Compania Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură a DowDuPont a lansat anul acesta seria evenimentelor de promovare, recoltând hibrizii Pioneer în fața fermierilor. Astfel, pe parcursul lunii septembrie, specialiştii companiei au fost prezenţi în mai multe locaţii din ţară pentru a asista în direct, împreună cu invitaţii, la recoltarea hibrizilor de porumb şi floarea soarelui. La fiecare întâlnire au participat numeroşi fermieri, colaboratori și reprezentanţi ai presei agricole, care s-au convins de performanța și genetica de excepție a hibrizilor recoltaţi şi au primit informaţii despre noutăţile companiei.
Gazde ale evenimentelor au fost fermieri fideli mărcii Pioneer, iar calendarul recoltărilor a fost următorul: 7 septembrie – Ferma Băcanu Cosmin&Andreea din loc. Furculeşti, jud. Teleorman, 12 septembrie – Ferma Argonaut din loc. Viişoara, jud. Constanţa, 13 septembrie – Ferma Ildu din loc. Vâlcelele, jud. Călăraşi, 19 septembrie – Ferma Vestagrar din loc. Marghita, jud. Bihor, 20 septembrie – Ferma Agro Arend din loc. Viziru, jud. Brăila, 21 septembrie – Ferma Abelda din loc. Jimbolia, jud. Timiş. Astăzi, 27 septembrie, are loc o altă întâlnire, la Ferma Agroferm din loc. Brătei, jud. Sibiu, iar mâine, pe 28 septembrie, specialiştii companiei vă invită la Ferma Grupului de Firme TCE 3 Brazi din loc. Zăneşti, jud. Neamţ. Seria evenimentelor se încheie pe 2 octombrie la Iernut, în jud. Mureş.
La Furculeşti s-au recoltat hibrizii de porumb şi floarea soarelui Pioneer
Lansarea evenimentelor Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură a DowDuPont a avut loc pe 7 septembrie a.c., în localitatea Furculești din jud. Teleorman, la ferma domnului Cosmin Băcanu, cu recoltarea hibrizilor Pioneer de porumb şi floarea soarelui.
Liliana Ciulu, director de vânzări zona Teleorman, a făcut deschiderea, afirmând: „Spre deosebire de ceilalți ani, vom desfășura acest eveniment cu care sunteți obișnuiți, în alți parametri. Ne-am dorit nu numai să vizionăm câmpul pe parcursul perioadei de vegetație, ci să asistăm la o recoltare în direct alături de dumneavoastră și astfel să vă puteți convinge pe viu de potențialul fiecărui hibrid de porumb și floarea soarelui. Alături de mine se află echipa formată din Maria Cîrjă, director marketing România & Moldova, Ion Mutafa, responsabil erbicide, Andrei Ciocoiu, specialist floarea soarelui, Cosmin Băcanu, administratorul fermei unde ne aflăm și ambasador Corteva, dar și colegii mei promotori din zona Teleorman.”
În continuare, Maria Cîrjă a transmis un salut cordial din partea conducerii Corteva tuturor invitaților prezenți. „Pentru unii dintre dumneavoastră este poate prima dată când auziți denumirea Corteva. Cine este Corteva? Corteva este în acest moment cea mai mare companie de agricultură din lume, pentru că înglobează 3 mari firme: Pioneer, DuPont și Dow Agroscience. Fuzionarea celor 3 companii americane a fost aprobată în august 2018. În acest fel, unindu-se partea de agricultură a fiecăreia s-a format cea mai mare companie de agricultură – Corteva. De asemenea, pot să spun că și echipa este una unită, astfel că veți găsi în rândurile noastre colegi de la cele 3 companii, toți sub o singură umbrelă – Corteva Agriscience. Astfel, din acest sezon vom oferim tuturor fermierilor soluții integrate, precum sămânță de porumb, floarea soarelui, soia, lucernă, dar și produse de protecția plantelor.
La erbicidele pentru grâu suntem numărul 1 prin cele mai cunoscute produse, Pallas, Floramix şi Mustang, pe care le apreciați deja cu toții pentru eficiența lor. Suntem printre cei mai importanți furnizori de fungicide la cereale. Cine nu a auzit de produsul Evolus? Suntem prezenți cu produse pentru protecția plantelor la toate culturile și, totodată, oferim semințe cu o genetică foarte performantă. Doresc să rețineți că din această toamnă, colegii noștri promotori vă vor propune și oferi pachete formate din semințe și produse de protecția plantelor sub umbrela Corteva. Încă un lucru important pe care trebuie să-l știți este că sacii de sămînță vor rămâne în continuare cu brandul Pioneer. Începând din anul 2020 sacii vor avea etichetă cu numele Corteva.
Noutatea pentru astăzi este că vom recolta în direct, astfel că vă puteți convige la fața locului de potențialul hibrizilor Pioneer de porumb și floarea soarelui. În cadrul acestui eveniment va intra în concurs hibridul de porumb P0268 și vom acorda 3 premii pentru cine va estima o producție cât mai apropiată de realitate. Locul 1 primeşte 5 saci de semințe din acest hibrid sau la alegere, locul 2 trei saci și locul 3 un sac”, a precizat Maria Cîrjă.
Andrei Ciocoiu și Liliana Ciulu au prezentat lotul format din hibrizii de floarea soarelui. „Acest lot demonstrativ de floarea soarelui a fost semănat pe 11 aprilie 2018, la o densitate de 58.000 boabe și o adâncime de 4-5 cm. Fertilizarea s-a făcut cu 18.46.0 – 200 kg/ha, s-a aplicat uree – 200 kg/ha și s-au utilizat pesticidele Pilot 1 l/ha, Tanos 0,4 kg/ha și Acanto Plus 0,6 l/ha. În această parcelă am folosit toți hibrizii din portofoliu. Alături de hibrizii foarte cunoscuți, P64LE25 și P64LE99, care ocupă cea mai mare cotă de piață din România, venim în întâmpinarea dumneavoastră cu încă doi hibrizi noi pe tehnologia Clearfield Plus și anume P64LP130 și P64LE136.
Noul hibrid P64LE136 este semitimpuriu și are rolul de a-l înlocui pe P64LE25. Este un hibrid cu rezistență foarte bună la secetă, cu o productivitate îmbunătățită, astfel că-l va depăși fără probleme pe P64LE25 cu 3-5%. Are o arhitectură diferită și are în plus această productivitate, dar și o stabilitate mai bună în câmp. Cu siguranță va fi starul portofoliului de floarea soarelui.
Noul P64LP130 va înlocui hibridul P64LC108 pentru că tehnologia Clearfield Plus avansează în România. Dacă astăzi în țara noastră la secetă și Lupoaie nu-l poate depăși nici un hibrid pe P64LC108, pot să spun că noul P64LP130, fiind mult îmbunătățit, va deveni un campion în cel mai scurt timp.
Hibridul P64LL125 este unul convențional și trebuie să reținem că toată floarea soarelui pe care o vom aduce în anii următori va avea la bază acest hibrid, practic acesta fiind viitorul. Poziția calatidiului va fi în formă de pendulă, pentru că acest lucru scade temperatura cu 3-5 grade și astfel protejează perioada de umplere a boabelor, evitând formarea de semințe seci”, au menţionat specialiştii companiei.
Platforma de porumb a fost prezentată de Ion Mutafa, Andrei Ciocoiu și Liliana Ciulu. „Anul acesta, județul Teleorman, ca și alte zone, s-a caracterizat prin lipsa de precipitații în prima perioadă, după care au venit ploi abundente, iar apoi o secetă tardivă instalată în ultima perioadă de vegetație. În acest lot demonstrativ avem toți hibrizii Pioneer, dintre care 5 hibrizi noi pe care îi vom comercializa de anul viitor, iar 4 dintre ei se regăsesc în portofoliul nostru. Aceștia sunt P9415 – FAO 340, P9757 – FAO 370, P9874 – FAO 380 și P0268 – FAO 420, hibrid care astăzi va fi scos la concurs”, a spus Liliana Ciulu.
„Compania Corteva are un portofoliu foarte larg de erbicide. Pentru că ne aflăm la un lot demonstrativ de porumb vă putem spune că deținem erbicide extrem de eficiente pentru controlul buruienilor. În acest lot s-a folosit erbicidul Principal Plus, o soluție completă în postemergență, care reprezintă o combinație de trei substanțe active – rimsulfuron, nicosulfuron și dicamba – și controlează toate buruienile din cultura de porumb. Pentru cei care nu aveți buruieni perene este suficient erbicidul Arigo, pe care să-l aplicați în postemergență timpurie la 2-3 frunze ale porumbului. Un alt produs care se poate folosi pentru combaterea buruienilor anuale și perene, monocotile și dicotile anuale, este erbicidul Principal. De asemenea, amintesc și erbicidele Titus 25 DF și Titus Plus. În același timp, pentru combaterea buruienilor dicotile anuale și perene din cultura de porumb se pot folosi și produsele Mustang și Lancelot, care au o eficacitate foarte bună.
Menționez că din acest an compania Corteva are în portofoliu la cultura de grâu erbicidul Bizon, cu aplicare toamna, în postemergență. Bizon are efect de lungă durată împotriva buruienilor problemă din culturile de cereale păioase. Noul erbicid, în comparație cu altele care se aplică toamna, se poate folosi din postemergență timpurie și până la sfârșitul înfrățitului, lucru care nu se poate face cu alte erbicide cu acțiune la sol”, a subliniat specialistul Ion Mutafa.
Andrei Ciocoiu a prezentat portofoliul hibrizilor de porumb din lotul demonstrativ, dar şi tehnologia folosită. „Acest lot a fost arat, s-a folosit un combinator în primăvară și s-a semănat pe 12 Aprilie 2018. Densitatea de semănat a fost de 68.000 de boabe, la o adâncime de 5-6 cm. Fertilizarea a fost făcută cu 18.46.0 – 200 kg/ha, uree – 200 kg/ha și s-a folosit erbicidul Principal Plus 0,44 kg/ha.
P9074 – FAO 300 este un hibrid timpuriu cu producții bune. P9241 – FAO 320 este timpuriu, dar și cel mai rezistent hibrid din portofoliu la secetă, având producții constante. Noul P9415 – FAO 340 are rolul de a îl înlocui pe P9486. Acesta este adevăratul porumb american, fiind cel mai productiv și cel mai rezistent la secetă. Este un campion în condiții slabe, dar necesită tehnologie. În acest sens, compania vine în sprijinul dumneavoastră cu inovația N-Lock, un inhibitor de descompunere a azotului care se aplică peste ureea folosită la pregătirea patului germinativ. Cu N-Lock, azotul este ținut în sol în stadiul amoniacal timp de 3 luni, până când porumbul ajunge la faza înfloritului. Forma aceasta de azot amoniacal este foarte stabilă în sol, nu este supusă spălării ca forma nitrică și va fi disponibil pe toată perioada de vegetație, dar mai ales la înflorit. Încercați produsul N-Lock pentru că vă protejează culturile de spălare, de carența de azot și astfel nu riscați să pierdeți nici un gram de uree distribuită”, a precizat Andrei Ciocoiu.
În lotul de porumb din ferma Băcanu au mai fost prezentați și hibrizii P9537 – FAO 350, P9903 – FAO 360, P0023 – FAO 400, P9911 – FAO 420, P0216 – FAO 460, P0412 – FAO 480, P0937 – FAO 540, precum și noii hibrizi P9757 – FAO 370, P9874 – FAO 380 și P0268 – FAO 410, care a fost introdus și în concurs.
Andrei Ciocoiu a mai declarat: „De anul viitor, hibridul P9911 – FAO 420 va fi vândut sub brandul Lumigen, care este un tratament sămânță revoluționar. De altfel, tot ce se numește tratament sămânță în cadrul companiei Corteva se va numi Lumigen și va aduna sub umbrela lui tratamentele pentru semințele de porumb, floarea soarelui, soia, rapiță etc. Deja a fost lansat tratamentul pentru semințele de rapiță Lumiposa, iar în viitor veți face cunoștință și cu Lumisena. Lumigen va fi brandul care va aduce toate aceste produse. Practic, P9911 este un hibrid premium care va avea un tratament premium.”
În urma recoltării hibrizilor de floarea soarelui, producţia stas a fost următoarea: P64LE25 – 3861 kg/ha, P64LE99 – 4222kg/ha, XF16942 (P64LE136) – 4224 kg/ha, P64LC108 – 3969 kg/ha, P64LP130 – 3748 kg/ha, P64LL125 – 4138 kg/ha.
Producţiile stas la porumb au fost: P9074 – 9964 kg/ha, P9241 – 10535 kg/ha, P9415 – 11214 kg/ha, P9537 – 10742 kg/ha, P9757 – 11603 kg/ha, P9874 – 12080 kg/ha, P9903 – 11335 kg/ha, P0023 – 11431 kg/ha, P0268 – 11514 kg/ha, P9911 – 11581 kg/ha, P0216 – 12011 kg/ha, P0412 – 11130 kg/ha şi P0937 – 12700 kg/ha.
La finalul prezentărilor de la Furculeşti, Maria Cîrjă, director de marketing România & Moldova, a mai adăugat: „În acest sezon am hotărât să schimbăm modalitatea de promovare a produselor Corteva, pentru ca performanța hibrizilor noștri să fie cât mai accesibilă de către fermieri. Mai exact, vom recolta gama de hibrizi de porumb și floarea soarelui în fața fermierilor, pentru ca ei să fie martori ai tuturor rezultatelor și chiar să-și aleagă din câmp hibridul pe care îl vor semăna anul viitor. Acesta este motivul pentru care vom desfășura peste 8-9 astfel de evenimente în următoarea perioadă. Am hotărât să începem în ferma Băcanu pentru că în județul Teleorman porumbul este gata de recoltat. De altfel, cei peste 150 de fermieri prezenți astăzi alături de noi au putut să vadă că umiditatea este chiar sub stasul de 15%. Cel mai timpuriu hibrid a avut 9964 t/ha și cu cât hibrizii au crescut în maturitate, producțiile au evoluat și ele în sens pozitiv. În acest lot demonstrativ am avut în premieră hibrizii P9757, P9874 și P0268, pe care îi vom lansa anul viitor și pot să spun că s-au evidențiat în direct prin producții foarte bune.
La cultura de floarea soarelui, pe lângă hibrizii consacrați P64LE25 și P64LE99, am prezentat fermierilor cei doi hibrizi noi, P64LP130 și P64LE136. Fermierii au vizitat loturile și au putut vedea hibrizii în starea de vegetație actuală după care au asistat în direct la recoltatrea acestora. Datorită rezultatelor frumoase pe care le-au văzut astăzi la recoltarea culturilor de porumb și floarea soarelui, fermierii s-au convins de performanța hibrizilor noștri. De asemenea, s-au asigurat că genetica Pioneer este una constantă, foarte bine adaptată și nu-i lasă niciodată în condiții de secetă. Iar, în condiții pluviometrice normale le poate aduce producții extraordinare și mulți bani în buzunare.”
Hibridul Pioneer P0023 a excelat la Viişoara, cu o producţie de 13309 kg/ha
Întâlnirea cu fermierii din Dobrogea a avut loc pe 12 septembrie a.c. la Viişoara, jud. Constanţa, în Ferma Argonaut, administrată de domnul Gheorghe Albu.
Recoltarea a vizat un lot de porumb înfiinţat cu 10 hibrizi, iar rezultatele foarte bune obţinute, i-au încurajat pe fermierii din zonă să cultive în continuare porumb Pioneer. Reprezentanţii companiei prezenţi la eveniment au prezentat caracteristicile hibrizilor din portofoliu şi ale produselor de protecţie a plantelor aplicate în cultură.
Cristi Ivaşcu, manager zonal, a oferit detalii despre lotul de porumb recoltat şi a prezentat rezultatele obţinute la final. S-a semănat pe 25 aprilie a.c., iar schema de fertilizare a cuprins 80 kg/ha N, 44 kg/ha P şi 22 kg/ha K. Recoltarea s-a făcut pe o suprafaţă de 2600 mp pentru fiecare hibrid, iar producţiile stas au fost următoarele: P9074 – 11046 kg/ha, P9241 – 10657 kg/ha, P9415 – 12588 kg/ha, P9537 – 11613 kg/ha, P9757 – 12468 kg/ha, P9874 – 11180 kg/ha, P9903 – 12443 kg/ha, P0023 – 13309 kg/ha, P0268 – 11265 kg/ha şi P9911 – 11820 kg/ha.
În discursul său, Ion Mutafa, responsabil erbicide, le-a vorbit fermierilor constănţeni, printre altele, şi despre noutatea din acest sezon, lansarea erbicidului Bizon. „Compania Corteva a venit pe piaţă recent cu un produs pentru segmentul de erbicide din toamnă, Bizon, o soluție completă pentru combaterea buruienilor monocotile și dicotile anuale din culturile de cereale păioase. Bizon este un erbicid postemergent și selectiv care conține trei substanțe active cu moduri de acțiune complementare”, a amenţionat specialistul companiei.
Gheorghe Albu, gazda evenimentului organizat la Viişoara, a fost extem de mulţumit de rezultatele recoltării. “Sunt onorat că specialiştii Corteva Agriscience™ au fost prezenţi în ferma noastră şi au oferit o lecţie de profesionalism prezentând portofoliul hibrizilor de porumb, dar şi performanţele pe care aceştia le au în cultură. Este un eveniment inedit, cu un nou concept care îi ajută pe fermieri să vadă concret, în direct, rezultatele recoltării şi potenţialul hibrizilor Pioneer.
La noi în Dobrogea, în fiecare an avem probleme din cauza secetei şi arşiţei. Producătorii agricoli au început, însă, să aplice măsuri care să ducă la atenuarea secetei şi deşertificării, precum perdelele forestiere, folosirea hibrizilor toleranţi la secetă şi arşiţă, tehnici agricole cu mai puţine treceri, dar cu o gamă mai mare de lucrări, astfel încât să se păstreze rezerva de apă din sol. Consider că astăzi a fost o lecţie deschisă care a demonstrat că performanţa aduce performanţă. Este adevărat, în condiţii de neirigat şi în ciuda provocărilor din acest an, Pioneer a învins, iar hibridul P0023 a fost performerul la ferma Argonaut cu 13309 kg/hectar. Felicitări echipei Corteva Agriscince™!”, a menţionat fermierul constănţean.
La final, Gheorghe Albu i-a invitat pe cei prezenţi la restaurantul Cramei Viişoara, unde, într-o atmosferă de relaxare şi voie bună, aceştia şi-au împărtăşit impresiile cu privire la întâlnirea la care au participat.
Producţii excelente pentru hibrizii noi, în ferma de la Vâlcelele
Ziua următoare, pe 13 septembrie a.c., echipa Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură a DowDuPont s-a reunit la Ferma Ildu, administrată de Claudiu Iliuţă. Cei prezenţi în câmpul de la Vâlcelele, jud. Călăraşi, au asistat la recoltarea în direct a unui lot cu 18 hibrizi de porumb Pioneer.
Moderatorul evenimentului a fost Cosmin Ciobotaru, Director de Vânzări pentru divizia de semințe, România și Moldova, care a prezentat hibrizii din portofoliul companiei, precum şi elementele de noutate atât în ceea ce priveşte genetica, dar şi tehnologiile inovatoare, care au scopul de a creşte productivitatea în ferme.
Jean Ionescu, Director General Corteva AgriscienceTM, România și Moldova, prezent la evenimentul organizat la Ferma Ildu a vorbit despre noutăţile care vor fi lansate pe piaţă de companie.
„În acest an, hibridul P9911 – 420 FAO va fi comercializat împreună cu tratamentul Lumigen. Acesta reprezintă este o tehnologie nouă, care asigură un start mult mai rapid, o vigoare timpurie îmbunătățită și, de asemenea, o dezvoltare net superioară a sistemului radicular în primele faze de vegetație. Pentru a obține performanţă în fermele dumneavoastră, recomandarea mea este să folosiți hibrizii din gama Optimum AquaMax, P9911 cu tratamentul Lumigen, precum și pe cei de genetică nouă, P9415 – 340 FAO și P0268 – 420 FAO.
În urma testărilor, hibridul P0268 a demonstrat că în condiții de tehnologie intensivă și irigat are șanse să-l întreacă pe P9911, unul dintre cei mai performanți hibrizi de porumb. De asemenea, P0216 – 460 FAO este un hibrid foarte stabil, care face parte tot din gama Optimum AquaMax, pe care de altfel o cunoașteți cu toții. Această gamă reprezintă hibrizii cu sisteme radiculare mult mai bine dezvoltate, având o capacitate de explorare a unui volum mare de sol, excelentă polenizare, randamente foarte bune și productivitate excepțională.
Fermierii care au cultivat hibrizii P0216 și P9241 s-au convins de performanța lor, pentru că aceștia luptă cu seceta și arșița atmosferică, închizând stomatele. Mai exact, sistemul de evapotranspiraţie la această gamă de hibrizi este net superior. De aceea, veți observa în câmpul dumneavoastră, că în condiții de secetă, hibridul P0216 nu va torsiona frunzele în perioadele cu temperaturi de peste 40ºC.
Promisiunea noastră este că vom fi în continuare alături de producătorii agricoli, cu tehnologie de înaltă calitate. Produsele noastre sunt rezultatul unor investiții uriașe în cercetare și trebuie să le folosiți cu încredere, pentru că sunt create să vă aducă calitate, performanță și mai ales profit în fermele dumneavoastră”, a menţionat Jean Ionescu.
La rândul său, Maria Cârjă, director de marketing România&Moldova, a prezentat rând pe rând producţiile obţinute la fiecare hibrid Pioneer recoltat în ferma de la Vâlcelele, subliniind performanţa acestora şi adaptabilitatea la zonele agricole din ţara noastră.
Producţiile stas înregistrate în Ferma Ildu au fost următoarele: P9074 – 11681 kg/ha, P9241 – 11683 kg/ha, P9415 – 12650 kg/ha, P9537 – 12322 kg/ha, P9757 (nou) – 13307 kg/ha, P9874 (nou) – 12538 kg/ha, P9903 – 12762 kg/ha, P0023 – 13075 kg/ha, P0268 (nou) – 13202 kg/ha, P9911 – 13601 kg/ha, P0216 – 13664 kg/ha, P0412 – 11824 kg/ha, P0725 – 13489 kg/ha, P1241 – 13765 kg/ha, P1049 – 14265 kg/ha, P1275 – 14206 kg/ha, P0937 – 14811 kg/ha şi P0943 – 15078 kg/ha.
Calitatea genetică a hibrizilor de porumb Pioneer a fost demonstrată şi la Viziru
În data de 20 septembrie a.c., s-a desfășurat evenimentul de prezentare a rezultatelor de producție înregistrate de hibrizii de porumb Pioneer în localitatea Viziru din județul Brăila. Peste 250 de fermieri, din care un număr semnificativ din Republica Moldova, au fost prezenți la această manifestare.
Compania Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură a DowDuPont a fost reprezentată de Maria Cîrjă, directorul de marketing al companiei în România și Republica Moldova, Cosmin Ciobotaru, director comercial, Valentin Mihai, director tehnic, Ciprian Păcuraru, director de dezvoltare și Cătălin Stoianov, director zonal Brăila, Galați și Buzău.
În deschidere, Maria Cîrjă a prezentat participanților aspectele definitorii ale companiei, în contextul campaniei de popularizare a brandului Corteva AgriscienceTM. “Noul nostru nume recunoaște istoria noastră și, în același timp, exprimă orientarea spre viitor și angajamentul de a crește productivitatea fermierilor. Având cel mai echilibrat portofoliu de produse din industria în care activăm și o experiență de aproape un secol în agricultură, Corteva Agriscience™ este o companie de agricultură de top, axată pe colaborarea cu membrii lanțului alimentar pentru a crea un flux sigur de hrană sănătoasă”, a subliniat Maria Cîrjă.
Ciprian Păcuraru a oferit informațiile legate de schema de erbicidare a culturilor de porumb, rapiță și cereale păioase. Pentru cultura de porumb, tehnologia de combatere chimică a buruienilor a cuprins mai multe produse, cele mai importante fiind Principal® Plus, Arigo® și Mustang™.
Produsul Principal® Plus este un erbicid selectiv pentru combaterea în postemergență a buruienilor graminee şi buruienilor cu frunză lată, anuale şi perene. Conține: 9,2% nicosulfuron + 55% dicamba + 2,3% rimsulfuron. Activitatea produsului se bazează pe două moduri de acțiune independente. Rimsulfuron și nicosulfuron sunt erbicide sulfonilureice a căror activitate se bazează pe blocarea diviziunii celulare în vârfurile de creștere, în timp ce dicamba este regulator de creștere. Principal® Plus este absorbit rapid de foliajul și rădăcinile plantelor și inhibă creșterea buruienilor sensibile, la scurt timp după aplicare, prevenind astfel competiția cu plantele de cultură. Simptome ca decolorarea și cloroza apar după 3-10 zile de la aplicare, dar buruienile mor după 2-3 săptămâni. Căldura și umezeala sporesc performanța erbicidului, în timp ce timpul rece şi uscat îi întârzie activitatea și apariția simptomelor. Se aplică în postemergenţă în stadiul de 2-6 frunze ale porumbului și este activ împotriva unui spectru larg de buruieni. Eficacitatea maximă se obţine când buruienile sunt tinere, respectiv în perioada de creștere activă, de la răsărire până în stadiul de 2-4 frunze ale buruienilor cu frunză lată și/sau rozetă la cele perene, până la sfârșitul înfrățirii gramineelor anuale. Stadiul aplicării se stabilește după stadiul de dezvoltare al primelor specii de buruieni apărute. La infestări puternice cu Panicum spp, eficacitatea maximă în combatere se obţine când primul tratamentul este aplicat la apariţia primului val, în stadiul de 3 frunze ale buruienii. În cazul îmburuienărilor cu Convolvulus arvensis și Calystegia sepium, Principal® Plus este mai eficace dacă este aplicat pe buruieni mai dezvoltate (15-20 cm). Pentru Cirsium arvense cel mai bun moment de aplicare este în stadiul de rozetă cu 4-6 frunze. Pentru Sorghum halepense (costrei din rizomi) sau Agropyron repens (pirul târâtor) sunt foarte bine combătute dacă au înălţimea de maximum 15 cm. Doza recomandată pe an este de 400-440 g/ha şi necesită un singur tratament.
Arigo® este un erbicid selectiv pentru combaterea în postemergenţa timpurie a buruienilor graminee şi cu frunză lată, anuale şi perene. Conține: 12% nicosulfuron + 3% rimsulfuron + 36% mezotrione. Mezotrione aparţine grupei de produse triketone, se absoarbe prin frunze și rădăcini și determină blocarea sintezei carotenoizilor. Primele simptome ale efectului erbicid se manifestă la scurt timp după aplicare (o zi) prin încetarea creșterii, urmate de înroșirea nervurilor frunzelor, cloroze, albirea plantei, necroze și uscarea completă a buruienilor în 2-3 săptămâni de la aplicare. Cele mai bune rezultate se obţin asupra buruienilor tinere, aflate în creștere activă, în stadiul de 2-4 frunze și gramineele perene până la 15-20 cm înălţime. Doză recomandată este de 330 g/ha, un singur tratament post-emergent.
Produsul Mustang™ penetrează foarte rapid suprafața foliară a buruienilor, migrând spre punctele de creștere ale acestora. Oprește creșterea buruienilor în 24 de ore. Este selectiv pentru hibrizii de porumb. Se aplică în stadiul de 4-6 frunze. Produsul nu se aplică la cultura de porumb dacă s-au făcut tratamente cu insecticide organofosforice. Mustang™ asigură combaterea totală a turiței (Galium aparine) și mușețelului (Matricaria spp.) chiar și în stadii avansate de dezvoltare și are o eficacitate foarte bună și în combaterea pălămidei (Cirsium arvense).
La cerealele păioase, pentru combaterea buruienilor, specialistul companiei a recomandat fermierilor produsele noi din portofoliul companiei, este vorba Pixxaro și Bizon.
Pixxaro conține o substanță activă nouă, arylex, dar și fluroxipir. Are un mod de acțiune de tip auxinic și este important în managementul rezistenței buruienilor. Este un produs cu o flexibilitate foarte mare, care se poate aplica până la faza de burduf. Speciile de buruieni combătute sunt Papaver, Chenopodium, Galium. Se poate aplica și pentru Convolvulus arvense. Efectul aplicării se observă foarte repede și nu are nici un fel de remanență. Este extrem de eficient pentru toate tipurile de samulastră.
Cea de a doua noutate a companiei Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură a DowDuPont este Bizon, erbicid postemergent, care se aplică toamna pentru combaterea buruienilor anuale monocotiledonate și dicotiledonate. „Bizon este un erbicid cu acțiune sistemică, conținând trei substanțe active: penoxsulam, florasulam și diflufenican, ce au moduri de acțiune complementare. Penoxsulamul este preluat mai ales de cotiledoane, frunze și parțial de rădăcini, având acțiune sistemică în întreaga plantă. Diflufenicanul este preluat de buruieni în perioada de germinare, mai ales de către cotiledoane, frunze și parțial de rădăcini, fiind eficient în combaterea buruienilor în curs de răsărire“, a declarat Ciprian Păcuraru.
Pentru cultura de rapiță, erbicidul “vedetă” a fost și este Galera Super. Este produsul care rezolvă problema buruienilor dicotiledonate, anuale și perene. Unul dintre punctele forte ale lui Galera Super este că poate fi aplicat începând din toamnă până în primăvară, până la apariția butonului floral. Prezintă o dublă acțiune: de contact, datorată picloramului și sistemică datorată clopiralidului și aminopiralidului. Cele trei substanțe active din Galera Super au un mod asemănator de distribuire și acțiune. Substanțele sunt absorbite atât la nivel foliar cât și la nivel radicular, sunt translocate atât acropetal cât şi basipetal si se acumulează în țesuturile meristematice ale plantelor.
În ceea ce privește tratamentul la sămânță, a fost amintit insecticidul Lumiposa, care este înlocuitorul neonicotinoidelor. După răsărire, produsul asigură o protecție eficientă, de lungă durată a plantelor până la stadiul BBCH 13-14 (plante cu 2-4 frunze).
Cosmin Ciobotaru și Valentin Mihai au descris pe scurt caracteristicile hibrizilor de porumb Pioneer, precum și tehnologia de cultură aplicată. În câmpul demonstrativ din ferma Agro Arend SRL Viziru au fost cultivați următorii hibrizi: P9903, P0268, P0937, P0943, P9415, P9757 și P9911. Data semănatului a fost 18 Aprilie 2018. S-a aplicat o fertilizare de tip starter de 220 Kg/ha N/P/K – 20:20:0, iar în stadiul de 6-8 al plantelor de porumb s-a fertilizat cu azotat de amoniu în doză de 200 Kg/ha. Hibridul P9903 a fost cultivat în două variante, prima la o distanță de 70 cm între rândurile de plante (varianta clasică fiind utilizată și la toți ceilalți hibrizi amintiți) și a doua varianta în sistemul twin rows (rânduri duble).
În contextul în care compania Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură a DowDuPont este promotoarea tehnologiilor inovative, experții companiei au prezentat celor prezenți noutățile tehnologice ale viitorului an agricol. Este vorba de grupa hibrizilor de porumb Lumigen (P0268, P9911 și P9415), sămânța varietăților biologice fiind tratată cu un fungicid complex, un amestec de patru substanțe active. De asemenea, compania va comercializa produsul N-Lock Max. Acesta este destinat fermierilor care doresc să mențină azotul disponibil în zona rădăcinilor plantelor de cultură pentru o perioadă mai lungă de timp și să optimizeze randamentul acestora. N-Lock Max asigură utilizarea eficientă a azotului la culturile de cereale, rapiță și porumb. Cum funcționează N-Lock Max? N-Lock Max ajută la menținerea azotului în formă de ion amoniu (NH4+) pentru o perioadă mai lungă de timp prin inhibarea bacteriilor care transformă azotul amoniacal în nitriți (NO2–). Deoarece ionul amoniu este încărcat pozitiv, acesta este atras de particulele de sol încărcate negativ și, prin urmare, nu este levigat din zona de înrădăcinare a plantelor cultivate. În schimb, nitriții și nitrații (NO3–) sunt încărcați negativ și pot fi poziționați departe de rădăcinile active ale plantelor de cultură. Prin urmare, N-Lock Max menține mai mult azot în zona de înrădăcinare. Utilizarea N-Lock Max se recomandă doar pentru porumbul cultivat în condiții de irigat.
La finalul manifestării, participanții au putut aprecia proprietățile genetice deosebite ale hibrizilor Pioneer, cu privire la nivelul de producție realizat. În urma recoltării, s-au înregistrat următoarele valori, producție stas: 16.013 Kg/ha pentru hibridul P9903 varianta clasică, 15.979 Kg/ha la P9903 varianta twin rows, 14.879 Kg/ha la hibridul P0268, 17.684 Kg/ha pentru varietatea P0937, 16.703 Kg/ha la hibridul P0943, pentru hibridul P9415 s-a obținut o producție de porumb boabe de 14.984 Kg/ha, la hibridul P9757 s-a înregistrat valoarea de 15.033 Kg/ha, iar producția de 16.253 Kg/ha s-a realizat la P9911.
Fermierii apreciază hibrizii Pioneer şi se bucură de recolte bogate
Reporterii revistei Business Press Agricol prezenţi la evenimentele organizate de compania Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură a DowDuPont au stat de vorbă cu fermierii şi colaboratorii care au luat parte la recoltarea hibrizilor Pioneer.
Gheorghe Mogoș, fermier din loc. Bragadiru, jud. Teleorman, a spus: „Sunt director general al societăţii Inter Ferm Zimnicea. Ferma noastră are profil zootehnic, însă deținem și teren pentru furaje. Avem 419 hectare pe care le cultivăm cu porumb pentru siloz și boabe. Am folosit hibridul P9241 de la Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură a DowDuPont și am obținut la neirigat o producție de 8 t/ha. Ca tratament am folosit în vegetație erbicidul Principal Plus, un produs complet și extrem de eficient. Semințele de porumb au o genetică performantă care se pretează excelent în condiții de secetă. Aceste evenimente sunt foarte benefice, pentru că noi fermierii putem afla noutăți și informații care ne sunt de mare ajutor în fermele noastre. Mesajul meu pentru toți producătorii agricoli este să folosească cu încredere produsele Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură a DowDuPont și vor obține recolte bune și de calitate. Le doresc tuturor să aibă un an 2019 bogat, pentru că 2018 a fost destul de dificil!”
Doamna Marilena Rădună, reprezentant Alcedo pe zona Teleorman, a declarat: „Sunt prezentă la acest eveniment în calitate de partener și distribuitor al Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură a DowDuPont. Prin Alcedo, fermierii din judeţul Teleorman beneficiază de produsele companiei, începând de la semințe și până la tratamente. Clienţii noştri sunt foarte mulțumiți de de performanța și genetica produselor Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură a DowDuPont. Astfel, vindem foarte bine semințe de porumb, floarea soarelui, rapiță, soia, precum și produse fitosanitare pentru sănătatea plantelor. cei care au fost prezenţi în ferma domnului Cosmin Băcanu, fermierii s-au convins încă o dată în plus, asistând în direct la recoltare, de performanțele acestor produse. Mesajul meu pentru fermieri este să aibă curaj, să folosească tehnologii performante și se vor bucura de rezultate excepționale!”
Dan Priceputu, proprietarul firmei Agro Arend, pe terenul căreia s-a desfășurat evenimentul de la Viziru, jud. Brăila, a subliniat: „Dețin 1800 de hectare pe care le cultiv cu grâu, rapiță, porumb, soia și floarea soarelui. Pentru că porumbul m-a convins prin producțiile foarte bune pe care le-am obținut, este cultura care reprezintă proporția preponderentă în ferma mea. De asemenea, porumbul este cultura care ne aduce cel mai mare venit. Pe jumătate din teren, care este irigat, cultivăm doar porumb și soia, iar pe restul terenului cultivăm grâu, rapiță și floarea soarelui.
Colaborez de foarte mulți ani cu Pioneer, iar faptul pentru care m-am decis să folosesc produsele lor a fost dat în primul rând de echipa de profesioniști adevărați. Aceștia au fost în permanență alături de noi cu sfaturi pentru alegerea celor mai potriviți hibrizi în vederea obținerii celor mai bune producții. La cultura de porumb folosesc numai hibrizi Pioneer, pentru că au concretizat producții foarte bune în anii precedenți, iar astăzi, drept dovadă, realizăm producții demne de invidiat. Hibridul cel mai apreciat la mine în fermă este P0937 – FAO 540, care de altfel a ieșit campion în Europa, și nu numai. Este un hibrid cu care am obținut anul trecut la irigat, cu o tehnologie intensivă o producție de 18 t/ha, iar anul acesta sperăm să depășim această producție după cum arată cultura. Am mai folosit și P9911 – FAO 410, un hibrid stabil, care la irigat și tehnologie intensivă poate oferi potențialul maxim de producție. Țin să menționez că la mine în fermă primează hibrizii Pioneer, astfel că, pentru culturile de rapiță, porumb și floarea soarelui folosesc numai de la această companie. De asemenea, folosim și produsele DowDuPont, fiind foarte eficiente pentru sănătatea și întreținerea culturilor, oferindu-ne siguranța producțiilor bune și de calitate.
Mesajul meu pentru colegii mei fermieri este să utilizeze cu încredere produsele Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură a DowDuPont și se vor bucura cu siguranță de performanță și profit. Felicitări echipei pentru profesionalism!”
Cosmin Trifan reprezentant de vânzări al companiei Chimagri SRL, prezent la evenimentul de la Viziru, a declarat: „Societatea noastră deține 500 de hectare în localitatea Chiscani, unde punem în practică diferite tehnologii utilizând produsele pe care le distribuim. În acest fel, putem să oferim soluții viabile pentru o agricultură performantă.
Sunt prezent la acest eveniment pentru că avem o colaborare foarte bună cu Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură a DowDuPont. Doresc să menționez că toate evenimentele organizate de această companie sunt excepționale, pentru că aflăm noutăți despre tehnologii și produse performante. Personal, dețin 60 de hectare și am avut în cultură hibridul de porumb P9903, cu care am obținut la neirigat o producție de 11 t/ha, fiind foarte mulțumit. Tocmai din acest motiv am reușit să estimez o producție cât mai apropiată de cea realizată în timpul recoltatului în direct, pentru hibridul P9903, care astăzi a participat la concurs, clasându-mă pe locul 3.
Prin Chimagri distribuim atât semințele, cât și produsele fitosanitare ale companiei Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură a DowDuPont, iar fermierii sunt extrem de mulțumiți de genetica și eficiența lor. Pot să spun că 80-90% dintre fermierii pe care îi cunosc folosesc produsele acestei companii.
Mesajul meu pentru fermieri este să folosească tehnologii de ultimă oră pentru că acestea sunt viitorul. Echipei Corteva AgriscienceTM – Divizia de Agricultură a DowDuPont îi urez mult succes în continuare, să aibă acceaşi implicare şi profesionalism, şi să ne aducă în piaţă noi tehnologii şi produse care să-i ajute pe fermieri să dezvolte o agricultură performantă și durabilă! Felicitări pentru un eveniment de excepție!”