Plantele sub efectul stresului abiotic și opțiuni pentru atenuarea acestuia

Plantele cultivate sunt supuse continuu de-a lungul perioadei de vegetatie (atat de crestere cat si de dezvoltare) la diferiti factori ai mediului. Acestea sunt intr-o continua lupta cu factorii care le afecteaza cresterea si dezvoltarea de-a lungul perioadei de vegetatie.

In functie de natura lor, factorii pot fi controlabili, si anume, cei biotici, prin aplicarea unor produse de PPP sau prin adoptarea unor tehnici de protectie integrata in functie de agrotehnica specifica diferitelor zone.

Daca in cazul factorilor biotici exista o gestiune controlabila, efectele negative ale factorilor abiotici – cum sunt seceta, temperaturile ridicate, salinitatea, precipitatiile abundente, radiatiile UV, poluantii atmosferici, si nu in ultimul rand efectele actiunii substantelor chimice datorate supradozarii, precum si momentul gresit la aplicare – sunt foarte greu de gestionat.

In aceste conditii, plantele adopta diferite mecanisme care diminueaza functiile anatomice, fiziologice, biochimice sau reglarea unor gene sensibile la stres. Mecanismele pe care plantele le dezvolta duc la un consum de energie din partea acestora, rezultatul fiind o diminuare a productiei.

Sub influenta acestor factori au loc modificari ale metabolismului plantelor, fapt care duce la cresterea productiei unor metaboliti secundari, care influenteaza direct sau indirect constructia  unei strategii de toleranta la factorii abiotici prin activarea diferitelor cai de raspuns la stres.

In acest context, solutia o reprezinta biostimulatorii, care prin multitudinea căilor de actiune pot reduce impactul factorilor abiotici.

Timac Agro a dezvoltat nouă gamă de biostimulatori, ADN, ca rezultat al unei ample munci de cercetare si colaborare cu institute de renume specializate in viata plantelor de cultura. Aceste game au fost dezvoltate cu scopul de a influența în mod semnificativ metabolismul plantelor în anumite faze vegetative, acționând după trei principii: Ameliorare – De-stres – Nutriție, prescurtat ADN, fiecare gamă având acțiune asupra celor trei direcții cu accent mai mare pe una dintre ele. ADN reuneste o serie de ingrediente inovatoare. Aceste formule duc la o eficienta ridicata in valorificarea nutrientilor aplicati la sol.

Prin produsele prezente in piata, Gama ADN cauta sa raspunda provocarilor aparute in viata plantelor de cultura in diferite stadii de dezvoltare, in asa fel incat impactul factorilor nefavorabili sa fie cat mai mic. Contactati cu incredere specialistii Timac Agro Romania. Dispunem de toate instrumentele necesare pentru a va sprijini in teren si a va oferi solutiile cele mai potrivite in vederea cresterii profitabilitatii fermei dumneavoastra! ro.timacagro.com