Piață mică, perspective uriașe
Piața românească de servicii de agricultură digitală se apropie de 20 milioane euro, incluzând serviciile de teledetectie satelitară și cu ajutorul dronelor, geolocalizare (GPS), analiză climatică și predicții meteo, IoT, serviciile de management integrat al fermelor, analize de sol și analize foliare și achizitia online de inputuri.
Fermierii care utilizează cel mai mult serviciile de agricultură digitală sunt cei tineri, cu studii superioare încheiate, care operează ferme de dimensiuni medii și mari.
Peste 60% dintre fermele mai mari de 100 hectare utilizează cel puțin un serviciu sau produs de agricultură digitală, cel mai des utilizat serviciu fiind cel de geolocalizare (GPS) a utilajelor în câmp. Eficiența, scăderea costurilor generale și creșterea controlului sunt principalele argumente care determină fermierii să adopte aceste servicii, în general gradul de satisfacție privind utilizarea fiind unul foarte ridicat.
O treime dintre fermierii care nu folosesc în prezent servicii de agricultură digitală nu o fac din cauza lipsei de fonduri sau din cauza specificului fermelor proprii. Fermele mai mari utilizează agricultura digitală pe scară mai largă, înțelegând mai bine utilitatea și beneficiile sale.
Studiul a fost finalizat în februarie 2021 și are la bază o analiză a 300 de interviuri realizate la nivel național cu fermieri care operează însumat aprox. 300k hectare de culturi de câmp.
“Chiar dacă vorbim de o piață de valoare redusă la acest moment, perspectivele sunt uriașe. Marea majoritate a companiilor producătoare de inputuri în agricultură, dar și distribuitori, investesc în această direcție și ne așteptăm ca în anii următori rata de adopție să crească semnificativ. Mai mult, implementarea noii politici agricole comune va accelera acest proces. Cred ca accesul la informație și utilizarea eficientă a datelor din câmp poate crește competitivitatea fermelor românești, iar provocarea majoră rămâne transformarea datelor în acționabile”, a declarat Laurențiu Asimionesei, fondator al Amazag.
Amazag este o platformă despre agricultură, cu ajutorul căreia toți cei care produc sau pun în valoare mâncarea, de la fermă la farfurie, pot performa mai bine și în care noi toți putem afla cu adevărat de unde provine mâncarea.
Amazag este un loc în care, indiferent că ești fermier, procesator sau retailer, te poți documenta, poți cunoaște trenduri și poți interacționa cu profesioniști asemeni ție, pentru a-ți optimiza deciziile. Prin acces la informație corectă și utilă, fiecare dintre noi poate deveni mai bun și poate face lucrurile mai bine.