Agra Asigurări, unul dintre liderii de piață în domeniul asigurărilor agricole și totodată prima companie care a adus în România un produs de asigurare pentru secetă, vine în sprijinul fermierilor cu noi beneficii pentru anul agricol 2021. Index de Secetă și Agrar Basis devin din acest an o poliță comună, cu avantaje suplimentare precum asigurarea culturilor de soia și despăgubirea de la deficit mai mic de precipitații și anume de 30%.
Fermierii pot fi despăgubiți pentru daunele produse de secetă, grindină și alte calamități naturale asupra culturilor de câmp, printr-un proces simplu și nebirocratic de subscriere a riscurilor. Evaluarea daunelor se realizează transparent, iar pentru produsul de index cu ajutorul datelor istorice sau parametrilor istorici preluați de la cele 121 de stații meteorologice acreditate ANMH, cuprinse și în produsul de asigurare pentru secetă și arșița.
Valurile de caniculă, lipsa precipitațiilor din ultimii ani, precum și extremele meteorologice tot mai frecvente confirmă faptul că schimbările climatice au un impact sever asupra agriculturii. În anul agricol 2019 – 2020, seceta pedologică extremă a făcut ravagii asupra culturilor în mai multe zone ale României, afectând circa 2,2 milioane de hectare de teren arabil, ceea ce reprezintă aproape un sfert din suprafața arabilă a țării, precum și o treime din portofoliul asigurat pe acest risc. Cel mai mare deficit de precipitații s-a înregistrat în zona de sud-est a țării, Moldova și Dobrogea, iar cele mai afectate culturi au fost cele de primăvară, porumb și floarea soarelui, însă au fost afectate și culturile de toamnă. Nevoia fermierilor pentru asigurare din aceste zone ale țării este din ce în ce mai mare.
“Având în vedere și situația precară a sistemelor de irigație din țara noastră, asigurarea de secetă este menită să vină în sprijinul fermierilor români. Agra Asigurări a adus mai multe produse de asigurare, printre care și Index de Secetă, un produs de asigurare unic în piață la introducerea lui în 2015 pe piața din România”, a declarat Adrian-Horia Lupu, director general Agra Asigurări România.
Noi avantaje introduse în programul de asigurare Index de secetă 2021
Începând cu anul 2021, Agrar Basis și Index de Secetă devin o poliță de asigurare comună, menită să sprijine fermierii, adaptându-se cât mai bine realității din teren. Index de Secetă este un supliment acordat la polița Agrar Basis în contextul submăsurii 17.1 și vine cu mai multe noutăți și avantaje, menite să consolideze sprijinul acordat fermierilor.
Cel mai important avantaj este reprezentat de subvenția acordată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Începând cu 2019, seceta și arșița sunt riscuri subvenționabile de către AFIR prin Submăsura 17.1. Suplimentul financiar acordat prin polița Index de Secetă se poate acorda alături de polița de bază destinată culturilor mari, Agrar Basis. Astfel, fermierul are cultura asigurată atât pentru riscul de secetă, cât și pentru grindină sau îngheț, într-o singură poliță. La încheierea acestei polițe Asiguratul are posibilitatea de a alege suma asigurată pe hectar pentru fiecare cultură, precum și stația meteo de la care va fi preluat nivelul precipitațiilor.
Agra Asigurări are parteneriat cu 121 de stații meteo acreditate de ANMH, Administrația Națională de Meteorologie. Fiind un produs de index, evaluarea daunelor produse de secetă se face în mod transparent, în baza analizei parametrilor istorici oficiali pe ultimii 7-10 ani, furnizate de către stațiile meteo eligibile, alese de fermier la încheierea poliței.
Începând cu acest an, sunt incluse în polița de asigurare și culturile de soia, alături de grâul de toamnă, culturile de porumb și floarea soarelui.
Agra Asigurări pune la dispoziția fermierilor o nouă opțiune disponibilă la încheierea poliței, respectiv varianta de despăgubire 60/30. În acest sens, despăgubirile pentru secetă pornesc de la un deficit mai mic de precipitații, ceea ce constituie un avantaj important pentru fermieri. De asemenea, despăgubirea se acordă pe fiecare punct procentual al deficitului de precipitații și pe întreaga suprafață asigurată în poliță.
Fermierii beneficiază acum și de un termen prelungit până la data de 30.04.2021 pentru subscrierea polițelor pentru culturile de floarea soarelui, porumb și soia, iar pentru cultura de grâu de toamnă, termenul limită de depune a cererii de asigurare este de 26.02.2021.
Retrospectiva și provocările sezonului de vânzări 2019-2020
Evenimentele declanșate de secetă, împreună cu criza mondială generată de răspândirea virusului Covid-19, au accentuat impactul negativ resimțit de fermieri. Acest lucru a solicitat evaluarea daunelor conform măsurilor de siguranță impuse de către autorități.
Viitorul culturilor însămânțate în primăvara anului trecut, care au fost afectate de secetă, încă se află sub semnul întrebării. Din partea MADR nu există încă o hotărâre oficială privind aceste despăgubiri.
“Echipa Agra Asigurări își dorește să răspundă cu promptitudine solicitărilor de asigurare și evaluare a culturilor, garantând siguranță și continuitate în acest sector. Contextul distanțării sociale și trecerea la desfășurarea activității în mediul online a constituit o provocare, atât pentru piața asigurărilor, cât și pentru industria agricolă. Cu toate acestea, ne uităm la un sezon de vânzări reușit și ne bucurăm că am reușit să fim alături de fermieri și în această perioadă dificilă”, a declarat Adrian-Horia Lupu, director general Agra Asigurări România.
Despre Agra Asigurări
Societatea de asigurări Österreichische Hagelversicherung a fost fondată în anul 1947 în Austria, la inițiativa fermierilor de către companiile de asigurare austriece. Datorită experienței exclusiv în domeniul agricol, Agra Asigurări este una dintre puținele companii de asigurări din Europa care are în portofoliu o asigurare pentru secetă încă din anul 2000.
Odată cu deschiderea sucursalei locale din România în 2016, asigurarea riscului de secetă este disponibilă acum și pentru fermierii români, alături de acoperirile standard pentru grindină, incendiu, furtună, ploaie torențială și îngheț.