Genetica KWS a confirmat și anul acesta

kws ildu2018

În vederea demonstrării performanței hibrizilor de porumb din portofoliu, în data de 23 august a.c., în cadrul fermei Ildu din localitatea Vâlcelele, județul Călărași, compania KWS a organizat un eveniment de excepție la care au luat parte peste 200 de fermieri.

 

În deschidere, Doriana Nițu, Director General KWS Semințe, a declarat: Ne bucură deschiderea pe care o au fermierii față de soluțiile noi cu care venim. Adaptarea la fenomene extreme, dificil de previzionat, cum sunt seceta sau arșița, este obligatorie. KWS a fost și este o companie independentă, ceea ce ne permite să fim flexibili în a ne adapta la cerințele din piață. Mereu am considerat că planurile noastre coincid cu planurile fermierilor români de a face agricultură profitabilă. Acesta este principalul motiv pentru care lansăm hibrizi de înaltă performanță. Hibrizii noștri de porumb oferă stabilitate producției și siguranță economică chiar și în anii climatici atipici.

Incertitudinea predictibilității momentelor de secetă a determinat specialiștii companiei KWS să cerceteze impactul secetei și al arșiței în diverse faze de vegetație și elementele de productivitate implicate în toleranța la secetă. „Studiem atent și cu maximă rigurozitate comportamentul fiecărui hibrid în diverse areale de cultură, ca să fim siguri că ei sunt perfect adaptați profilului pedo-climatic respectiv. Am acordat o deosebită atenție ameliorării materialului genetic pentru climatul temperat-continental, în care se află și țara noastră, deoarece România are un potențial semnificativ din punct de vedere agricol. Suntem lideri pe piața din România la hibrizii de porumb pentru siloz și la varietățile biologice sticloase, iar pentru porumbul boabe avem în portofoliul nostru grupa hibrizilor de înaltă performanță și, bineînțeles, grupa hibrizilor CLIMACONTROL3, a declarat Ion Voinea, Director Dezvoltare Produse KWS Semințe.

Toată echipa KWS de vanzâri, product management, producţie, Marketing şi CEO a fost prezentă la eveniment. Au prezentat hibrizii KWS: Costel Șaban, reprezentant vânzări zona Ialomița, Călărași, Constanța, Florin Stoica, reprezentant vânzări zona Dâmbovița, Robert Dăgăliță, reprezentant vânzări zona Giurgiu, Viorel Mircea, Expert Tehnic Clienţi Cheie, Mihai Mihăilă, reprezentant vânzări zona Călărași, Diana Oancea, reprezentant vânzări zona Buzău, Laurian Delicoti, reprezentant vânzări zona Constanța și Adrian Sandu, Reprezentant Produse şi agroservice România Sud.

Tehnologia de cultivare medie aplicată pe platforma demonstrativă Ildu, pentru hibrizii de porumb din grupa CLIMACONTROLși din grupa de înaltă performanță a presupus efectuarea arăturii de toamnă la adâncimea de 30 cm, discuitul în primăvară, semănatul în data de 11 aprilie 2018 la o densitate de 70.000 boabe germinabile la hectar, fertilizarea de bază, odată cu semănatul, cu 200 kg/ha NPK – 20/20/0, erbicidarea postemergentă și o fertilizare în vegetație, în faza de 8 frunze, cu 200 kg/ha azotat de amoniu. Tehnologia intensivă, pentru aceleași categorii de hibrizi, a fost asemănătoare cu cea enunțată anterior, deosebirea constând în densitatea planificată (80.000 boabe germinabile la hectar) și cantitatea mai mare de fertilizant aplicată în vegetație (300 kg/ha azotat de amoniu).

Grupa de hibrizi de porumb cu toleranță ridicată la secetă și arșiță CLIMACONTROL3 include următorii hibrizi: KWS 2370 – FAO 290, KWS 4484 – FAO 380, Kamparis – FAO 390, Kapitolis – FAO 410, Balasco – FAO 420, Konfites – FAO 460, la care se adaugă un hibrid lansat anul acesta, este vorba de KWS Bellavista– FAO 330.

Noutățile anului 2019 din grupa hibrizilor de porumb de înaltă performanță sunt: Karpatis – FAO 340, KWS Smaragd – FAO 350, KWS Bellavista – FAO 330 și KWS Kashmir – FAO 370.

Karpatis este un hibrid simplu, recomandat pentru producţia de boabe. Are talia medie-înaltă, foliaj cu port semierect, cu înălţime de inserţie medie în relaţie cu înălţimea plantei, ştiuleţi de tip flex (cu vârf neumplut cu boabe), foarte groşi, de formă cilindro-conică, cu 16-18 chiar 20 de rânduri de boabe şi peste 36 boabe pe rând. Boabele sunt dentate, uşor sticloase în treimea dinspre vârf a ştiuletelui, cu conţinut mare de proteină şi amidon, lungi și galbene. Pănuşile sunt egale sau chiar mai scurte decât ştiuletele şi se desfac complet la maturitate. Varietatea genetică KWS îşi asigură productivi­tatea din combinaţia între numărul ridicat de rânduri de boabe, numărul boabelor pe rând şi greutatea boabelor. Potenţialul superior de producţie este vizibil şi prin “nasul” cu ovule de rezervă din vârful rahisului, pe care le poate umple în condiţii superioare pedoclimatice şi de tehnologie, dar nu atât de dezvoltat încât să deranjeze. Selectat pentru potenţialul ex­celent de producţie, adaptat condiţiilor de cultură din arealul sud-est european, arşiţa şi seceta sunt factori de stres, la care comportamentul său este foarte bun. Se remarcă şi prin ritmul intens de pierdere a apei din bob, favorizat de pănuşile care se depărtează total de ştiulete la maturitatea fiziologică. Are o deosebită rezistenţă la bolile porumbului.

KWS Smaragd este recomandat pentru producţia de boabe. Are talia înaltă, foliaj cu port semierect, bogat, cu frunze late verzi închis, cu înălţime de inserţie medie faţă de înălţimea plantei, ştiuleţi de tip flex (cu vârf neumplut cu boabe), foarte groşi, de formă cilindro-conică, cu 16-18 chiar 20 de rânduri de boabe şi 36-40 boabe pe rând. Boabele sunt dentate, cu conţinut mare de proteină şi amidon, lungi, galbene și au mişuna adâncă. Pănuşile sunt egale cu lungimea ştiuletelui şi se desfac complet la maturitate. Paniculul bogat care asigură cantităţi mari de polen şi sincronizarea foarte bună a înfloritului, ajută la fecundarea tuturor ovulelor, chiar dacă înfloritul este mai tardiv. Hibridul îşi asigură productivitatea excelentă din numărul mare de boabe şi din capacitatea de a asigura MMB-uri mari. Are ştiulete de tip flex, cu rezervă de ovule în vârf, ceea ce îi permite ca la densităţi mai mici să valorifice superior inputurile prin generarea unui număr mare de boabe pe rând. Se pretează şi la densităţi mari de cultivare (mai mult de 80.000 plante/ hectar) în condiţii de aprovizionare corectă cu apă şi minerale. Deşi este un hibrid intensiv, ameliorat pentru nivele foarte înalte de productivitate, suportă bine stresul hidric şi termic din zonele autohtone de cultură. Aplecarea ştiuleţilor către sol şi pericarpul subţire asigură un dry down foarte bun pe o plantă cu stay green excelent. Are o deosebită rezistenţă la bolile porumbului.

Hibridul KWS Bellavista este recomandat pentru producţia de boabe. Are talia medie, foliaj cu port semierect, frunze lungi cu coloraţie verde deschis, cu înălţime de inserţie medie, ştiuleţi de tip flex (cu vârf neumplut cu boabe), foarte groşi, de formă cilindrico-conică, cu 16-18 chiar 20 de rânduri de boabe şi peste 36 boabe pe rând. Boabele sunt galbene, mari, dentate, cu pericarp subţire, pentru a uşura pierderea apei din bob la maturitatea fiziologică. În jumătatea superioară a ştiuletelui, boabele au aspect uşor sticlos, cu conţinut mare de proteină şi amidon. Pănuşile sunt egale cu lungimea ştiuletelui şi se desfac la maturitate. Specializat pentru producţia de boabe, KWS Bellavista este adaptat dezvoltării în secetă printr-o vigoare timpurie foarte bună, ritm rapid de dezvoltare până la înflorit, sincronizare foarte bună la înflorit, umplere foarte eficientă a boabelor. La densităţi mai mici formează al doilea ştiulete. Pedunculul ştiuletelui este foarte lung, ceea ce favorizează înclinarea spre sol a ştiuleţilor la maturitatea fiziologică.

Nu în ultimul rând, KWS Kashmir este un hibrid cu talia înaltă, tulpini puternice cu foliaj erect, cu frunze late şi lungi, de culoare verde închis. Înălţimea de inserţie este medie faţă de înălţimea plantei, iar ştiuleţii sunt de tip flex, cu rezervă de ovule în vârful ştiuletelui, groşi, de forma cilindro-conică, cu 16-18 de rânduri de boabe şi 40 boabe pe rând. Boabele sunt dentate, cu conţinut mare de proteină şi amidon, lungi și galbene. Partea din vârf a ştiuletelui are boabe cu inserţii roşii. Pănuşile acoperă ştiuletele, dar se depărtează de acesta la maturitate. Paniculul mediu-mare asigură şi cantităţi mari de polen. Hibridul recomandat pentru producţia de boabe are un ritm rapid de dezvoltare în primele faze de vegetaţie, dezvoltă un sistem radicular puternic şi un foliaj bogat, erect, cu stay green foarte bun, elemente care îi favorizează translocarea facilă a asimilatelor în boabe. Are ştiulete de tip flex, ceea ce îi permite să genereze un număr mare de boabe pe rând. Se pretează şi la densităţi mari de cultivare (mai mult de 80.000 plante/hectar) în condiţii de aprovizionare corectă cu apă şi minerale. Este un hibrid intensiv, ameliorat pentru nivele foarte înalte de productivitate. Aplecarea ştiuleţilor către sol, pănuşile care se depărtează de ştiulete la maturitate şi pericarpul subţire asigură un dry down nesperat de bun pentru o plantă cu stay green excelent.

Reporterii Business Press Agricol prezenţi la eveniment au stat de vorbă cu fermierii, care s-au declarat încântaţi de noutăţile prezentate, precum şi de colaborarea pe care o au cu specialiştii KWS.

 

Gheorghe Tonț, fermier din loc. Slobozia, jud. Ialomița: „Sunt prezent la acest eveniment pentru că am o colaborare foarte bună cu compania KWS Seminţe și sunt an de an alături de această echipă de profesioniști. Anul acesta agricol a fost unul dintre cei mai dificili din punct de vedere al provocărilor pedoclimatice. Pot să spun că dacă nu am fi folosit tehnologii performante, pierderile ar fi fost extrem de mari. Spre exemplu, la rapiță a fost cea mai slabă recoltă din 2001 și până în prezent. De asemenea, din cauza ploilor abundente ne-am confruntat cu o avalanșă de buruieni care ne-au îngreunat prelucrarea terenului pentru semănatul de toamnă. Culturile de porumb și floarea soarelui se prezintă bine și așteptăm producții frumoase.

Am folosit Hybrirock de la KWS, un hibrid foarte performant de rapiță, altfel toată cultura ar fi fost compromisă. De asemenea, sunt foarte mulțumit de genetica hibrizilor de porumb și floarea soarelui KWS pe care i-am cultivat în ferma mea în acest an agricol. Pentru că apreciez calitatea semințelor KWS voi folosi și anul viitor hibrizi din gama CLIMACONTROL3, dar și pe cei de înaltă performanță prezentați astăzi în cadrul acestui eveniment. Felicit compania KWS pentru o prezentare excelentă! Colegilor mei fermieri le recomand cu multă încredere să folosească de la KWS semințe de cea mai bună calitate pentru a se bucura de prosperitate, chiar și în condiții mai dificile!”

 

Florea Marian, fermier din comuna Vlădeni, jud. Ialomița: „Particip la acest gen de evenimente pentru că intrăm în contact cu foarte multe noutăți, benefice pentru fermele noastre. Administrez în jur de 500 hectare, iar structura culturilor pentru acest an agricol este alcătuită din 143 ha grâu, 43 ha orz, 151 ha rapiță, 142 ha floarea soarelui și 45 ha porumb. Am folosit de la KWS doi hibrizi de rapiță, extrem de performanți. Hibridul Factor este foarte rezistent la cădere și scuturare, iar Hybrirock este foarte productiv. Fac mențiunea că în zona noastră am fost afectați de grindină, dar datorită calității germane a semințelor KWS am reușit să nu pierd cultura de rapiță. De asemenea, pentru înființarea culturii de porumb am folosit hibridul KWS 4484 – FAO 380 din gama CLIMACONTROL3, cu care câștigi indiferent de vreme. Cultura de porumb arată foarte bine și sunt foarte mulțumit.

În prezentarea de astăzi, hibrizii de porumb de înaltă performanță m-au convis, iar pentu anul viitor doresc să folosesc această tehnologie. Colegilor mei fermieri le doresc multă sănătate și recolte bogate! Pentru echipa KWS am numai cuvinte de laudă pentru performanță și le doresc mult succes în continuare! Îndemnul meu pentru producătorii agricoli este să folosească calitate germană și cu siguranță vor avea numai de câștigat!”

 

Mihai Ionel, fermier din loc. Dudescu, jud Brăila: „Lucrez în jur de 500 de hectare pe care le-am cultivat în acest an agricol cu porumb 200 ha, grâu 100 ha, rapiță 100 ha, floarea soarelui și lucernă 100 ha. Colaborez foarte bine cu echipa KWS, iar anul acesta am realizat la mine în fermă și un lot experimental cu hibrizi de porumb marca KWS. Avem în testare 13 hibrizi și pot să spun că performanța își spune cuvântul pentru că cultura arată excelent. Din această experiență, cu siguranță voi recomanda și colegilor mei fermieri cei mai buni și cei mai productivi hibrizi de porumb, pretabili pentru zona noastră.

Aceste evenimente organizate sunt extrem de utile pentru că putem vedea la fața locului evoluția și performanța hibrizilor, dar în același timp cunoaștem tehnologii noi și putem face schimb de experiență. Mesajul meu pentru toți producătorii agricoli este să folosească hibrizi performanți marca KWS și se vor convinge de calitate, când vor culege roadele! Felicitări echipei KWS pentru un eveniment reușit!”

Răzvan Coţianu

Camelia Neagu