Urmează Epoca Lemnului: principala temă de dezbatere la Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Bioeconomiei

forum paduri 800

  • Tema Forumului: Rolul central pentru lemnul provenit din păduri gestionate durabil în noua bioeconomie. 
  • Urmează Epoca Lemnului: direcțiile europene pun resursa regenerabilă a pădurilor în centrul strategiilor pentru atingerea obiectivelor Pactului Verde European, de combatere a schimbărilor climatice.

Ne face o deosebită plăcere să vă invităm în data de 26 noiembrie 2020, începând cu ora 10.00, la cea de-a IV-a ediție a Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Bioeconomiei, unul dintre cele mai importante evenimente din domeniu. Evenimentul se va desfășura anul acesta ONLINE și va permite accesul tuturor celor interesați de domeniul pădurilor și al industriilor bazate pe lemn.

Tema principală a ediției din acest an a Forumului este legată de rolul lemnului, ca resursă regenerabilă, în strategiile de recuperare economică și dezvoltare a unei economii neutrale climatic: putem avea dezvoltare economică și concomitent să urmărim obiectivele Pactului Verde European, de combatere a schimbărilor climatice? Răspunsul este categoric „DA”, iar una dintre soluții este să folosim lemnul provenit din păduri gestionate durabil. Provocarea este dublă, deci: să gestionăm durabil pădurile și concomitent să folosim cât mai eficient resursa de lemn rezultată din această gospodărire durabilă a pădurilor.

În Europa capătă contur viziunea că, după epoca pietrei și a fierului, a betonului și a sticlei în timpurile moderne, urmează Epoca Lemnului – o resursă regenerabilă, biodegradabilă, cu amprentă de mediu redusă în etapele de producție, o resursă extrem de versatilă, cu utilizări ca material de construcții și în bio-produse care să înlocuiască materialele nedegradabile bazate pe combustibili fosili. Obiectivele ambițioase, de transformare a Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și atingerea a 55% reduceri de emisii până în 2030, determină Comisia Europeană să adopte măsuri prin care să sporească eficiența energetică, să crească ponderea materialelor și produselor cu amprentă ecologică mai mică, să crească ponderea energiei din surse regenerabile.

Un exemplu de îmbinare a obiectivelor de reconstrucție economică, luând în calcul obiectivele Pactului Verde, este valul de renovare,  “renovation wave”, care își propune ca din resursele Planului de Recuperare și Reziliență să direcționeze 37% către măsuri de neutralitate climatică, care să finanțeze renovarea pe principii de eficiență energetică a 35 milioane de clădiri din Europa, până în 2030, prin crearea a 160.000 locuri de muncă. Conceptul este simplu: clădirile în Europa sunt vechi, ineficiente energetic. Atingerea țintei de reducere a emisiilor de carbon cu 55% până în 2030 nu se poate face pentru sectorul rezidențial – care consumă aproximativ 40% din toată energia consumată în UE – fără un val de renovare a clădirilor.

Investițiile în renovare urmăresc eficiența energetică evaluată prin certificate energetice dar și printr-un concept nou: evaluarea amprentei de carbon a unei clădiri pe toată durata ei de viață. Lemnul și produsele din lemn, ca materiale regenerabile, cu amprentă mică de carbon în etapa de producție și recirculabile la sfârșitul perioadei de viață a clădirilor, vor fi în centrul acestor politici economice. Sunt concepte foarte inovative, mecanisme de piață noi care vor susține dezvoltarea utilizării lemnului ca material de construcție.

Alte teme de interes public dezbătute în cadrul Forumului:

  • Domeniul pădurilor – între realități, fapte și fake news. Ce ne spun rezultatele Inventarului Forestier Național?
  • Procedura de infringement pe domeniul pădurilor deschisă de Comisia Europeană. Ce politici trebuie inițiate de România ca răspuns la această procedură, în special pe linie de combatere a tăierilor ilegale?
  • Evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice și conservarea biodiversității. Accent special: proiectul SUMAL 2.0, între deziderat și aplicabilitate reală.
  • Cum transformăm consumul de lemn de foc din problemă socială în oportunitate prin creșterea eficienței energetice a utilizării resursei?
  • Rolul pădurilor și al industriilor bazate pe lemn din păduri gestionate durabil în noua bioeconomie. Sectorul pădure-industrii bazate pe lemn în contextul Pactului Verde.
  • Principii pentru o nouă strategie pădure-lemn. Priorități și oportunități de finanțare  a sectorului pădure-industrii bazate pe lemn în contextul Pactului Verde European.

Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Bioeconomiei este organizat de Comunitatea Forestierilor din România – Fordaq și este susținut de principalele organizații profesionale și patronale din sectorul forestier:

Organizarea evenimentului este susținută și de organizații patronale reprezentative la  nivel național:

În cadrul dezbaterii participă în calitate de speakeri contributorii, organizatorii și reprezentanții organizațiilor care susțin evenimentul. Audiența generală poate adresa întrebări speakerilor prin intermediul chat-ului pus la dispoziție pe timpul desfășurării Forumului. Pentru jurnaliști vom organiza o sesiune exclusivă pentru întrebări și detalieri ale temelor discutate. Partenerii media ai evenimentului sunt: Agerpres, Ziarul Bursa, Economistul, Agro TV și Lumea Satului.

Mai multe detalii despre eveniment găsiți pe următorul link, unde este publicată și modalitatea de înregistrare pentru accesul online: Eveniment: 26 noiembrie 2020- Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Bioeconomiei.