6 iulie 2024 – Ziua Interațională a Cooperativelor

Ediția 102 – ”Cooperativele construiesc un viitor mai bun pentru toți”

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sector Vegetal – U.N.C.S.V. are plăcerea de a anunța sărbătorirea celei de-a 102-a ediții a Zilei Internaționale a Cooperativelor, sub tema ”Cooperativele construiesc un viitor mai bun pentru toți”. Această zi este dedicată recunoașterii și promovării rolului esențial pe care cooperativele îl joacă în dezvoltarea economică și socială sustenabilă, contribuind la construirea unui viitor mai bun pentru comunitățile din întreaga lume.

În contextul actual, cooperativele au demonstrat că reprezintă singura șansă pentru dezvoltarea agriculturii durabile, sprijinirea fermierilor și protejarea mediului. Prin colaborare și solidaritate, membrii cooperativelor reușesc să facă față provocărilor economice și climatice, asigurând în același timp securitatea alimentară și sustenabilitate economică.

În cadrul U.N.C.S.V., ne mândrim cu realizările și inovațiile aduse de cooperativele membre. Acestea au implementat practici agricole prietenoase cu mediul și au adoptat tehnologii moderne, contribuind la creșterea competitivității și sustenabilității sectorului agricol românesc. Totodată, prin eforturile U.N.C.S.V., s-a făcut  trecerea la o nouă etapă de consolidare, luând naștere Vegetal Romania Integrat Cooperativa Agricolă, cooperativă națională de gradul 3 din sectorul vegetal, această inițiativă de amploare având ca obiectiv sprijinirea fermierilor și a cooperativelor prin achiziția colectivă a inputurilor, valorificarea producției și realizarea de investiții strategice în comun, care să le aducă valoare adăugată producției primare.

U.N.C.S.V. își consolidează angajamentul față de dezvoltarea cooperativelor din România prin implementarea unui extins proiect ERASMUS+ la nivel european, dedicat perfecționării managerilor acestora. Această inițiativă reprezintă o nouă etapă în evoluția mediului asociativ românesc, având ca obiectiv principal atingerea standardelor de performanță europene. U.N.C.S.V. pune accentul pe educația continuă, informarea și îmbunătățirea constantă a competențelor Președintelui, membrilor consiliului de administrație, angajaților și membrilor cooperativelor.

”Cooperativele construiesc un viitor mai bun pentru toți” nu este doar o temă, ci o realitate demonstrată prin activitatea zilnică a cooperativelor. Urmare a respectării principiilor cooperatiste, a flexibilității, adaptabilității modelului cooperatist și modelelor de succes, cooperativele asigură stabilitate, sustenabilitate, un trai mai bun pentru fermieri, promovează egalitatea între membri și sprijină tinerii în agricultură.

La mulți ani tuturor cooperativelor și membrilor acestora! Împreună construim un viitor mai bun pentru toți!