Ghiță Pinca: „Agricover va rămâne întotdeauna partenerul de încredere al fermierilor români!”

pinca 800

Interviu cu Ghiță Pinca, Directorul General al Agricover S.A.

 

Agricover este în acest moment unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de agro-business. Cum explicaţi ascensiunea rapidă a grupului?

Consider că avantajul competitiv este oferit de soluţiile complete puse la dispoziție de Agricover, materializate în poveştile de succes ale fermierilor, care au ales să devină clienţii noştri fideli. Fără falsă modestie, pot să afirm că am devenit prima companie de soluţii integrate, cu peste 6.400 de fermieri parteneri şi 2,4 milioane de hectare exploatate de către partenerii noştri.

Este important să se înţeleagă că atu-ul creşterii productivităţii este generat de un proces complex în care suntem direct implicaţi. Suntem alături de producătorii agricoli încă din momentul înfiinţării culturii, oferindu-le un portofoliu complet de inputuri, atent selecţionat, de la companiile partenere. Ştim că fiecare cultură are nevoi diferite. De aceea, oferim soluţii alternative punând la dispozitie un portofoliu complex de produse, înglobând cele mai noi tehnologii, care asigură o protecție integrală a culturilor agricole.

Totodată, punem la dispoziţia fermierilor soluţii de achiziţie şi modalităţi de plată flexibile, pentru a putea beneficia de tehnologia necesară dezvoltarii unei culturi agricole performante, precum şi posibilitatea transparentă de valorificare a recoltelor pentru atingerea profitabilităţii maxime. Coroborarea acestor elemente esenţiale explică, în mod vectorial, ascensiunea grupului Agricover.

 

În primele două luni ale acestui an, grupul Agricover a organizat o serie de evenimente dedicate fermierilor români direct interesaţi de soluţii performante care să le optimizeze activitate. Ce ne puteţi spune în acest sens?

Evenimentele organizate la începutul anului, cum este Viticon 2020 și cele la care am fost parteneri, Conferința Națională a Cartofului și Conferința Națională a Pomiculturii, au rolul de a informa producătorii agricoli despre soluţiile tehnologice personalizate pentru fiecare cultură. Dorim să le demonstrăm că prin tot ceea ce întreprindem zi de zi ne adaptăm nevoilor din fermă, aflate în continuă schimbare, pentru a veni cu soluţii flexibile şi eficiente care să contribuie la dezvoltarea unei agriculturi moderne. Fermierii sunt cei mai valoroşi parteneri, având în vedere că de munca lor depinde hrana noastră. Agricover, prin spiritul antreprenorial şi expertiza acumulate, construieşte direcţii inovatoare de abordare a pieţei, menite să propulseze activitatea fermierilor în rândul celor mai stabile afaceri din domeniul agribusiness.

 

Care au fost soluţiile de interes vizate în cadrul acestor conferinţe naţionale?

Susţinem performanţa fermelor prin soluţii tehnologice create pentru fiecare tip de cultură în parte, asigurând un randament ridicat al producţiei şi eficientizarea costurilor la hectar. În cadrul prezentărilor susținute în fața fermierilor, specialiștii Agricover au adus în discuție şi soluțiile pentru reducerea costurilor din ferme.

Totodată, au prezentant şi un program special de reducere a costurilor de achiziție în domeniu. Este vorba de Campania Early Sales care presupune păstrarea nivelului prețurilor din primăvara anului 2019 pentru majoritatea furnizorilor, disponibilitatea mărfii de la producători, termene de plată corelate cu momentul recoltării, eventual depozitarea gratuită și autorizată a mărfii în condiții optime de păstrare a produselor și livrarea acestora la momentul necesar.

Alte subiecte au vizat diferitele tipuri de produse pentru protecția și nutriția plantelor, fertilizanţi foliari şi biostimulatori pentru principalele culturi şi tratamente specifice agriculturii din România, destinate culturilor bio. Printre acestea se numără și noua gamă de biostimulatori pe bază de aminoacizi.

Unul din obiectivele Agricover pentru anul 2020 îl reprezintă rețeaua logistică națională de depozite pentru sămânță, pesticide și îngrășăminte. De asemenea, în parteneriat cu Agricover Credit IFN oferim şi diferite servicii și programe de finanțare specializate pentru acoperirea necesarului de inputuri în sectorul pomicol, precum Programul Cash discount sau Programul 1×2.

 conferinta 800

În contextul pandemiei de COVID-19, declarată la nivel global, cum previzionaţi dinamica întregului sector economic şi respectiv calitatea vieții în România?

Cine putea să estimeze acum două-trei luni că România va fi impactată, așa cum este acum, de Coronavirus. Cu siguranţă calitatea vieții și dinamica întregului sector economic, implicit cel agricol, vor fi afectate. De aceea, fac apel la calm, echilibru şi am observat că s-a învăţat mult din experienţa Italiei.

Ceea ce doresc să asigur pe toată lumea este că Agricover S.A. își va desfăşura activitatea în mod normal, respectând regulile de prevenție pentru sănătatea angajaților și a partenerilor, în acord cu normele de sănătate publică emise de către autoritățile române competente.

Aflându-ne în această situație delicată, ne dorim mai mult ca oricând să susținem afacerile fermierilor, tocmai pentru a avea un an agricol de succes. De aceea, dorim să îi asigurăm că, așa cum i-am obișnuit, vom face tot posibilul pentru a furniza cea mai performantă tehnologie, împreună cu întreaga noastră expertiză.

Monitorizăm permanent și cu maximă atenție toate operațiunile comerciale și logistice pentru a veni în întâmpinarea nevoilor curente din cadrul fermelor. În condițiile în care apar situații neprevăzute, disfuncționalități în aprovizionare, din cauze independente, Agricover S.A. va pune la dispoziție soluții alternative pentru a preîntâmpina evenimente nedorite în ferme.

Echipele Agricover din fiecare zonă sunt pregătite să răspunda solicitărilor cu profesionalism și în cel mai scurt timpPentru mai multe referințe fermierii pot accesa www.agricover.ro/inputuri-agricole. Le  recomandăm tuturor să ne trimită necesarul estimat de input-uri pentru toată campania de primăvară, pentru a ne asigura că produsele ajung în cel mai scurt timp în ferme, iar în cazul în care ne confruntăm cu situații în care marfa nu este disponibilă, să putem anunţa, pentru a putea asigura măsuri preventive.

Preocuparea noastră constantă, de peste 20 de ani, rămâne aceea de a oferi producătorilor agricoli cele mai eficiente soluții pentru dezvoltarea profitabilă a afacerilor, atât din punct de vedere financiar, cât și tehnic, pentru o agricultură performantă.

În contextul efectelor economice greu de prevăzut, generate de infecția cu Coronavirus, trebuie să îi avertizez pe fermierii români să nu intre în jocul periculos al tranzacționărilor speculative şi să vândă recolta cât mai devreme, dacă prețul este unul conform așteptărilor. Până la urmă, fiecare producător agricol va trebui să-și urmeze propriul business plan. Ceea ce pot însă să vă asigur este că Agricover va rămâne întotdeauna partenerul de încredere al fermierilor români!