Turnip yellow virus-TuYV, inamicul culturii de rapiță

Limagrain TuYV articol-3

În urmă cu un an de zile, aduceam la cunoștința fermierilor faptul că rapița este atacată din ce în ce mai agresiv de Club root – cancerul rădăcinilor de rapiță si TuYV- virusul galben al ridichii. Dacă în cazul cancerului rădăcinilor de rapiță, nu trebuie să ne facem griji, deocamdată el fiind prezent doar in regiunile umede si reci din în vestul Europei, în special în UK și DE (în Romania nu a fost semnalat), problema se schimbă în cazul TuYV.

Compania LIMAGRAIN a început studiul acestui virus în RO în urmă cu doi ani de zile și toate probele luate din culturile de rapiță din diferite zone ale țării au demonstrat prezența virusului. În acest sezon s-au luat mai multe probe atât în toamnă, cât și în primăvară, la începutul startului în vegetație al culturii de rapiță, care au fost testate în laboratoarele LIMAGRAIN, rezultatul aratand o infestare medie de 81%, in locatiile testate din Romania, în anul 2019.

Virusul se manifestă încă din primele stadii de dezvoltare, toamna, sub forma unei colorații violacee pe marginea limbului foliar. Atacul se continuă și la pornirea în vegetație, primăvara, prin continuarea colorării in violet a limbului foliar. Aceasta duce in final la uscarea frunzelor atacate, pierdere de masa foliara, silicvele raman mici, nedezvoltate normal, cu boabe putine si cu MMB scazut. In cazul unui atac puternic, scade numarul de lastari, multe silicve devin seci in totalitate, scade continutul in ulei si deasemeni creste continutul in glucozinolati.

Atacul TuYV, se observa foarte greu in cultura deoarece, este confundat foarte usor cu, carenta de fosfor, cu deosebirea ca, carenta de fosfor se manifesta tot printr-o coloratie rosie violacee dar la nivelul intregului limb foliar nu doar pe marginile acestuia.

Prezenta TuYV in cultura de rapita, poate provoca pierderi de productie de pana la 25% si deasemeni deprecierea calitatii recoltei.

Vectorul de transmitere al TuYV sunt afidele. Incalzirea globala si interzicerea neonicotineidelor vor favoriza dezvoltarea si raspandirea acestui virus in culturile de rapita din tara noastra.

Pentru a preveni pierderile de recolta provocate de TuYV, compania LIMAGRAIN vine in sprijinul fermierilor cu hibrizi de ultima generatie rezistenti la acest virus, cum ar fi LG ARCHITECT,  LG ASPECT și LG ABSOLUT. De asemenea, pentru a limita atacul  TuYV, nu trebuie uitata monitorizarea foarte atenta a culturii si combaterea afidelor.