Obiectivele Syngenta în ameliorare sunt în strânsă legătură cu nevoile fermierilor și condițiile de cultură

dana raduica

Interviu cu Dana Răduică, Director produs floarea soarelui România & Republica Moldova, Syngenta

 

În ultimii ani s-a remarcat o tendinţă de a semăna floarea-soarelui mai devreme decât epoca optimă. Care este riscul ce poate interveni în această situaţie?

Este foarte important de știut că, atunci când semănatul se efectuează mai devreme, iar temperatura solului este mică, perioada de răsărit se prelungește. Plantele răsărite în aceste condiții sunt neuniforme, firave, fiind supuse unui risc al atacului dăunătorilor și bolilor.

În ultimii ani, se observă o intensificare a atacului de boli, în special mana (Plasmopara halstedii), putregaiul alb (Sclerotinia scletotiorum), dar și lupoaia (Orobanche cumana), favorizate și de efectuarea unei rotații scurte. În cazul atacului de mană se observă o corelație directă între semănatul ”prea devreme” și numărul de plante afectate/hectar. Vremea rece din perioada germinării și răsăririi este asociată de obicei cu un grad mare de atac de mană, ritmul de creștere al plăntuțelor fiind unul lent. Invers, atunci când germinarea și răsărirea plantelor se produc într-o perioadă scurtă de timp se observă o diminuare a riscului de infecție cu mană.

Însămânțarea prea devreme, înseamnă și o răsărire eșalonată, o cultură neuniformă, existând totodată posibilitatea ca un procent de semințe să mucegăiască. De asemenea, apariția buruienilor timpurii și competiția florii-soarelui cu aceste buruieni, pot diminua considerabil producția.

 

Care au fost noutăţile din portofoliul Syngenta pentru acest an?

Obiectivele noastre în ameliorare sunt în strânsă legătură cu nevoile fermierilor și condițiile de cultură. Astfel că, ne adaptăm constant portofoliul pentru ca fermierii să obțină cele mai bune rezultate. În sezonul 2020, am lansat SY Onestar CLP, un hibrid cu excelente rezultate de producție în toate testele efectuate în România, foarte bine adaptat specificului climatic și agrotehnic din țara noastră. O altă caracteristică extrem de importană, o reprezintă toleranța genetică la toate rasele de mană cunoscute în România, o problemă des întâlnită în ferme în ultimii ani.

 

Care au fost problemele întâlnite în cultură până în acest moment şi ce tehnologii a propus Syngenta?

Cea mai mare provocare până în acest moment este reprezentată de seceta severă, manifestată in sud estul României, ce a creat dificultăți la înființarea și răsărirea culturii în primăvară. De asemenea, amplitudinea mare a temperaturilor la începutul primăverii, au supus plantele la un șoc termic ce poate avea un efect negativ prin limitarea creșterii, vătămarea vârfului de creștere, o posibilă ramificare a plantelor și o cultură neuniformă. Nu în ultimul rând, imposibilitatea de a trata sămânța de floarea-soarelui cu insecticide (ex. neonicotinoide), a condus la înregistrarea de pierderi de plante, în arealele unde presiune de infestare cu dăunători este mare.

 

Care sunt preferinţele fermierilor în privinţa hibrizilor de floarea-soarelui?

Un trend evident în ultimele două sezoane, a fost acela de creștere a ponderii florii-soarelui high-oleic în fermele din România. Această cerere în creștere este determinată în special de avantajele financiare, provenite din prețul mai mare de valorificare al producției. În ceea ce privește portofoliul Syngenta, fermierii au observat că hibrizii high oleic au producții ridicate, egale sau chiar mai mari în unele cazuri cu hibrizii clasici, astfel că venitul în cultura de floarea-soarelui este asigurat, iar bonusul oferit pentru high oleic se traduce direct în profit.

În general, fermierii aleg hibrizii pe baza rezultatelor de producție, drept urmare au fost preferați hibrizii ce au dovedit un potential de producție ridicat, precum SY DiamantisSY Neostar CLP sau SY Bacardi CLP.  Pentru fermierii ce în trecut au avut probleme cu mana pe solele lor, alegerile au vizat hibrizi ce nu au manifestat niciodată simptome de mană în România, cum ar fi Sumiko HTSSubaro HTS, pentru tehnologia pe bază de Express sau SY Onestar CLPSY Experto și Talento pentru tehnologiile Clearfield.