Fermierii din zona de sud-vest a ţării au participat în data de 4 iunie a.c., la AgroExperiența Syngenta, un eveniment organizat la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal. Specialiştii companiei i-au invitat pe producătorii agricoli să viziteze împreună loturile demonstrative de cereale păioase, floarea-soarelui, porumb și rapiță, oferindu-le informaţii utile.
Deschiderea evenimentului i-a revenit directorului general, Sergiu Staicu, care a subliniat obiectivul principal al companiei, precizând că Syngenta este pregătită să facă faţă provocărilor din agricultură.
“Syngenta este o companie care investeşte continuu în cercetarea şi dezvoltarea celor mai noi şi performante produse, astfel încât, prin soluţiile oferite să putem veni în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră. Mă bucur că sunteţi prezenți astăzi într-un număr atât de mare! Spuneam unui reprezentant al presei agricole, arătându-i cât de bine se prezintă culturile, că e mai bine că a plouat atât de mult aici decât să fie secetă și praf, apa fiind benefică plantelor.
Astăzi vă vom informa cu privire la noutăţile companiei Syngenta, pentru a urmări evoluţia inovației. Practic, inovația înseamnă produsele noi lansate, fie că vorbim de semințe sau de produse de protecție a plantelor, care vor fi prezentate de colegii mei. Doresc să vă mulțumesc în numele companiei Syngenta că sunteți prezenţi aici și vă asigur că veți fi impresionați de tehnologiile noastre şi de loturile demonstrative din câmp. Ceea ce vreau să înțelegeţi este că Syngenta este pregătită să facă faţă provocărilor din agricultură, investind în continuare sume importante în cercetare-dezvoltare pentru culturi agricole profitabile”, a subliniat Sergiu Staicu.
Vizita organizată în câmp a cuprins patru ateliere, în cadrul cărora au fost prezentate soluţiile aferente fiecărei culturi – cereale păioase, floarea-soarelui, porumb și rapiță. În platformele demonstrative înfiinţate şi-au făcut loc, pe lângă produsele consacrate, şi noutăţile din portofoliul Syngenta, atât în materie de hibrizi, cât şi în ceea ce priveşte tehnologia de protecţie a plantelor. Interesul fermierilor pentru soluţiile Syngenta a fost materializat în numărul mare de participanţi. În cadrul atelierelor organizate, specialiștii companiei au prezentat și explicat în detaliu tehnologiile recomandate pentru fiecare cultură în parte, noutățile în materie de erbicide și fungicide, insecticide, dar și hibrizii care și-au demonstrat performanțele de producție în fermele din România, precum și cei care se pregătesc să intre în portofoliul companiei chiar începând din toamnă sau de anul viitor.
Prezentarea primului lot demonstrativ a început la atelierul de cereale păioase, unde specialiştii Syngenta, Bogdan Guţă şi Marian Ilişcaru, reprezentanţi de vânzări, Baris Uckesen, director tehnic şi Andrei Măruţescu, director de comunicare și relații publice, au vorbit despre hibrizii din portofoliu, detaliind şi tehnologiile de protecţie a plantelor aplicate în cultură. În lotul demonstrativ de grâu au fost prezentate patru soiuri: Illico, Ingenio, Moisson, dar şi noul Falado. Cultura de orz a fost înfiinţată cu hibridul Jallon, iar în testare a fost utilizat Zoo.
“Compania Syngenta oferă soluţii integrate adaptate cerinţelor producătorilor agricoli şi, bineînţeles, tehnologii de ultimă generaţie. Ne dorim să-i sprijinim pe fermieri să producă mai mult, mai bine şi cu aceleaşi resurse, utilizând tehnologiile Syngenta. Când vorbim de tehnologii ne referim la genetică de top şi la tratamente de protecţie adecvate, toate purtând marca Syngenta. În acest an venim cu Falado, un nou soi de grâu aristat, timpuriu, caracterizat prin înălţime medie (~80 cm), conţinut bun de proteină de 12-13,5%, producții stabile an de an, boabe de duritate medie, dar şi toleranţă foarte bună la boli. Tot la cultura de cereale avem ca noutate tratamentul pentru seminţe Austral Plus, un insecto-fungicid unic în piaţă şi un excelent înlocuitor al neonicotinoidelor”, le-a spus Bogdan Guţă fermierilor.
Tehnologia aplicată culturii de cereale păioase a evidenţiat erbicidele Axial®, în doză de 0,9 l/ha şi Axial® One, cu 1l/ha, fungicidele Artea® – 0,4 l/ha, Magnello® – 1 l/ha, Archer Turbo® – 0,8-1,0 l/ha, Elatus™ Era – 0,5-1,0 l/ha, Thiovit Jet® – 8 kg/ha, Amistar® Opti, în doză de 1,8-2,5 l/ha, în funcţie de varietate, insecticidul Karate Zeon®, în doză de 0,15 l/ha, dar şi regulatorul de creştere Moddus® Evo, în doză de 0,30-0,60 l/ha, în funcţie de soi. Pentru tratamentul seminţelor s-au folosit produsele Dividend® M, în doză de 1,5 l/t sămânţă, Celest® Star 1,0-1,5 l/t sămânţă şi noul insecto-fungicid Austral® Plus, în doză de 5 l/t de sămânţă, un insecto-fungicid cu spectru larg de combatere pentru culturile de grâu şi orz.
“Pentru tratamentul seminţelor s-a folosit un insecto-fungicid nou pentru piața din România, Austral® Plus, acesta fiind unicul produs ready-mix care înlocuieşte neonicotinoidele. Tehnologia de protecţie a plantelor a fost completată de aplicarea fungicidului Celest® Star, a erbicidului Axial® One şi a regulatorului de creştere Moddus® Evo. Totodată, în cadrul a două tratamente, s-au mai utilizat fungicidul Amistar® Opti în T1 şi Elatus™ Era în T2”, a completat Marian Ilişcaru.
În continuare, Baris Uckesen, director tehnic şi Andrei Măruţescu, director de comunicare și relații publice, i-au informat pe fermieri despre soluția viabilă pentru tratamentul semințelor de cereale pregătită de Syngenta. Este vorba despre noul produs Austral® Plus, în prezent singurul insecto-fungicid ready-mix disponibil pe piață pentru tratamentul semințelor de cereale păioase (grâu și orz), care asigură protecția absolută împotriva bolilor cu transmitere prin sămânță și sol și a dăunătorilor de sol.
“Syngenta introduce pe piața din România produsul Austral® Plus care înlocuiește produsele pe bază de neonicotinoide pentru tratamentul semințelor de cereale, în acest moment fiind singurul insecto-fungicid ready-mix înregistrat. Lansarea produsului Austral® Plus adresează problema accesului la tehnologie într-o lume în schimbare și vine în sprijinul nevoilor fermierilor.
Austral® Plus este un amestec ready-mix de două substanțe active – teflutrin 40g/l și fludioxonil 10 g/l – ce oferă un spectru larg de acțiune împotriva bolilor la sămânță și dăunătorilor de sol. Teflutrinul este un insecticid cu spectru larg din clasa piretroizilor, care acționează în jurul semințelor prin contact și vapori, difuzând de pe semințe în sol, formând o zonă de protecție în calea dăunătorilor, denumită halou. Produsul Austral® Plus protejează semințele și, în același timp, oferă un efect fitotonic, printr-o creștere mai rapidă și o mai bună vigoare a plantelor. Acesta conferă protecție împotriva viermilor sârmă (Agriotes spp.), a gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides) și a muștei cenușii (Delia coarctata), fiind recomandat pentru tratamentul semințelor de grâu și orz. Acțiunea fugicidă oferită prin substanța activă fludioxonil asigură o protecție împotriva principalelor boli la cereale, printre care cele mai importante, Septorioza cu trasnmitere în sol și sămânță (Septoria nodorum), Fuzarioză (Fusarium spp.) și Mălura comună (Tilletia spp.)”, a explicat Baris Uckesen.
La rândul său, Andrei Măruţescu a mai adăugat că pentru o bună acoperire a semințelor, produsul se aplică numai împreună cu un adjuvant (AG 40R), cu care va veni împreună la pachet.
“Adjuvantul este de orgine vegetală, obținut din ulei de rapiță esterificat și are rolul de a îmbunătăți aderența produsului pe sămânță, reducând astfel seminificativ praful de pe semințele tratate. Punem întotdeauna accent pe utilizarea în siguranță a produselor pentru protecția plantelor. Indiferent că vorbim despre operatorul care face tratamentul sau fermierul care manipulează semințele tratate, venim cu recomandări specifice de utilizare, comunicate în toate materialele de promovare. Mai mult, Syngenta a dezvoltat o pagină de internet, special dedicată măsurilor de siguranță pentru utilizarea produsului și a semințelor tratate”, a ţinut să precizeze Andrei Măruţescu. Fermierilor prezenți le-a fost prezentat echipamentul individual de protecție minim recomandat pentru manipularea semințelor tratate.
La atelierul de floarea soarelui, reprezentanţii companiei, Dana Răduică, director de produs semințe de floarea-soarelui România și Valentin Păun, director de produs culture oleaginoase pentru sud-estul Europei, au prezentat soluţiile Syngenta pentru această cultură. În cadrul evenimentului de la Caracal, fermierii au avut ocazia să se informeze cu privire la tehnologia acestei culturi. Ca material genetic, la categoria hibrizilor linoleici, tehnologia Clearfield, au fost evidenţiaţi NK Neoma şi SY Diamantis, iar pentru tehnologia Express, hibrizii Sumiko şi Subaro. Pentru tehnologia Clearfield Plus au fost prezentaţi hibrizii SY Neostar CLP şi SY Bacardi CLP, cu un potenţial foarte mare de producţie. La grupa hibrizilor high oleici, Syngenta are în portofoliu hibrizii Clearfield SY Experto şi SY Talento, dar şi hibridul SY Gracia CLP pentru tehnologia Clearfield Plus.
“Syngenta deţine cel mai performant portofoliu de hibrizi de floarea-soarelui. Programele de ameliorare şi testare desfăşurate de companie sunt concentrate în direcţia creării de genotipuri productive, printr-o selecţie cât mai riguroasă a hibrizilor, care trebuie să fie perfect adaptaţi condiţiilor pedoclimatice din ţara noastră. Hibrizii performeri din portofoliul Syngenta sunt destinaţi tuturor fermierilorşi prezintă un potenţial ridicat de producţie, toleranţă bună la condiţii de secetă,și o foarte bună toleranță la boli”, a menţionat Dana Răduică.
Tratamentul de protecţie a plantelor, la ambele tehnologii, Clearfield® şi Clearfield® Plus, a vizat aplicarea erbicidului preemergent Gardoprim® Plus Gold, a erbicidului postemergent Listego®, respective Listego® Plus, precum şi a fungicidul Amistar®Gold împreună cu îngrăşământul Quantis™.
“Este foarte important ca fiecare tratament să fie aplicat la momentul-cheie, în scop preventiv. Pentru perioada de vegetaţie, fungicidul recomandat este Amistar® Gold, în doză de 1 l/ha, aplicat până la momentul apariţiei butonului floral şi a înfloririi”, a spus Valentin Păun. Totodată, specialistul companiei a vorbit şi despre beneficiile tehnologiei Clearfield® Plus în ceea ce privește eficacitatea crescută asupra buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate, datorită unei noi forumlări, în sincron cu o genetică mai tolerantă la erbicid.
Atelierul dedicat culturii de porumb a fost prezentat de Ionuţ Nae, director de produs şi Alexandru Lavu, director marketing semințe de porumb pe România şi Moldova. Producătorii agricoli au primit informaţii complete despre hibrizii din portofoliu şi tehnologiile aplicate.
Hibrizii prezentaţi în lotul de porumb au fost SY Scorpius-ArtesianTM – FAO 270, SY Chorinthos-ArtesianTM – FAO 300, SY Orpheus-ArtesianTM – FAO 340, cel mai productiv în 2018, noii hibrizi lansaţi în 2019, SY Premeo-ArtesianTM – FAO 380 şi SY Carioca-ArtesianTM – FAO 490, precum şi noii hibrizi intensivi care vor intra în comercial în 2020, SY Torino – FAO 320 şi SY Infinite – FAO 360.
“SY Premeo este un nou hibrid din gama Artesian, semi-timpuriu, din grupa de maturitate FAO 380, care depășește cu uşurinţă limitele în producție, fără costuri de uscare, adaptat la densități ridicate şi cu stabilitate excelentă în condiții de apă limitată. Hibridul de boabe conferă un potențial de producție ridicat, fiind recomandat pentru densități de peste 68.000 plante recoltabile pe hectar. Are un sistem radicular bine dezvoltat, toleranță excelentă la factorii de stres hidric și termic, fiind bine adaptat la condiții diferite de sol și tehnologie. SY Premeo, cu perioada de vegetație de 120-130 zile, are o dinamică foarte bună în pierderea rapidă a apei din bob.
La rândul său, SY Carioca este un nou hibrid Artesian, tardiv, din grupa de maturitate FAO 490, recoamndat atât pentru siloz cât şi pentru boabe. Hibridul asigură producții de top în condiții intensive, calitate deosebită a boabelor, fiind pretabil pentru recoltare tardivă, fără pierderi de producție. SY Carioca, adaptat pentru condiții intensive de tehnologie, oferă o vigoare bună la răsărire, un potențial ridicat de producție, toleranță la bolile tulpinii și știuletelui, dar şi la frângere și cădere”, a caracterizat Alexandru Lavu noutăţile din portofoliu.
Tehnologia de protecţie a culturii de porumb a vizat utilizarea noului erbicid Calaris® Pro, în doză de 2,3 l/ha + adjuvantul Fix Pro, dar şi a erbicidului Elumis®, doza recomandată fiind de 1,5 l/ha. Elumis® se aplică în faza de 2-8 frunze ale porumbului, având un control excelent asupra celor mai dificile buruieni, fiind un erbicid cu selectivitate maximă.
“Calaris® Pro este un erbicid ce conţine două substanţe active – 50 g/l mesotrione + 326 g/l terbutilazin –, asigurând un spectru larg de combatere preemergent, dar şi postemergent timpuriu, împotriva principalelor buruieni întâlnite în cultura porumbului. Are o foarte bună fereastră de aplicare.
Terbutilazin face parte din grupa triazinelor şi este preluat de buruieni prin rădăcini şi frunze, este translocat în xilem şi se acumulează în vârfurile de creştere şi frunze ale buruienilor. Ţesuturile se îngălbenesc, după care se necrozează.
Mesotrione face parte din grupa triketonelor, fiind o substanţă cu acţiune sistemică ce este absorbită prin rădăcină, tulpină şi frunze şi se translocă rapid prin xilem şi floem în întreaga plantă. Acţionează prin inhibarea enzimei HPPD, inhibând direct biosinteza carotenoidei din buruienile tratate. În consecinţă, clorofila este distrusă foto-oxidant ceea ce duce la albirea buruienilor sensibile”, a mai completat specialistul.
Pentru cultura de sorg reprezentanţii companiei Syngenta au prezentat două tratamente. Astfel, în preemergenţă s-au aplicat erbicidele Dual Gold 1,2 l/ha în faza de 1-2 frunze şi Casper® 0,4 kg/ha, care controlează foarte bine buruienile dicolite perene, iar în postemergenţă s-au utilizat Calaris® Pro, aplicat în faza de 2-3 frunze şi Mistral® 240SC, în faza de 6 frunze pentru controlul costreiului din rizomi.
La finalul prezentării, Alexandru Lavu a subliniat: “Întreaga colaborare dintre Syngenta şi fermieri se bazează pe un parteneriat de lungă durată, materializat în implementarea de proiecte viabile pentru dezvoltarea unei agriculturi performante. Mai presus de latura comercială, de o importanţă majoră este relaţia stabilită între fermieri şi echipa de specialişti a companiei, pregătită permanent să ofere sfaturi, produse de protecţie eficiente, de calitate şi, totodată, să identifice problemele apărute în culturi, pentru a recomanda soluţiile optime combaterii lor.”
Cea de-a patra cultură prezentată în platforma demonstrativă de la Caracal a fost cea de rapiţă. Aici, Ionuţ Glodeanu – director de produs rapiţă, împreună cu Liviu Văduva, expert tehnic, au oferit detalii tehnice legate de această cultură, de performanţa hibrizilor şi de eficienţa tratamentelor aplicate cu produsele Syngenta.
Hibrizii prezentaţi au fost NK Technic, SY Iowa, SY Harnas şi SY Vesuvio. Programul pentru cultura de rapiţă a constat iniţial în aplicarea erbicidului preemergent Brasan®, în doză de 2 l/ha, iar în postemergență a fost folosit graminicidul Fusilade Forte® – 1,5 l/ha pentru combaterea samulastrei de grâu. În stadiul de 4-6 funze a fost utilizat regulatorul de creştere cu rol și de fungicid Toprex® 0,5 l/ha + Quantis™ 2 l/ha + insecticidul Karate Zeon® 0,15 l/ha. În primăvară, după startul vegetaţiei, s-a aplicat al doilea tratament cu Toprex® 0,5 l/ha + Karate Zeon® 0,15 l/ha. La începutul înfloritului a fost folosit fungicidul Amistar ®Gold 1 l/ha + Karate Zeon® 0,15 l/ha, iar după înflorit s-a venit cu al doilea tratament, utilizând aceleaşi produse.
“Suntem prezenţi la lotul demonstrativ de rapiţă, unde hibrizii performează indiferent de condiţiile din fermă. Avem hibrizi care excelează, care au un start şi o vigoare bună, o toleranţă excelentă la iernare şi la cădere, dar şi la presiunea bolilor. Trebuie reţinut că toţi hibrizii de rapiţă din portofoliul Syngenta au un conţinut ridicat de ulei”, a precizat Ionuţ Glodeanu.
La rândul său, Liviu Văduva a ţinut să le spună invitaţilor prezenţi că: “Succesul tratamentelor fitosanitare depinde întotdeauna de trei elemente cheie: produsul utilizat, momentul de aplicare şi, foarte important, tehnica de aplicare a produsului. Chiar dacă avem cel mai bun produs, dacă nu-l aplicăm corect, atunci rezultatele nu vor fi cele dorite. Vrem ca fermierii din România să aibă acces la produse de cea mai bună calitate, dar, în acelaşi timp, ne asigurăm că sunt utilizate şi aplicate corect, pentru a da cele mai bune rezultate.”
AgroExperiența Syngenta, manifestare organizată în câmpurile experimentale ale Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal, a reunit peste 250 de fermieri interesaţi de noutăţile şi tehnologiile companiei şi, ca de fiecare dată, evenimentul a avut un real succes. Fermierii din diferitele regiuni din țără vor avea ocazia să se întâlnească cu reprezentanții companiei și să participle la AgroExperiența Syngenta la Amzacea (Constanța) și Traian (Neamț). Felicitări organizatorilor!