Tractoarele ARBOS, modele de referinţă în agricultura românească

arbos 5000

Importatorul Arbos Eastern Europe împreună cu constructorul Italian ARBOS au lansat noua gamă de tractoare seria 5000 şi în România.

Gama de tractoare ARBOS seria 5000 a dezvoltat un interes imediat în rândul fermierilor datorită unui excelent raport calitate/preţ şi asigurării unei garanţii de 36 luni.

Prin acest articol vă aducem la cunoştinţă câteva din elementele de bază ale tractoarelor ARBOS seria 5000, fabricate în Italia.

 

MOTORUL DIESEL al anului 2015

Pentru gama 5000 nu ne puteam mulțumi cu un motor oarecare, ci doream un motor inovativ, eficient, cu un consum redus de combustibil și 100% fiabil. Am ales Kohler 3404 TCR SCR Tier IV F, patru cilindri, capacitate cilindrică de 3400 cc, remarcabil în segmentul motoarelor agricole. De altfel, nu este de mirare că a fost nominalizat ”Motorul diesel al anului 2015”. În prezent, gama ARBOS 5000 oferă modele de la 110 la 136 CP, 95% din cuplu fiind disponibil între 1300 și 1800 turații. Una dintre exclusivitățile acestor propulsoare este sistemul compact SCR (cu DOC integrat) montat pe evacuare. Aceste tractoare sunt funcționale pentru o rază de virare redusă.

 

KOHLER 3404 TCR SCR

  • 4 cilindri, capacitate cilindrică 3.400 cc Tier IV F
  • Putere maximă 136 CP (95% disponibil la 1900 rot./min)
  • Cuplu maxim 500 Nm la 1400 rpm
  • 95% din cuplu maxim disponibil de la 1300 la 1800 rpm
  • Cuplu de pornire 410 Nm și o creștere de cuplu cu 36%
  • Consum specific 205 g/kWh

 

Transmisie modulară în configurații diferite

Provocarea proiectanților ARBOS nu a fost una deloc ușoară: proiectarea unei transmisii simple și eficiente, moderne și fiabile, fără a afecta ușurința de utilizare și costurile de exploatare. Rezultatul este foarte clar: o transmisie “accesibilă”, în linie cu soluțiile tehnice actuale, robustă și fiabilă în toate situațiile, așa cum a fost demonstrat în cadrul riguroaselor teste efectuate în câmp.

 

Un sistem hidraulic versatil

Pentru sistemul hidraulic, “versatilitatea” este cuvântul cheie: de la sistemul de ridicare tradițional – cu un dispozitiv util, intuitiv Easy Lift pentru revenirea și coborârea în poziția presetată, cu ajustare pe înălțime, adâncime, forță și poziție, pentru cei care solicită precizie și confort maxim.

Ambele versiuni au o capacitate mare de ridicare (4400/4600 kg), astfel încât utilajul poate fi utilizat cu ușurință. Supapele auxiliare de comandă pentru alimentarea hidraulică a utilajelor interacționează cu un sistem cu debit mare de 110 l/min.

 

Spațiu interior: cu adevărat ergonomic

Caracterul intuitiv și interacțiunea simplă operator-utilaj, în ceea ce privește poziția, sarcina și cursa manetelor, stau la baza designului cabinei. Inversorul de sub volan (mecanic-sincronizat sau hidraulic) este comod și funcțional atât cu încărcător frontal cât și în șanțuri, precum manetă trepte de viteză, sistem de ridicare și valve, sunt întotdeauna la îndemână, în timp ce butoanele electro-hidraulice pentru blocarea diferențialului și pentru cuplarea 4WD permit manevre imediate și instinctive.

În cabină, printre multe soluții interesante, putem găsi coloana de direcție (cu reglare în adâncime și pe înălțime) cu volan cu trei spițe care – datorită servodirecției – îmbunătățește nivelul de confort. Pe planșa de bord sunt poziționate comenzile pentru lumini, sistemul de încălzire și cel de aer condiționat. Puternica unitate de climatizare (aflată în totalitate sub capotă, cu un circuit scurt și foarte eficient), gurile de ventilație și curbura geamurilor optimizează circulația și garantează o climatizare uniformă fără praguri maxime de căldură sau de frig. Gama 5000 este disponibilă cu un ecran analogic tradițional sau cu un ecran digital TFT modern de 7”, cu o interfață simplă, care poate fi personalizată.

 

ARBOS 5000 

  • Motor în 4 cilindri/3400 TIER IV FINAL
  • Transmisie modulară 5 trepte de viteză pentru 3 game – Global și Advanced
  • Cabină cu 4 montanți cu vizibilitate ridicată
  • Sistem de ridicare cu capacitate de până la 4400 kg și sistem hidraulic de 110 l/min