“Pasiunea pentru agricultură ne-a adus împreună: Limagrain România -Titan Machinery şi Michelin România”

LG Regatta 

Un eveniment de excepție – Limagrain Regatta

În data de 29 iulie 2019, pe raza localității Ciocârlia de Sus din județul Constanța, la Ferma Dramitos SRL, a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente de agribusiness, organizat de compania Limagrain împreună cu doi parteneri de marcă, Michelin și Titan Machinery. Tema acestei manifestări a fost legată de agricultura de precizie și de soluţiile pe care cele trei companii le propun fermierilor din România, pentru îmbunătățirea producţiei, dar și pentru minimizarea pierderilor pe care le pot avea în fermă.

Gazda primitoare şi moderatorul evenimentului a fost Roxana Pastuhov, marketing manager Limagrain România. “Încercăm de fiecare dată să avem alături de noi colaboratori importanţi din agribusiness, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor fermierilor din România şi împreună să găsim cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea unor parteneriate de succes. De aceea, astăzi suntem împreună cu doi parteneri extrem de importanţi pentru piaţa de agribusiness, Titan Machinery şi Michelin, dar şi cu fermieri valoroşi din toate zonele ţării”, a declarat Roxana Pastuhov.

 

LG Agrility cea mai precisă soluţie pentru cultura de porumb

LG Agrility este programul care le permite fermierilor să personalizeze cultura în funcţie de caracteristicile agropedologice și climatice ale suprafețelor de teren din fermă. Agrility reuşeşte să definească şi să delimiteze suprafeţele cu probleme, făcând recomandări de densitate a plantelor. Softul generează o hartă ce se încarcă în computerul tractorului, incluzând şi o bandă de martor cu densitatea uzuală din exploataţie. Programul Limagrain are atât o componentă pe calculator, un site, pe care fermierul îl accesează, cât şi o componentă pe telefon, sub formă de aplicaţie ce permite verificarea situaţiilor direct din câmp.

“Agrility este cea mai precisă soluţie pentru cultura de porumb, pentru că permite zonarea terenului, permite elaborarea unor recomandări în funcţie de hibrizii LG, în primul rând, în funcție de potenţialului genetic al hibrizilor de porumb din portofoliu, permite optimizarea utilizării echipamentelor şi, în final, asigură o productivitate ridicată”, a precizat Adelin Damian, Product Manager Porumb & Cereale Limagrain România.

Tehnologia aplicată în parcela demonstrativă a fost următoarea: semănatul culturii de porumb a avut loc în data de 28 martie 2019, utilizându-se hibridul LG 31.377, concomitent fertilizându-se cu azotat de amoniu 120 kg/ha și cu MICROSEED 30 kg/ha, apoi, la sfârșitul lunii aprilie s-a erbicidat cu florasulam și 2,4 D, după care la data de 16 mai s-a fertilizat cu MICROFERT 2,5 l/ha, iar la data de 1 iunie s-a executat un prășit mecanic.

Utlizând programul LG Agrility, s-a reușit adaptarea densității de semănat, tinând cont de particularitățile texturii solului și de istoricul condițiilor climatice din zonă (cantitațile de precipitații și temperaturile înregistrate într-o perioadă de 20 de ani). Astfel, au fost delimitate patru zone de semănat cu următoarele densități: 84.000 boabe/ha (52% din suprafața parcelei), 81.000 boabe/ha (23% din suprafața parcelei), 79.000 boabe/ha și 65.000 boabe/ha.

“Programul LG Agrility, este o platformă digitală destinată exclusiv fermierilor din România pentru maximizarea profitului la hectar. Easy VR este primul serviciu care se regăseşte pe aceasta platformă și, plecând de la denumirea acestuia Easy VR – Easy Variable Rate –, el propune să vină în sprijinul fermierilor pentru alegerea unei densităţi optime de semănat a hibrizilor de porumb LG pentru fiecare zonă diferită din parcela de cultură”, a concluzionat Adelin Damian la finalul prezentării.

 

Tehnolgia Michelin Ultraflex pentru anvelopele agricole minimizează tasarea solului şi reduce consumul de carburant

În cadrul evenimentului, experţii Michelin au demonstrat cum tehnologia inovativă Michelin Ultraflex permite anvelopelor agricole să lucreze la presiune joasă pentru o mai bună protecţie a solului, contribuind prin urmare la creşterea recoltei, precum şi la reducerea consumului de carburant. Pentru fermieri, reducerea compactării solului se traduce printr-o pătrundere îmbunătăţită a aerului în sol şi o mai bună dezvoltare a rădăcinilor plantei, care creşte astfel mai uşor. În urma celor trei demonstraţii, fermierii s-au convins în direct de avantajele anvelopelor Ultraflex, atunci când este folosită presiunea corectă.

“Tehnolgia Michelin Ultraflex pentru anvelopele agricole îşi propune să minimizeze tasarea solului precum şi reducerea consumului de carburant. Vom face trei teste live pentru a demonstra fermierilor performanţele anvelopelor Ultraflex în ceea ce priveşte economia de combustibil, pata de contact la sol, precum şi compactarea solului. La anvelopele Ultraflex nu trebuie să creşteţi presiunea, puteţi să măriţi sarcina. De asemenea, nu este necesar să schimbaţi presiunea, odată ce aţi umflat anvelopa la 0,6 bar. Se poate pleca din fermă până la câmp cu aceeaşi presiune în anvelope.

Diferenţa de preţ dintre o anvelopă Michelin normală şi Michelin Ultraflex este de 5-7%. Preţurile Ultraflex se pot recupera într-un singur an numai din economia de combustibil. Durata de viaţă a unei anvelope Ultraflex este de minimum 10 ani, iar un alt avantaj important este garanţia oferită pe toată perioada de utilizare la toate anvelopele Michelin. De menţionat faptul că Michelin vinde prin distribuitor direct la fermieri. În plus, mai puţin carburant consumat înseamnă costuri scăzute şi o eficienţă ridicată pentru fermă.

Ca o concluzie a ceea ce s-a întâmplat astăzi, putem spune că prin această demonstraţie aţi învăţat ceva nou, pentru că aţi văzut ce înseamnă o presiune corectă şi una incorectă. Acum puteţi face diferenţa şi aprecia avantajele folosirii unei presiuni corecte în anvelopele Michelin Ultraflex, care reprezintă soluţia adecvată pentru o cultură sănătoasă”, a explicat Gelu Sandor, Account Manager Michelin România.

 

Titan Machinery a contribuit la implementarea programul LG Agrility de semănat variabil cu cele mai noi tehnologii şi utilaje

Pe platforma din Ferma Dramitos, Titan Machinery a contribuit la implementarea programul LG Agrility de semănat variabil. Compania a pus la dispoziţie cele mai noi tehnologii şi utilaje pentru reușita acestui program precum tractorul Case IH Puma 220 CVX şi semănătoarea de precizie Vaderstad Tempo pe 8 rânduri. Titan Machinery foloseşte echipamentele proprii de ghidare şi poziţionare ce utilizează tehnologia RTK+, compatibile cu o gamă variată de utilaje agricole.

Răzvan Tomescu și Octavian Matei, reprezentanții companiei la eveniment, au oferit informații participanților cu privire la soluțiile inovative promovate de Titan Machinery.

Rețeaua de semnal de precizie RTK+ cu acoperire națională, dezvoltată de Titan Machinery România în urmă cu mai bine de doi ani, s-a propagat cu rapiditate în producție. Datorită preciziei ce reprezintă o acuratețe de 2,5 centimetri cu repetabilitate, această tehnologie este unica prin care se pot administra precis și eficient fermele și terenurile acestora. De asemenea, ca urmare a repetabilității în timp, compactarea solului este mult redusă, calitatea și productivitatea terenului agricol fiind îmbunătățite. Rețeaua Titan Machinery RTK+ folosește infrastructura informatică CNH, având dedicat un server de producție singular și separat în pepiniera de mașini server CNH Europa și US. Rețeaua are un semnal GPS diferențial dinamic, prelucrat prin metode complexe, care asigură  repetabilitate de la an la an. Datorită numărului mare de stații fixe, rețeaua prezintă un semnal optim în toată țara, activ 24 de ore din 24.

De asemenea, sistemul avansat de agricultură (AFS®) dezvoltat de Case IH, a fost în prim-planul activităţilor agricole de precizie pentru mai bine de 10 ani, permiţând fermierilor să controleze întregul ciclu de producţie al culturilor. Sistemul Case IH AFS® include toate instrumentele pentru ca eroarea repetabilă de poziţionare a utilajului să nu depăşească valoarea de 2,5 cm. Astfel, probabilitatea apariţiei unor situaţii de suprapunere va fi extrem de redusă, ceea ce va determina micşorarea costurilor de exploatare ale utilajului şi maximizarea potențialului productiv al tuturor tipurilor de culturi.

La rândul său, Mihai Rausser, reprezentant tehnic Vaderstad, a prezentat semănătoarea de precizie Vaderstad Tempo. Semănătorile Tempo asigură spaţierea precisă, adâncime constantă fără suprapuneri pe capete. În plus, precizia de plantare este întotdeauna aceeaşi indiferent de influenţele externe cum ar fi viteza, vibraţiile, pantele sau condiţiile variate de teren. Lucrând cu suprapresiune, dozatoarele Tempo o folosesc pentru a ajuta ca fiecare sămânţă să îşi găsească locul pe discul rotativ, una câte una.

Dozatorul Tempo împreună cu tehnologia PowerShoot garantează plasarea precisă, una câte una, a seminţelor în brazdă. Prin asigurarea distanţelor uniforme între plante, fără însămânţări duble sau ratări, Tempo asigură o precizie înaltă de semănat. Aceasta înseamnă că toate plantele au asigurate aceleaşi condiţii de germinare încă de la început. Precizia înaltă duce la o germinare uniformă, ceea ce determină apariția unor culturi cu potenţial productiv ridicat.

Fiecare rând al semănătorii Tempo este acţionat electric, iar sistemul de control Väderstad E-Control stabileşte o comunicaţie în timp real, fără pauze, între semănătoare, tractor şi operator. Sistemele electronice ale Tempo asigură în mod constant performanţele utilajului, operatorul beneficiind de reglaje simple, prietenoase, precum şi de monitorizare în timp real şi control total.

A doua zi, participanţii au avut parte de două surprize pregătite de către organizatori. O parte dintre fermieri au mers în vizită la Crama Rasova din Cernavodă, unde au făcut un tur al cramei,  pentru a afla întregul proces de vinificaţie şi a participa la degustare. În acelaşi timp, alţi invitaţi au avut parte de senzaţii ceva mai intense, mergând în largul Mării Negre unde au participat la Limagrain Regatta, un moment special care a încununat acest eveniment de excepţie.

La întâlnirea de la Ciocârlia de Sus au participat peste 300 de fermieri, specialişti în domeniu, dar şi reprezentanţi ai presei de profil pentru a descoperi cele mai noi tehnologii din agricultura de precizie. Evenimentul, unic prin concept, organizare şi prezentare, a fost un succes apreciat de toţi invitaţii participanţi. Felicitări organizatorilor!