Cea de-a doua ediție a Conferinței Viticulturii Românești – VITICON 2020, organizată în data de 24 februarie, la Poiana Brașov, de către Agricover, unul dintre principalii jucători din agribusiness-ul românesc, a reunit peste 180 dintre cei mai performanți viti-vinicultori, alături de specialiști și reprezentanți ai celor mai mari companii producătoare de tehnologii și soluții integrate pentru protecția plantelor.
Pe parcursul celor două sesiuni de discuții moderate de către Cătălin Păduraru, expert piața de vin și președinte VINARIUM International Wine Contest, au fost discutate schimbările aduse de reforma Politicii Agricole Comune (PAC) în sectorul viticol, tendințele pieței la nivel național și european, dinamica pieței de vin în România, cele mai inovatoare tehnologii pentru creșterea productivității și, nu în ultimul rând, au fost prezentate soluțiile specializate de finanțare și de creștere a producției pentru un sector viticol competitiv.
“Sunt încântat să constat că această conferință a devenit o tradiție și a căpătat forța necesară pentru a reuni într-un număr atât de mare viticultori, producători de vin, reprezentanți ai cramelor, oenologi și experți din lumea vinului. Reușim astfel să ne apropiem de un obiectiv comun, acela de a construi împreună un brand viticol pentru România. Chiar dacă mai sunt mulți pași de făcut, consider că primul a fost parcurs cu succes. Am convingerea că ne vom aduna și mai mulți, iar autoritățile vor înțelege și vor sprijini concretizarea demersurilor noastre pentru a putea afirma cu mândrie că pe acest teritoriu se produce vin – din VITIS VINIFERA – încă de acum 7.000 de ani”, a declarat Cătălin Paduraru, expert piața de vin și președinte al VINARIUM International Wine Contest.
Reprezentanții celor mai importante companii de tehnologii din agribusiness – Adama, Bayer, Corteva Agriscience, Intermag, Summit Agro – au fost prezenți și au vorbit despre soluțiile eficiente de scădere a costurilor de producție la hectar și despre cele mai noi și performante tratamente pentru cultura de viță de vie.
Pentru început, agenda conferinței a cuprins tema “Soluții complete pentru viticultură” susținută de domnul Ghiță Pinca, director general Agricover S.A., care a menționat faptul că Agricover deservește peste 10.000 de hectare de viță de vie la nivel național, respectiv cele mai mari centre viticole.
“Soluțiile pentru reducerea costurilor din sectorul viticol reprezintă una dintre preocupările noastre de interes. Principalul obiectiv pentru anul 2020 este acela de a fi cât mai aproape de fermier, de a-i înțelege nevoile și de a le oferi programe și produse cât mai customizate pe nevoile lor. În caz particular, viticultura a înregistrat rezultate foarte bune anul trecut. Însă, din cauza schimbărilor climatice, trebuie să eficientizăm foarte mult activitatea în ferme”, a declarat directorul general al Agricover S.A.
În cadrul evenimentului, Ghiță Pinca a prezentat programul Early Sales, o soluție de reducere a costurilor de achiziție. “Campania Early Sales presupune păstrarea nivelului prețurilor din primăvara anului 2019 pentru majoritatea furnizorilor, disponibilitatea mărfii de la producători, termene de plată corelate cu momentul recoltării, depozitarea gratuită și autorizată a mărfii în condiții optime de păstrare a produselor și livrarea acestora la momentul necesar, axarea pe activitățile din cultură, nu pe planificare, aprovizionare sau alte acțiuni conexe, precum și reglarea TVA-ului”, a explicat specialistul.
Programul a continuat cu subiectul “Finanțare specializată pentru creșterea performanțelor viticultorilor”, pe marginea căruia a vorbit Lucian Neagu, director comercial Agricover Credit IFN, care a detaliat soluțiile de finanțare oferite de companie.
În continuare, partenerii evenimentului au prezentat câteva teme de interes pentru acest sector al agriculturii.
Andrei Doru, Third Party Relations manager Adama, a detaliat “Noile soluții ADAMA pentru culturi performante de viță de vie”. Specialistul a prezentat schema de tratament oferită de companie pentru culturile agricole, dar și noutățile din portofoliul comercial, respectiv fungicidele Ksar Vitis și Sanvino, dar și insecticidul biologic Belthirul.
Ksar Vitis este un fungicid cu spectru larg de acţiune pentru protecția culturilor de viță de vie. Acesta are acțiune preventivă de lungă durată și curativă împotriva făinării și a putregaiului negru.
Ksar Vitis conține două substanțe active din clase chimice diferite, cu moduri diferite de acțiune care împreună oferă un efect sinergic în lupta cu bolile. Kresoxym-metil (strobilurină) acționează sistemic, pătrunde în frunze unde se translocă uniform în interiorul țesuturilor. Această substanță activă întrerupe respirația mitocondrială, dezvoltarea miceliului, germinarea și producerea sporilor. Penconazol (triazol) este un fungicid cu acțiune translaminară, care interferează la nivelul biosintezei ergosterolului. Astfel membrana celulară a agentului patogen își pierde stabilitatea și boala își încetează dezvoltarea. Doza recomandată este de 0,3- 0,4 kg/ha, într-un volum de apă cuprins între 400 și 1000 l/ha.
Ksar Vitis poate fi utilizat pornind de la 4-5 frunze dezvoltate până la începutul maturării boabelor (BBCH 15-85). Se pot aplica maximum 3 tratamente cu Ksar Vitis pe sezon. După tratament produsul oferă o perioadă de protecție de până la 12-14 zile.
Sanvino este un fungicid translaminar și de contact pentru combaterea manei din culturile de viță de vie. Fungicidul conține două substanțe active cu capacitate mare de a penetra și a se depozita în stratul de ceară, această caracteristică permite protecția optimă atât a frunzelor cât și a ciorchinilor (organe bogate în ceară).
Amisulbrom interferează cu respirația mitichondrială și împiedică practic toate etapele dezvoltării patogenilor (locomoție zoosporenă, zoosporeminare, formarea zoosporangiei, creștere micelară). Amisulbrom are acțiune de contact și translaminară (pătrunde foarte repede în stratul de ceară, unde persistă și oferă protecție o perioadă mai lungă de timp). Folpet acționează la suprafața frunzelor, impiedicând germinarea sporilor.
Sanvino se utilizează într-o doză cuprinsă între 0,375-1,5 kg/ha, într-un volum de apă cuprins între 400 și 1000 l/ha. Tratamentul se aplică pornind de la 4 la 5 frunze dezvoltate până la începutul maturării boabelor (BBCH 15-85). Se pot aplica 4 tratamente cu Sanvino pe sezon la un interval de 10 zile între tratamente.
“Insecticidul biologic Belthirul conține Bacillus thuringiensis, o bacterie inofensivă pentru om și albine”, a mai completat reprezentantul Adama.
A urmat Sorin-Laurențiu Petrache, Horticulture – Grower Marketing Bayer, care a vorbit despre “Prevenția și controlul principalelor boli la vița de vie”. În discursul său, reprezentantul Bayer a prezentat 3 produse noi: Prosper 300 CS, ideal pentru făinare, Luna Max, tot împotriva făinării, precum și Serenade ASO, un fungicid bactericid biologic, ideal pentru putregaiul cenușiu.
Reprezentantul companiei Intermag, Grzegorz Cielinski, Crop Nutrition Specialist, a adus în discuție “Soluțiile eficiente de fertilizare foliară pentru creșterea calității producției în cultura de viță de vie”. Dintre produsele prezentate amintim Tytanit, care are rolul de a crește calitatea și cantitatea de struguri cu până la 17%, dar și Optysil, care ajută la creșterea toleranței la atacul de boli și dăunători.
“Portofoliul Corteva Agriscience pentru cultura viței de vie” a fost prezentat de Adrian Teban, Integrated Field Scientist Corteva Agriscience și George Andron, Key Account Manager, Speciality Crops, Corteva Agriscience. Adrian Teban a prezentat cartea de vizită a companiei, precum și produsul Zorvec, noul fungicid pentru prevenția viței de vie. George Andron a vorbit despre produsele Talendo și Karathane Gold, după care a detaliat portofoliul pentru cultura de viță de vie.
“Zorvec™ este o moleculă destinată controlului bolilor, în special al manei la cartof, viței-de-vie și legume. În acest moment Zorvec™ este utilizat în lumea întreagă și de anul trecut și în România. Zorvec™ Zelavin™ este un fungicid preventiv, curativ și antisporulant, sistemic și translaminar pentru controlul manei viței-de-vie. Pachetul tehnologic Zorvec™ Zelavin™ Bria pentru 4 ha este compus din Zorvec™ Zelavin™ (10% Oxathiapiprolin) și Folpan® (80% Folpet). Se recomandă administrarea lui în două aplicări succesive pe sezon, iar timpul de pauză este de 14 zile. Fungicidul prezintă rezistență la spălare, dovedind a fi cel mai performant din lume”, a ținut să precizeze Adrian Teban.
Talendo este un fungicid foarte eficient care garantează efect maxim în combaterea făinării la viță de vie la doze mult mai mici decât alte fungicide. Produsul are un efect de lungă durată, bazat pe acţiunea biochimică de inhibare a viabilităţii sporilor și stimulare a mecanismului natural de protecţie a plantei. El prezintă o acţiune trivalentă: de contact, sistemică locală și prin vaporizare. Efectul unic de tensiune gazoasă, de vapori, îi mărește raza de acţiune cu până la 10 cm de la locul aplicării și permite penetrarea în locuri greu accesibile. Fungicidul este rezistent la spălare. Ploaia căzută la 3 ore după tratament nu diminuează eficacitatea acestuia. Produsul nu are efecte adverse asupra fermentaţiei și calităţii vinului sau a sucului de struguri. Proquinazid este o nouă substanță activă din grupa quinazolinelor acționând specific împotriva făinării. Proquinazid este mai persistent decât alte substanţe active controlând biotipurile rezistente ale ciupercii. Datorită efectului gazos protejează ciorchinele și după închiderea lui. Proquinazid inhibă formarea apresorilor, germinarea sporilor și induce reacţia naturală de apărare a plantei. El reduce semnificativ viabilitatea sporilor și riscul reinfecţiei și nu induce rezistenţă încrucișată la fungicidele pe bază de triazoli, morfoline, strobiruline sau quinoxifen. Talendo® acţionează sistemic local și translaminar. Cele două căi de acţiune conferă performanţa produsului.
Karathane™ Gold 350 EC acționează rapid asupra miceliului ciupercii și are o persistență lungă de 10-12 zile, putând fi utilizat în tratamente preventive, curative și eradicative.
Karathane™ Gold 350 EC are acțiune de combatere foarte bună chiar la temperaturi scăzute (începând de la 4ºC) când sulful este ineficient, fiind potrivit în cazul tratamentelor timpurii, precum și la temperaturi ridicate (până la 35ºC) când sulful este fitotoxic. La vița de vie se recomandă în scop preventiv tratamente începând din faza de dezmugurire (2-3 frunze) la interval de 10 zile. În scop curativ/eradicativ se recomandă tratamente la interval de 5 zile.
Karathane™ Gold 350 EC este compatibil cu alte fungicide și insecticide folosite în mod curent, cu excepția celor cu reacție alcalină, zeama bordeleză, zeama sulfocalcică și a polisulfurii de bariu. Înainte de utilizare este necesară efectuarea unui test practic cu respectarea dozelor de amestec. După aplicarea ultimului tratament și pânâ la recoltare, trebuie să treacă minimum 21 zile.
Mărgărint Niță-Dragomir, director tehnic Summit Agro, a vorbit despre “Tehnologia de protecție pentru cultura viței de vie”, prezentând și portofoliul complet de produse al companiei.
Tema privind “Piața de FMCG din România și cele mai noi tendințe în piața vinurilor” a fost dezbătută de specialistul Grigore Cristian Samoilă, Client Service Executive, Nielsen România.
În ce privește atitudinea consumatorilor din sectorul de vin, conform celor mai recente date prezentate de către Nielsen România, doar 25% dintre români sunt siguri că un vin scump își merită prețul. 32% dintre consumatori aleg un vin mai scump doar atunci când se întâlnesc cu colegii de muncă, iar 30% atunci când sărbătoresc un eveniment important, aniversare sau promovare. În preferințele de consum, vinul câștigă teren în fața berii și a băturilor alcoolice tradiționale cu 13% în 2019, față de 12% în 2018 și 2017. În 2019, vinul alb a fost prima alegere a consumatorilor, iar vinul roșu a pierdut volume importante în favoarea rose-ului. În continuare, vinul demidulce este favoritul consumatorilor la nivelul total al pieței, inclusiv mass-market, însă s-a conturat o creștere semnificativă și pentru vinul sec. În ce privește ambalajul, piața este dominată de cel din sticlă, iar cantitatea preferată în România este de 0,75 litri, conform datelor de retail audit Nielsen.
La final, sesiunea interactivă de întrebări și răspunsuri i-a ajutat pe fermierii prezenți să înțeleagă noile tendințe din sectorul vini-viticol. Concluziile evenimentului au fost trase la degustarea de vinuri, unde invitații s-au delectat cu soiurile prezentate.
VITICON 2020 și-a desemnat și un câștigător în urma unei degustări de vinuri ad-hoc, cei doi reprezentanți ai Cramei Ur din Bihor, Ur Sigismund și Ur Zsigmond, tată și fiu, urmând să aibă parte de o experiență unică oferită de către Agricover, o excursie pe Drumul Vinului, în Franța.