AGRO FEST, un eveniment marca Chemark Rom, la Crama Gîrboiu

chemark girboiu

Pe data de 29 iunie a avut loc cea de-a doua ediție a evenimentului AGRO FEST din acest an, eveniment organizat de compania Chemark Rom pe platforma Crama Gîrboiu din Dumbrăveni, județul Vrancea, în parteneriat cu Syngenta, Corteva, Nufarm și Apan Agriculture Equipments.

Domeniul viticol al familiei Gîrboiu, locația evenimentului, este alcătuit din soiuri româneşti, precum Şarbă, Plăvaie, Fetească Regală, Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, dar şi din cele aclimatizate, cum ar fi Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Muscat Ottonel, Chardonnay, Gewurztraminer, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir şi Syrah. În plan­taţii se regăsesc 5 soiuri pentru vinuri roşii şi 10 soiuri pentru vinuri albe, suprafaţa totală fiind de 238 ha.

Oficiile de gazdă au fost făcute de Lucian Iuga, director de marketing al companiei Chemark Rom. În ceea ce privește tehnologia de protecție a viței de vie, cele trei companii partenere au prezentat soluții complete și eficace pentru combaterea bolilor și dăunătorilor.

Compania Syngenta a evidențiat în pachetul tehnologic propus, produsele sale consacrate pentru combaterea făinării (Thiovit Jet® și Topas®), apoi fungicidele Ridomil Gold® MZ, Pergado F® și Universalis® pentru controlul manei și produsul Switch® pentru combaterea putregaiului cenușiu. Andreea Caimac, director campanii culturi horticole împreună cu Mircea Mărmureanu, reprezentant tehnic, au subliniat importanța utilizării produsului Affirm® în tehnologia de protecție a viței împotriva moliei strugurilor, dăunătorul numărul unu al culturii în acest an. Insecticidul Affirm® este singurul produs care combate toate stadiile larvare ale lepidopterelor, beneficiind și de un timp de pauză până la recoltare foarte scurt (7 zile).

 

Ion Mutafa și Silviu Dumitru, reprezentanți ai departamentului marketing din cadrul companiei Corteva, au prezentat schema tehnologică aplicată pe platforma Crama Gîrboiu. Astfel, pentru combaterea moliei s-au aplicat produsele Runner 2F și Laser 240 SC. În ceea ce privește controlul făinării, portofoliul Corteva cuprinde fungicidele Karathane Gold 350EC, Postalon 90 SC și Talendo, iar pentru combaterea manei au fost aplicate produsele Dithane M45 și Curzate F. Ion Mutafa a amintit în context omologarea unui nou produs destinat combaterii agentului patogen Plasmopara viticola, care se va regăsi în pachetul tehnologic Corteva specific viței de vie. Este vorba de fungicidul Zorvec.

La rândul său, Adrian Ionescu, manager dezvoltare al companiei Nufarm, a subliniat incidența din ce în ce mai mare a unor patogeni mai puțin cunoscuţi publicului larg, cum ar fi Esca, Eutipa şi Botriosferia. Aceste boli sunt din ce în ce mai prezente şi în România, mai ales la soiurile de Souvignion Blanc. În lipsa unor măsuri fitosanitare drastice, aceste boli pot conduce la moartea butucilor de viţă de vie în scurt timp de la producerea infecţiei. În primele faze, bolile sunt confundate cu erbicidarea accidentală a butucilor cu glifosat. Diferenţele sunt fine şi observabile, în prima fază, cu precădere la nivelul braţelor. Boala este favorizată de temperaturile ridicate și umiditatea din timpul tăierilor de primăvara. Cu cât tăierile se fac în lemn mai gros, fără a se face calusarea rănilor, cu atât riscul de infecţie creşte.

Din programul de protecţie folosit, s-a remarcat fungicidul unic în România, Mystic Combi, ce conţine o combinaţie de triazol cu sulf, special creată pentru combaterea făinării din cultura viţei de vie. Din pachetul de protecţie au mai fost enumerate următoarele produse: acaricidul Flanco, fungicidele Cuproxat, Mystic Super, Champ și Prolectus. Pentru viticultorii interesaţi de produsele fitosanitare ecologice, a fost reamintit faptul că fungicidele Champ, Coppermax şi Cuproxat deţin omologare inclusiv pentru agricultura bio, iar de la anul li se va adăuga Bactospeine, un insecticid biologic.

 

Balázs Imre, directorul tehnic al companiei Chemark Rom, a oferit detalii şi informații despre programul de fertilizare aplicat în plantație, subliniind importanța nutrienților pentru creșterea și dezvoltarea viței de vie în condițiile actuale de schimbare a climei. Au fost menționate ca deosebit de importante în schema de fertilizare anuală produsele Tradecorp AZ, Trafos K și PhylGreen.

Produsul Tradecorp AZ este un fertilizant foliar complex cu microelemente, destinat în principal culturilor de viţă de vie. Produsul acţionează ca un activator al proceselor enzimatice din plante, stimulând fotosinteza, activitatea radiculară, sinteza proteică şi acumularea de glucide. La scurt timp după tratament, produsul este absorbit şi aceste simptome vor dispărea treptat, creşterile noi fiind perfect sănătoase, fără necroze şi pete clorotice.

Produsul este recomandat a se aplica în următoarele momente: la reluarea ciclului vegetativ pentru a accelera creşterile, în perioada de fructificare pentru a stimula acumularea substanţei uscate, a proteinelor şi a glucidelor din fruct, la apariţia simptomelor de carenţă în microelemente, pentru a restabili echilibrul metabolic. Ca avantaje ale produsului, specialistul Chemark Rom a menționat formularea performantă în microgranule și omogenitatea maximă pentru că fiecare microgranulă are aceeaşi compoziţie specială, bogată în microelemente, prevenind şi corectând carenţele. Doza recomandată este de 1 kg/ha.

Trafos K este un îngrășământ lichid, cu concentrație mare de fosfor și potasiu, recomandat în special în fenofazele când cele două elemente principale sunt necesare plantelor. Aplicarea Trafos K este, de asemenea, special indicată pentru prevenirea și corectarea carențelor de fosfor și potasiu, chiar și la valori de temperatură mai mici sau în condiții meteorologice nefavorabile când aceste elemente au o mobilitate scăzută în sol. Pentru ca produsul să pătrundă în țesuturile vegetale este recomandat ca aplicarea să se facă în condiții de umiditate ridicată, chiar când tulpinile și frunzele sunt umezite. De aceea, se recomandă utilizarea unui volum de soluție de 500-1000 l/ha. Doza aplicată în plantația Cramei Gîrboiu a fost de 3 l/ha. Tratamentele se repetă la un interval de minim 15 zile până la faza de schimbare a culorii boabelor de struguri.

Nu în ultimul rând, PhylGreen este un bionutrient de origine naturală bazat pe extractul pur de alge marine – Ascophyllum nodosum – obţinut în urma unei proceduri naturale de extracţie. Produsul este recomandat în special pentru prevenirea şi tratarea situaţiilor de stres întâlnite în cursul perioadei de vegetaţie, dar şi pentru a ajuta plantele de viță de vie să-şi manifeste întregul potenţial biologic de producţie. Produsul este foarte uşor absorbit atât radicular, cât şi foliar. Doza de aplicare este de 1,5 litri la unitatea de suprafață.

În final, participanții au primit informații despre echipamentele și utilajele comercializate de compania Apan Agriculture Equipments de la Lucian Minea, specialist sector mecanizare pomi și viță de vie. Compania este importator McCormick în România şi face parte din grupul de firme Apan cu afaceri în domeniile auto, leasing şi asigurări. Ideea de a deveni importator de tractoare și utilaje agricole a fost continuarea firească a afacerilor dezvoltate de grup în domeniul auto și a faptului că acestea au crescut bazându-se pe un service de calitate. Pe platforma AgroFest Crama Gîrboiu au fost expuse următoarele echipamente: mașină de cârnit (cu un randament de 12 hectare/zi), echipament multioperațional denumit hexagon pe care se pot monta multe auxiliare, cultivator cu palpatori și nu în ultimul rând o freză de mare adâncime.

Reporterii Business Press Agricol au stat de vorbă cu fermierii prezenţi, precum şi cu domnul Constantin Gîrboiu, gazda evenimentului AGRO FEST, un renumit viticultor din județul Vrancea, care a declarat în exclusivitate pentru revista Business Press Agricol: „Crama Gîrboiu este o afacere de familie inființată în anul 2005 și deține o suprafață de aproximativ 250 de hectare. Este unică  prin povestea pe care o spune, dar și prin condițiile climatice caracteristice zonei. Prin Crama Gîrboiu dorim să oferim un omagiu belșugului dat de ținutul şi specificul viticol vrâncean.

În ceea ce privește modernizarea și dezvoltarea Cramei Gîrboiu, pot să spun că anul acesta am obținut o finanțare de 2 milioane de euro, proiect prin care vom veni cu o linie de îmbuteliere sub presiune pentru vinuri spumante, vom moderniza sala de baricuri, vom asigura retehnologizarea și automatizarea şi vom pune în funcțiune o stație de epurare. Crama Gîrboiu produce unele dintre cele mai bune vinuri din țară, dar intenția noastă este să venim cu produse din ce în ce mai bune pentru consumatori, cu o calitate specială din punct de vedere al gustului, aromei și al buchetului. În acest sens, am achiziționat mai multe baricuri pentru fermentarea vinurilor albe, dar și butoaie de stejar de 3.000-5.000 litri pentru maturarea vinurilor roșii.

Una dintre dorințele noastre este ca de anul viitor să oferim consumatorilor şi vinuri bio produse de Crama Gîrboiu. Avem în plan pentru următoarea perioadă o investiție pentru producerea unui vin special, gen Amarone,  procesul de obținere al acestuia fiind mai complex, pentru că strugurii trebuie lăsați la stafidit câteva luni înainte de vinificare. Crama are o capacitate de producție de 2 milioane de litri și comercializăm în toate lanțurile de magazine din România, magazine speciale de vinuri și exportăm în țări precum Polonia, China, Japonia, Canada și altele. Spre exemplu, în China avem solicitări pentru gama de vinuri dintre cele mai scumpe și pot să spun că în toate țările în care exportăm vinurile noastre sunt foarte apreciate pentru calitatea lor.

Anul acesta am obținut la Bruxelles două medalii de aur din cele șase care au fost acordate pentru România. Am fost medaliați pentru un cupaj  dintre soiurile Aligoté, Muscat Ottonel și Chardonnay Baricat. Scopul nostru este să producem vinuri cât mai bune, speciale, pentru că avem potențial și dorim să promovăm vinurile românești peste tot în lume. Ne bazăm pe soiurile din podgoria noastră, cele autohtone, precum Fetească Neagră, Șarbă, Plăvaie, Fetească Albă, Fetească Regală etc.

Ne-am modernizat parcul de utilaje prin achiziționarea în acest an a trei mașini de capacitate mare de stropit, având bazine de 1600 l și trei brațe de stropit. Datorită problemelor întâmpinate cu forța de muncă ne-am automatizat și am achiziționat mașini foarte performante. Spre exemplu, avem un palpator nou care execută operațiile de săpat, stropit și retezat.

În această afacere de familie, extraordinar de frumoasă, sunt tare mândru de fiica mea, Livia Gîrboiu, care este o perfecționistă și face totul cu multă pasiune. O altă bucurie este faptul că în curând ni se va alătura și fiul meu, care s-a specializat în marketing. Realizare mai mare nu cred că există, decât să-mi văd copiii alături și să ducă tradiția mai departe cu multă pasiune.

Mesajul meu pentru colegii mei este să aibă curaj și multă seriozitate pentru a realiza ceea ce își doresc. Dar, mai ales, trebuie neapărat să produci calitate pentru că numai așa poți rezista într-o piață concurențială. Consumatorul alege întotdeauna un vin bun, de o calitate și un rafinament incontestabile și demonstrate de-a lungul timpului.”

Fermierul Fănică Mustățea din localitatea Golești, județul Vrancea, prezent la eveniment, ne-a declarat: „Administrez 50 de hectare de viță de vie cu soiurile autohtone Sauvignon Blanc, Riesling, Aligoté şi Fetească, acestea fiind plantate de fostele CAP-uri și IAS-uri. În urmă cu trei ani, cu ajutorul fondurilor europene, am plantat 5 hectare cu soiul Muscat Ottonel. Colaborez cu Chemark Rom de multă vreme și sunt foarte mulțumit de eficiența produselor pe care le folosesc de la această companie, precum Delfan Plus, Trafos K, Phylgreen etc. Totodată, prin Chemark Rom, fiind distribuitor, cumpărăm produse și de la alte companii și suntem foarte mulțumiți pentru că plătim după recoltat. Fiind o afacere de familie, de curând am predat mai departe copiilor mei, însă sunt în continuare alături de ei.

Problemele cu care ne confruntăm sunt lipsa forței de muncă și mai ales legislația extrem de stufoasă care ne îngreunează destul de mult activitatea. Din producția obținută vinificăm doar pentru necesarul casei, iar restul strugurilor îi comercializăm. Colegilor mei viticultori, dar și celorlalți fermieri le doresc multă sănătate, recolte bogate și să ne ferească Bunul Dumnezeu de grindină. Iar companiei Chemark Rom, felicitări pentru un eveniment reușit!”

La rândul său, fermierul Gheorghiță Viorel, din localitatea Cotești, județul Vrancea, a spus: „Administrez 5 hectare cultivate cu viță de vie din soiurile Muscat Ottonel, Aligoté, Fetească și Ceasla. Lucrez cu Chemark Rom foarte bine și folosesc produsele Trafos K, Delfan Plus, Boratec şi Tradebor Mo, de care sunt  extrem de mulțumit. De asemenea, sunt foarte mulțumit pentru că prin distribuitorul Chemark Rom putem să achiziționăm produse și de la alte companii, putând să facem plata după recoltare. Produc în jur de 3000 de litri de vin pentru necesarul casei, iar restul de struguri îi comercializez. Compania Chemark Rom este un partener de nădejde și îi asigur că voi continua să colaborăm pe mai departe. Mesajul meu pentru viticultori este că trebuie să muncim extrem de eficient, să producem vinuri cât mai naturale  și să fim mai uniți în activitatea noastră. Echipei Chemark Rom îi doresc mult succes!”