O lecţie de profesionalism ştiinţific la Staţia de ameliorare NPZ

WhatsApp Image 2019-06-20 at 16.42.29

În cea de a treia zi a Info Trip-ului organizat de compania Rapool, prima oprire a fost la AgroBioTechnikum, centrul de inovaţie şi biotehnologie NPZ.

Acest centru, NPZ Innovation, s-a înfiinţat în anul 2013 şi are în prezent 45 de angajaţi. El deserveşte partea de tehnologie moleculară, bioinformatică, fitopatologie şi de tot ceea ce înseamnă tehnologia genetică a seminţei.

NPZ Innovation se ocupă de produsele moleculare, respectiv metodele moleculare, markeri moleculari, rezidenţa moleculară la diverşi agenţi patogeni. Aparatura ultraperformantă şi de precizie permite identificarea toleranţelor moleculare prin metode de biotehnologie modernă. Testarea genetică poate dura până la 10–12 ani pentru a determina o toleranţă moleculară şi a scoate o varietate genetică cu rezistenţă.

“Este un proces complex şi greu de cuantificat când lucrezi într-un astfel de sistem de cercetare. Totodată, este o muncă asiduă care necesită costuri foarte mari”, au subliniat specialiştii centrului NPZ Innovation.

Vizita jurnaliştilor a continuat apoi la Staţia de ameliorare NPZ. Gazdă primitoare a fost Vicepreşedintele UFOP, Dietman Brauer, proprietarul fermei şi centrului de ameliorare. Aceasta este situată pe Insula Poel, în partea germană a Mării Baltice şi are în spate istoria şi tradiţia familiei de fermieri Lembke, ce datează de mai bine de 120 de ani.

La situl său din Groß Lüsewitz, Staţia de ameliorare NPZ operează în sere cu o capacitate de aproximativ 500 m² pentru cultivarea materialului vegetal, dar şi într-o zonă experimentală de 65 de hectare unde sunt loturile de reproducere și de testare a performanţelor materialului genetic. Inovaţia şi cercetarea au demonstrat că pe lângă încrucișarea clasică a componentelor parentale selectate, biotehnologia este un factor important în creșterea şi dezvoltarea plantelor moderne.

„Bine ati venit la noi acasă. Bunicul meu din partea mamei, Gans Lembke, 1877-1966, a pus bazele acestei ferme. Astăzi sunt bucuros că am reuşit să readuc fermei performanţa insuflată de bunicul meu, pasionat de cultura de rapiţă. Am ajuns la această performanţă prin dăruire, multă muncă, disciplină şi corectitudine”, a precizat Dietman Brauer, care i-a primit pe ziarişti, alături de soţia sa.

WhatsApp Image 2019-06-20 at 16.23.31
WhatsApp Image 2019-06-20 at 16.23.50
WhatsApp Image 2019-06-20 at 16.27.26
WhatsApp Image 2019-06-20 at 16.28.22
WhatsApp Image 2019-06-20 at 16.29.50
WhatsApp Image 2019-06-20 at 16.33.57
WhatsApp Image 2019-06-20 at 16.42.55