Interviu cu Elena Leaotă, director strategii Naturevo, Mihaela Radu, director de marketing Naturevo și Rodica Zidaru, manager dezvoltare piață Naturevo
Cum definiți calitatea de femeie de carieră?
Elena Leaotă: Femeia de carieră este aceea care și-a propus să fie mai mult decât “femeie de casă și a reușit. Însă, ea a trebuit să-și planifice evoluția, parcurgând etapele de pregătire, acțiune și avansare mai mult sau mai puțin rapidă, către sferele mai înalte ale domeniului de activitate. Realizările femeii de carieră sunt recunoscute de către cei din jur, asigurându-i astfel suportul pentru implicarea în noi etape calitative.
Mihaela Radu: În agribusiness, femeile au loc suficient pentru a face performanță. Văd destul de des femei care își exercită munca cu multă minuțiozitate, atenție și dedicare și, implicit, rezultatele apar. Acum, mai mult ca niciodată, femeile din agribusiness au dovedit că pot ocupa funcții importante și le pot exercita cu multă ușurință. Astfel de exemple prezintă multe companii din agribusiness: Naturevo, Corteva, Adama etc.
Pentru a fi o femeie de carieră, consider că este foarte important ca viața de acasă să fie în echilibru cu cea profesională, să cunoască piață și să aibă multă reziliență la acest mediu.
Rodica Zidaru: O femeie de carieră se remarcă prin capacitatea de a se depăși pe sine însăși. Pensonal, consider că un alt aspect esențial în activitatea acesteia este autocontrolul.
Care este secretul succesului într-o funcție de manager în agribusiness?
Elena Leaotă: Managementul este o știință care se învață și se exersează. Poți avea calități native de manager, dar dacă nu te pregătești, nu poți atinge performanța. Pregătirea trebuie să fie continuă, pentru că lucrurile se schimbă foarte repede. Munca este o condiție esențială. De cele mai multe ori, managerul muncește mai mult decât subordonații săi.
Dedicația este de asemenea importantă și de obicei este însoțită de pasiune: “Unde dragoste nu e nimic nu e!”. Empatia este o calitate necesară unui manager de succes, căci numai astfel poate să-i înțeleagă pe ceilalți. Entuziasmul și încrederea în viitor reprezintă vectori importanți pentru realizarea unei cariere de succes.
Mihaela Radu: Cum să definim succesul? Situație financiară bună, cifră de afaceri, obiective de vânzări îndeplinite, recunoaștere, formarea echipelor sau stilul de leadership pe care îl adopți? Poate câte puțin din fiecare și mai mult din ceea ce lași în urmă sau ce echipă formezi. Pentru a fi de succes, consider că este nevoie să te întrebi în permanență DE CE faci ceea ce faci. Care este cauza pe care o promovezi? Dacă răspunsul la această întrebare te mulțumește, înseamnă că ești pe drumul cel bun și succesul este acolo. Pentru tine. În final, aș spune că succesul este o emoție și ce am enumerat mai sus se numesc realizări.
Rodica Zidaru: Este important să fii victorios în lupta care se dă în interiorul tău, înainte de a fi victorios în lumea exterioară. Totul ține de tine și de încrederea pe care o ai în forțele proprii.
Care sunt elementele și particularitățile care definesc funcțiile de conducere și coordonare?
Elena Leaotă: Pentru a accede la o funcție de conducere și coordonare, consider că sunt necesare câteva elemente, printre care autocunoașterea sau cunoașterea de sine, pentru a evalua corect nivelul de pregătire și capacitatea de a-i influența pe cei din jur, spiritul de echipă, care reprezintă o condiție esențială pentru a putea ocupa o funcție de conducere, dar și responsabilitatea sau simțul datoriei, o caracteristică utilă pentru acțiunile grupului coordonat.
De asemenea, pentru funcția de conducere este nevoie de înțelegerea corectă a domeniului de activitate, a resurselor necesare și a pașilor ce trebuie efectuați pentru realizarea acțiunilor. Alți pași importanți în activitatea de coordonare sunt cunoașterea grupului pe care îl conduci, precum și dezvoltarea unei culturi organizaționale.
Mihaela Radu: Consider că încrederea, perseverența, cunoașterea și viziunea sunt cele mai importante repere atunci când vorbim despre coordonarea unei echipe.
Rodica Zidaru: Sunt câteva aspecte care definesc un bun manager. Mă refer la profesionalism, voință, disciplină și energie. Totodată, într-o funcție de conducere este esențial și spiritul de echipă.
Vă rugăm să transmiteți un mesaj, tuturor femeilor care aspiră la o carieră în agribusiness.
Elena Leaotă: Agricultura, cu toate aspectele sale, este un domeniu foarte interesant, dar și deosebit de dificil prin complexitatea lui. De aceea, pentru a avea succes într-o carieră în agribusiness, consider că femeile ar trebui să aibă în vedere câteva aspecte.
În primul rând, să le placă domeniul în care și-au propus să activeze, să reușească să-l înțeleagă și să fie dispuse la adaptări continue. De asemenea, este esențial să nu dispere în momente de cumpănă, căci agricultura este o știință complexă, activitățile desfășurându-se în cea mai mare parte din timp “sub cerul liber”, iar provocările sunt tot mai evidente în ultima perioadă.
Personal, pot spune că am trăit un sentiment frumos lucrând în agricultură, coodonând o lungă perioadă unul dintre cele mai sensibile și în același timp complexe domenii din agricultură, cel fitosanitar, unde am întâlnit oameni deosebiți, specialiști de înaltă clasă, cărora le-am dedicat mare parte din viața mea și le port un respect deosebit.
Acum pot spune că trăiesc același sentiment frumos, lucrând într-o companie cu capital integral românesc din domeniul agricol, Naturevo, care are clienți fermieri în toată țara, ale căror nevoi le identifică și cărora le recomandă soluții de calitate, personalizate, sub marca FLEXITECH AGRO.
Aflându-ne în luna martie, prima lună de primăvară, simbol al renașterii, luminii și victoriei, luna în care se sărbătorește “femeia”, doresc să urez “La mulți ani!” tuturor doamnelor și domnișoarelor, mult succes în activitățile pe care le desfășoară, să fie puternice, perseverente și încrezătoare în forțele lor.
Mihaela Radu: Femeilor care aspiră la o carieră în agribusiness le transmit să aibă încredere, să fie perseverente, să se informeze în permanență și să nu renunțe ușor. În final, fiecare persoană care activează în acest domeniu contribuie la îndeplinirea unui scop măreț: acela de a asigura hrana pentru o populație în continuă creștere.
Îmi aduc aminte de începuturile mele în agribusiness, când majoritatea colegilor din domeniu încercau să mă testeze foarte mult din punct de vedere tehnic. Răspunsurile corecte mi-au adus câștigarea respectului. Au fost și momente în care nu aveam răspunsul la întrebarea respectivă, dar de fiecare dată reveneam. Nu este o rușine să nu știi, important este să te documentezi mereu.
Rodica Zidaru: Tuturor femeilor le spun doar atât: rămâneți cu cei care vă fac să visați, care vă determină să vă perfecționați, care văd în voi magia pe care o aveți și care vă fac fericite!