Căpușele – un pericol pentru transmiterea de boli periculoase la animale și om

Căpușele sunt paraziți foarte periculoși pentru sănătatea animalelor și a omului. Acestea se hrănesc cu sânge şi au o activitate biologică maximă în acest sezon.

Lanțul parazitar

Mamiferele pot fi parazitate de mai multe specii de căpuşe, răspândite pe teritoriul ţării noastre, indiferent de relief. Căpuşele parazitează temporar, fie pe o singură gazdă (animal), fie pe mai multe. Căpuşele cu două sau trei gazde intermediare folosesc, pentru a se hrăni, mamifere sălbatice mici (rozătoare, insectivore), păsări sălbatice, dar, în special, mamifere de talie mare, domestice şi sălbatice. În felul acesta se creează un lanţ parazitar în care sunt cuprinse mai multe specii de animale. Animalele şi omul se infestează cu căpuşe pe care le iau din iarbă sau de pe tufişuri. Căpușele sunt purtătoare de bacterii și virusuri care determină o serie de boli grave atât la animale, cât și la om (babesioza, tularemia, paralizia de căpuşe, encefalite, ehrichioza, febra Q etc.), borelioza fiind cea mai răspândită.

Borelioza

Borelioza sau boala Lyme are ca agent etiologic o bacterie din specia spirochetelor – Borelia burgdorferii. Această bacterie este transmisă prin intermediul căpușelor, într-un interval de 1-3 zile, din momentul când acestea se fixează pe piele. Căpușele preiau bacteria de la animalele infectate și o transmit în timp ce se hrănesc cu sângele omului. Trebuie să se știe că nu toate căpușele sunt infectante, ci numai cele care au supt sânge de la un animal bolnav. Dacă insecta este îndepărtată imediat după fixare, riscul transmiterii bacteriei scade. Din păcate, înțepătura de căpușă nu este simțită de către om, deoarece în saliva acesteia există o serie de substanțe care anesteziază locul înțepăturii. De aceea, întotdeauna când ieșim la plimbare în locuri cu multă vegetație trebuie să ne controlăm pentru a evita infestarea cu căpușe.

Primul semn al infecției este, de obicei, o urticarie circulară, de culoare roșie, cu un punct în mijloc, care seamănă cu un ochi (ochi de bou), fără să manifeste durere sau mâncărime. După câteva zile sau săptămâni pot să apară simptome asemănătoare unei răceli: febră, frisoane, dureri musculare și articulare, cefalee, oboseală, stare de rău sau mărirea în volum a ganglionilor. După mai multe luni, pot să apară afecțiuni articulare (mai ales la nivelul genunchiului), manifestări neurologice sau cardiace. Simptomele neurologice se manifestă cu paralizie facială, dureri de cap, amorțeală și furnicături la nivelul membrelor, tulburări de coordonare, de memorie și concentrare. Manifestările cardiace se manifestă prin palpitații și amețeli etc.

Prevenirea şi combaterea infestării

Prevenirea şi combaterea infestării animalelor cu căpuşe se face atât prin deparazitarea lor, cât şi a adăposturilor. Deparazitarea rumegătoarelor se realizează cu Romivermectin și Romaver­mectin Plus, iar la ovine sunt recomandate şi îmbăieri antiscabioase. Caii se deparazitează cu Ecvirom sau Ecvirom I, iar câinii şi pisicile cu Parakill. Păsările se deparazitează cu Rom­paratox.

Pentru deparazitarea adăposturilor se folosesc soluţii insecticide precum Romparasect 5%.

Dr. Cătălin Tudoran

Romvac Company S.A.