În data de 31 mai a.c., pe platforma de loturi demonstrative situată între localitățile Mereni şi Osmancea din judeţul Constanţa, a avut loc evenimentul “Ziua Câmpului” organizat în cadrul fermei Micul Agricultor. Întâlnirea a fost un bun prilej pentru promovarea unei agriculturi competitive pe plan local si naţional, de consolidare a relaţiilor dintre fermieri şi firmele partenere consacrate şi de a împărtăşi din experienţa şi tehnologiile practicate.
La eveniment au participat autorităţi locale, distribuitori naţionali şi regionali de input-uri pentru agricultură, fermieri reprezentativi din Dobrogea şi jurnalişti din presa agricolă. În cadrul evenimentului au fost prezentate: genetica avansată, soiurile și hibrizii performanți ai companiilor Saaten-Union şi Rapool Ring, strategiile şi tratamentele de protecția plantelor oferite de FMC, precum şi tehnologiile Ecofol de nutriţie a plantelor.
În deschiderea prezentărilor din câmp, Marius Crețu, director comercial al Saaten Union, le-a mulțumit tuturor invitaților pentru prezenţă și a subliniat performanţa produselor din portofoliu. “În momentul de față, compania Saaten Union este singura care comercializează hibrizi de grâu și orz. Aceștia sunt de origine germană, au o rezistență extrem de bună la boli și la iernare, însă hibrizii au nevoie de mai multă apă decât soiurile de grâu. De obicei, compania noastră comercializează în jur de 5.000 de saci de hibrizi de grâu în fiecare an. Vindem preponderent în zona Banatului și în Crișana, unde precipitațiile sunt mai dese decât în sudul țării. Pentru zona Dobrogei avem soiuri de grâu timpurii și extratimpurii, care se pretează foarte bine, însă aici, în ferma Micul Agricultor, am adus spre testare și hibrizi de grâu pentru a vedea cum reacționează și în condițiile de secetă.
Fără falsă modestie, pot să spun că Saaten Union are un cuvânt de spus la cereale în piața românească. Cel puțin la culturile de grâu, orz, orzoaică de toamnă și primăvară, avem o cotă foarte bună. Mare parte dintre fermierii care au încercat soiurile și hibrizii de cereale, au revenit și în anul următor, dar cu o cerere mult mai mare de sămânță. Un exemplu poate să fie anul 2018, când creșterea de sămânță marca Saaten Union a înregistrat un plus de 35% față de 2017. Acest lucru se datorază şi faptului că avem un portofoliu destul de vast, complex și foarte complet. De asemenea, deţinem 3 stații de condiționat sămânță, una la Slobozia, în judeţul Ialomița, cu o capacitate de 10.000 de tone, una la Pesac, în judeţul Timiș, care produce 2.500 de tone și una la Beuca, în judeţul Teleormen, tot cu o producţie de 2.500 de tone”, a subliniat Marius Creţu.
Echipa companiei Saaten Union a fost formată din Marius Crețu, director comercial, Alex Retea reprezentant vânzări Tulcea-Constanta, Vlad Buricescu, reprezentant vânzări Ialomița și Călărași, Ionuț Paraschiv, reprezentant vânzări Giurgiu și Teleorman, iar împreună au prezentat culturile de cereale păioase. Astfel, au fost detaliate carcateristicile hibrizilor de orz – Hyfi și Hystar, soiurile de grâu – Felix, Katarina, GK Koros, Tika-Taka, Trublion, Python, Centurion și Joker, soiul de orz SU Ellen, precum și soiurile noi de orz – Bella, Belissa și Hirondella. Prezentarea a fost completată de soiul de orzoaică de bere Metaxa și soiurile de triticale Tulus și SU Agendus.
Alina Petrea, director marketing şi director de produs, împreună cu Alex Retea, au vorbit despre lotul demonstrativ de rapiță, unde au fost semănaţi hibrizii marca Rapool. Astfel, au fost prezentaţi: Sherpa, Shrek, Cristal, Dariot, Dalton, Phoenix CL și Franklin, cel mai nou produs. Tot aici au fost urmărite performanţele hibrizilor Espada, Duplex CL și DMH 346 CL, aflaţi în testare.
În continuare, reprezentantul companiei Ecofol, Laurențiu Trentea, director de vânzări, a salutat cordial fermierii și a prezentat produsele aplicate în lotul demonstrativ. “În această platformă am insistat pe două produse. Primul se numește Grow Factor Evolution și este combinația unică a două produse într-un singur pachet, care furnizează un efect dublu de biostimulare într-o singură aplicare. Grow Factor Evolution este un produs care la culturile de cereale păioase stimulează foarte puternic înfrățirea, furnizează toate elementele necesare pentru o nutriție echilibrată și protejează în perioadele de stres termic și hidric. Datorită compoziției unice, produsul este potrivit pentru aplicarea în toate culturile.
În această platformă a fost aplicat pe data de 20 februarie, exact în prima fereastră pe care ne-a oferit-o vremea, iar efectul se poate vedea cu ochiul liber. Se poate face comparația cu alte culturi care nu au beneficiat de această tehnologie. Produsul a fost utilizat la absolut toate culturile din această platformă. Al doilea produs pe care l-am folosit în această platformă a fost Lactofol Zinc Master, aplicat la cultura de rapiță în toamnă. Este un produs care retarghetează creșterea vegetativă a culturii de rapiță în favoarea dezvoltării radiculare, astfel încât, la momentul intrării în iarnă, aceasta să poată îndeplini regula celor trei opt: 8 frunze, 8 mm diametrul coletului şi 8 cm lungimea rădăcinii.
Astăzi, la acest eveniment, compania Ecofol a hotărât să acorde un discount de 20% celor care doresc să testeze produsele care au fost promovate în această platformă”, a spus Laurenţiu Trentea.
Compania FMC Agro Operational a participat la realizarea platformei demonstrative din cadrul fermei Micul Agricultor, iar reprezentantul său, constănțeanul Cătălin Viziru – Manager Distribuție Națională în cadrul companiei, a oferit informaţii despre tehnologia de aplicare a produselor pentru protecția plantelor.
“În primul rând doresc să-i mulțumesc fermierului Aedin Celzin pentru că ne-a oferit oportunitatea de a promova produsele FMC prin utilizarea lor în aceste loturi demonstrative. La culturile de cereale păioase a fost aplicat produsul Omnera, un erbicid nou în portofoliul companiei FMC, care combate tot spectrul de buruieni cu frunză lată întâlnite în cultura de cereale păioase, inclusiv pe cele mai dificil de combătut cum ar fi: veronica, turița, volbura ori samulastra de floarea soarelui rezistentă la imazamox sau Express. Un alt avantaj a erbicidului Omnera este noua formulare OD, adică dispersie în ulei. Acest lucru înseamnă că aderă mai bine pe frunze și asigură o translocare a substanțelor active mult mai rapid în plantă. Omnera oferă o flexibilitate mai mare în aplicare și poate fi aplicat de la înfrățit până la frunza standard, în doze variabile de la 0,5 și 0,75 l/ha, în functie de gradul de îmburuienare și stadiul de vegetatie.
La primul tratament s-a folosit fungicidul Ampera în doză de 0,75 l/ha. La cel de-al doilea tratament s-a utilizat pachetul format din fungicidul Solar și fungicidul Azaka, acesta fiind extrem de eficient în controlul întregului spectru de boli foliare și ale spicului. La al treilea tratament au fost aplicate fungicidele Riza şi Azaka pentru controlul bolilor spicului şi pentru a beneficia de sporul cantitativ şi calitativ oferit de produsul Azaka, împreună cu insecticidul Vantex 60 CS, în doză de 80 ml/ha”, a menţionat Cătălin Viziru.
Vorbind despre compania FMC şi despre produsele din portofoliu destinate culturii de cereale păioase, acesta a mai adăugat: “Vreau să vă spun şi câteva cuvinte despre compania FMC. În urma fuzionării companiei DuPont cu DowAgrosciences, compania DuPont a vândut partea de cercetare și dezvoltare în domeniul protecției plantelor companiei americane FMC. Pe lângă produsele proprii, compania FMC are astăzi în portofoliu toate erbicidele sulfonilureice de la DuPont pentru culturile de cereale păioase, floarea soarelui, rapiță, soia și sfeclă, dar și insecticidele din cea mai nouă generație: Avaunt, Coragen, Verimark și Benevia. Putem spune că în momentul de față compania FMC are un portofoliu foarte larg, iar produsele sunt extrem de eficiente, fie că vorbim de insecticide, fungicide sau erbicide.
Portofoliul de erbicide pentru cultura de cereale păioase este alcătuită din erbicide pentru combaterea buruienilor cu frunză lată anuale și perene, precum Granstar Super, Laren Pro, Pointer Ultra şi Glean. Pentru buruienile cu frunză lată, inclusiv turiţa, veronica, volbura și samulastra de floarea soarelui rezistentă la imazamox și Express, avem erbicidele Omnera, Granstar Super + Cerlit și Tripali, iar pentru buruieni graminee, erbicidul Foxtrot.”
Portofoliul de produse pentru cereale păioase este completat de insecticidele Vantex, Fury 10 CS, Novadim Progress şi Karis 10 CS şi de fungicidele Ampera, Riza, Impact, Azaka şi Solar.
De asemenea, în cadrul eveniemntului a fost prezentată și tehnologia FMC pentru loturile demonstrative de floarea soarelui, unde s-a aplicat erbicidul preemergent Succesor Pro, iar în vegetaţie au fost aplicate erbicidul antigramineic Targa Max și NOUL erbicid pentru buruieni cu frunză lată EVORELLE EXPRESS – erbicid omologat doar pentru hibrizii de floarea soarelui rezistenți la tribenuron metil, care va înlocui erbicidul Express. Acesta care combate un spectru mai larg de buruieni decât actualul erbicid. Pentru protecţia împotriva bolilor au fost aplicate două fungicide, și anume: Impact și Azaka.
În continuare, Radu Negoiță, reprezentant de vânzări al companiei FMC, a prezentat tehnologia aplicată la cultura de porumb. “În lotul de porumb am folosit erbicidul preemergent Successor TX. Acesta a fost aplicat la 3 zile după semănat, dar el se poate administra până la stadiul de 3-4 frunze ale porumbului, cu rezultate foarte bune. Pentru combaterea buruienilor anuale și perene, atât graminee cât și cu frunză lată apărute în vegetaţie, s-a aplicat erbicidul Starship, în doză de 1,5 l/ha, în combinație cu erbicidul Innovate, în doză de 250 ml/ha și adjuvantul Trend 90. După cum se poate observa, eficacitatea este foarte bună.
Începând cu anul acesta avem în portofoliu un nou erbicid, Diniro, un produs complet care are 3 substanțe active: nicosulfuron, prosulfuron și dicamba, doza recomandată fiind de 400-500 ml/ha. Diniro combate atât buruieni cu frunză lată cât și buruieni graminee și anuale și perene. De asemenea, avem în portofoliu și renumitul insecticid Coragen care combate extrem de eficient Ostrinia nubilalis și Helycoverpa armigera”, a spus Radu Negoiţă.
Ultima cultură prezentată a fost cea de rapiță, la care s-au aplicat în toamnă și în primăvară nu mai puțin de 8 tratamente cu insecticidele FMC, datorită condițiilor climatice foarte favorabile aparitiei și dezvoltării dăunătorilor. S-au folosit prin rotaţie produsele Novadim Progress, Fury 10 EC şi Vantex 60 CS. În toamnă s-au aplicat 3 tratamente pentru combaterea puricilor (Phyllotreta spp) și viespei rapiței (Athalia rosae), iar în primăvară s-au aplicat 5 tratamente pentru combaterea gărgăriței tulpinii de rapiță (Ceutorhynchus napi), gândacului lucios (Melighetes aeneus) și gărgăriței silicvelor de rapiță (Ceutorhynchus assimilis). Pentru combaterea samulastrei de grâu s-a aplicat erbicidul Targa Max, iar protecţia împotriva bolilor a fost asigurată prin aplicarea fungicidelor Riza în toamnă și Impact și Azaka în primăvară.
Fermierul Aedin Celzin, gazda evenimentului, a avut amabilitatea să vorbească cu reporterul revistei Business Press Agricol, oferind detalii despre înfiinţarea lotului demonstrativ, dar şi despre activitatea în agricultură.
“Sunt administratorul fermei Micul Agricultor, în cadrul căreia exploatez 2600 de hectare. Structura culturilor din acest an agricol este formată din 900 ha de grâu, 500 ha orz, 471 ha rapiță, 409 ha porumb, 272 ha floarea soarelui, iar restul de hectare sunt cultivate cu lucernă, mazăre și ovăz. În fiecare an testez de la majoritatea companiilor atât soiuri și hibrizi, cât și produse pentru protecția plantelor, pentru a găsi cele mai bune soluții care se pretează pentru zona și ferma mea.
Anul acesta, trei echipe ale unor companii renumite și-au dat mâna și împreună au realizat un lot demonstrativ aici, la Micul Agricultor. Saaten Union și Rapool România au venit cu sămânța, FMC a asigurat partea de pesticide pentru protecția plantelor, iar Ecofol a adus fertilizanți foliari pentru partea de nutriție. Lotul demonstrativ este format din 10 hectare, unde am cultivat pentru testare grâu, orz, orzoaică, rapiță, porumb, floarea soarelui, mazăre și soia.
La culturile de grâu și orz, planta premergătoare a fost rapița. Imediat după recoltat am dezmiriştit cu discul, iar pregătirea terenului s-a făcut cu un combinator Tiger în luna august. Semănatul hibrizilor de orz și a soiurilor de grâu s-a efectuat pe 5-6 octombrie, odată cu administrarea îngrășământului DAP 250 kg/ha. După răsărirea culturilor, la sfârșit de ianuarie, am aplicat un îngrășământ foliar pe bază de aminoacizi de la Ecofol și un biostimulator pentru dezvoltarea sistemului radicular și favorizarea înfrățitului. La începutul lunii martie am aplicat prima fracție de azot, 150 de kg/ha. În prima decadă a lunii aprilie am făcut primul tratament cu un fungicid, după o săptămână am venit cu un erbicid împreună cu un foliar, iar la începutul lunii mai am efectuat ultimul tratament, format dintr-un fungicid și un insecticid pentru combaterea bolilor și dăunătorilor. Precipitațiile din luna aprilie, în cantitate de 60 l/ha, au ajutat foarte mult culturile să arate așa de bine.
Rapița a avut ca plantă premergătoare grâul. Am dezmiriştit după recoltat, în luna iulie, și am pregătit terenul cu un combinator Tiger înainte de semănat. Pe data de 21 august, odată cu semănatul, am administrat și îngrășăminte, DAP-250 kg/ha. Precipitații au fost extrem de puține, undeva la 5 mm în toamnă, fapt pentru care a răsărit destul de greu. S-au aplicat în toamnă 3 tratamente în vegetație, cu 3 insecticide de la FMC. Apoi, în primăvară, am administrat prima doză de azotat de amoniu, în cantitate de 200 kg/ha. Ulterior, în decursul vegetației, au mai urmat încă 5 tratamente cu insecticid, două pentru boli foliare, fiecare fiind efectuat separat. S-au aplicat și îngrășăminte foliare de la Ecofol, iar în aprilie am mai administrat încă 150 kg/ha de azotat de amoniu.
În urma cartării pe care am făcut-o în urmă cu 3 ani, pot să spun că toată suprafața pe care o exploatez are același tip de sol și anume, cernoziom cambic. La mine în fermă, de doi ani, nu mai folosim plugul pentru pregătirea terenului, ci combinatorul Tiger, care nu întoarce brazda și în felul acesta se păstrează umiditatea în sol și nu se mai formează bolovani.
La capitolul semințe, pentru culturile de grâu, orz și rapiță, anul trecut cea mai bună genetică a fost de la Saaten Union și Rapool România. La cultura de porumb, Corteva și KWS, iar la floarea soarelui, Corteva și Syngenta. Aceștia au fost hibrizii care s-au adaptat cel mai bine arealului în care lucrez și tehnologiilor pe care le aplic.
De asemenea, avem toată gama de utilaje de la producători renumiți, precum tractoare și Sprayer de la John DEERE, tractoare FENDT și combine de la CLAAS, astfel încât pe cele 2600 de hectare lucrările să fie făcute la timp. Dispunem de o capacitate de depozitare undeva la 15.000 de tone, numai în magazii, iar anul acesta vom demara un proiect pentru silozuri. Doresc să facem investiții și într-un sistem de irigare prin forare, dar așteptăm comasarea terenurilor.
Avem o activitate continuă, iar eu sunt prezent întotdeauna în fermă atât la pregătirea terenului, la semănat, cât și la aplicarea tratamentelor și a îngrășămintelor. Trebuie să fii prezent în fermă, ca lucrurile să meargă așa cum îți dorești!”, ne-a relatat fermierul constănţean.