Pregătirea ideală a patului germinativ

Tehnologia potrivită a vă ajuta să pregătiți patul germinativ pentru semănarea optimă a culturilor, într-o singură trecere. Această operațiune vă asigură nu doar conservarea apei în sol după iarnă, ci cu utilajul potrivit vă va ajuta să economisiți timp și combustibil.

Utilajele Einboeck EXTREM și VIBROSTAR – mașinile perfecte pentru a pregăti patul germinativ

Combinatorul EXTREM și cultivatorul VIBROSTAR amestecă fin pământul cu resturile vegetale pentru a preveni formarea nămolului și evaporarea apei. Pentru a menține cât mai multă umiditate în sol, este important să reduceți pierderile capilare și să pregătiți un strat superficial de pământ deasupra celui umed atunci când se pregătește solul pentru semănat. Aglomerări mai mari de pământ sunt plasate deasupra solului pentru a preveni formarea crustei, particulele fine de sol rămân la nivelul semințelor. Pamântul este nivelat de organle de lucru frontale de nivelare, iar organele de mărunțire din spate asigură suprafața perfecta a solului. Pregătirea ideală a patului germinativ presupune sol nivelat cu o adâncime constantă până la solul umed – aceasta asigură o germinare perfectă în cazul în care semințele sunt așezate perfect. Pentru a îndeplini cerințele diferitelor tipuri de sol, utilajele se pot configura în funcție de cerințele fiecărui fermier fiind disponibile o gamă largă de organe de lucru.

1. Apă și căldură
2. Apă
3. Sol fin
4. Sol grosier

Sfaturi și trucuri pentru pregătirea patului germinativ

1. Prelucrarea medie sau grosieră a solului, cu o structură deschisă

Un pat germinativ perfect nivelat, prelucrat la mică adâncime, se caracterizează printr-o înclinație medie spre grosieră, cu o structură deschisă. Sămânța în sine este depusă într-un orizont de sol fin, cu un strat compactat, purtător de apă, dedesubt. Pentru a evita deteriorarea solului prin compresiune, pregătirea patului germinativ trebuie efectuată în cât mai puține treceri posibil. În măsura în care este posibil, solul nu ar trebui să fie dat la o parte când este saturat. Zonele de sol colmatate șiS cu noroi întârzie dezvoltarea plantelor.

2.„Sămânță falsă” de primăvară

Dacă condițiile din primăvară o permit, se poate pregăti și o „semănare falsă”. Semințele de buruieni pot germina și pot începe să crească într-un pat germinativ care este deja pregătit cu 2 până la 4 săptămâni înainte de planificarea semănării. Această populație de buruieni poate fi apoi abordată relativ ușor și eficient în timpul pregătirii efective a patului germinativ înainte de semănare. Pentru a intensifica acest efect, „patul de semințe fals” poate fi lucrat cu un cultivator și o dată sau de două ori între ele, folosind o combinație de semințe sau, eventual, și un plivitor. Acest lucru permite reducerea clară a presiunii buruienilor, în special în primele etape ale culturii principale.

3.Evitați utilajele acționate de priza de putere

În măsura în care este posibil, utilajele de prelucrare sol acționate prin priză de putere, cum ar fi grapele rotative, ar trebui evitate, deoarece pot mânji solul în condiții umede. Există, de asemenea, pericolul de a sparge prea intens diferitele componente ale solului la utilizarea acestor utilaje. Când sunt folosite primăvara, după ce câmpul a fost arat toamna, patul germinativ poate deveni rapid prea fin, ceea ce tinde să provoace colmatarea cu noroi sau eroziune.

Concluzionând, solul trebuie să rămână cât mai dur, dar mărunțit cât este necesar.