“Tinerele femei trebuie să se îndrepte spre o carieră pe care în mod sincer pot ajunge să o iubească!”

De vorbă cu Carmen Botez, Executive Manager AIPROM

Vorbind despre o femeie de carieră, definiția unui observator de pe margine ar fi: “O femeie care pe lângă responsabilitățile tradiționale de mamă, soție și fiică, caută să-și găsească împlinirea și în meseria pe care o face.”

Secretul succesului într-o funcţie de manager este legat de cât de bine îți faci treaba. Cum la fotbal și la politică se pricepe toată lumea, iată că la fel stau lucrurile și la management. Părerea mea este că în orice meserie este nevoie să te plasezi mereu în poziția beneficiarilor muncii tale. Dacă ești medic, să meditezi la cum ar fi să fii propriul pacient, dacă ești bucătar, să te gândești dacă ai mânca ce gătești în condițiile de igienă în care îți desfășori activitatea, iar dacă ești manager la o asociație de agribusiness, dacă merită să fii membrul asociației tale. Și pe lângă această capacitate de a te plasa pe poziția celuilalt, să fii convins că munca ta este utilă.

Referindu-ne la elementele şi particularităţile care definesc funcţiile de conducere şi coordonare consider că este vorba de un conglomerat de aspecte care se învață teoretic din manualele de management, dar mai ales practicându-le și observând cu atenție managerii proprii, dacă ai avut norocul, ca mine, să întâlnești astfel de exemple în viața ta. Cred că un bun conducător trebuie să aibă privirea ațintită spre unde vrea să ajungă împreună cu echipa, să aducă alături oameni cărora le place să învețe și cu care să meargă înainte. A merge constant spre tința propusă nu este nici simplu și nici lin. Este vorba despre o fină ajustare permanentă a direcției. Cred că aceasta definește modul în care se deplasează o asociație, cel puțin.

Le transmit tuturor femeilor care aspiră la o carieră în agribusiness săși aleagă ceea ce le place să facă sau măcar să se îndrepte spre o carieră pe care în mod sincer pot ajunge să o iubească! Observați că nu am spus neaparat “ceea ce știu să facă”, dar ajută foarte mult dacă își aleg o carieră care se potrivește cu abilitățile și cunoștințele personale! Și, mai mult decât atât, să găsească mereu motive să le placă oamenii!