui produs care să înlăture această problemă. Este vorba de Physiomax, intrat pe piaţă acum 4 ani. De multe ori solul este o bancă de nutrienţi, care, din nefericire, nu este folosită de către plantă şi este păcat. Cu ajutorul acestui produs, nutrienţii din solul acid au devenit disponibili pentru plantă.

Totodată, vorbim despre fiziologia plantei, despre rădăcinile ei şi avem produse care stimulează dezvoltarea radiculară. Avem produse care rezolvă, pe lângă partea de nutriţie, şi problemele legate de fiziologia plantei. Timac Agro oferă soluţii de fertilizare complete, care ţin seama de nutriţia plantelor şi de sol. Putem afirma că, după 12 ani de activitate în România, suntem lideri în expertiza nutriţiei vegetale. Consider că suntem lideri şi pe partea de inovaţie, deoarece în toate gamele noastre avem produse care aduc plus valoare, astfel încât fermierii să poată obţine producţii mari, de calitate, şi să progreseze”, a susţinut Marius Marica, director de marketing al Timac Agro România.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate şi câteva exemple privind investiţia pe care fermierii o introduc în sol, făcând o balanţă a recoltei. Astfel, diferenţa între cheltuieli şi ceea ce se obţine reprezintă profitul final. S-a menţionat că 63% din azotul introdus în sol a adus beneficii, în condiţiile în care 40% din nutrienţi sunt pierduţi. Scopul Timac Agro este să crească eficienţa nutrienţilor, care sunt asimilaţi în plantă şi oferă elementul final de calitate.

“Încercăm să particularizăm soluţiile de nutriţie pentru ca plantele să producă mai mult. La fertilizarea cu azot, unde majoritatea fermierilor consideră că este o operaţie uşoară, deşi nu este aşa, trebuie să luăm în calcul nevoile plantei, în funcţie de stadiul de dezvoltare a acesteia, pentru că asimilarea azotului se face sub diferite forme. Dacă la început planta preferă azotul amoniacal, la o fază mai înaintată de vegetaţie preferă azotul nitric. Aşadar, este important să ştim ce formă de azot trebuie să asigurăm plantelor de cultură, în funcţie de faza de vegetaţie. Soluţia este dată de un produs care să asigure o eliberare treptată a azotului, în funcţie de necesitatea plantelor. Trebuie să fie un produs eficient, care să  permită valorificarea la maximum a azotului, împiedicând pierderile care se pot produce prin levigare şi sub influenţa unor factori de mediu”, au mai precizat specialiştii.

Cu privire la fertilizare, Marius Marica a mai adăugat: “Am vorbit cu fermierii despre importanţa fosforului, care are un rol esenţial în dezvoltarea sistemului radicular al plantelor. Fără rădăcini puternice nu putem obţine producţii maxime. Am distrus mitul cum că avem suficient potasiu în sol prin analizele chimice pe care le-am efectuat în toată ţara. Există potasiu în sol, dar este blocat, iar pe noi ne interesează să fie disponibil plantelor. Ceea ce doresc să înţelegeţi este că noi nu vorbim doar despre importanţa azotului, a fosforului şi a potasiului, ci şi despre rolul macroelementelor secundare şi a microelementelor în dezvoltarea optimă a plantelor.

De altfel, noi am fost primii care am promovat importanţa sulfului la culturile de rapiţă şi grâu, iar acum se află şi în recomandările producătorilor de seminţe. Am promovat administrarea calciului pe solurile cu pH acid, care are rol atât în structurarea solului, cât şi în asigurarea unei bune nutriţii a plantelor. Lipsa calciului conduce la un sistem radicular mai puţin dezvoltat, iar plantele devin mai sensibile în faţa atacului de boli. Am fost, de asemenea, printre primii care am vorbit despre importanţa zincului la cultura de porumb. Astăzi, majoritatea fermierilor caută pentru cultura de porumb elementul zinc, pentru că este mai important decât o suprafertilizare cu azot. Informăm fermierii despre importanţa microelementelor, cum ar fi borul la cultura de rapiţă şi atragem atenţia asupra blocajului elementelor nutritive la nivelul solului.”

Au fost abordate mai multe subiecte tehnice care au ridicat mingea la fileu fermierilor dornici de informaţii. “Îngrăşămintele chimice trebuie în primul rând adaptate la problematica solului. Planta are nevoie de nutrienţi, de energie care să îi dea vigoare şi bună creştere şi în final să aducă succesul culturilor agricole”, a concluzionat specialistul francez.

Evenimentul a fost organizat ca urmare a vizitei efectuate anul trecut la Centrul Mondial de Inovaţie al Grupului Roullier de fermierii fideli ai Timac Agro împreună cu specialiştii companiei. Scopul întâlnirii a fost de a răspunde întrebărilor fermierilor legate de evoluţia şi dezvoltarea unei agriculturi moderne şi durabile.

Lectorii au subliniat importanţa fertilizării în vederea dezvoltării unei culturi sănătoase din punct de vedere al nutriţiei. Calitatea recoltelor este asigurată, în mare parte, prin fertilizări echilibrate, ceea ce oferă în final o producţie de o calitate. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri privind eficientizarea mineralizării plantelor.