UNCSV, schimb de experiență la Kibutz Metzer

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sector Vegetal (UNCSV), în parteneriat cu METZER ROMÂNIA și HORTINTEGRA, a organizat un schimb de experiență în ISRAEL în perioada 26.02-3.03.2023.

Au fost prezenți 38 de fermieri din cadrul a 27 de cooperative de cultură mare și horticole din România, care împreună exploatează o suprafață de 22.000 ha, din care irigată este deocamdată cca 4.000 ha. În următorii 5 ani, cele 27 de cooperative au în plan acțiuni serioase de creștere sau chiar dublare a acestei suprafețe.

Pe parcursul schimbului de experiență au fost organizate vizite la următoarele: cooperativa agricolă de rang superior GRANOT care reunește 41 de kibutz-uri, integrată pe orizontal și vertical; KANAT– parteneriat public-privat pentru gestionarea managementului riscului în agricultură; Fabrica și grupul METZER; Institutul de Cercetare NEVE YAAR; Institutul VOLCANI; Banca de gene; 3 ferme; Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Israel; Departamentul de Consultanță și Extensie Societatea privată HAROD – care gestionează apa pentru consum casnic, irigații și creșterea peștelui; RIMON – compania specializată în proiectarea și implementarea proiectelor ce utilizează apă și stația de desalinizare a apei SOREK.

Fermierii și agricultura din Israel au constrângeri și provocări similare cu cele ale României.

Principalul scop al acestui schimb de experiență a fost vizitarea și înțelegerea sistemului de irigații din Israel și implicit preluarea tehnologiilor și practicilor descoperite pentru a contribui la obiectivul principal de creștere a suprafeței irigate în România.

În Israel 92% din terenul agricol este deținut de stat și arendat pe 40-50 de ani fermierilor, cu o suprafață de 93% irigată. Cu toate acestea, dacă terenul se află într-o zonă neirigată, fermierul obține o aprobare de la Guvern, pe care o duce ulterior la instituția care gestionează apa, urmând ca în câteva zile să aibă infrastructura necesară la capul locului.

În zona vizitată există peste 1.000 de hidranți complet automatizați. De asemenea, se colectează apă în mai multe bazine cuprinse între 250 m3 și 1.5 milioane m3, la baza munților. Aici apa este pompată noaptea de la o adâncime de -70 m sub nivelul mării la 200 m, în 5 trepte de udare, apoi se iriga în timpul zilei în funcție de nevoi.

Sistemele automatizate au fost create în Israel încă din 1971 de către Motorola pentru a nu-i expune pe fermieri la riscul de a se plimba pe câmp în timpul războiului.

Israelul este numărul 1 în lume în ceea ce privește reutilizarea apei, cu un procent de 95%. Aceștia folosesc tehnici de ameliorare moderne, au 5 mega stații de salinizare construite, dețin singura stație verticală de filtrare prin  presiune din lume, iar infrastructura de irigații din Israel tratează toată apa utilizată în consumul rezidențial și o refolosește în agricultură, acoperind 80% din necesarul pentru irigat. Mai mult, transportă cantități de apă și în Iordania, profitul investindu-l în stații de energie solară acolo și cumpără energie ieftină de la ei.

Vă mulțumim pentru deschidere și colaborare!

Cu respect,

Împreună pentru viitor!

Echipa U.N.C.S.V., HORTINTEGRA și METZER ROMÂNIA

* UNCSV este Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal care reuneste 51 de cooperative si 867 de fermieri.

*HORT INTEGRA este Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul HORTICOL care reuneste 9 cooperative si cca 150 de fermieri.

*METZER este singura companie straina care produce linii de picurare si furtun flexibil de tip Layflat in Romania.