Provocări la startul campaniei de semănat la porumb

porumb1 LG

Anul 2020 nu a debutat tocmai bine pentru fermierii români, deoarece s-au înregistrat temperaturi ridicate, iar precipitațiile au lipsit în majoritatea regiunilor din România. Semănatul culturii de porumb se apropie, însă prognozele meteo nu sunt tocmai favorabile.

Cum ar trebui să atenueze fermierul român efectele secetei în perioada de semănat?

În primul rând, fermierul trebuie să limiteze lucrările solului și să acorde atenție adâncimii de semănat, care trebuie să fie exact acolo unde solul are suficientă umiditate pentru germinarea seminței, chiar dacă această adâncime se găsește la 4-6-8 cm. De asemenea, o foarte mare atenție trebuie acordată momentului semănatului.

În ultima vreme, tendința este de a se începe semănatul cât mai devreme, pe de o parte pentru a se evita momentul înfloritului în perioada de arșiță și secetă, iar pe de altă parte pentru a se fructifica cantitatea de apă din sol din timpul primăverii. Momentul înfloritului este momentul critic pentru cultura de porumb, momentul în care planta trebuie să aibă cele mai bune condiții, aprovizionare optimă cu elemente nutritive, suficientă apă și temperaturi sub 40°C.

Vechiul proverb românesc „Dacă plouă în luna Mai, e mălai” este adevărat doar pe jumătate, deoarece dacă plouă în luna Mai vom avea doar o răsărire uniformă a culturii, dar care nu ne va garanta producția. În perioada înfloritului, planta de porumb are cea mai mare nevoie de apă. Dacă condițiile mai puțin favorabile intervin la începutul apariției florilor mascule (înspicat), atunci va scădea numărul de rânduri pe știulete, iar dacă intervin la apariția florilor femele (mătăsit), atunci va scădea numărul de boabe pe rând și vârful coceanului va fi gol.

Dacă seceta apare în timpul formării și umplerii bobului, atunci vom pierde producție din cauza unui MMB scăzut. Fermierul poate „jongla” cu maturitatea hibridului și cu momentul semănatului, astfel încât să evite perioadele critice din timpul înfloritului.

Alegerea hibridului corect cu maturitate corectă pentru zona respectivă reprezintă aproximativ 20% din producția unei culturi de porumb.

În acest sens, compania Limagrain vine în sprijinul fermierilor cu doi hibrizi de porumb, LG 31.377 și LG 31.390, hibrizi de generație nouă, semi-timpurii, cu o toleranță foarte bună la secetă, obținuți și testați în condiții de secetă în toată Europa.

porumb2 LG

O altă caracteristică foarte importantă a acestor hibrizi este vigoarea foarte bună la pornirea în vegetație, ceea ce le conferă posibilitatea de a fi semănați chiar dacă în sol, la adâncimea de semănat, sunt 4°C. Aceștia sunt hibrizi simpli cu bob dentat, plante de talie medie – înaltă, cu inserție medie, cu sistem radicular puternic, foarte bine dezvoltat și sistem foliar bogat care rămâne verde până aproape de momentul recoltatului.

Un alt factor foarte important la cultura de porumb este densitatea, de aceea este indicat să urmați recomandările făcute de Limagrain pentru hibrizii LG 31.377 și LG 31.390, astfel că densitățile recomandate sunt 70.000 – 75.000 plante/ha (a nu se confunda cu boabe/ha). Dacă dorim să avem densitatea corectă trebuie să ținem cont de germinație.

Să presupunem că avem o valoare a germinației de 95%: pentru a atinge densitatea de 70.000 de plante/ha, trebuie să mărim norma de semănat o dată cu 5% (diferența de la germinație) și încă o dată cu 5% (alte pierderi, păsări, tanymecus, agriotes), ceea ce înseamnă că norma de semănat trebuie mărită cu 10%. Pentru a avea densitatea de 70.000 plante/ha, va trebui să semănăm 77.000.

Chiar dacă par densități mari, trebuie să ținem cont de gradul de aprovizionare cu apă al solului în acest moment și de prognoza meteo care ne arată (la acestă dată) un an secetos, dar fără o densitate corectă nu vom obține producțiile așteptate.

Proverbul românesc „Rarul umple carul și desul umple fesul” era adevărat pe vremuri, deoarece se foloseau densități de 50.000 – 55.000 plante/ha pentru că hibrizii nu permiteau densități mai mari din cauza structurii plantei și a sistemului foliar. Astăzi, hibrizii de generație nouă din care fac parte hibrizii LG 31.377 și LG 31.390, au fost testați în diferite densități, condiții și zone, pe durata a cinci ani, până la a fi promovați ca hibrizi cu toleranță foarte bună la secetă și cu vigoare foarte bună în primele stadii de vegetație.

Dacă nu se urmează recomandarea pentru densitate, fermierii se pot confrunta cu două probleme. Dacă densitatea este mai mică, plantele vor tinde să ‘’arunce’’ al doilea știulete, chiar și pe al treilea, dar nici unul nu va fi dezvoltat corect, iar anumite plante vor emite copili. Dacă densitatea este prea ridicată, plantele se vor alungi, știuleții nu se vor dezvolta normal și vor apărea plante sterile. Planta de porumb trebuie să emită un singur știulete care să se dezvolte în condiții optime.

Alegerea densității corecte la cultura de porumb reprezintă aproximativ 10% din producție.

Hibridul și densitatea corectă aduc 30% din producția unei culturi de porumb, așadar trebuie să acordați o mare atenție acestor două elemente.

Adelin DAMIAN
Product Manager Porumb & Cereale păioase, Limagrain România & Republica Moldova