“Când îți place ce faci, timpul zboară și cariera înflorește!”

Interviu cu Ioana Tudor, Global Head of Marketing, Syngenta Crop Protection

Sunteți o femeie de carieră. Cât de provocator a fost acest drum și care au fost elementele motivaționale determinante?

Cu siguranță a fost o provocare, însă una frumoasă. Prima experiență a fost un job în cadrul companiei Zeneca, în SUA. La o întâlnire eram singura femeie din sală. Practic, la acea vreme m-am văzut într-o altă lume, cu o altă civilizație și o altă mentalitate. Nu m-am oprit din drum, chiar dacă provocarea era mare, m-am adaptat din mers, căutând întotdeauna exemple și modele valoroase.

Mi-am urmat pasiunea și acest lucru mi-a oferit energia și motivația de mă autodepăși profesional. Am continuat să învăț în toate departamentele și proiectele din cadrul Syngenta. De fiecare dată când mi-am schimbat poziția în cadrul companiei am acceptat provocarea și am fost bucuroasă că învăț și fac ceva diferit.

Repet, ceea ce m-a ajutat foarte mult în carieră au fost mentorii puternici din jurul meu, de la care am învățat și de la care am copiat cele mai bune practici.

Care sunt elementele și de ce nu și atu-urile femeilor spre o carieră de succes în agribusiness?

Primul element este legat de pasiune. Dacă îți place ceea ce faci, succesul nu întârzie să apară. Un alt element este echilibrarea vieții profesionale și a celei de familie.

Întotdeauna un mediu familial frumos, în care partenerii se respectă și se susțin, va oferi puterea de a învinge tot mai multe provocări la locul de muncă.  Pot să spun că sunt o persoană foarte norocoasă pentru că am beneficiat de un sprijin permanent din partea soțului și a copiilor mei de-a lungul întregii mele cariere profesionale.

Pentru că ați vorbit de familie, v-a urmat în drumurile făcute?

Soțul meu este născut tot în România, dar familia lui a emigrat în SUA prin anii 1970. Este antreprenor și un partener extraordinar, care m-a urmat alături de copii de două ori în America și de tot de două ori în Elveția. Împreună avem 5 copii. Primii trei sunt fete, așa că ne-am propus ca obiectiv și un băiat. Dumnezeu ne-a dat doi deodată. Pentru mine familia este nucleul, iar restul lucrurilor gravitează frumos în jurul ei. Eu mai am și o soră, dar și ea este plecată din țară, în America.

Cât privește părinții mei, ei sunt pensionari și locuiesc în București. Mama a fost inginer chimist, iar tatăl meu, istoric. Ei sunt în vârstă acum și faptul că noi locuim în Europa ne ajută foarte mult pentru că putem veni la 2-3 luni în România să-i vedem. Oricum, când venim încercăm să mergem prin toată țara, în așa fel încât copiii să înțeleagă de unde au venit părinții lor. 

Ce sfat oferiți tinerelor aspirante la o carieră de succes și care este mesajul transmis tuturor femeilor care activează în acest domeniu?

În primul rând, este foarte important să își stabilească echilibrul balanței între personal și profesional. Flexibilitatea, adaptabilitatea și autodepășirea profesională reprezintă condiții esențiale pentru femeile care vor să performeze în carieră. De altfel, când îți place ce faci, timpul zboară și cariera înflorește. Așa cum am mai spus și îmi place să repet, am avut mentori buni care m-au susținut și ajutat pe tot parcursul carierei mele profesionale.

La rândul meu și eu am coordonat echipe deosebite. Este foarte emoționant să știu că am avut colegi tineri care acum ocupă poziții importante. Mă gândesc acum, dacă dublu sau triplu aș putea face și eu pentru colegii mei, ar fi o satisfacție personală extraordinară, dar și un mod de recunoștință pentru cei care m-au susținut în carieră!

Eu cred că ar trebui încurajate și susținute femeile care lucrează în agribusiness, mai ales că rata acestora este de doar 30%. În opinia mea mai există încă un spațiu semnificativ pentru a crește participarea femeilor în agricultură.

Acest lucru trebuie să înceapă cu încurajarea lor, să se înscrie la școli și universități agricole. De altfel, sectorul agricol este unul fascinant. Să activezi în agricultură, un domeniu care produce hrană pentru o populație în continuă creștere… oare ce poate fi mai nobil?!