Performanţă în culturile de rapiţă şi cereale păioase, cu produse de top

osmancea2

Ferma Micul Agricultor din loc. Osmancea, jud. Constanţa, administrată de Aedin Celzin, a găzduit în data de 22 mai a.c. un eveniment organizat de companiile Saaten Union România, Rapool România, BASF şi ECOFOL, la care au participat circa 250 de fermieri. Specialiştii companiilor organizatoare au prezentat performanţele hibrizilor de rapiţă, ale soiurilor şi hibrizilor de cereale păioase, precum şi tehnologiile de protecţie a plantelor şi de fertilizare aplicate în cultură.

În deschidere, domnul Mihai Miriţescu, director general al Saaten Union și Rapool România, i-a mulțumit fermierului Aedin Celzin pentru sprijinul acordat în realizarea loturilor demonstrative, adăugând: “Astăzi, în urma vizitării câmpului sunt convins că puteți să culegeți informații și tehnologii noi atât despre hibrizi, cât și despre produsele de protecția plantelor și îngrășămintele foliare. În cadrul acestui eveniment, alături de Sateen Union şi Rapool se află companiile BASF și ECOFOL. Echipa Sateen Union prezentă aici este formată din Marius Crețu, director comercial, Carmen Mocian, director zonal Tulcea și Constanța, Viorel Dincă, product manager porumb și floarea soarelui, Ionuț Bălan, director zonal Buzău și Vrancea și Marian Tănăsie, director adjunct.”

La rândul său, Aedin Celzin, gazda evenimentului, a spus: “Vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre și vă promit că pe parcursul zilei vă stau la dispoziție cu toate detaliile privind tehnologiile care s-au aplicat la culturile de grâu, orz și rapiță. De asemenea, informaţii suplimentare puteţi obţine şi de la specialiştii care vor coordona prezentarea din câmp.”

Reprezentantul al companiei ECOFOL, Stelian Folică, a declarat: “Sunt onorat să mă aflu astăzi aici, în prezența a numeroși fermieri. ECOFOL este o companie din Bulgaria, are o experiență de peste 30 de ani în producerea îngrășămintelor foliare și în prezent este lider de piață în acest sector în ţara vecină. Sper ca tehnologia pe care o veți vedea aici să vă convingă de acest lucru şi să apelaţi la produsele noastre. Vă doresc să vă bucurați de recolte din ce în ce mai bune!”

Vizitarea loturilor din ferma Micul Agricultor a început cu rapiţa, o cultură înfiinţată exclusiv cu hibrizii Rapool. În prezentarea sa, Marius Crețu, a subliniat: “Rapool este o companie germană care a crescut încet și sigur, iar astăzi reprezentăm un competitor foarte puternic pentru multe firme. Vă pot asigura că Rapool România se află printre primele 3 companii din piaţă, în ceea ce privește hibrizii de rapiță. Fermierii care au achiziționat produse de la noi au fost extrem de mulțumiți de performanța și de producțiile obținute. Raportul calitate-preț este unul foarte bun, iar hibrizii Rapool nu vă vor dezamăgi. Vă asigur că vă veți bucura de recolte sănătoase și bogate cu aceşti hibrizi!”

Reprezentantul companiei BASF, Liviu Chira, a prezentat tehnologia aplicată pentru protecția culturii de rapiță. “În acest lot s-a aplicat în toamnă erbicidul Stratos Ultra pentru combaterea samulastrei de cereale, dar și a altor buruieni graminee. De asemenea, s-a utilizat și Caramba Turbo, care este în același timp fungicid și regulator de creștere. Este cel mai folosit produs la cultura de rapiță pentru a îmbunătăți rezistența la iernare. Doza de aplicare a fost de 0,7 l/ha. Pentru combaterea insectelor s-a aplicat insecticidul Fastac, în doză de 0,2 l/ha. 

În primăvară, pentru o combatere eficientă a samulastrei de cereale, s-a revenit cu 1 l/ha Stratos Ultra + 1/ha adjuvantul Dash. Pentru combaterea bolilor și o ramificare mai bună a plantelor, înainte de apariția butonului galben, s-a aplicat Caramba Turbo, în doză de 1 l/ha. În perioada înfloririi s-a utilizat şi fungicidul Pictor, în vederea combaterii unor boli precum sclerotinia, putregaiul cenușiu și altele. 

În încheiere, vreau să subliniez că pentru toamna ce urmează avem oferte extrem de atractive. Faceţi economii de 10% dacă achiziţionaţi pachetele noastre promoţionale”, a menţionat Liviu Chira, crop manager culturi oleaginoase în cadrul BASF.

Laurențiu Trentea, reprezentantul companiei ECOFOL, a detaliat schema de fertilizare utilizată în lotul de rapiță. “În toamnă s-a aplicat produsul Lactofol Zinc Master, care are ca țintă limitarea dezvoltării explozive a frunzei și stimularea dezvoltării radiculare a plantelor. Este un îngrășământ care pe lângă Zinc și Bor conține toate microelementele necesare pentru combaterea carenţelor specifice, dar și pentru îmbunătățirea dezvoltării generale a culturii de rapiță. Doza de aplicare este de 1 l/ha. În primăvară am intervenit cu un fertilizant din gama Helasol, și anume Helasol Bor, aplicat în doză de 1,5 l/ha. Prin utilizarea acestui produs am urmărit în principal să creștem gradul de fertilizare a florilor”, a subliniat Laurenţiu Trentea, area sales manager ECOFOL.

În continuare, Marius Crețu și Carmen Mocian au prezentat hibrizii de rapiță cultivați în ferma din Osmancea: Sherpa, Dalton, Dariot, Cristal, Shrek, Phoenix CL şi Duplex CL. Hibrizii din portofoliul Rapool sunt stabili, productivi, competitivi şi performanţi, combinând cele mai bune caracteristici agronomice: potenţial excelent de producţie, conţinut mare de ulei şi rezistenţă foarte bună la secetă şi boli.

Sherpa este un hibrid definit de perfecțiunea în detaliu, cu un potențial excepțional de producție. Dispune de o capacitate mare de regenerare după perioada iernii, testările arătând faptul că rădăcina lui este dezvoltată superior comparativ cu alţi hibrizi.

Dalton este un hibrid cu o arhitectură remarcabilă, fiind excelent pentru condițiile din România. Hibrid viguros, cu o dezvoltare puternică în toamnă, Dalton se remanrcă printr-o rezistenţă foarte bună la Phoma (RLM- 7).

Hibridul Dariot este considerat o maşinărie de produs rapiţă. El iese în evidență pentru rezistența la boli, dar are și un potențial de producție uimitor.

Cristal este un hibrid nou, cu valoare de cristal, aşa cum îi spune şi numele. Are un pachet genetic de excepție, adaptabilitate largă, fiind eficient pentru zonele secetoase. Profitul este asigurat de potențialul foarte mare de producție.

Shrek este un erou al recoltelor, asigurând culturilor un potențial foarte bun de producție, chiar şi în condiții mai nefavorabile. Pretabil pentru semănatul mediu, hibridul dezvoltă plante de înălţime mare, cu rezistenţă bună la cădere.

Phoenix CL este primul hibrid din sistemul Clearfield care a atins un nou nivel de performanță, fiind este recomandat pentru toate tipurile de sol şi toate tehnologiile de cultură. Hibridul este rezistent la ger şi tolerant la secetă.

Duplex CL reprezintă noua generaţie Rapool în sistemul Clearfield, având beneficii duble: rezistenţă excelentă la iernare şi stabilitatea producţiilor. Hibridul poate fi recoltat fără probleme cu o viteză mai mare de recoltat, care implică și un consum mai mic de combustibil.

Vizitarea culturilor a continuat cu lotul de cereale păioase, unde Adrian Iordache, reprezentant tehnic pentru zona de sud-est BASF, a prezentat schema de tratament pentru protecția plantelor. “Tratamentele efectuate la cultura de cereale au vizat utilizarea erbicidului Biathlon 4D, a fungicidului Capalo, a regulatorului de creștere Medax Top, dar și a noului produs Priaxor, cel mai avansat fungicid pentru cereale. Priaxor are o acțiune preventivă, curativă și eradicativă dată de cele două substanţe active: fluxapiroxad (SDHI) şi piraclostrobin. Formularea lui oferă un control excelent asupra unui spectru larg de boli foliare şi aduce beneficii AgCelence. Noul fungicid oferă beneficii foarte importante, flexibilitate în aplicare, dar şi producţii mari și de calitate. Doza omologată este între 0,75 şi 1,5 l/ha, a specificat Adrian Iordache.

Echipa Saaten Union, formată din Ionuț Bălan şi Viorel Dincă, a prezentat soiurile și hibrizii utilizaţi în culturile de cereale păioase: Katarina, Felix, Trublion și Joker (soiuri de grâu), Hyfi și Hystar (hibrizi de grâu), Henriette și SU Ellen (soiuri de orz), Malwinta și Belissa (soiuri de orzoaică).

Katarina este un soi de grâu de toamnă recomandat în zonele de favorabilitate din zona de sud, sud-vest și sud-est, în special în zona Dobrogei și în sudul Moldovei. Datorită taliei sale joase nu este obligatoriu aplicarea regulatorului de creştere.

Felix este un soi de grâu extratimpuriu, nearistat, care asigură eficiență economică datorită unui raport stabil între cantitatea și calitatea producției.  Acest soi răspunde favorabil la toate tipurile de tehnologie.

Trublion este un soi de genetică nouă, din grupa de maturitate semitimpurie, nearistat. Calitatea producției prezintă indici buni de morărit și panificație, din grupa A.

Joker este un soi de grâu adaptat pedoclimatic în toate zonele de cultură din România. Se remarcă prin spice de nota 10 şi sporuri de producție superioare, în condiții de tehnologie intensivă.

Hyfi este un hibrid de grâu de mare performanţă, care combină excelent timpurietatea sa cu maturarea uniformă și rezistența la iernare. Are un potenţial extraordinar în toate arealele de cultivare ale grâului de toamnă.

Hystar este un hibrid semitimpuriu de succes, cu randament ridicat de boabe. Este starul producțiilor ridicate și stabile, în condiții de secetă.

Henriette este un soi de orz pe 6 rânduri, semitimpuriu, de mare productivitate. Este recunoscut pentru producțiile sigure și constante an de an, având o capacitate mare de înfrățire.

SU Ellen este un soi de orz furajer cu un randament superior pentru grupa de maturitate extratimpurie. Deși prezintă o toleranță bună la cădere, se recomandă aplicarea regulatorului de creştere la avertizare.

Malwinta este un soi de orzoaică pe 2 rânduri, cu o capacitate de înfrățire ridicată şi indici calitativi de excepție. Este recunoscut de principalii producători de malț și bere, fiind cultivat în întreaga Europă.

Belissa este un soi nou de orzoaică pe 6 rânduri, caracterizată printr-o toleranță foarte bună la cădere. Are un potențial bun de producție, conține o valoare de 10-11% proteină, o greutate hectolitrică foarte bună și are un MMB care ajunge până la 57 de grame.

Evenimentul s-a încheiat cu o masa câmpenească, însoţită de acorduri muzicale, invtitaţii mergând către casă cu un bagaj de informații noi care să-i ajute să atingă performanța și mai ales profitul pe care și-l doresc în propriile ferme.