Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, membru al FNSLASC afiliat CSDR și fondator al Uniunii Salvăm Țăranul Român, susține demersurile și adresele făcute de Federația Națională a Cartofului din România și de Clubul Fermierilor Români către MADR cu propunerile de modificare privind forma supusă dezbaterii publice în data de 30.12.2021, a Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România.
Susținem propunerea de a reanaliza obligațiile fermierilor prevăzute la art. I, pct 2 , în anexă, la Domeniul: Mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor – secțiunea Apă, SMR 1 și GAEC 1, unde se propune la punctul c), secțiunea (i) următoarele tipuri de culturi: porumb și sfeclă de zahăr, grâu și rapiță, alte culturi întrucât în forma actuală a documentului supus dezbaterii publice lipsește o indicație clară privind zona de legume, categorie recunoscută printr-un consum ridicat de substanțe chimice, care se propune să fie încadrat la rubrica ”Alte culturi”.
În documentul Draft emis de către MADR se menționează cantitatea maximă admisă a N substanță activă/ha/an care va fi de 100 de kg, cantitatea mai mică decât cele 150 kg, prevăzute la rubrica ”Porumb și sfeclă de zahăr” și cele de maxim 120 kg, prevăzute la rubrica ”Grâu și rapiță”.
Conform tehnologiei de cultură – plan de fertilizare – a legumelor în câmp și în spații protejate, acestea necesită o cantitate de azot N substanță activă/ha/an după cum urmează :
Tip de legumă | Cantitate maximă de kg N substanță activă/ha/an | Producție agricolă estimată |
Tomate câmp | 200 kg-270 kg | 50-80 tone/ha |
Tomate spatii protejate, ciclul prelungit | 280-320 kg | 80- 100 tone/ha |
Ardei | 280-300 kg. | 50-80 tone/ha |
Vinete | 250 kg. | 60 tone/ha |
Morcovi | 260 kg | 70-80 tone/ha |
Praz | 220 kg | 50-60 tone/ha |
Ceapă | 240 kg | 60 tone/ha |
Conopidă | 350-400 kg | 40-50 tone/ha |
Varză de toamnă | 260 kg | 80 tone/ha |
Țelină de rădăcină | 380-400 kg | 60-80 tone/ha |
Sfeclă roșie | 300 kg | 50-60 tone/ha |
În acest sens, vă solicităm respectuos să reveniți asupra acestei propuneri de modificare și să permiteți folosirea unor valori maxime de kg N substanță activă/ha/an, sub forma unor segmentări în funcție de diferitele categorii de legume, pe baza sugestiei menționate mai sus.
Președinte SPA OLT,
Ion Păunel