Sisteme informatice în sprijinul fermelor zootehnice

Autori: Drd. Ec. Giucă Andreea Daniela, Drd. Ec. Sterie Cristina Maria, Drd. Ec. Stoica Dalila Gabriela

În operațiunile de creștere a animalelor, monitorizarea sistematică a greutății corporale a animalelor, a măsurătorilor biometrice a corpului, a comportamentului animalului, a patului de hrană și a altor fenotipuri greu de măsurat este imposibilă manual din cauza forței de muncă, a costurilor și a stresului animal. Aplicațiile viziunii computerizate sunt din ce în ce mai importante în sistemele de creștere a animalelor datorită capacității lor de a genera informații în timp real, neinvazive și precise la nivel de animal. (Oliveira, DAB et al, 2021)

În prezent, standardele privind bunăstarea animalelor impun fermierilor acordarea unei atenții deosebite asupra monitorizării sănătății efectivelor de animale în timp real, prevenind astfel focarele de boli și  în același timp permit optimizarea alimentației acestora.[1]

Senzorii biometrici sunt dispozitive care contribuie la identificare și audentificare, folosind metode automate de verificare și recunoaștere a unei identități, raportându-se la un atribut fizic. În cadrul fermelor zootehnice, acești senzori biometrici includ senzori neivazivi sau invazivi care contribuie la supravegherea sănătății și a comportamentului fiecărui animal în timp real, ceea ce le permite fermierilor să folosească aceste date pentru analize la nivel de populație.[2]

Un studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătații, precizează că aproximativ 10% dintre oameni se confruntă cu boli legate de alimentație în decursul unui an și peste 420 de mii de oameni mor anual din această cauză.[3] Astfel, prin introducerea tehnologiilor privind blockchain-ul în fermele zootehnice s-ar putea contribui la îmbunătățirea situației prin urmărirea alimentelor nesigure și dăunătoare, direct de la sursă, sporind așadar trasabilitatea și responsabilitatea privind problematica practicilor din agricultura zootehnică.[4]

Digitalizarea fermelor zootehnice prin intermediul utlizării datelor orientate către bunăstarea animalelor și a mediului contribuie la îmbunătățirea managementului sănătății, nutriției, gneticii, reproducerii etc.[5]

În  raportul de presă prezentat la Summit-ul privind inovația în domeniul tehnologiei creșterii animalelor AgTech,  au fost proiectate mai multe start-up-uri cu tehnologii avansate care oferă sisteme inovatoare, pentru sprijinirea industriei alimentare durabile, ce oferă  soluții începând cu tratamentul non-antibiotic pentru mastita bovină, și până la monitorizarea  animalelor. Printre acestea se numără:

CattleEye din Irlanda a dezvoltat prima platformă autonomă pentru monitorizarea animalelor din lume, îmbunătățind astfel activitatea fermierilor și revoluționând lanțul de aprovizionare cu proteine.

H2Oalert din Olanda, este primul sistem de administrare a apei în timp real, pentru bovinele de lapte și carne prin wireless IoT. Calitatea și cantitatea apei potabile a bovinelor sunt verificate în timp real, 24/7, pentru evitarea poluării și a posibilelor defecțiuni ale alimentării cu apă, generând astfel ca rezultat o contribuție directă la bunăstarea animalelor și la producția de lapte și carne.

În Ungaria este utilizat sistemul Moonsyst cu rolul de monitorizare pentru fermierii progresivi de lapte și carne de vită. Sistemul colectează diferiți parametri ai animalelor, oferind fermierilor cu date în timp real, astfel încât aceștia să își poată crește productivitatea și să detecteze bolile, stresul și căldura.[6]

Exemple de modele de sisteme informatice utilizate în fermele de bovine:

  • Cow Med, acest sistem informatic utilizează programe pentru a controla/monitoriza ruminația, comportamentul și activitatea bovinelor și emite avertizări timpurii, printr-o aplicație,  cu privire la problemele de sănătate ale animalelor, la modificările ce țin de alimentație sau de  management.
  • Z2s este un sistem automat de curățare a mulsului prin conducte, a transferurilor de lapte și a rezervoarelor de răcire. Acesta cuprinde trei sisteme integrate, optimizează productivitatea muncii și standardizează procesele, crescând calitatea laptelui.
  • Milkchain este sistemul care certifică calitatea laptelui în ferme și în timpul transportului, oferind date pentru a optimiza rutina de colectare. Acest instrument utilizează capacul de lapte, un dispozitiv inteligent care măsoară temperatura, volumul, umiditatea și rezervoarele de deschidere și închidere.
  • Systech Feeder acest sistem oferă hrana animalelor și monitorizează, în timp real, ingestia și creșterea în greutate a animalelor care alăptează. Dispozitivul emite alerte vizuale de la distanță în timpul schimbării bruște a consumului și a timpului pentru înțărcare.
  • Mobimilk este un container care acționează ca o cameră mobilă de muls, instrumentul monitorizează numărarea de celule somatice și temperatura animalelor, emitând alerte.
  • Agromarra gestionează producția în timp real prin intermediul aplicației sau interfeței web, urmărind fiecare index de animale și operațiuni de rentabilitate. Se poate conecta  la dispozitive precum: cercei cu cod de bare, drone, scară și muls automat.
  • Ideagri este un sistem pentru urmărirea indicatorilor de producție, reproducere, sănătate și management. Datele sunt colectate manual sau cu echipament (stick-uri, cântare, cercei electronici și altele) fără a fi nevoie de internet.

[1] Digitalizarea fermelor de bovine, 2020, Meat.Milk

[2] Digital technology in agriculture, www.sta.ie

[3] World Health Organization- Food Safety

[4] J. Lin – Blockchain and IoT based food traceability for smart agriculture

[5] Piñeiro și colab., 2019 – Big (pig) data and the internet of the swine things: a new paradigm in the industry

[6] Digitalizarea fermelor de bovine, 2020, Meat.Milk