Remorcile tehnologice Tatoma pentru amestecat şi distribuit furaje la iesle

Amestecarea şi distribuirea furajelor la iesle este o operaţie uzuală în fermele zootehnice. Oferta de remorci tehnologice este suficient de mare, astfel încât fiecare fermier poate găsi utilajul care i se potriveşte. Există pe piaţă diferite tipuri şi soluţii constructive de maşini tractate şi autopropulsate, care se alimentează separat sau sunt prevăzute cu sistem de tăiere direct din siloz. Acestea pot fi cu unul sau mai mulţi melci verticali sau orizontali şi au diferite volume, în general de la câţiva metri cubi până la câteva zeci. Astfel, în funcţie de numărul de animale care trebuie hrănite, se poate alege mărimea necesară. Remorcile tehnologice sunt, în general, dotate cu sistem de cântărire care permite obţinerea cantităţilor şi compoziţiei de furaj în funcţie de reţeta stabilită, computer pentru stabilirea şi controlul reţetelor şi cu sistem de distribuire la iesle a furajului tocat şi amestecat prin faţă, spate, pe o parte sau pe ambele părţi.

TATOMA este un grup spaniol care produce o paletă largă de astfel de utilaje pentru uşurarea muncii în fermele zootehnice. Acestea sunt distribuite în România de peste 15 ani de către NHR Agropartners.

TATOMA este una dintre cele mai vechi companii din lume specializate în fabricarea de amestecătoare pentru hrănirea rumegătoarelor, a cărei experiență i-a permis să dezvolte și să optimizeze diferite sisteme de amestecare, ajungând să deţină cea mai cuprinzătoare gamă de pe piață.

Remorcile amestecătoare Tatoma sunt apreciate pentru design, calitate și fiabilitate, precum și pentru soluții si optiuni care permit adaptarea la nevoile fiecărei ferme şi la tractorul cu care vor fi utilizate, de la cel mai mic proiect până la cel mai complex.

Remorcile amestecătoare (pe scurt “mixerele”) tractate, atât cu melc vertical cât și orizontal, reprezintă cea mai economică soluție pentru amestecarea și distribuirea furajelor pentru animale în fermă.

Numărul de vite, care determină cantitatea necesară de furaj, caracteristicile adapostului (dimensiuni, înălţimea uşilor, fluxul, lăţimea căilor de acces etc). și puterea tractorului, printre altele, sunt elemente de luat în considerare când se alege modelul de mixer.

Tatoma realizează amestecătoare tractate şi autopropulsate cu capacitate de la 4 la 45 mc. Opţional, în funcţie de model, este disponibil calculator pentru amestecarea mai multor furaje, cu până la 99 de reţete, sistem de frânare pneumatic sau hidraulic, cutie de viteze cu mai multe trepte pentru reglarea turaţiei în funcţie de materialul de amestecat etc.

MIXERE CU UN MELC VERTICAL

Mixerele Tatoma cu un melc vertical au o capacitate cuprinsă între 4 m3 și 16 m3.

Mixerele cu melc vertical sunt foarte rezistente, fiabile şi au o funcţionare foarte simplă. Ele asigură un amestec omogen și au mai multe posibilităţi de distribuire la animale.

Cuva mixerului cu melc vertical are o formă cvasi-tronconică, iar melcul conic permite mărunţirea şi amestecarea oricărui produs. Amestecarea se realizează prin efectul lamelor zimțate multiple ale melcului, care taie produsul în timp ce acesta se deplasează în sus și apoi cade înapoi datorită gravitației.

Geometria cuvei cât și a melcului asigură o amestecare rapidă și eficientă şi cu un consum de putere redus. Acest tip de remorca tehnologică are mai multe posibilități de descărcare, fie cu uşa pe o parte, acţionată hidraulic, sau cu bandă transportoare montată în faţă sau în spate, cu descărcare pe stânga, pe dreapta, sau pe ambele părţi, ceea ce reprezintă unul dintre marile sale avantaje, deoarece poate fi utilizat pentru hrănirea animalelor în orice adăpost.

În plus, acest model de mixer poate fi echipat cu proţap cu poziţie reglabilă, cu picior de sprijin acţionat mecanic sau hidraulic şi cu scară şi platformă pentru verificare şi alimentare.

Alte avantaje: design compact, cu şasiu independent, manevrare ușoară, amestecare rapidă, întreținere ușoară, sistem de cântărire, durabilitate datorită construcţiei şi materialelor folosite şi a plăcuţelor zimţate pe melc etc.

MIXERE CU DOI MELCI VERTICALI (DUPLO)

Acestea sunt realizate pe o axă pentru capacităţi cuprinse între 14 mc și 22 mc și pe două axe între 24 și 30 mc. Ele au avantajul unor volume mari de furaj, pregătite într-o remorcă cu înălţime relativ mică care permite accesul în adăposturi şi pe uşi cu înălţime redusă. Opţional, pentru creşterea manevrabilităţii, puntea faţă poate fi directoare.

MIXERE CU TREI MELCI VERTICALI (TRIPLO)

Pentru capacități mai mari, înălțimea mixerelor cu unul sau doi melci verticali ar fi excesivă și nu ar fi potrivită în multe grajduri. Utilizarea constructiei cu trei melci permite utilizarea unei mașini cu o capacitate mai mare cu înălţime mai mică, cu aceleași avantaje de amestecare ca și mașinile cu un singur melc.

Acestea sunt realizate pe 2 axe pentru capacităţi de 30 si 35 m3 şi pe 3 axe pentru 40 si 45 mc.

Ca şi la celelalte modele, multiplele posibilități de descărcare ale acestui tip de malaxor reprezintă unul dintre marile sale avantaje, deoarece poate fi adaptat oricăror nevoi. Alte avantaje sunt: capacitatea mare la înălțimi mai mici, manevrabilitatea mare datorita punţii directoare etc.

MIXERE CU MELC ORIZONTAL

Mixerele tractate cu melc orizontal au un sistem de amestecare și tocare care a evoluat de-a lungul anilor pentru a obține performanțe optime. Sunt prevăzute cu un ax central, pe care sunt montate două spire stânga-dreapta, care deplasează materialul de la capete spre centru. Acest sistem de amestecare asigură mișcarea produsului atât pe lungime cât și transversal, evitând în același timp comprimarea excesivă a ingredientelor, obținând un amestec pufos și omogen.

Pe interiorul cuvei, pe pereţi sunt montate nişte cuţite care efectuează o mișcare circulară, asigurând un flux mai bun al produsului, omogenitate mai mare a amestecului, o tocare mai regulată și un timp de amestecare redus. Melcul este acţionat prin transmisie directă de la tractor.

Alte avantaje: se obține un amestec omogen cu orice cantitate de produs, fără un nivel minim de umplere, durata lungă de viaţă, concept simplu de lucru, înălțime redusă, necesar minim de putere, costuri reduse de întreținere.

Ca o opţiune, mixerele pot fi dotate şi cu sistem de tăiere din siloz, cu sistem de siguranță la suprasarcină, realizat dintr-o freză cu diametrul de 690 mm şi lăţimea de 1500 mm, care asigură o cantitate de tăiere maximă de 110 kg/min.

Acest sistem asigură încărcarea rapidă şi o omogenitate mai mare a amestecului, o tocare mai regulată și un timp de amestecare redus.

MIXERE AUTOPROPULSATE

Mixerele autopropulsate Tatoma oferă flexibilitate şi autonomie crescătorului de animale, deoarece pot fi conduse uşor și pot face amestecarea oriunde. De asemenea, pot încărca singure rația de amestecare totală, fără a fi nevoie de mașini sau de personal suplimentar.

Mai compacte decât tractorul și mixerul tractat, au o manevrabilitate excelentă, astfel încât să poată ajunge în locuri în care alte mașini nu pot lucra. Sunt disponibile de la 10 la 30 m3 şi au viteza maximă de deplasare de 40 km/h.

După cum observaţi, există o mulţime de modele, configuraţii şi opţiuni, iar specialisţii noştri sunt gata să vă prezinte şi să configureze împreună cu Dvs. remorca tehnologica de care aveţi nevoie, în funcţie de condiţiile şi cerinţele concrete ale fermei Dvs.

Dr. ing. FLORIN NEACŞU