Performanță și eficiență – coordonatele Corteva Agriscience™ – Divizia de agricultură a DowDuPont

cortevacereale

Compania Corteva Agriscience™ – Divizia de agricultură a DowDuPont organizează în perioada mai-iunie a.c. o serie de manifestări la nivel naţional, în cadrul cărora va prezenta tehnologia de protecție a culturilor de cereale păioase şi rapiţă, precum şi porofoliul de produse. Fermierii au ocazia să vadă în direct perormanţele obţinute în loturile demonstrative. 

Calendarul evenimentelor a debutat cu întâlnirile din luna mai de la Tariverde – jud. Constanţa, Marghita – jud. Bihor, Drăgăneşti-Vlaşca – jud. Teleorman, Lehliu Gară – jud. Călăraşi, Lovrin – jud. Timiş, Costeşti – jud. Argeş şi continută cu cele din iunie organizate în alte zone importante ale ţării – Mureş, Iaşi, Cluj, Bihor, Olt, Vrancea, Constanţa şi Brăila. Echipa Business Press Agricol a fost prezentă în data de 24 mai la Drăgăneşti-Vlaşca – jud. Teleorman şi în 25 mai la Lehliu Gară – jud. Călăraşi, unde specialiștii Corteva Agriscience™ – Divizia de agricultură a DowDuPont au prezentat tehnologiile aplicate la culturile de cereale păioase, dar şi produsele utilizate.

Manifestarea de la Drăgănești-Vlaşca s-a desfășurat în cadrul Stațiunii de Cercetare Agricole Teleorman, cu sprijinul domnului director Emilian Negrilă, inginer agronom. Deschiderea evenimentului, la care au participat peste 150 de fermieri, a fost făcută de Liliana Ciulu, director de vânzări zona Teleorman, care a declarat: “Trei branduri dintre cele mai renumite din agricultura românească, respectiv Pioneer, DuPont şi Dow AgroSciences, s-au reunit și au format o companie foarte puternică, numită Corteva Agriscience™. Astăzi, alături de mine se află colegii mei, specialiști în sănătatea culturilor și echipa mea de promotori formată din 6 persoane, fiind pregătiți să vă punem la dispoziție toate informațiile legate de tehnologiile culturilor de cereale. Până acum am promovat genetica Pioneer, iar de acum promovăm și produsele care asigură sănătatea culturilor dumneavoastră. Vreau să mulțumesc Stațiunii de Cercetare Agricole Drăgănești-Vlaşca, directorului Emilian Negrilă şi echipei sale, pentru tot sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment. Fără oameni ca ei, care muncesc cu multă dedicație şi pasiune, aş putea spune că agricultura României ar fi mult mai săracă!”

În continuare, directorul Stațiunii de Cercetare Agricole Drăgănești-Vlasca, Emilian Negrilă, a subliniat: “Mulțumesc și eu la rândul meu companiei Corteva Agriscience™ că a ales să lansaze aici, la noi, tehnologiile aplicate la culturile de cereale. Astfel, producătorii agricoli pot înțelege că o companie nouă, alcătuită din trei forte în cercetare, furnizare de inputuri și producere de sămânță, nu are cum să nu ofere soluții dintre cele mai inovative și performante. Din păcate pentru noi, observați că în acest an agricol condițiile pe care le parcurgem sunt cu totul atele decât în anii trecuți. Dacă în 2017, la acelaşi moment, estimam producţii ca 7-8 t la grâu, 4 t la rapiță sau 9 t la orz, anul acesta lucrurile sunt complet schimbate. Din 1973 avem o experiență vastă aici și pot să spun că până acum este al doilea an când ne confruntăm cu schimbări climatice atât de profunde. Aş dori să vă asigur că tot ceea ce cunoaștem despre tehnologiile aplicate sunt lucruri extrem de fragile atunci când riscurile schimbărilor climatice se simt în producția agricolă. Din cauza secetei excesive culturile au fost lăsate fără talie atât la grâu și orz, dar mai ales la rapiță. În asemenea condiții vitrege pentru răsărirea, dezvoltarea și creșterea plantelor, nici buruienile nu s-au dezvoltat. În schimb, în cultura grâului au început să apară buruienile monocotile, care creează o mare problemă. Paguba pe care o fac acestea se estimează între 8-14%.

Tot ceea ce pot să vă spun este că trebuie să intervenim cu produse extrem de eficiente, precum cele pe care vi le oferă Corteva Agriscience™ – Divizia de agricultură a DowDuPont. Paleta de produse pentru combaterea lor este foarte largă, eficientă și extrem de sigură. Am testat aici toleranța la toate tehnologiile care s-au aplicat și vă asigur că datele și informațiile pe care vi le furnizăm astăzi sunt dintre cele mai autentice. Sunt convins că acest an, atât de dificil, a fost plin de învățăminte din punct de vedere științific și trebuie să fim pregătiți pe viitor în astfel de situații. Mulțumesc întregii echipe Corteva Agriscience™, dar și tuturor celor care au lucrat asiduu pentru realizarea acestor loturi demonstrative. Colegilor mei fermieri și tuturor celor care v-ați făcut timp să fiți prezenți astăzi aici, vă doresc un an bun și multă sănătate!”

Liliana Ciulu a mai completat: “Într-adevăr, parcurgem un an agricol destul de greu din punct de vedere pluviometric și trebuie să găsim modalități de tehnologii diferite, genetică, dar și molecule performante pentru a depăși această situație. Corteva Agriscience™ poate să vă ofere soluții la toate aceste probleme principale. Prin reuniunea cu Pioneer, care are ca țintă crearea de hibrizi cu toleranță la secetă și arșița, cu DuPont și Dow AgroSciences care investesc continuu în cercetare și inovare, suntem deținătorii Moleculelor Premium. De ce le numim așa? Pentru că nu au competiție. Practic, nu există produse generice pe piață precum Floramix, Pallas 75 WG, Evolus, Treoris, Lancelot Super, Gallera etc. Corteva Agriscience™ – Divizia de agricultură a DowDuPont investește foarte mult în oameni, dar în același timp dezvoltă produse noi, despre care urmează să vă vorbească colegii mei.

Într-un an secetos ca acesta, cu siguranță genotipurile timpurii vor fi câștigătoare. Rapița, anul acesta, nu va realiza producții foarte mari, dar nu veți renunța la ea pentru că prețul ei s-a menținut constant întotdeauna. Hibrizii noștri de rapiță, precum PT234, care este mult mai constant, adaptându-se ușor, dar și hibridul PT264, care spulberă problema scuturării, vă pot oferi producții frumoase și de calitate. O altă noutate importantă pe care Corteva Agriscience™ o aduce anul acesta este și tratamentul la sămânță pentru cultura de rapiță, produs numit Lumiposa.”

Ciprian Păcuraru, Customer Service Specialist Corteva Agriscience™ – Divizia de agricultură a DowDuPont a spus: “Sunt convins că veți pleca astăzi de aici cu multe informații folositoare. Prin reuniunea celor 3 companii vă putem oferi un portofoliu destul de vast pentru cultura de cereale, și nu numai. Corteva Agriscience™ are în momentul de față cel mai complet și complex portofoliu de erbicide la cereale păioase. Produse precum Mustang, Cerlit, Lancelot Super, Pallas sau Floramix, le folosiți cu succes de mult timp în fermele dumneavoastră. Dar, pentru că trebuie să fim în pas cu tehnologia, să progresăm prin noutate și inovație, cercetarea lucrează intens și vine cu soluții și molecule din clase chimice noi. Pentru un management mai bun al rezistenței trebuie să alternăm și să venim cu noutăți, iar astăzi vă prezentăm Bizon și Pixxaro, două produse revoluţionare.”

Echipa formată din Ciprian Păcuraru, Customer Service Specialist, Silviu Dumitru responsabil portofoliu fungicide și insecticide, Bogdan Băeţică, crop protection și Claudia Șandru reprezentant vânzări, a prezentat în loturile demonstrative de la Stațiunea de Cercetare Agricolă, Drăgănești-Vlasca, produsele Pallas, Floramix, Evolus, Lancelot Super, Mustang, Cerlit, dar și cele două produse noi, Bizon și Pixxaro.

A doua zi, în data de 25 mai, în localitatea Lehliu Gară din județul Călărași, peste 200 fermieri au asistat la o demonstrație de performanță și eficiență a produselor Corteva Agriscience™ aplicate la culturile de cereale păioase.

Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience™ – Divizia de agricultură a DowDuPont, a prezentat participanților aspectele definitorii ale companiei, în contextul campaniei de popularizare a noii denumiri, a brandului Corteva Agriscience™. Noul nume recunoaște istoria noastră și, în același timp, exprimă orientarea spre viitor și angajamentul de a crește productivitatea fermierilor și starea de sănătate și de bine a consumatorilor pe care aceștia îi deservesc. Având cel mai echilibrat portofoliu de produse din industria în care activăm și o experiență de aproape un secol în agricultură, Corteva Agriscience™ este o companie de agricultură de top, axată pe colaborarea cu membrii lanțului alimentar, pentru a crea un flux sigur de hrană sănătoasă”, a subliniat Maria Cîrjă.

Corteva Agriscience™ uneste activitățile DuPont Crop Protection, DuPont Pioneer și Dow AgroSciences prin crearea unei companii autonome care va transforma piața și va avea poziție de lider pe segmentele de piață: genetică (material biologic), protecția culturilor și agricultură digitală. Noua companie a dezvoltat și continuă să dezvolte tehnologii, inovații și capacități de cercetare care îi vor conferi o poziție unică în a transforma sistemul de alimentație ajutând fermierii să producă mai mult și mai sănătos.

În cadrul evenimentului de la Lehliu Gară, specialiștii companiei, Ciprian Păcuraru, Customer Service Specialist, Silviu Dumitru, responsabil portofoliu fungicide și insecticide și Ion Mutafa, responsabil portofoliu erbicide, au oferit informațiile legate de schema de protecție a culturii de grâu, punând un accent deosebit pe utilizarea erbicidelor din portofoliul Corteva Agriscience™  – Divizia de agricultură a DowDuPont. În acest context, au fost amintite produsele Floramix, Pallas 75 WG, Lancelot Super, dar vedeta incontestabilă a prezentărilor a fost noul erbicid Pixxaro.

Pixxaro este un produs nou al companiei Dow Agriciences, fiind în portofoliu pentru a oferi fermierilor un nivel ridicat de control al buruienilor, fiabil și flexibil. Conține o substanță activă nouă, haloxifen metil  și fluroxipir. Are un mod de acțiune de tip auxinic și este important în managementul rezistenței buruienilor. Este un produs cu o flexibilitate foarte mare, care se poate aplica până la faza de burduf. Speciile de buruieni combătute sunt Papaver, Chenopodium, Galium. Se poate aplica și pentru Convolvulus arvense. Este important ca la momentul aplicării, buruienile să fie răsărite, pentru că acțiunea produsului este una foliară. Efectul aplicării se observă foarte repede și nu are nici un fel de remanență. Este extrem de eficient pentru toate tipurile de samulastră. În lotul experimental, produsul a fost aplicat împreună cu tribenuron (TBN), pentru creșterea eficacității la combaterea speciei Cirsium arvense.

Floramix conține două substanțe active: piroxulam si florasulam, ambele molecule fiind de tip ALS (inhibitori de acetolactat sintază) cu translocare sistemică în planta. Floramix poate fi utilizat postemergent, de la stadiul de 2-3 frunze la stadiul de 2 noduri al plantei de cultura (aplicare doar în primăvară). Pentru a obține cele mai bune rezultate, se recomandă să se erbicideze atunci când buruienile sunt în creștere activă. Combaterea este influențată de stadiul de dezvoltare a buruienilor, stadiile tinere de dezvoltare fiind mai ușor controlate. Controlul optim al buruienilor monocotiledonate se realizează în fenofaza de până la 3 frați pentru Apera spica venti și până la înfrățire pentru Avena fatua, iar pentru buruienile dicotiledonate anuale la 2-4 frunze. Temperatura optimă de aplicare este între 8-25°C, dar tratamentele pot fi făcute începând de la 5°C. În acest caz, apariția simptomelor de combatere este mai lentă, dar controlul final nu este afectat. Eficacitatea erbicidului Floramix poate fi redusă în condițiile unui sol foarte uscat sau unei temperaturi foarte scăzute, condiții în care dezvoltarea buruienilor este încetinită.

Floramix este erbicidul cu cel mai larg spectru de combatere. Dintre buruienile monocotiledonate sensibile, amintim Apera spica venti (Iarba-vântului), Avena fatua (Odos), Alopecurus myosuroides (Coada vulpii) și Bromus spp (Obsiga), iar ca buruieni dicotiledonate sensibile la produs, menţionăm Adonis spp. (Cocoșei de câmp), Amaranthus retroflexus (Știrul), Anthemis arvensis (Romanița de câmp), Brassica spp. (Rapița sălbatică), Capsella bursa-pastoris (Traista ciobanului) și multe altele. Doza generală recomandată este de 260 g/ha cu 0,6 l/ha adjuvant. Pentru combaterea speciei Apera spica venti, doza aplicată este de 120 g/ha și 0,6 l/ha adjuvant.

Pallas 75 WG este un erbicid sistemic, cu aplicare postemergentă, destinat combaterii buruienilor graminee și a celor cu frunză lată din culturile de grâu. Pallas inhibă acetolactat sintază (ALS), se translocă sistemic prin plantă, inhibând sinteza aminoacizilor principali ai plantei, ulterior inhibând diviziunea celulară ceea ce duce la moartea speciilor sensibile. Erbicidul se asimilează foliar, dar prezintă și un control rezidual de scurtă durată în sol, pentru buruienile nou apărute, în funcție de specie și condițiile de mediu. Creșterea buruienilor este stopată imediat după aplicare. Primele simptome vizibile (decolorarea și răsucirea frunzelor) se observă la 3-4 zile după erbicidare. Combaterea completă se realizează în 2-3 săptămâni după aplicare, depinzând de tipul de buruieni și condițiile climatice. Eficacitatea erbicidului Pallas 75 WG este îmbunătățită prin adăugarea de adjuvant recomandat și crește efectul de control al buruienilor sensibile în toate condițiile de mediu. Pallas 75 WG poate fi aplicat primăvara de la stadiul de 2-3 frunze la stadiul de 2-3 internodii.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, se recomandă să se erbicideze atunci când buruienile sunt în creștere activă. Combaterea este influențată de stadiul de dezvoltare a buruienilor, stadiile tinere de dezvoltare fiind mai ușor controlate. Controlul optim pentru graminee este de: până la 3 frați pentru Apera spica venti și până la înfrățire pentru Avena fatua, iar pentru buruienile dicotiledonate la 4-6 frunze. Temperatura optimă de aplicare este între 8-25°C, dar tratamentele pot fi făcute începând de la 5°C. În acest caz, apariția simptomelor de combatere este mai lentă, dar controlul final nu este afectat. Volumul de apă recomandat este de 250-350 l/ha. Se va evita contactul erbicidului cu alte culturi graminee decât cea la care este avizat sau culturi dicotile.

Lancelot Super este un erbicid postemergent, selectiv pentru cereale păioase și porumb, acționând asupra buruienilor dicotiledonate anuale si perene. Este un erbicid sistemic, cu pătrundere în principal prin sistemul foliar și secundar prin rădăcini. Lancelot™ Super prezintă un mod dublu de acțiune asupra buruienilor: florasulamul inhibă ALS, în timp ce aminopiralidul acționează ca o auxină sintetică. Ambele componente se distribuie sistemic în plantă și dereglează metabolismul plantei, afectând procesul de creștere și conducând în final la moartea buruienilor. Pentru a obține cele mai bune rezultate, se recomandă să se erbicideze atunci când buruienile dicotiledonate au 2-6 frunze, iar în cazul infestărilor cu Cirsium arvense (Pălămida), maxim 10-15 cm înălțime. Volumul de apă recomandat este de 100-400 l/ha. Este necesar să se asigure o acoperire uniformă a buruienilor cu soluția de tratat. Doza recomandată este de 33 g/ha postemergent (primăvara de la înfrățire până la formarea celui de-al doilea internod).

În lotul demonstrativ, protecția împotriva agenților patogeni, s-a realizat prin aplicarea fungicidului Evolus, care conține 4% proquinazid + 16% tebuconazol + 32% procloraz. Produsul este un sistemic complex, din gama de fungicide pentru cereale, cu acţiune preventivă, curativă și eradicantă. Protejează foarte bine ţesuturile netratate și cele nou formate după tratament prin acţiunea sistemică și în stare de vapori. Pentru controlul făinării acţionează prin formarea unui halou în jurul plantei tratate. Sinergismul și compensarea reciprocă a celor trei substanţe active asigură combaterea eficientă a unui spectru larg de boli, inclusiv atacul de fuzarioză la spic. Modul de acţiune diferit al celor trei substanţe active elimină riscul de apariţie a fungiilor patogeni rezistenţi.

Cu Evolus cele mai bune rezultate se obțin când este aplicat înainte de producerea infecţiei și apariţia bolilor în cultură. La grâu se poate aplica de la începutul alungirii paiului (stadiul de creștere BBCH 30) până la începutul înfloririi (stadiul de creștere 49-59) și poate fi inclus în programele pentru controlul bolilor cu unu sau două tratamente. Se aplică întotdeauna în funcţie de presiunea de infecţie, preferabil preventiv sau la apariţia primelor simptome. Integrat într-un program de combatere cu mai multe tratamente, pentru a beneficia de toate avantajele produsului, se recomandă aplicarea: la începutul alungirii paiului (primul tratament) în zonele frecvent atacate de făinare și la apariţia frunzei stindard – înspicat, în zonele cu precipitaţii frecvente în perioada formării bobului. Volumul de soluție necesar este de 200-400 l/ha, iar numărul maxim de tratamente recomandate pe an este de 2. Doza recomandată la cereale păioase este de 0,75 – 1 l/ha.

Mustang conține 6,25 g/l florasulam + 300 g/l acid 2,4-D EHE și este un erbicid sistemic postemergent, destinat combaterii buruienilor cu frunză lată din culturile de cereale păioase și porumb. Mustang penetrează foarte rapid suprafața foliară a buruienilor, migrând spre punctele de creștere ale acestora. Oprește creșterea buruienilor în 24 de ore. Erbicidul are o fereastră foarte largă de aplicare, încă de la temperatura de 5 grade, putând fi folosit de la începutul înfrățirii până la formarea a două internodii. Mustang este cel mai eficient erbicid în ceea ce privește combaterea samulastrei de rapiță și floarea soarelui, chiar dacă sunt rezistente la tehnologiile Express sau Clearfield. Produsul asigură combaterea totală a turitei și mușețelului, a palamidei, dar și alte peste 100 de specii de buruieni cu frunză lată. Mustang asigură o combatere de 99,9% a buruienilor dicotiledonate, iar în plus este mult mai prietenos cu planta de cultură decât alte produse. Erbicidul se aplică în doză de 0,4-0,6 l/ha, în 200-400 l/ha apă, putând fi administrat concomitent cu fungicide, insecticide, o gamă largă de graminicide, dar și îngrășăminte foliare.

Cerlit conține 250 g/l fluroxipir și este un erbicid sistemic cu flexibilitate în aplicare, destinat combaterii în postemergenţă a buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale păioase, dar și porumb, ceapă, livezi și pajiști. Este cel mai sigur produs și oferă cea mai eficientă combatere a turitei, a rugului de mure și a volburei. Se recomandă să se aplice la al doilea tratament și este foarte important ca buruiana să fie răsărită. Cerlit se aplică direct pe buruiană, acționează până în rădăcinile subterane și combate până în rizomii buruienii. Doza de aplicare pentru grâu și ovăz este de 0,8 l/ha singur și 0,4 l/ha asociat cu alte produse. Volumul de apă utilizat pentru prepararea soluției de stropit este de 200-400 l/ha. Cerlit nu afectează germinaţia semințelor, astfel el poate fi utilizat cu succes în combaterea buruienilor dicotiledonate și din loturile semincere.

Bizon este un erbicid nou care va fi disponibil pe piață începând din toamna acestui an. Conține 3 substanțe active și oferă siguranță deplină odată cu erbicidarea din toamnă. Bizon controlează foarte bine tot spectrul de buruieni dicotiledonate și, în plus, este soluția perfectă pentru combaterea încă din toamnă a unor buruieni dificile precum Veronica și Iarba Vântului.

La finalul evenimentului de la Drăgăneşti-Vlaşca, reporterul Business Press Agricol a stat de vorbă cu domnul Cosmin Băcanu, care a declarat: “Sunt promotor Pioneer pe judeţul Teleorman, dar fermierii mă cunosc și ca ambasador al mărcii New Holland. La acest eveniment au fost prezenți peste 150 de fermieri care au putut vedea pe viu eficienţa celor mai bune și mai performante produse ale companiei Corteva Agriscience™. Deși fermierii au fost ocupați în fermele lor cu lucrările câmpului, spre exemplu al treilea tratament la grâu și rapiță, ei au fost interesați să vadă tehnologiile noastre. Pot să spun că ne-au acordat în continuare girul lor pentru eficienţa produselor noastre și sunt alături de noi.

Mesajul meu pentru toți fermierii este să folosească cu încredere și în anii următori produsele Corteva Agriscience™, pentru că le vom oferi gama Premium, cum ar fi erbicide care se vor aplica încă din toamnă, iar în primăvară va fi nevoie doar de o corecție, dacă va mai trebui. De asemenea, la rapiță vom veni cu produse mai bune decât cele tradiționale pe care ei deja le cunosc foarte bine. Le doresc tuturor un an bun și multă sănătate!”