“Ziua Tehnologiilor Moderne în Agricultură”, un eveniment care a evidenţiat performanţa în cultura de cereale păioase

Probsdorfer3

Companiile Probstdorfer Saatzucht România şi Alcedo au organizat în data de 23 mai  a.c., o nouă ediţie a evenimentului “Ziua Tehnologiilor Moderne în Agricultură”, în cadrul Centrului de Procesare-Condiţionare Seminţe din localitatea Modelu, judeţul Călăraşi.

Peste 200 de fermieri şi specialişti au vizitat loturile demonstrative derulate pe suprafeţele agricole ale Probstdorfer Saatzucht România şi au asistat la prezentarea celor mai noi soiuri şi a tehnologiilor de protecţie a plantelor, având ocazia să dezbată direct în câmp problemele pe care le-au întâmpinat în fermele lor.

Gazdele evenimentului au fost domnii Prof. univ. dr. ing. dr.h.c. Mihai Berca – administratorul companiei Probstdorfer în România, dr. Michael Gohn – patronul firmei-mamă din Austria, Doru Epure, director executiv Probstdorfer România şi Marian Butoianu, director tehnic Alcedo.

În deschidere, Prof. Mihai Berca, i-a dat cuvântul domnului Dr. Michael Gohn, care a mulţumit partenerului Alcedo pentru colaborare, precum şi fermierilor români pentru încrederea pe care o au în produsele Probstdorfer, menţionând că genetica pe care compania o dezvoltă, alături de pricerea agricultorului, dau valoare culturilor.

La rândul său, domnul Prof. Mihai Berca a reiterat afirmaţia conform căreia grâul este mai de preţ ca aurul. „Dacă luăm un bob de grâu şi un gram de aur şi le punem pe amândouă în pământ, care produce mai mult? Care e mai valoros? Grâul, aşa este! El încoleşte şi rodeşte. Aurul rămâne aşa cum l-am pus. Grâul ne asigură hrana, ne dă pâinea de zi cu zi. În condiţiile în care populaţia lumii este în continuă creştere şi nevoia de hrană este din ce în ce mai mare, trebuie să ne aplecăm mai mult atenţia spre această cultură şi să conştientizăm valoarea pe care o are”, a specificat domnul Prof. Mihai Berca.

Reprezentantul companiei Alcedo, domnul Marian Butoianu, a vorbit despre parteneriatul cu Probstdorfer Saatzucht România, subliniind faptul că materialul genetic de calitate, completat de tratamente de nutriţie şi de protecţie a plantelor, reprezintă baza succesului în realizarea producţiilor agricole ridicate.

Evenimentul a continuat cu vizitarea loturilor înfiinţate în cadrul Centrului de Procesare-Condiţionare Seminţe de la Modelu, prezentarea fiind făcută de specialistul companiei, Doru Epure, care a precizat că Probstdorfer are cea mai largă paletă de soiuri de cereale păioase din România, adaptate fiecărui microclimat. Tratamentele aplicate în cultură au fost detaliate de specialistul Alcedo, Marian Butoianu. Fermierii prezenţi au putut vedea performanţele soiurilor şi ale produselor de protecţie şi fertilizare, în condiţii de secetă, deoarece cantitatea de apă în zonă a fost foarte scăzută.

La orzoaica de primăvară, soiurile prezente în acest lot sunt Elektra şi Tunika. Elektra este un soi nou, destinat producţiei de bere, care asigură o producţie de 3,5 – 4 tone la multiplicare. Tunika este un soi timpuriu, cu falie scurtă şi o foarte bună rezistenţă la cădere.

La orzoaica de toamnă avem soiurile Aida, Arcadia şi Axioma. Aida este un soi furajer, rezistent la secetă, cu producţii foarte bune. Arcadia este un produs consacrat, rezistent la boli şi dăunători, pretabil în toate microclimatele de cultură. Axioma este un soi nou, recomandat pentru zona de Vest a ţării, cu o calitate foarte bună pentru producţia de bere.

Orzul de toamnă este reprezentat în cultură de soiurile Finola, Alora şi Hanzi. Finola este un orz timpuriu, cu o rezistenţă foarte mare la iernare. Alora este deja consacrat, se remarcă prin rezistenţă la iernare şi la boli, asigurând producţii constante în fiecare an. Hanzi este un soi rezistent la cădere, după cum se vede, cu producţii foarte bune. Alora va înlocui în scurt timp soiul Hanzi.

La triticale avem soiurile Fredro, Kaulos şi Polego, precum şi hibridul Kasyno. Fredro este un soi nou, recomandat în special în zona de Nord a ţării noastre. Kaulos este bine cunoscut de fermieri, mai ales pentru producţiile foarte mari pe care le asigură. Anul trecut s-au obţinut peste 11 tone/ha, la o umiditate de 14%. Polego este un soi de triticale productiv, rezistent la cădere, cu o mare valoare nutritivă, dar el va fi înlocuit în curând de Kaulos. Hibridul Kasyno este recomandat pentru zona de Sud a ţării, fiind foarte rezistent la secetă.

Trecem la grâul durum, unde avem soiul consacrat Auradur, care acoperă 60% din suprafaţa alocată acestei culturi la nivelul ţării noastre. Auradur este o combinaţie ideală între producţie şi calitate, îndeplinind toate pretenţiile industriei de prelucrare. Ca noutate, în aprilie 2018 am omologat un nou soi de grâu durum, Troubadur, care poate fi semănat atât toamna cât şi primăvara, asigurând o producţie foarte mare şi o calitate excelentă. Menţionez că la grâul durum trebuie efectuat neapărat un tratament după înflorit.

Soiurile de grâu premium de toamnă din acest lot sunt: Pireneo, Adesso, Getic, Tamino, Laurenzio, Midas, Fulvio, Capo, Maximilian, Maurizio, Mirastar, Topkapi, Bitop şi Arnold. Pireneo este un grâu recomandat pentru agricultura ecologică, fiind numărul 1 în Franţa pe acest segment. Are o rezistenţă foarte bună la boli şi o proteină de peste 15%. Adesso este un soi timpuriu, pretabil în toate zonele de cultură din ţara noastră, având peste 15% proteină. Soiul Getic este cel mai recent omologat în paleta noastră de produse, are o bună rezistenţă la cădere şi se poate cultiva atât în condiţii de irigat cât şi de neirigat. Acest soi are cel mai mare spor de producţie la kilogramul de azot aplicat. La ora actuală este cel mai adaptat pentru Câmpia România dintre toate soiurile de grâu din reţeaua ISTIS.

Menţionez că toate soiurile Probstdorfer cultivate necesită utilizarea unui regulator de creştere. Acesta trebuie aplicat obligatoriul până la două noduri, nu după aceea, pentru că va avea efect fitotoxic, reducând astfel producţia. Continuăm cu soiul Tamino, pretabil pentru toate zonele de cultură din România, cu 15% proteină şi rezistenţă bună la secetă, la cădere şi la boli. Soiul Laurenzio înlocuieşte soiul Josef, ca şi Tamino de altfel, dar acesta se pretează pentru zonele cu climat umed, asigurând o producţie ridicată. Midas este un soi consacrat, recomandat în toate zonele de cultură. Fulvio este un soi timpuriu, ce asigură producţii constante, având o proteină de 15%.

De reţinut că toate soiurile Probstdorfer, cu excepţia lui Balaton, îşi fac vernalizarea prin fotoperioadă, nu prin temperaturi scăzute. Prin urmare, ele pot fi semânate până în prima decadă a lunii noiembrie, fără a influenţa în vreun fel producţia. Ele înfrăţesc primăvara, iar acest proces este puternic, de aceea recomandăm ca aplicarea îngrăşămintelor să se facă mai târziu. Dacă se face devreme, înseamnă un număr mai mare de fraţi, o suprafaţă mai mare de evaporare a apei şi o rezistenţă la secetă mai scăzută. Acest lot a fost semănat pe 11 octombrie 2017.

Soiul Capo este primul adus în România de către Probstdorfer, se pretează pentru agricultura ecologică, având producţii mari în condiţii de secetă. Este un soi tardiv, cu talia înaltă, foarte rezistent la boli şi dăunători. Maximillian este cel mai tardiv soi din paleta noastră, este omologat în 2016 şi a obţinut rezultate foarte bune în zona Transilvaniei. Soiul Maurizio este cel mai timpuriu din reţea, obţine producţii foarte bune şi prezită rezistenţă la iernare. Mirastar este un soi omologat în anul 2016, se pretează pentru toate zonele de cultură, cele mai bune rezultate fiind obţinute în Sudul Moldovei.

Omologat după doar un an de testare în Turcia, soiul Topkapi este recomandat pentru zonele secetoase, asigurând producţii foarte mari. Este un soi timpuriu, cu rezistenţă foarte bună la boli şi la iernare. Soiul Bitop este deja consacrat în portofoliul nostru, remarcându-se cu cele mai mari producţii obţinute în zona Hunedoara-Alba-Cluj, peste 10 tone/ha în fiecare an. Arnold este cel mai lăudat soi de către fermieri, fiind numărul 1 la calitate în Europa.

La categoria grâu de toamnă Clasa A avem soiurile Gaudio, Gallio şi Balaton. Primul, Gaudio, este un soi timpuriu, rezistent la boli, la cădere şi la iernare, pretabil în condiţii de irigare, cu producţii foarte mari. Gallio este din aceeaşi linie cu Gaudio, are caracteristici asemănătoare, dar cu un nivel proteină mai mare. Ultimul soi, Balaton, este foarte productiv, are toleranţă la secetă, fiind pretabil pentru sudul, sud-estul şi vestul României. Este singurul soi din portofoliul Probstdorfer care îşi face vernalizarea prin temperaturi scăzute şi trebuie să înfrăţească în toamnă”, a spus Doru Epure, director executiv Probstdorfer, în prezentarea soiurilor din lotul demonstrativ.

Evenimentul “Ziua Tehnologiilor Moderne în Agricultură” a fost un succes, interesul manifestat de fermieri certificând acest lucru.