În anotimpurile de primăvară și vară sectorul horticol ne oferă, din abundență, hrană proaspătă, sănătoasă și de calitate. Dar, pentru a beneficia de tot acest belșug, trebuie să fim atenți la apariția bolilor și dăunătorilor care ar putea compromite calitatea și cantitatea recoltelor obținute. Recunoașterea primelor simptome, aplicarea tratamentelor potrivite pentru prevenirea și tratarea bolilor, sunt acțiuni esențiale pentru a obține o cultură de succes.
Marcoser, lider în distribuția inputurilor agricole și specializată în culturile horticole, oferă soluții noi pentru controlul și combaterea bolilor din culturile horticole. Aceste soluții trebuie să fie eficiente, curate și cu cel mai mic impact asupra mediului.
În catalogul nostru de produse am inclus diferite soluții adaptate întotdeauna la problemele din culturi și, pe lângă acest aspect, inginerii noștri horticoli sunt aproape de fermieri, mai mult ca oricând, oferindu-le sfaturile de care au nevoie, astfel încât să identifice corect problema apărută și să aplice tratamentul adecvat.
După cum se știe, cele mai multe boli sunt cauzate de acțiunea fungilor, și, de aceea, ne vom concentra asupra celor mai cunoscute și des întâlnite boli de natură fungică. Pentru a preveni și a ține sub control acest tip de boli este necesară aplicarea bunelor practici și a tratamentelor cu fungicide eficiente.
Având în vedere impactul bolilor fungice asupra dezvoltării corecte a plantelor noastre, și, mai presus de toate, asupra productivității plantei, dorim să menționăm două produse, Beltanol și Heliosulf pe care Marcoser le recomandă pentru tratamentele din culturile de legume și viță de vie. În continuare, vom prezenta modul de acțiune în funcție de tipul culturii.
BOLILE FUNGICE LA CULTURILE DE LEGUME
Temperatura ridicată și umiditatea crescută favorizează dezvoltarea și răspândirea bolilor fungice care afectează plantele. La culturile de legume, printre cele mai întâlnite boli se numără căderea plăntuțelor și mana (Phytophthora infenstans).
- Mana tomatelor – Phytophthora infestans
Mana tomatelor este una dintre cele mai frecvente boli ce apare la cultura de tomate, fiind cauzată de ciuperca Phytophthora infestans. Această ciupercă apare în special în anii cu precipitații abundente și temperaturi moderate.
Atacul se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor (frunze, tulpini, flori și fructe), în toate fazele de dezvoltare. Distribuția bolii se face în grupuri de plante învecinate, grupuri care se măresc rapid în condiții optime de mediu și dacă nu sunt luate măsuri imediate de control a bolii.
Atacurile de Phytophthora infestans la tomate pot fi deosebit de agresive dacă sunt întrunite condițiile optime pentru inițierea infecțiilor:
– Temperatura cuprinsă între 18°si 22°C;
– Umiditate relativă a aerului foarte mare, de 80-100%.
- Căderea plăntuțelor
Căderea plăntuțelor este un fenomen destul de frecvent în activitatea de producere a răsadurilor, fiind întâlnit la cele mai importante specii legumicole (tomate, castraveți, vinete, varză, ardei). Căderea plăntuțelor este produsă de agenții patogeni Phytium spp. și Phytophtora spp.
Oricare ar fi simptomele inițiale și organele răsadurilor afectate, rezultatul este același în foarte scurt timp de la apariția primelor semne observabile: căderea plăntuțelor.
BELTANOL, ALIATUL PERFECT ÎN TRATAREA BOLILOR FUNGICE
Pentru tratarea ambelor boli, noi, la Marcoser, recomandăm aplicarea produsului Beltanol, un fungicid bactericid, utilizat pentru combaterea bolilor ce vizează sistemul vascular la solanacee (tomate, ardei, vinete) și cucurbitacee (castraveți, pepene galben, pepene verde, dovlecel). Fungicidul este utilizat atât în tratamentele preventive cât și în cele curative.
Printre beneficiile Beltanolului se numără modul de acțiune sistemic, ce conferă o protecție de lungă durată, controlul infestărilor provocate de ciuperci care afectează rădăcinile și țesuturile conductoare și eficiența ridicată împotriva bacteriozelor.
- Ferma Marcoser – Testarea Beltanol în culturile noastre
La ferma de 3.5 ha pe care o deținem, testăm diferite tipuri de culturi și produse pe care le comercializăm pentru a verifica dacă se adaptează la condițiile climatice din România. Același lucru s-a întâmplat și în cazul fungicidului Beltanol, care și-a dovedit eficacitatea, fără să lase reziduuri în plantă, fapt pentru care îl recomandăm cu cea mai mare încredere clienților noștri. Numărul aplicărilor este redus, fiind recomandat în stadiile incipiente. Dacă aveți nevoie de alte informații privind aplicarea acestui produs, ne puteți contacta prin intermediul contului de Facebook sau pe site www.marcoser.ro.
BOLILE FUNGICE LA VIȚA DE VIE
Fungicidele cu eficacitate dovedită contribuie la prevenirea apariției bolilor fungice, stopează sau mențin sub control bolile instalate și protejează culturile sănătoase împotriva infecțiilor.
Unul dintre cei mai comuni agenți patogeni care afectează culturile de viță de vie și pomi fructiferi este Uncinula necator (syn. Erysiphe necator) – boala fiind cunoscută sub numele de Făinare. Dar, trebuie să menționăm că nici legumele nu sunt ocolite de aceasta boală, producând pagube însemnate și în rândul acestor culturi.
HELIOSULF, CEL MAI EFICIENT FUNGICID BIOLOGIC
Un aspect foarte important în controlul făinării cu ajutorul tratamentelor chimice îl reprezintă omologarea produsului pentru cultura la care se aplică. De exemplu, pentru cultura de viță de vie, recomandăm fără îndoială Heliosulf, un fungicid biologic pe bază de sulf, care are funcția de a inhiba, printr-o acțiune de contact, dezvoltarea ciupercilor, fiind, deci, foarte eficient în combaterea făinării.
Fiind un produs cu formulă lichidă, prezintă următoarele avantaje:
- are acțiune eficientă și persistentă;
- este rezistent în caz de ploaie;
- este ușor de utilizat;
- se aplică în cantitate mică, ușurând asfel manipularea;
- facilitează prepararea suspensiei și îmbunătățește calitatea amestecurilor;
- are o acoperire de excepție; acest lucru, împreună cu măsurile anti-derivă și utilizarea în doză mică a produsului, îl fac ideal pentru tratamente în volume mici de apă;
- se integrează în strategiile de limitare a fenomenului de rezistență la substanțele active anti-fungice.
SERVICIUL DE CONSULTANȚĂ LA MARCOSER
În general, fermierii care întâmpină o problemă în culturile lor, ar trebui să ia următoarele măsuri:
- Recunoașterea problemei care afectează planta
- Folosirea produselor autorizate pentru efectuarea tratamentelor
- Verificarea omologărilor pe care le are produsul
- Respectarea dozelor recomandate
La Marcoser oferim consultanță de specialitate și putem afirma că a cunoaște bine cum crește o plantă, a-i urmări îndeaproape dezvoltarea, a anticipa nevoile de nutriție și protecție precum și a cunoaște produsele ce trebuie aplícate, este un avantaj în obținerea unor culturi sănătoase și productive. Cu portofoliul nostru de Agronutrienți, Îngrășăminte și Produse de protecție a plantelor, venim în ajutorul fermierilor pentru a obține culturi mai bogate și mai sănătoase pentru consumatorul final, oferindu-le și consultanța necesară.
Prin cunoștințele, practica și experiența noastră, ne aliniem unei comunități de horticultori foarte bine pregătiți în ceea ce privește tehnicile de cultivare și care cunosc foarte bine soluțiile la probleme pe care le întâmpinăm zi de zi în acest domeniu. Datorită acestor cunoștinte, horticultorii din România își vor îmbunătăți culturile atât calitativ cât și cantitativ, se vor mândri de reușitele lor și vor fi sursa de inspirație pentru alții.