Proiectul DEMETER – Rezultatele sondajului fermierilor din pilot, prezentate de APPR

APPR – Mândru că sunt fermier este parte din consorțiul larg ce implementează DEMETER, cel mai amplu proiect pentru transformare digitală în domeniul agriculturii din Europa, finanțat din programul cadru Horizon 2020. 

La începutul acestui an, a fost trimis un sondaj fermierilor care testează în mod activ hardware și software în piloții DEMETER, pentru a le înțelege mai bine nevoile, interesele și preocupările cu privire la proiectul DEMETER și în ceea ce privește categoria mai largă de tehnologii agricole inteligente. Acest sondaj a fost tradus în limba locală a fermierilor din pilot și le-a fost distribuit prin e-mail.

În total, au fost primite 29 de răspunsuri de la fermierii DEMETER, dintre care 90% erau bărbați și 10% femei. Vârsta medie a respondenților este de 30-39 de ani. Localizarea geografică a răspunsurilor a fost răspândită pe întreg teritoriul UE, inclusiv Belgia, Republica Cehă, Georgia, Germania, Grecia, Italia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovenia și Spania. Aproape 80% dintre fermieri sunt absolvenți de cursuri universitare. În ceea ce privește proprietatea fermei, 69% dintre respondenți lucreaza într-o fermă familială, urmată de 14% care lucrează într-o fermă corporativă. Doar 21% dintre respondenți făceau parte dintr-o cooperativă, dar 55% făceau parte dintr-o organizație de fermieri.

Respondenții provin dintr-un amestec de sectoare agricole: producția de fructe și legume (struguri, mere, nectarină, afine, cartofi, măsline, castraveți), animale (lactate, porci și păsări de curte), culturi arabile (porumb, orez și cereale) și apicultură.

În ceea ce privește dimensiunea fermei, s-a înregistrat un mix: 31% dintre respondenți provin din ferme mai mici de 5 ha, 28% din ferme de 5-19,9 ha, 10% din ferme de la 20 la 49,9 ha, 3% din ferme de 50-99,9 ha și, in sfârșit, 28% provin din exploatații de peste 100 ha.

Conectivitatea la internet variază între ferme; aproape 30% dintre respondenți au considerat că este excelentă, 24% foarte bună, 29% bună, 10% slabă și 7% foarte slabă. În ceea ce privește conectivitatea, viteza de descărcare sau lățimea de bandă a conexiunii la internet, acestea au variat considerabil între respondenți.

Primul scop al sondajului a fost să evalueze înțelegerea fermierilor DEMETER cu privire la proiectul propriu-zis. Astfel,

  • 87% dintre respondenți fie au fost de acord, fie au fost puternic de acord cu faptul ca au înțeles ceea ce DEMETER încearcă să realizeze;
  • 80% fie au fost de acord, fie au fost foarte de acord că s-ar simți confortabil explicând altora proiectul DEMETER;
  • 51% ar dori să vadă mai multe informații de la noi pentru a înțelege DEMETER și obiectivele sale.

Urmând această perspectivă, vom crea și publica informații mai regulate destinate fermierilor și le vom pune la dispoziție în alte limbi decât engleza.

Apoi, am abordat nevoile fermierilor prin crearea unei serii de declarații, elaborate în consultare cu Organizația Mondială a Fermierilor (WFO). Multe dintre aceste declarații au fost, de asemenea, descoperite în cadrul atelierului “DEMETER – Analiza părților interesate”, care a avut loc în 2020. Fermierii au fost rugați să evalueze aceste nevoi pe o scară de la 1 la 10 în ceea ce privește importanța pe care o acorda fiecarei nevoi pentru ferma lor. Rezultatele au arătat că, pe lângă o creștere a calității randamentului, fermierii au clasat accesul la informațiile despre vreme și schimbări climatice, accesul la tehnologii fezabile și la prețuri accesibile, precum și accesibilitatea, securitatea și înțelegerea corectă a datelor fermei lor printre primele cinci nevoi.

De asemenea, a fost creată o listă de îngrijorări ale fermierilor, în consultare cu WFO și în urma atelierului DEMETER al părților interesate. Rezultatele au demonstrat că confidențialitatea și suveranitatea datelor și revenirea investițiilor inovatoare se numără printre cele mai mari preocupări pentru fermierii DEMETER.

Am analizat apoi utilitatea percepută și ușurința percepută de utilizare a tehnologiei DEMETER. Aceste întrebări au fost structurate utilizând o scală Likert în 5 puncte în care 1 = Total dezacord, 2 = Nu sunt de acord, 3 = Nici de acord, nici dezacord, 4 = De acord, 5 = Total de acord.

În cele din urmă, respondenților li sa cerut să clasifice cele mai mari nevoi de inovare în agricultură din țara lor. Educația și aptitudinile au reprezentat cel mai important domeniu, cu o clasare medie de 3,21, un respondent comentând că „Formarea pentru lucrătorii agricoli este importantă pentru toate tehnologiile inovatoare. Altfel, nu se vor aplica”. Aceasta a fost urmată de un cadru de abilitare (sisteme de finanțare și bancare, cadru legal etc.) și infrastructură digitală, ambele cu un clasament mediu de 2,32 și infrastructura fizică cu un clasament mediu de 2,21.

Pe scurt, sondajul a fost un exercițiu foarte util pentru a înțelege mai bine nevoile, interesele și preocupările fermierilor cu privire la tehnologiile digitale și proiectul DEMETER. A îmbogățit cunoștințele calitative generate anterior de consorțiul DEMETER cu date cantitative, îndrumând astfel cercetarea DEMETER către direcții suplimentare.

În ceea ce privește nevoile și preocupările, subiecte precum accesibilitatea atât a datelor climatice, cât și a tehnologiei, precum și securitatea și suveranitatea datelor vor fi abordate în cadrul unor ateliere suplimentare.

Rezultatele ne vor ajuta să abordăm aceste probleme și să ne îmbunătățim comunicarea cu comunitatea agricolă. Vom extinde un sondaj similar unei rețele mai largi de fermieri în lunile următoare. În plus, vom crea un sondaj pentru a interacționa cu furnizorii de servicii IT (hardware și software).

ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE PORUMB DIN ROMÂNIA – APPR