„Imunoglobulina Y – Valenţe biologice și utilizări terapeutice” – o teză de doctorat de excepţie, susţinută de Ing. chim. Constantin Chiurciu, director general al Romvac Company S.A.

WhatsApp Image 2019-07-25 at 13.11.18

În data de 25 iulie a.c., în Aula Prof. Dr. Aurel Popoviciu a Facultății de Medicină Veterinară din București, într-un cadru academic a avut loc susținerea tezei de doctorat a domnului Constantin Chiurciu, directorul general al companiei Romvac, cu tema „Imunoglobulina Y – Valenţe biologice și utilizări terapeutice”.

Lucrarea de doctorat a fost condusă Prof. dr. Doina Daneş, din comisie făcând parte şi profesori care conduc facultăţile de medicină veterinară din ţară: Prof. univ. dr. Gabriel Predoi, decanul facultăţii de profil din Bucureşti, Prof. univ. dr. Gheorghe Săvuţă, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară din Iaşi, iar de la Timişoara au venit Prof. univ. dr. Viorel Herman, decanul facultăţii şi Prof. univ. dr. Emil Târziu. După prezentarea lucrării, a referatelor, dar şi a dezbaterii şi sesiunii de întrebări, comisia s-a întrunit şi a hotărât acordarea titlului de Doctor în ştiinte cu aprecierea superlativă, Magna Cum Laude, domnului Constantin Chiurciu.

 “Gălbenuşul oului de găină este considerat a fi o sursă ideală de imunoglobuline, iar dintre acestea, IgY este anticorpul predominant. (…) Anticorpii IgY pot recunoaşte mai mulţi epitopi ai proteinelor mamifere înalt conservate decât sunt capabile imunoglobulinele G de mamifer, astfel încât IgY poate induce un răspuns imun eficient. Anticorpii IgY sunt stabili în timp şi joacă un rol din ce în mai mare în cercetare, diagnostic şi terapie. (…) Datorită cantităţii mari de anticorpi IgY care se poate obţine, aceştia pot fi utilizţi în imunoterapia şi imunoprofilaxia multor infecţii virale şi bacteriene, atât în medicina umană, cât şi în cea veterinară, precum şi ca alternativă în antibioterapia clasică. În plus, imunoglobulinele Y pot fi folosite ca supliment imunitar natural, în formulele produselor alimentare pentru sugari sau pentru alte produse alimentare noi”, a explicat Constantin Chiurciu în prezentarea tezei.

În continuare, doctorandul a subliniat că pornind de la aceste avantaje ale tehnologiei IgY şi a aplicaţiilor în diverse domenii, în cadrul programului de cercetare al Romvac Company S.A. s-au efectuat studii privind obţinerea imunoglobulinelor Y în faza de laborator şi industrial, purificarea şi caracterizarea lor imunochimică şi demonstararea specificităţii lor faţă de antigenele care au fost folosite pentru imunizarea găinilor.

“Imunoglobulinele Y obţinute au fost specifice contra tulpinilor bacteriene, majoritatea dintre ele rezistente la antibiotice, izolate de la pacienţi cu infecţii acute şi cronice din spitale din România, precum şi de la vaci cu mastite subclinice. Imunoglobulinele Y obţinute s-au condiţionat sub diverse forme ca brand Imunoinstant, respectiv soluţie, gel, pulbere, spray. Pe baza rezultatelor experimentelor efectuate in vitro, care au dovedit că imunoglobulinele Y specifice inhibă multiplicarea bacteriilor rezistente la antibiotic, în prezenta teză, am avut ca obiectiv general aplicarea unor programe şi scheme de tratament, pentru a demonstra valenţele biologice şi importanţa utilizării terapeutice a imunoglobulinei Y. Astfel, au fost administrate produse din gama Imunoinstant, cu IgY monovalent sau bivalent şi polivalent, pentru tratarea unor boli precum psoriazisul, parodontopatiile, infecţiile cu Staphylococcus aureus meticilino-rezistent şi mastitele  subclinice”, a subliniat specialistul.

La finalul expunerii, Constantin Chiurciu a prezentat concluziile generale şi recomandările care se desprind ca urmare a testării imunoglobulinelor Y specifice pentru ameliorarea şi controlul anumitor boli la oameni şi animale, în special în contextul exploziei fenomenului de rezistenţă la antibiotice la nivel planetar. Datorită rezultatelor excepţionale obţinute cu produsele pe bază de anticorpi IgY, se recomandă informarea medicilor, dar şi a pacienţilor, cu privire la potenţialul imens al imunoglobulinei Y în terapia şi prevenţia diverselor afecţiuni acute sau cronice.

În toată existenţa noastră, viaţa şi sănătatea sunt vitale. Trebuie să recunoaştem că sănătatea este chintesenţa vieţii, iar astăzi, participând ca invitat din partea presei de profil la susţinerea tezei de doctorat a domnului Ing. chim. Constantin Chiurciu, cu tema „Imunoglobulina Y – Valenţe biologice și utilizări terapeutice”, am asistat de fapt la o lecţie la superlativ. Am înţeles că întreaga activitate de cercetare științifică, precum şi numeroasele brevete de invenţii şi inovaţii sunt rezultatele excepţionale ale familiei Viorica şi Constantin Chiurciu direct împlicaţi şi dăruiţi acestei profesii nobile. Sincere felicitări și mult succes în activitate pe mai departe!

Geo Beldiman