Construcția fabricii sunliquid® a companiei Clariant din România, în grafic pentru finalizare până la sfârșitul anului 2021

© Marius Godeanu - https://www.mgphotography.ro

  • Lucrările de construcție continuă la fabrică, cu peste 650 de muncitori care operează în deplină conformitate cu măsurile de prevenire a pandemiei Covid-19
  • Cea mai mare parte a echipamentelor de producție de mari dimensiuni au fost deja instalate
  • Recrutarea și instruirea operatorilor și a membrilor echipei locale sunt în curs de desfășurare

Clariant, companie inovatoare și sustenabilă axată pe produse chimice de specialitate, a anunțat astăzi că face progrese semnificative în construcția fabricii sale sunliquid® de producție a etanolului celulozic din Podari, în partea de Sud-Vest a României. În ciuda situației dificile provocată de pandemia de COVID-19, echipa Clariant a reușit să se asigure că lucrările de pe șantier continuă, în timp ce se aplică și respectă pe deplin toate reglementările și măsurile de precauție stabilite de autoritățile române.

„Este cu adevărat impresionant să vedem cum echipa noastră de proiect, precum și toți partenerii locali, au reușit să avanseze cu construcția acestui important proiect, asigurând în același timp siguranța și sănătatea tuturor celor implicați, pe timpul pandemiei provocate de COVID-19. Odată finalizată, fabrica sunliquid® de producție a etanolului celulozic va reprezenta piatra de temelie a transformării noastre continue într-o companie lider al sectorului de produse chimice de specialitate și, totodată, va reprezenta o atestare a angajamentului nostru față de inovație și sustenabilitate”, a declarat Hans Bohnen, Chief Operating Officer la Clariant.

Fabrica sunliquid® primește o finanţare de peste 40 de milioane de Euro din partea Uniunii Europene și se construiește pe un teren cu o suprafaţă de 10 hectare în Podari, lângă Craiova, în regiunea de Sud – Vest a României, unde are acces la o aprovizionare regională sigură cu materia primă, paiele, și poate beneficia de infrastructura logistică și industrială existentă, în zonă. Odată ce fabrica va fi operațională, va prelucra aprox. 250.000 tone de paie și va produce 50.000 tone de etanol celulozic anual. Acesta este un biocombustibil avansat, cu adevărat sustenabil și neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care poate fi utilizat în infrastructura auto actuală

„Pe parcursul ultimelor luni, în cadrul șantierului au fost atinse mai multe repere importante, realizându-se în același timp instalarea majorității echipamentelor de mari dimensiuni.  Astfel suntem în grafic pentru a finaliza construcția până la sfârșitul anului 2021, urmând apoi să fie demarată producția. Suntem mândri să vedem deja beneficiile substanțiale pe care investiția noastră le aduce regiunii Podari și așteptăm cu nerăbdare să vedem impactul acesteia odată ce fabrica va avea personal complet și va funcționa la capacitate maximă”, spune Christian Librera, Vice President și Head of Business Line Biofuels and Derivatives la Clariant.

Clariant face progrese, de asemenea, în recrutarea și instruirea membrilor personalului pentru proiectul său sunliquid® din România. Echipa locală a companiei se extinde rapid, numărând acum 26 de angajați. Membrii echipei beneficiază de un program intensiv de training în Germania și România. Ei au început pregătirea la uzina pre-comercială sunliquid® din Straubing, Germania, iar apoi au urmat sesiunile de instruire realizate în colaborare cu Universitatea din Craiova, un centru educațional important și renumit din regiune. Pe termen lung, în cadrul fabricii vor fi angajați până la 100 de membri, în timp ce vor fi create aproximativ 300 de locuri de muncă pentru serviciile conexe, de exemplu, pentru colectarea, depozitarea și transportul materiei prime.

Pe Blogul Moleculist de pe website-ul Clariant, veți putea vedea o prezentare detaliată a etapelor care au dus la crearea platformei tehnologice sunliquid®, de la dezvoltare și testare în Bavaria, Germania până la prima uzină comercială de acest gen din Podari, România.

www.clariant.com

Clariant este o companie inovatoare axată pe produse chimice  de specialitate, având sediul în Muttenz, lângă Basel/Elveţia. La data de 19 decembrie 2019, compania avea un număr total de 17.223 de angajaţi. În anul fiscal 2019, Clariant a înregistrat vânzări de 4.399 miliarde de franci elveţieni din afacerile în derulare. Compania activează în trei domenii de business: Produse Chimice de Îngrijire, Cataliză, și Resurse Naturale. Strategia organizaţiei Clariant se bazează pe cinci piloni: accentul pe inovaţie prin cercetare și dezvoltare, valoare adăugată și sustenabilitate, repoziţionarea portofoliului, accelerarea creșterii și creșterea profitabilităţii.

www.sunliquid.com

www.clariant.com/romania

sunliquid® este o metodă biotehnologică inovatoare de producere a etanolului celulozic din reziduuri agricole, cum ar fi paie, tulpină de porumb sau trestie de zahăr. În cadrul procesului complet integrat şi optimizat, biocatalizatorii specifici materiei prime descompun celuloza şi hemiceluloza cu randamente ridicate, în condiţii stabile de prelucrare, în zahăr fermentabil. Procesul integrat de producţie a biocatalizatorilor oferă flexibilitate şi reduce costurile de producţie. În etapa următoare, un organism de fermentare optimizat transformă simultan C5 şi C6 în etanol cu randamente ridicate şi timpi de reacţie scurşi. Un proces de purificare extrem de optimizat este esenţial pentru a permite întregii energii necesare procesului să fie derivată din produsele secundare, cum ar fi lignina insolubilă. Din iulie 2012, Clariant operează o fabrică pre-comercială în Straubing, care produce până la 1.000 de tone metrice de etanol celulozic pe an, confirmând performanţa tehnică şi economică. În septembrie 2018, Clariant a anunţat investiţia într-o primă instalaţie comercială de acest fel, în România, construcția aflându-se în derulare în acest moment. Clariant acordă licențe de utilizare a tehnologiei sunliquid® la nivel global. Până în prezent, au fost semnate patru acorduri de licență cu jucatori de renume din industrie din Slovacia, Polonia, Bulgaria și China.