Performanță garantată cu tehnologia promovată de Alcedo

alcedo ograda

Seria întâlnirilor Alcedo cu fermierii iscusiți a parcus o nouă etapă, în data de 12 iunie a.c., echipa de specialiști poposind de această dată în localitatea Ograda din județul Ialomița. În ferma Samcom au fost prezentate 11 loturi demonstrative de grâu.

 

Tehnologia aplicată a fost descrisă de Vicențiu Cremeneanu, președintele Alcedo. Soiurile de grâu prezentate aduc un plus de productivitate, iar fermierii trebuie să fie atenți la tehnologia pe care o aplică. Știm că alegerea unei tehnologii de calitate este esențială, de aceea toți agricultorii trebuie să fie atenți la fertilizare, la aplicarea erbicidelor și a fungicidelor. În câmpul demonstrativ de aici am conceput alături de partenerii noștri un pachet tehnologic ce a cuprins îngrășăminte starter, fertilizanți de bază, apoi erbicide, fungicide, insecticide și fertilizanți foliari. Fermierii trebuie să participe la evenimentele din câmp, pentru a vedea modul în care se dezvoltă aceste soiuri atunci când este aplicată o tehnologie completă”, a declarat Vicențiu Cremeneanu. Ca fertilizanți starter s-au utilizat produsele Fertigrow și Startmax, iar în ceea ce privește îngrășămintele de bază, la toate loturile comparative, s-au aplicat produsele Entec, Utec și Nitrophoska.

 

Informațiile tehnice despre varietățile de cereale paioase le-au fost oferite fermierilor de către Marian Butoianu, director tehnic Alcedo. În platforma de prezentare s-au utilizat 4 soiuri de la Syngenta (Illico, Ingenio, Moisson și Bologna), 3 varietăți au provenit de la compania Limagrain (Apache, Avenue și Anapurna) și câte două de la RAGT (Rubisko şi RGT Cesario) și INCDA Fundulea (Glosa și Miranda).

Illico este un soi nearistat, destinat segmentului de panificaţie. Acesta are un potenţial de producţie ridicat, cu o densitate optimă de 400-450 b.g./m², toleranţă bună la cădere, în condiţii pedoclimatice normale, care rezistă la -15° Celsius fără strat de zăpadă şi -20° Celsius cu strat de zăpadă, timp de cinci zile consecutiv. În ceea ce priveşte toleranţa la secetă, soiul Illico are nevoie de 450 litri de apă/ciclu vegetaţie pentru un minim de producţie.

Ingenio, cel de-al doilea soi de la Syngenta, este un soi aristat, cu o calitate ridicată pentru panificaţie, cu un potenţial de producţie ridicat şi o productivitate stabilă. Are o toleranţă medie la -13° Celsius fără strat de zăpadă (vârful frunzelor este afectat moderat când nu este afectat de zăpadă) şi -19° Celsius cu strat de zăpadă. Perioada optimă de semănat este 15-25 octombrie. Se recomandă o densitate la semănat mai mare datorită MMB ridicat (50-70 g). Pentru o producţie minimă are nevoie de 400 litri apă pe ciclu de vegetaţie. Se pretează pentru sud-estul, sud-vestul şi sudul Moldovei.

Bologna este un soi ameliorator, semitimpuriu, cu putere de înfrăţire foarte bună. În plus, este un soi de grâu umblător, asta însemnând că, în cazul în care nu poate fi semănat în toamnă, poate fi semănat primăvara devreme. Este un soi foarte bun de panificaţie. Are un gluten de până la 32%.

Moisson este realizat pentru producţii foarte mari, cu o toleranţă foarte mare la boli. O caracteristică esenţială a acestui soi este că frunza stindard este de fiecare dată sub lan. Ţinând seama de faptul că 40% din producţie este realizată de frunza stindard, această particularitate îi conferă o rezistenţă sporită în faţa arşiţei.

alcedo ograda 2

Cele trei soiuri de grâu Limagrain au următoarele caracteristici:

Apache este un soi nearistat, timpuriu, formând plante de talie medie, cu o foarte bună toleranţă la cădere. Grâul este panificabil superior cu o greutate specifică bună. Se recomandă să se cultive în toate zonele de cultură a grâului din România. Greutatea specifică (MH) este de 75-77 kg/hl, gluten 24-26 și proteină 11-13. Densitatea la semănat este de 350-370 b.g./mp. Ca moment al semănatului, se recomandă a doua decadă a epocii optime.

Avenue este un soi nearistat și extratimpuriu. Plantele sunt de talie medie, cu o foarte bună toleranţă la cădere. Este recomandat a se cultiva în toate zonele de cultură, dar în special în zona de sud şi sud-est a României, datorită faptului că ajunge la înflorit (nu la maturitate) înainte de venirea temperaturilor foarte ridicate.

Masa hectolitrică este de 75-77, gluten 26-28 și proteină 12,5-13. Densitatea recomandată la semănat este de 370-400 b.g./mp. Începerea semănatului trebuie să se facă în a doua parte a epocii optime. Este cel mai timpuriu soi la recoltat.

Ultimul soi LG a fost Anapurna. Este o varietate aristată și semitimpurie. Se recomandă să se cultive în toate zonele de cultură a grâului din România, dar este bine să se evite solurile reci şi umede şi de asemenea, zonele depresionare. Prezintă indici de calitate foarte buni: proteină 13,2, gluten 28-30. Densitatea la semănat este de 400-430 b.g./mp. De asemenea, se recomandă semănatul la începutul epocii optime.

 

Rubisko, de la compania RAGT, este un soi de grâu aristat, apreciat în zonele de câmp, cu un comportament bun și rezistent la o serie de boli. Prezintă un randament excelent și este bogat în proteine, fiind un grâu de pâine recomandat de către Asociația Națională a Morăritului din Franța. Ca avantaje amintim: o foarte bună rezistență la agenții patogeni, un conţinut foarte ridicat de proteină și proprietăți favorabile morăritului si panificației.

RGT Cesario este un soi valoros, care are un port puternic și o coacere rapidă. Prin numeroasele sale caracteristici, RGT Cesario arată o productivitate excelentă, constantă în toate regiunile de cultură. Este rezistent la mozaic, septorioză și rugină galbenă, prezentând totodată o performanță foarte bună în condiții climatice extreme. Este un soi excelent pentru panificație.

 

Soiul de grâu Glosa a fost obţinut la INCDA Fundulea. Înălţimea medie a plantei este de 85-95 cm. Boabele sunt de mărime mijlocie, de formă alungită, au culoarea roşie şi, în condiţii normale de cultură, au masa a 1000 de boabe de 42-43 g şi masa hectolitrică de 76-79 kg/hl. Glosa este precoce, asemănător sau puţin mai precoce decât soiul Flamura 85. Are rezistenţă bună la cădere, este rezistent la iernare şi la secetă şi arşiţă şi are o rezistenţă bună la încolţirea în spic. De asemenea, are rezistenţă mijlocie la rugina brună şi este rezistent la făinare şi la actualele rase de rugină galbenă.

La soiul Miranda, portul plantelor la înfrățire este semierect. Este un soi semiprecoce. Plantele au talia medie spre înaltă, iar paiul în secţiune este subţire. Spicul are formă piramidală, este lax și prezintă ariste lungi. Culoarea spicului la maturitate este albă. Bobul este de culoare roșie. Masa a 1000 de boabe medie este de 42 g, iar masa hectolitrică de 73 kg. Soiul are rezistență bună la iernare, cădere, secetă și arșiță. Este rezistent la făinare, la rugina brună și la pătarea brună reticulară, fiind mijlociu de sensibil la septorioză. Soiul are un potențial de producție foarte ridicat. Acesta se încadrează în grupa soiurilor de calitate bună spre foarte bună pentru industria de panificație. Se poate cultiva în zonele favorabile culturii grâului de toamnă din sudul, sud-estul și vestul țării.