Interviu cu doamna Dr. Viorica Chiurciu, Doctor în Științe Medicale Veterinare, CSI, Medic terapeut, Director General al Romvac Company S.A. şi Președintele Consiliului de Administrație al Romvac Company S.A.
Doamna Dr. Viorica Chiurciu sunteţi o femeie de succes, cu o carieră impresionantă în cercetare. Care este reţeta pentru o astfel de reuşită?
Indiferent de profesia pe care o alegi în viaţă, trebuie ca, în primul rând, să îţi placă ceea ce faci. Aceasta este condiţia sine qua non şi cea dintâi garanţie a reuşitei. Din acest motiv, am ales să urmez studiile în medicină, fiind ghidată şi de impulsul născut, apărut încă din copilărie, respectiv acela de a vindeca şi de a salva vieţi şi care, mai târziu, s-a îmbinat cu raţiunea de a realiza ceva util în viaţă. Încă de la început, am fost conştientă că am ales un drum nu tocmai uşor, dar am reuşit în ceea ce mi-am propus prin ambiţie, perseverenţă şi dorinţa de a fi printre cei mai buni. Drept urmare, am intrat la Facultatea de Medicină Veterinară, pe care am absolvit-o ca șef de promoție. Fiind un om avid de cunoaștere și dornic mereu de perfecționare, am urmat doctoratul, obținând, pe rând, titlul de Doctor în Științe Medicale, dar și cel mai înalt grad în cercetare, respectiv acela de Cercetător științific gr. I. Rezultatele muncii şi eforturilor mele s-au materializat în 300 de produse medicinale de uz veterinar şi alte aproape 100 de produse de uz uman, pe care le-am realizat împreună cu soţul meu şi echipa de la Romvac şi care duc compania, cu paşi siguri, spre cinci decenii de existenţă în slujba sănătăţii oamenilor şi a animalelor şi care nu se limitează numai la teritoriul ţării noastre, ci îi trec graniţele în lumea întreagă.
În decembrie 2019, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, ați fost votată în unanimitate, în funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al Romvac Company S.A., dar și ca Director General al Romvac. Cât de dificil este să conduceți această companie complexă?
Fireşte, este o diferenţă destul de mare între postura de Director General şi cea de Director de Producţie de Medicamente pe care am ocupat-o timp de 13 ani, până în decembrie 2019. Însă, avantajul meu este că la ora actuală conduc o companie pe care o cunosc foarte bine, deoarece lucrez aici de 37 de ani, participând activ la propunerea şi implementarea fiecărui proiect, la construirea fiecărei secţii, la obţinerea fiecărui produs. Aici am investit şi investesc profesional tot ce am mai bun şi sunt legată sufleteşte de tot ceea ce înseamnă Romvac.
A conduce o asemenea companie este o mare provocare, însă consider că numirea omului potrivit la locul potrivit, seriozitatea, conştiinciozitatea, atenţia şi adaptarea permanentă la necesităţile medicale de la nivel mondial, dar şi la schimbările pieţei din domeniu, ne vor fi călăuză în viitor. Timpul nu stă în loc şi de aceea, de la preluarea acestei funcţii, am pus deja bazele unor noi proiecte care vizează atât sectorul medical veterinar cât şi cel uman.
Romvac este o instituție de cercetare în medicină cu mulți ani de tradiție, care a marcat istoria în domeniu. Ce ne puteți spune despre evoluția companiei?
Istoria companiei începe în 1974, când aceasta se numea Laboratorul de Virusuri Tumorale Aviare (LVTA) şi producea un singur vaccin, respectiv cel contra bolii Marek – cancerul la păsări. Câţiva ani mai târziu, LVTA se transformă în Centrul de Cercetări şi Biopreparate pentru Păsări şi Animale Mici (CCBPAM) şi îşi extinde portofoliul cu producția tuturor vaccinurilor pentru păsări şi animale mici, adică vulpi, dihori, câini. În 1990, prin preluarea activului şi pasivului CCBPAM, se înfiinţează Societatea Comercială Romvac Company S.A., care începe să producă vaccinuri şi pentru bovine, ovine şi suine, dar şi medicamente, fapt care s-a dovedit a fi o decizie extrem de inspirată, pe fondul desfiinţării avicolelor din ţară.
În 1995, prin metoda MEBO, Romvac devine întreprindere cu capital integral privat, românesc, toţi cei peste 250 de acționari actuali, fiind angajați sau pensionari ai companiei. În aceeași perioadă, am avut grijă să ne creăm propria rețea de desfacere, pentru ca produsele noastre să ajungă, încă de atunci, direct la beneficiar. De-a lungul timpului, Romvac și-a pliat oferta în funcție de cererea pieței, acceptând orice provocare impusă de aceasta.
Astfel, Romvac rămâne de aproape 5 decenii unul dintre cei mai mari producători şi distribuitori de medicamente de uz veterinar pentru toate speciile de animale crescute în România. În plus, fără să ne abatem deloc de la principiul dezvoltării continue şi nerenunţând nicio clipă la cercetarea ştiinţifică, Romvac a trecut dincolo de granițele domeniului veterinar, ajungând pe cel uman cu Oul hiperimun și gama de suplimente alimentare Imunoinstant, venind practic, cu soluția împotriva rezistenței la antibiotice.
Drumul până aici a fost de multe ori anevoios, dar perseverenţa noastră şi-a spus cuvântul de fiecare dată. Noi trăim cu convingerea că vom răzbi şi pe mai departe, cu toate că ultimii ani au fost marcaţi de condiţii ostile aproape tot timpul. Piața este extrem de competitivă, principala cauză fiind ponderea foarte mare a produselor externe în România. La acest aspect se adaugă declinul zoo-economiei din România, apărut şi întreţinut ca urmare a evoluției pestei porcine africane, a noilor reglementări ce privesc creşterea animalelor în regim gospodăresc, a depopulării satelor și scăderea numărului de tineri din mediul rural care vor să dezvolte afaceri în domeniul zootehnic, a dificultăţii de accesare a fondurilor europene şi a emigrării unui număr mare de tineri în spațiul european. Alt factor cu efecte negative este prezenţa gripei aviare în ţara noastră.
Cu toate acestea, suntem optimişti, deoarece Romvac nu este restricţionat doar de câteva specii, având în portofoliu aproape 300 de produse biologice şi medicamente care se adresează tuturor speciilor de animale crescute în România. În plus, ne bazăm şi pe creşterea vânzărilor produselor de uz uman, dar şi a celor veterinare, la export.
Ce anume vă face unici pe piaţa din România şi cea de la nivel internaţional?
Aici este necesar să facem o departajare clară a celor două planuri pe care activează Compania Romvac. Astfel, abordând planul medicinei veterinare, trebuie precizat că, de aproape cinci decenii, Romvac le asigură medicilor veterinari tot ceea ce le este necesar pentru un act medical complet.
Mai mult, încă de la începutul existenţei sale, Romvac a produs și a asigurat întreg necesarul de vaccin împotriva bolii Marek, cancerul la păsări, pentru tot efectivul de găini din țară. De asemenea, Romvac a înființat prima fermă de păsări SPF din sud-estul Europei, unde sunt crescute găinile cele mai sănătoase deoarece li se asigură hrană, aer și apă sterile.
Printre realizările noastre se înscriu şi cele 18 brevete de invenție deţinute, toate utilizate în producție. În acelaşi timp, avem şi o serie de cereri de brevete de invenţie depuse în domeniul medicinei umane.
Romvac s-a transformat într-un brand național, deoarece produsele noastre îndeplinesc condițiile de calitate, performanță și diversificare din punct de vedere al gamei, fapt care a dus la solicitarea tot mai mare a acestora, şi pe plan extern.
Am vorbit de implicarea noastră în medicina umană, însă, numele Romvac se leagă de acest domeniu, încă din anii ’80, când am participat la producerea valvei biologice în colaborare cu Prof. Ioan Pop de Popa, de la Spitalul Fundeni. De asemenea, o perioadă am produs și vaccinul antigripal uman. Însă, cu siguranţă, cea mai mare realizare a noastră din medicina umană este obținerea produselor cu imunoglobuline Y din gama Imunoinstant, care au beneficii multiple asupra sănătății omului.
Care sunt noutățile oferite de Romvac în anul 2020?
Romvac are în program dezvoltarea de produse fitoterapice veterinare, care constituie un beneficiu prin înlocuirea terapiei alopate și pentru care obținerea autorizației de comercializare este mult mai facilă decât în cazul produselor medicinale veterinare. În acest sens, portofoliul nostru de produse s-a îmbogăţit cu produse pe bază de plante, precum Dermacicatrat, un unguent cu efect cicatrizant recomandat în escare, eczeme, dermatite de contact şi arsuri, dar şi Papilrom, un gel pentru papilomatoză care duce la desicarea și dispariția papiloamelor, la orice specie de animale. Urmează şi altele.
De asemenea, avem în plan dezvoltarea gamei de produse bio, unde au fost lansate deja probioticul Bioenterom, suplimentul alimentar imunomodulator, RomImunoactiv-S şi probioticul pentru stabilizarea florei intestinale, Biolactorom.
Sperăm să reuşim să aducem pe piaţă vaccinul RomvacBlue 4 contra bolii limbii albastre la rumegătoare, care știm ce ravagii a făcut în efectivele de animale, dar și vaccinul inactivat contra rabiei și setul de diagnostic pentru tuberculina aviară.
Mai mult, la ora actuală avem un număr de 6 programe de cercetare interne și externe, prin care ne propunem să aducem în piață peste 40 de produse medicinale noi, cum ar fi: pasta antiparazitară, Fitohelm, un produs medicamentos pe bază de extracte din plante pentru tratamentul papilomatozei mamare a rumegătoarelor, Herbapap, vaccinul contra necrobacilozei ovine, Podovac, vaccinul inactivat uleios contra pseudopestei, holerei şi salmonelozei aviare, Tri-Avimun, bioinsecticide şi biofungicide pe bază de culturi bacteriene, precum și noi produse fitoterapeutice şi probiotice.
În plus, unul dintre proiectele noastre principale îl constituie dezvoltarea capacităţii de producţie şi distribuţie pentru produsele din gama agro: bioferitilizatori, bioinsecticide şi biofungicide.
Romvac are în perspectivă şi dezvoltarea de produse medicinale veterinare care să ofere o alternativă la problema principală de combatere a antibiorezistenței la animale și om, prin utilizarea de substanțe active care să aibă o perioadă de așteptare scurtă și care să nu inducă fenomenul de rezistență antimicrobiană. În acest sens, avem în vedere dezvoltarea de produse pe bază de imunoglobuline Y, pentru prevenirea și combaterea infecțiilor bacteriene și virale la animale.
Plecând tot de la pericolul amplificării fenomenului de rezistenţă antimicrobiană, apărut ca urmare a utilizării necorespunzătoare a antibioticelor, Romvac îşi propune să crească spectrul agenţilor patogeni faţă de care produsele din gama Imunoinstant prezintă acţiune directă şi specifică. În momentul actual, acesta a ajuns la 28.
În plus, în cel mai scurt timp, vom completa gama Imunoinstant cu colire pentru infecţii oftalmice, cu produsul Instant Yolk care are un conţinut de două ori mai mare de IgY comparativ cu pulberea din ou integral, dar și cu Immuno Gyn, cremă și gel cu imunoglobulină Y anti-HPV-9 destinate aplicării locale la nivelul leziunilor tegumentului zonei genitale externe, atât la femei cât și la bărbați. Tot în aceeași gamă vom veni cu Immuno Herpestop, cremă pentru aplicări locale la nivelul leziunilor determinate de infecția cu virusul Herpes simplex, cu Immuno Multi Gel, un produs bioactiv formulat special pentru a susține activ stadiile de reconstrucție ale pielii, precum și MYCorium, o cremă reconstructivă recomandată pentru unghii fragile, deshidratate, casante sau neregulate şi pentru pielea din jurul acestora.
Mai mult decât atât, vom lansa cât de curând gama de produse cosmetice de lux, ImmunoCosmetic Lux, pentru fiecare etapă a ritualului de îngrijire. Colecția conține produse pe bază de imunglobuline Y, pentru curățare și demachiere, exfoliere, tonifiere și hidratare și acționează activ în tratarea și ameliorarea diferitelor afecțiuni cutanate specifice, precum: acneea, foliculita, dermatita atopică și uscăciunea și deshidratarea pielii.
În ceea ce priveşte segmentul de medicină umană, Romvac are la ora actuală programe de cercetare cu Spitalul Sfânta Maria pe infecții pulmonare, inclusiv la pacienții cu transplant pulmonar, fapt care este o premieră mondială. Alte programe de cercetare se află în derulare cu Institutul Victor Babeş pe infecții bacteriene, fungice și virale, cu Spitalul Clinic de Urgență din Cluj pe testări pentru administrarea de IgY în cazul pacienților cu scleroză multiplă și cu Facultatea de Medicină Veterinară din Iași, pentru testarea de noi valențe ale IgY. O parte dintre demersurile noastre s-au concretizat în obținerea autorizaței pentru 15 produse noi, numai în anul 2019.
Sunteți o personalitate complexă care îmbină deopotrivă cariera profesională de cercetător, cu măiestria unui manager de succes și cu sensibilitatea unui artist pasionat de muzica și tradiția populară. Este arta o modalitate inestimabilă de exprimare și de a trăi viața în adevăratul sens al valorii, în momentele de bucurie sau tristețe? Pot fi arta și muzica un medicament al sufletului?
Am ales să cânt din pasiune pentru folclorul nostru, pentru propagarea acestuia şi din respect pentru autenticitatea şi valoarea adevărată. Şi am ales să cânt deoarece prin cântec, răzbate vocea mea interioară, ca o formă de eliberare şi regăsire a liniştii sufleteşti. Cântecul este glasul bucuriilor mele, dar şi forma vie prin care îmi plâng şi îmi alin durerea.
Fiecare cântec pe care îl compun este o călătorie în sufletul meu şi de aceea caut să găsesc și să îmbin sunetele cele mai potrivite pentru fiecare proiect nou.