În data de 23 mai a.c., companiile Probstdorfer Saatzucht România şi Alcedo au organizat o nouă ediţie a evenimentului “Ziua Tehnologiilor Moderne în Agricultură”, în cadrul Centrului de Procesare-Condiţionare Seminţe din localitatea Modelu, judeţul Călăraşi. Gazdele evenimentului au fost domnii Prof. univ. dr. ing. dr.h.c. Mihai Berca – administratorul companiei Probstdorfer în România, Dr. Michael Gohn – patronul firmei-mamă din Austria, Doru Epure, director executiv Probstdorfer România şi Vicențiu Cremeneanu, președintele Alcedo. La eveniment au fost prezenți peste 100 de fermieri, specialiști, reprezentanți ai asociațiilor și instituțiilor agricole, precum și presa de specialitate.
În deschidere, domnul Prof. Mihai Berca a urat bun venit tuturor invitaților și a adăugat: “Centrul de Procesare-Condiţionare Seminţe din localitatea Modelu este o mică stațiune de experimentare care se ocupă cu producerea, înmulțirea și procesarea semințelor de cereale, și nu numai. Ne bucurăm să fim împreună la sărbătoarea grâului, unde, cu sprijinul societății Alcedo, reprezentată aici de președintele său Vicențiu Cremeneanu, încercăm să vă arătăm cele mai performante soiuri, pentru ca dumneavoastră să realizați culturi performante. În loturile demonstrative vă vom prezenta 26 de soiuri și cu siguranță vom pleca de aici mai bogați în informații și cu capacitatea de a valorifica experiențele profesionale prin obținerea de producții mari și venituri pe măsură.”
În continuare, domnul Dr. Michael Gohn a salutat cordial și a subliniat: “Firma noastră și-a început activitatea în 1947 și de atunci am continuat neîntrerupt activitatea de ameliorare și producere de soiuri. În România, suntem deja de 12 ani. Astăzi, în loturile demonstrative avem 26 de soiuri de o genetică superioară. Tot aici, în cadrul centrului de cercetare, veți putea vedea și un câmp de ameliorare unde se face un scrining pentru soiurile noi, care vor veni în anii următori. Printre soiurile cu tradiție avem și soiuri noi, extrem de productive, care sunt foarte apreciate în țara noastră. Sper că după vizitarea loturilor vă veți convinge de calitatea soiurilor care vă pot asigura satisfacția producțiilor de calitate.”
La rândul său, Vicențiu Cremeneanu a mulțumit tuturor pentru prezență și a precizat: “Astăzi este vorba numai despre grâu, pentru că, după cum vedeți, în condițiile acestui an, grâul rămâne planta care este dăruită de Dumnezeu. În luna februarie aici nu era nimic, câmpul era gol, iar rezultate pe care le vedem acum ne vor da tuturor de gândit. Ne vom da seama cât de importantă este această plantă și cât de mult avem de învățat de la ea, dar mai pe larg vom vorbi în fața loturilor demonstrative. Vreau să-i mulțumesc domnului profesor Mihai Berca, unul dintre oamenii care și-au dedicat viața acestei culturi, precum și domeniului agrotehnic.”
Doru Epure, director executiv Probstdorfer România, a prezentat tehnologia aplicată în loturile demonstrative. “Am pregătit patul germinativ și am aplicat 100 kg de îngrășăminte complexe 15.15.15. Semănatul s-a efectuat în epoca optimă, la 11 octombrie. Răsăritul a avut loc între 7 și 10 decembrie. În primăvară am aplicat 240 kg de azotat de amoniu, în perioada 15-20 martie. Am utilizat erbicidul Atlantis, de la compania Bayer, pentru că asigură o purificare biologică chimică. Al doilea tratament s-a efectuat în perioada 15-20 aprilie cu un singur fungicid, fără niciun insecticid.
Soiurile Probstdorfer au foarte mare toleranță la boli, iar în condițiile de secetă de anul acesta veți putea observa ușor o genetică superioară. De 12 ani de când firma Probstdorfer a venit în România a construit continuu. A creat soiuri noi de grâu, de orz, iar unele chiar sunt soiuri etalon la nivelul României. Trebuie să avem grijă să punem pe masă o pâine sănătoasă, curată, de cea mai bună calitate.
În încheiere doresc să spun că în colaborarea cu firma Alcedo, din această toamnă, vom avea o distribuire exclusivă a câtorva soiuri Probstdorfer. Unul dintre ele este Getic, ultimul soi creat aici, la Modelu. Un alt soi este cel de orzoaică de toamnă, Aida, o orzoaică de bere foarte rezistentă la secetă, fiind un soi etalon în rețeaua ISTIS. La grâu durum avem distribuire la soiul Troubadur, iar pentru primăvară avem orzoaica de primăvară Elektra, mazărea Belmondo și soia Atacama. Pentru celelalte soiuri vă puteţi adresa la compania Probstdorfer. Vom fi alături de dumneavoastră și încercăm să vă ajutăm să obțineți cele mai bune producții”, a spus specialistul companiei.
Evenimentul a continuat cu vizitarea loturilor înfiinţate în cadrul Centrului de Procesare-Condiţionare Seminţe de la Modelu, prezentarea fiind făcută de specialistul companiei, Cristian Cioineag.
“Soiurile de grâu premium de toamnă din lotul demonstrativ sunt: Balaton, Gallio, Gaudio, Adesso, Getic, Tamino, Laurenzio, Midas, Capo, Maximillian, Maurizio, Mirastar, Topkapi, Bitop şi Arnold. Pireneo este un soi de grâu recomandat pentru agricultura ecologică, fiind numărul 1 în Franţa pe acest segment. Are o rezistenţă foarte bună la boli şi o proteină de peste 15%. Adesso este un soi timpuriu, pretabil în toate zonele de cultură din ţara noastră, având peste 15% proteină. Soiul Getic este cel mai recent omologat în paleta noastră de produse, are o bună rezistenţă la cădere şi se poate cultiva atât în condiţii de irigat cât şi de neirigat. Acest soi are cel mai mare spor de producţie la kilogramul de azot aplicat. La ora actuală, este cel mai adaptat pentru câmpia din România dintre toate soiurile de grâu din reţeaua ISTIS.
Menţionez că toate soiurile Probstdorfer cultivate necesită utilizarea unui regulator de creştere. Acesta trebuie aplicat obligatoriul până la două noduri, nu după aceea, pentru că va avea efect fitotoxic, reducând astfel producţia. Continuăm cu soiul Tamino, pretabil pentru toate zonele de cultură din România, cu 15% proteină şi rezistenţă bună la secetă, la cădere şi la boli. Soiul Laurenzio înlocuieşte soiul Josef, ca şi Tamino de altfel, dar acesta se pretează pentru zonele cu climat umed, asigurând o producţie ridicată. Midas este un soi consacrat, recomandat în toate zonele de cultură.
De reţinut că toate soiurile Probstdorfer, cu excepţia lui Balaton, îşi fac vernalizarea prin fotoperioadă, nu prin temperaturi scăzute. Prin urmare, ele pot fi semănate până în prima decadă a lunii noiembrie, fără a influenţa în vreun fel producţia. Ele înfrăţesc primăvara, iar acest proces este puternic, de aceea recomandăm ca aplicarea îngrăşămintelor să se facă mai târziu. Dacă se face devreme, înseamnă un număr mai mare de fraţi, o suprafaţă mai mare de evaporare a apei şi o rezistenţă la secetă mai scăzută. Soiul Capo este primul adus în România de către Probstdorfer, se pretează pentru agricultura ecologică, având producţii mari în condiţii de secetă. Este un soi tardiv, cu talia înaltă, foarte rezistent la boli şi dăunători. Maximillian este cel mai tardiv soi din paleta noastră, este omologat în 2016 şi a obţinut rezultate foarte bune în zona Transilvaniei. Soiul Maurizio este cel mai timpuriu din reţea, obţine producţii foarte bune şi prezintă rezistenţă la iernare. Mirastar este un soi omologat în anul 2016, se pretează pentru toate zonele de cultură, cele mai bune rezultate fiind obţinute în Sudul Moldovei.
Soiul Topkapi, omologat după doar un an de testare în Turcia, este recomandat pentru zonele secetoase, asigurând producţii foarte mari. Este un soi timpuriu, cu rezistenţă foarte bună la boli şi la iernare. Soiul Bitop este deja consacrat în portofoliul nostru, remarcându-se cu cele mai mari producţii obţinute în zona Hunedoara-Alba-Cluj, peste 10 tone/ha în fiecare an. Arnold este cel mai lăudat soi de către fermieri, fiind numărul 1 la calitate în Europa.
La categoria grâu de toamnă Clasa A avem soiurile Gaudio, Gallio şi Balaton. Primul, Gaudio, este un soi timpuriu, rezistent la boli, la cădere şi la iernare, pretabil în condiţii de irigare, cu producţii foarte mari. Gallio este din aceeaşi linie cu Gaudio, are caracteristici asemănătoare, dar cu un nivel proteină mai mare. Soiul Balaton, este foarte productiv, are toleranţă la secetă, fiind pretabil pentru sudul, sud-estul şi vestul României. Este singurul soi din portofoliul Probstdorfer care îşi face vernalizarea prin temperaturi scăzute şi trebuie să înfrăţească în toamnă. Trecem la grâul durum, unde avem soiul consacrat Auradur, care acoperă 60% din suprafaţa alocată acestei culturi la nivelul ţării noastre. Auradur este o combinaţie ideală între producţie şi calitate, îndeplinind toate pretenţiile industriei de prelucrare. Ca noutate, în aprilie 2018 am omologat un nou soi de grâu durum, Troubadur, care poate fi semănat atât toamna cât şi primăvara, asigurând o producţie foarte mare şi o calitate excelentă. Menţionez că la grâul durum trebuie efectuat neapărat un tratament după înflorit.
La triticale avem soiul Kaulos, care este bine cunoscut de fermieri, mai ales pentru producţiile foarte mari pe care le asigură. Anul trecut s-au obţinut peste 11 tone/ha, la o umiditate de 14%.
Orzul de toamnă este reprezentat în cultură de soiurile Finola, Alora şi Hanzi. Finola este un orz timpuriu, cu o rezistenţă foarte mare la iernare. Alora este deja consacrat, se remarcă prin rezistenţă la iernare şi la boli, asigurând producţii constante în fiecare an. Hanzi este un soi rezistent la cădere, după cum se vede, cu producţii foarte bune La orzoaica de toamnă avem soiurile Arcanda şi Aida. Arcanda este un soi furajer semitimpuriu, foarte productiv şi cu o ecoplasticitate mare, recomandat pentru toate zonele de cultură ale orzoaicei din România. Aida este un soi de orzoaică ce se pretează la producerea de bere, rezistent la secetă, cu producţii foarte bune, fiind recomandat pentru Dobrogea, Câmpia Română şi sudul Moldovei. La orzoaica de primăvară, soiurile prezente în acest lot sunt Elektra şi Tunika. Elektra este un soi nou, destinat producţiei de bere, care asigură o producţie de 3,5 – 4 tone la multiplicare. Tunika este un soi timpuriu, cu talie scurtă şi o foarte bună rezistenţă la cădere”, a explicat reprezentantul companiei Probstdorfer.
La finalul prezentării în câmp, Marian Butoianu, reprezentantul companiei Alcedo, a precizat: „Vreau să vă atrag atenția asupra unui lucru extrem de important. Este anul când suntem puși la grele încercări, odată cu retragerea neonicotinoidelor la tratamentul de sămânță. Din acest motiv, vă rog să nu riscați și să puneți sămânța în sol fără protecție la dăunătorii de sol. Alcedo are soluții care să vă asigure în mare măsură protecția culturilor de care aveți nevoie. Să nu uităm că rezerva de dăunători este mare și vă poate decima cultura de toamnă.”
Evenimentul “Ziua Tehnologiilor Moderne în Agricultură” a fost un succes, interesul manifestat de fermieri certificând acest lucru.