Studiu publicat de Comisia Europeană privind noile tehnici genomice de ameliorare a plantelor

Studiul Comisiei Europene privind noile tehnici genomice de ameliorare a plantelor (NGT) deschide poarta către un cadru de reglementare adaptat acestor tehnici de ameliorare și constituie un pas important în direcția corectă, dar necesită să fie urmat rapid de alte acțiuni din partea Comisiei UE.

La solicitarea Consiliului de Miniștri, Comisia Europeană a publicat chiar înainte de termen (stabilit pentru 30 aprilie 2021), studiul privind statutul noilor tehnici genomice, în temeiul dreptului Uniunii și în lumina hotărârii Curții de Justiție în cauza C-528/16. Această hotărâre a generat îndoieli în rândul statelor membre cu privire la aplicarea sa.

Evoluțiile din biotehnologie, în combinație cu lipsa definițiilor și a clarității termenilor cheie, dau naștere la ambiguitate în interpretarea cadrului legal a unor concepte. Consecințele sunt incertitudinea în procesul de reglementare și dificultăți în adoptarea și dezvoltarea completă a NGT-urilor. Studiul recunoaște pe deplin această stare de fapt și confirmă, de asemenea, că tehnicile genomice de ameliorare a plantelor pot contribui la realizarea ambițiilor Pactului Verde European. Fermierii sunt gata să contribuie la aceste ambiții și vor putea face față mai adecvat provocărilor schimbărilor climatice, cu condiția să poată accesa soluții inovatoare precum NGT.

Studiul indică faptul că situația prezentă, în care tehnicile genomice sunt reglementate de legislația UE privitoare la organismele modificate genetic (OMG), este inadecvată. În urma acestui studiu, Comisia UE va lua în considerare posibile instrumente de politici pentru a face legislația mai rezilientă, relevantă și pentru viitor și aplicată uniform.

Platforma europeană Agriculture&Progress, din care face parte cu drepturi depline si APPR, se simte încurajată de concluziile acestui studiu și dornică să contribuie activ la acțiunile viitoare pe care Comisia UE le va întreprinde de acum pentru dezvoltarea sau ajustarea actualului cadru de reglementare în domeniu. Un astfel de cadru trebuie să aibă la bază avize științifice, un proces clar de evaluare și autorizare și costuri de reglementare proporționale cu piețele potențiale. Timpul este esențial în acest demers, iar Agriculture&Progress încurajează Comisia UE să continue rapid și fără întârziere.

Un cadru de reglementare adecvat va genera un impuls real pentru NGT-uri, care sunt atât de importante pentru comunitățile agricole din Europa spre a face față provocărilor schimbărilor climatice, oferind în același timp consumatorilor europeni alimente sigure, de bună calitate și la prețuri accesibile.

Vă invităm să citiți concluziile seminarului web Agriculture&Progress desfășurat pe 13 aprilie 2021 cu privire la NBT, sub patronajul europarlamentarului Paolo De Castro: https://www.agriprogress.info/wp-content/uploads/APP-Conference-en-NBTs-with-MEP-Paolo-De-Castro-Press-release-140421-1.pdf.