Adopția practicilor agroecologice are susținere în România prin centrul de inovare Bio Danubius

În perioada 29-31 Martie a.c., la Ljubljana/Slovenia s-a desfășurat un nou atelier de lucru din seria „Co-Innovation Workshops” specific  proiectului european de cercetare Agroecology-TRANSECT, proiect ce are ca obiectiv general contribuția la afirmarea plenară a potențialului agroecologiei pentru agricultura europeană, prin consolidarea bazei de cunoștințe pentru fermieri, consilieri și autorități și sprijinirea factorilor de decizie prin dezvoltarea unor dovezi solide ale efectelor pozitive ale  agroecologiei în atenuarea  schimbărilor climatice.

La întâlnire au participat centre de inovare digitală din România (Bio Danubius) și alte țări. Atelierul  a analizat rezultatele de până acum privind dezvoltarea unor practici agroecologice, evidențiind progresele înregistrate în România privind noile practici agroecologice prin acțiunea centrului de inovare.

Universitatea Spiru Haret, în calitate de entitate de management al clusterului Bio Danubius, prin centrul său antreprenorial USH Pro Business, participă la acest proiect în calitate de facilitator împreună cu alte 18 centre de inovare din Olanda, Belgia, Franța, Ungaria, Spania, Elveția, Slovenia, Danemarca, Bulgaria, Germania și Marea Britanie și Guadelupe.

Proiectul susține impactul agroecologiei asupra biodiversității și potențialul de îmbunătățire a rezilienței socio-economice a fermelor, prin combinații optime de practici și urmărește obținerea de date calitative/cantitative despre agroecologie, strategii ce contribuie la o bază transparentă de cunoștințe pentru elaborarea și punerea în aplicare a unor mecanisme europene de susținere.

„Suntem convinși că fermierii români vor adopta în număr cât mare aceste practici, iar rolul nostru este de a dezvolta un sistem de cunoștințe interactive legate de practicile regenerative și agroecologice în condițiile din România, cum ar fi de exemplu practicile de captare și reținere a carbonului în sol dar și altele. Dispunem de o recunoaștere internațională a strădaniilor clusterului Bio Danubius, încă de la înființarea sa în anul 2013, de a fi un adevărat laborator viu al schimbărilor în agricultura românească. Dezvoltăm un model experimental de acțiune care să conducă spre piață, spre recunoașterea  beneficiilor unor astfel de investiții pentru cei care le practică” a declarat conf.univ. dr. Costin Lianu, coordonatorul Centrului de Inovarea Bio Danubius. „În prima decadă a lunii aprilie vom avea primii agricultori care vor adera  la aceste noi modele de afaceri, care se adaugă mai vechilor noastre acțiuni în domeniul agriculturii organice. Proiectul are deschidere largă spre ambele modele de afaceri și poate constitui o punte între ele ” a mai declarat Costi Lianu.

Proiectul este intitulat Agroecology–TRANSECT, Transdisciplinary approaches for systemic economic, ecological and climate change transitions fiind relevant în cadrul HORIZON EUROPE, schimbări climatice -CL6-2021-CLIMATE/ ID 101060816.