Seminis – certitudinea profesionalismului

seminis gh doja

În data de 20 iulie a.c., compania Universal Group, distribuitor Seminis, a organizat în localitatea Gheorghe Doja din județul Ialomița, la Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja, un eveniment național reprezentativ pentru tehnologiile aplicate la culturile de ardei și pepeni. Peste 120 de fermieri au fost prezenți la manifestare. Oficiile de gazdă le-a făcut Viorel Dinu, Promotor Naţional al companiei.

„În cadrul acestui eveniment vă vom prezenta calităţile pepenilor şi ardeilor capia din gama Seminis, eficienţa fertilizanţilor Agritecno, aportul îngrăşămintelor ICL, cât şi beneficiile combaterii biologice realizată cu produsele Koppert. Ştim că întâmpinaţi dificultăţi în comercializarea produselor şi, din acest motiv, ne-am decis să organizăm un eveniment la Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja, pentru a vedea cum au reuşit să reducă semnificativ această problemă. Vrem să vă sugerăm utilizarea tehnologiilor, pentru a rămâne competitivi. Seminis are în portofoliu o gamă mare de hibrizi în cadrul fiecărei specii, iar acest lucru ne dă siguranţă şi stabilitate”, a declarat Viorel Dinu.

Primul atelier a fost dedicat prezentării tehnologiei de combatere biologică aplicată la cultura de ardei din solar și, totodată, măsurilor de fertilizare specifice atât la cultura de pepeni, cât și la cultura de ardei.

Marius Popescu, reprezentant Universal Group, a detaliat programul de combatere biologică folosit la Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja.

“Când proiectul de combatere biologică al dăunătorilor în spaţii protejate a fost lansat, puţini au fost aceia care au crezut că aceste metode de combatere vor evolua atât de spectaculos. La ora actuală, s-a ajuns în situaţia în care trebuie doar aleasă cea mai bună strategie de combatere în raport cu condiţiile locale de cultură şi în raport de bolile şi dăunătorii care fac obiectul măsurilor de combatere biologică sau integrată. Aceste soluţii au devenit necesare atât ca urmare a nevoii de protejare a mediului înconjurător dar, mai ales, ca urmare a faptului că prin combaterea biologică se reuşeşte controlul efectiv al dăunătorilor şi bolilor cu beneficii economice, superioare metodelor convenţionale de combatere”, a subliniat Marius Popescu.

Universal Group este reprezentantul Koppert în România din anul 2002, iar din 2008 au fost realizate primele suprafeţe de combatere biologică în România.

Programul de combatere biologică folosit la Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja, la cultura de ardei, a constat în utilizarea a doi prădători naturali Swirskii-mite (Amblyseius swirskii) – Acarian prădător și Thripor – (Orius laevigatus).

Acarianul are adulţii în formă de picătură, de culoare bej, au picioare scurte şi pot fi găsiţi pe partea inferioară a frunzelor, în dreptul nervurilor sau în flori. Prădătorul combate larve din diverse specii de trips, ouă şi larve de musculiţă albă de seră. În absenţa tripsului, Amblyseius swirskii se hrăneşte cu nectar sau polen. Cantitatea necesară pentru combatere a fost de 50 indivizi pe mp. La Orius, adulţii sunt negri, cu aripi cu secţiuni gri, albe şi maro. Ouăle se află în ţesutul frunzelor, iar nimfele tinere sunt colorate în galben sau galben cu pete oranj. Prădătorul combate adulţi şi larve din diverse specii de trips. În absenţa tripsului, Orius laevigatus se hrăneşte cu afide, păianjen, ouă de fluturi sau polen. Cantitatea necesară a fost de 1 individ/mp/lansare, fiind aplicate două lansări.

Pentru programul tehnologic de fertilizare a culturilor s-au utilizat produse provenite de la două companii: ICL SpeciaIty Fertilizers și AgriTecno Fertilizantes.

ICL SpeciaIty Fertilizers este un lider global în nutriţia plantelor. Compania oferă produse şi servicii pentru trei pieţe principale. Prima piaţă include toţi producătorii de material dendrologic şi plante perene în câmp deschis, în ghivece şi containere. Al doilea cuprinde toate formele de agricultură de specialitate, de la fructe la legume şi culturi arabile, la plantele cultivate în zonele tropicale. Al treilea cuprinde toate facilităţile care utilizează gazon, de la terenuri de golf şi terenuri de sport până la producţia de gazon şi administrarea domeniului public. Acest lucru este posibil pentru că ICL oferă o gamă largă de produse de specialitate care includ tehnologii inovatoare cum ar fi îngrăşămintele cu eliberare lentă şi controlată şi o gamă largă de îngrăşăminte solubile pentru piaţa agricolă de specialitate.

Alexandru Dumitru a prezentat succint produsele ICL utilizate în tehnologia de cultură a ardeiului. Este vorba de NovAcid, Polysulphate și H2Flo.

NovAcid este o gamă specializată de îngrăşăminte NPK complet solubile în apă, cu efect acidifiant. NovAcid asigură un aport echilibrat de substanţe nutritive, rezultatul fiind o recoltă şi calitate mai bune. NovAcid asigură aciditate pentru a neutraliza şi dizolva bicarbonaţii, evitându-se astfel problema obturării picurătoarelor şi a pulverizatorului. Dintre beneficiile produsului s-a amintit o durată de viaţă mai lungă a siste­melor de irigaţie, distribuţie uniformă şi eficientă a apei de irigaţie şi a îngrăşămintelor și o minimizare a cerinţelor de acid. De asemenea, efectul acidi­fiant creşte disponibilitatea substanţelor nutritive în soluţia solului, îmbunătăţind astfel absorbţia substanţelor nutritive.

Polisulfatul este un compus mineral pe bază de sulfat, format în urma evaporării mărilor preistorice. Este un mineral natural format sub Marea Nordului, aproape de coasta Marii Britanii şi conţine 4 elemente chimice: sulf – 40%, potasiu – 14%, magneziu – 6% şi calciu – 17%. Polisulfatul este aprobat pentru agricultura ecologică.

H2Flo este un agent de conservare a apei. Cantitatea de apă de irigare necesară e re­dusă şi există mai puţine pierderi. H2Flo permite cultivatorilor să maximizeze eficacitatea irigării, reduce apa folosită şi îmbunătăţeşte producţia. Astfel, cantitatea de apă necesară irigării este redusă şi există mai puţine pierderi.

„Universal Impexsem Company este reprezentantul AgriTecno Fertilizantes în România, din anul 2004” a spus în debutul prezentării Laurențiu Rînchiță. “AgriTecno Fertilizantes este o companie specializată în producerea de biostimulatori şi fertilizanți foliari. Biostimulatorii AgriTecno Fertilizantes reprezintă la nivel mondial etalonul calităţii, fapt care a determinat o dezvoltare foarte puternică mai ales în ultimii 10 ani, ajungând la un portofoliu de peste 40 produse. Ca adresabilitate, produsele AgriTecno sunt utilizate în producerea de legume, cereale şi plante tehnice, fructe de pădure, plantaţii de pomi fructiferi şi viță de vie. În România, produsele AgriTecno destinate producerii de legume precum Tecamin Raiz, Agriful, Agriful Antisal,Tecamin Max, Tecamin Flower, Tecamin Brix, Tecnokel Amino Cab şi Tecnokel Amino MIX sunt prezente în toate fitofarmaciile din ţară.”

Tecamin Raiz este un biostimulator recomandat pentru îmbunătăţirea germinaţiei seminţelor şi răsărirea plantelor. Tecamin Raiz se recomandă a fi aplicat la 2-3 zile după semănat şi imediat după răsărire, întrucât determină creşterea sistemului radicular în primele faze de vegetaţie.

Agriful este un biostimulator pe bază de acizi fulvici şi huminici, omologat pentru culturile ecologice sau biologice, cu rol în dezvoltarea sistemului radicular. Produsul contribuie semnificativ la creşterea coeficientului de utilizare a elementelor nutritive din sol și, totodată, sporeşte uniformitatea fructelor pe plantă ca mărime şi coacere. Agriful are un rol semnificativ în refacerea microflorei din sol.

Tecamin MAX este un produs pe bază de aminoacizi şi materie organică, cu rol în activarea creşterii plantelor mai ales în condiţii de stres post plantare și/sau fluctuaţii mari de temperatură între zi şi noapte. Acest produs poate îmbunătăţi starea plantelor în condiţii de uşoare fitotoxicități, având un rol semnificativ în dezvoltarea aparatului foliar.

Fertigrain Foliar este biostimulator complex pe bază de aminoacizi, macro şi microelemente, cu rol semnificativ atât în creşterea rezistenţei plantelor faţă de condiţiile de stres, cât și în creşterea producţiei.

Cel de-al doilea atelier a fost dedicat prezentării detaliate a portofoliului Seminis pentru cultura de pepeni. Reprezentanții companiei, Valeria Tudor, Marius Popescu, Mircea Chesu, Lucian Boboc și Ionuț Dima, au descris hibrizii cultivați în acest sezon la Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja. Din portofoliul Seminis au fost cultivaţi în câmp 14 hibrizi, pe o suprafaţă totală de 2,5 hectare. Noutățile anului 2018 la pepeni au fost:

SV 3641 F1 – hibrid de pepene galben de tip Galia, timpuriu, destinat culturii în câmp. Fructele sunt de dimensiuni mari, greutate medie 2-2,2 kg, formă rotund-ovală, uniforme. În faza imatură au culoarea galben ce virează către un portocaliu deschis la coacere. Pulpa are culoarea alb-verzuie, foarte dulce şi aromată. Este un hibrid ESL (Extended Shelf Life).

Mziraa F1 – hibrid de pepene galben de tip ananas, semitimpuriu, destinat culturii în câmp. Fructele au o greutate medie de 2,5 kg, forma ovală, uniforme. Pulpa are culoarea portocalie, foarte dulce şi aromată.

Fenway F1 – este o varietate triploidă de pepene verde fără seminţe, destinată culturii în câmp deschis. Formează fructe rotunde, uniforme, a căror coajă este de culoare verde închis. Greutatea medie a fructelor este de 4-5 kg. Pulpa are culoare roşie, lipsită de seminţe.

Berta F1 – este tot o varietate triploidă de pepene verde, cu fructe de formă rotundă şi fără seminţe. Fructele sunt rotunde, omogene, având coaja subţire, în medie 17 mm şi cu o greutate medie la maturitate de 3-4 kg. Pulpa este de culoare roşu intens, crocantă și foarte dulce.

Romalinda F1 – hibrid de pepene verde de tip Crimson, cu fructe de formă rotundă şi fără seminţe. Fructele sunt rotunde, omogene, având coajă subţire, în medie 15 mm şi cu o greutate medie la maturitate de 3-4 kg. Pulpa este de culoare roşie, crocantă și dulce.

SVWL 5216 F1 – hibrid semitimpuriu de pepene verde de tip Crimson. Fructele sunt rotund-alungite, specifică pepenilor de tip Crimson. Greutatea medie la maturitate este de 3-4 kg. Pulpa are culoarea roşu închis, este crocantă și dulce.

SVWL 7408 F1 – este un hibrid timpuriu, de pepene verde de tip Crimson. Fructele sunt rotund-alungite, au culoarea generală închisă. Greutatea medie la maturitate este de 5-6 kg. Prin altoire, greutatea medie a fructelor ajunge la 7-9 kg. Pulpa este de culoare roşu închis. Denumirea de catalog a varietății va fi Calibre F1.

Red Heaven F1 – este un hibrid timpuriu de pepene verde de tip Crimson cu forma oval-alungită. Fructele sunt mari, uniforme, au o greutate de 10-13 kg în medie şi un aspect comercial plăcut. Culoarea roşie intensă a pulpei este completată de un gust excelent.

Alte varietăți cultivate pe terenul Cooperativei Agricole Gheorghe Doja au fost Cory F1, Pata Negra F1, Bonta F1, Colosseo F1, Sentinel F1 și Melania F1.

Cory F1 este un hibrid foarte timpuriu de pepene galben de tip Galia destinat culturii în câmp. Fructele au o greutate medie de 1,2-1,5 kg, forma rotund-ovală și uniforme. Pulpa are culoarea alb-verzuie, foarte dulce şi aromată. Este un hibrid ESL (Extended Shelf Life);

Pata Negra F1 este cel mai cunoscut hibrid Seminis din gama de pepeni verzi tip Sugar Baby, extra timpuriu, aproximativ 75 de zile de la transplantare. Fructele sunt de formă sferică cu suprafaţa netedă, de culoare verde foarte închis și cu o greutate medie de 6-8 kg.

Bonta F1 este hibrid de pepene verde de tip Crimson, extratimpuriu, aproximativ 75 zile de la transplantare. Fructele sunt de formă rotundă, de dimensiuni mediu-mari, cu o greutate de aproximativ 7-8 kg. Pulpa pepenilor are o culoare roşu intens şi un gust excelent.

Un alt hibrid timpuriu de pepene verde de tip Crimson este Colosseo F1. Perioada de vegetaţie este de 80 zile de la plantare. Fructele sunt mari, uşor alungite ca formă şi au o greutate de 12-14 kg. Pulpa este de culoare roşu intens şi prezintă un gust excelent.

Sentinel F1 este un hibrid semitimpuriu de pepene de tip Crimson, de formă ovală. Fructele ajung la maturitate în circa 85-90 zile de la transplantare. Fructele sunt alungite, uniforme, cu o greutate medie de 10-13 kg. Pulpa prezintă o culoare roşie aprinsă şi are un gust excelent.

Melania F1 este un hibrid timpuriu de pepene verde de tip Crimson cu forma alungită. Perioada de vegetaţie este de 80 zile de la transplantare. Fructele sunt mari, alungite ca formă şi au o greutate de 9-12 kg. Pulpa pepenilor are o culoare roşu intens şi prezintă un gust excelent.

Pentru hibrizii de pepeni enumeraţi mai sus s-a folosit portaItoiul RS 841. Acesta este un hibrid de dovleac (Maxima x Moscata) şi se foloseşte la altoirea pepenilor verzi, galbeni sau castraveţi. Portaltoiul are capacitatea de a creşte chiar şi în condiţii nefavorabile. Prezintă rezistență la fusarium, rhizoctonia și nematozi.

În final, Alexandru Cernahoschi, Directorul Comercial al Universal Group, a mulțumit echipei Seminis care a făcut posibilă realizarea evenimentului și a transmis un mesaj participanților.

„Dacă veţi folosi seminţe Seminis veţi obţine calitate şi cantitate, veţi avea un potenţial genetic la cel mai înalt nivel şi absolut toate celelalte cheltuieli pe care le aveți oricum pentru a obţine o producţie de top vor fi justificabile. Este evident faptul că dacă nu folosim tehnologii adecvate, nu vom putea vedea potenţialul real al hibrizilor Seminis. Pentru a deveni şi mai eficienţi, Universal a format o echipă de specialişti la nivel naţional, cu sprijinul cărora fermierii din România pot obţine rezultatele scontate. Seminis produce şi ameliorează hibrizi de legume de peste un secol. Peste 40% din profit la nivel mondial este reinvestit în obţinerea de hibrizi noi, adaptaţi la condiţiile locale, oriunde pe glob. Vă garantăm şi vă promitem că produsele pe care le introducem în România sunt testate pe scară largă timp de câţiva ani înainte să devină produse comerciale. Facem asta tocmai pentru a fi noi convinşi că aceste produse vor avea succes atunci când cultivatorii din România le vor introduce în planul lor de cultură. Vă mulţumim pentru că aveţi încredere în noi!”, a încheiat Alexandru Cernahoschi.