În data de 17 ianuarie a.c., compania KWS Semințe a organizat cea de-a treia ediție a evenimentului “Prioritate pentru performanță”. Manifestarea a avut loc la Clubul Diplomatic din București şi s-a bucurat de prezența a numeroși fermieri de top din România, precum și de reprezentanţii presei agricole.
Prezentările făcute de specialiști au adus în atenția invitaţilor o nouă viziune în agribusiness, punându-se accent pe teme precum “Digitalizarea în fermele de cultură mare, o nouă eră în agricultură” și “Concretizarea investiției locale în genetică de vârf”.
În cadrul evenimentului, pe lângă specialiştii companiei KWS Seminţe, Doriana Nițu, Director General și Dr. ing. Ion Voinea, Director Dezvoltare Produse și Management Agroservice, au luat cuvântul și invitații speciali: Csaba Kiss, Director Regional pentru Europa de Sud-Est al KWS SAAT SE, Ervin Miklos, Economist cu specializare în informatică de gestiune, consultant de management și IT, reprezentant al firmei AGROVIR, Sabin Ștefan, ing. horticol absolvent USAMVB și consultant de afaceri în agricultura de precizie AGREMO și Ciprian Iorga, Consultant de afaceri și Expert al Comisiei Europene pentru Agricultură și Sisteme Autonome de Zbor (Drone), specialist în agricultura de precizie prin servicii de scanare aeriană LA ORIZONT.
Deschiderea oficială a simpozionului i-a revenit doamnei Doriana Nițu, care a mulțumit în numele întregii echipe tuturor invitaților prezenți la eveniment. „Venim astăzi în fața dumneavoastră ca reprezentanți ai performanței în agricultura românească. Proiectele noi pe care le vom prezenta sunt aliniate la tendințele globale ale unei agriculturi sustenabile. În decembrie 2018 KWS a împlinit 16 ani de activitate, ceea ce pentru noi înseamnă o istorie a bunelor practici. În toată această perioadă ne-am consolidat o echipa formată din specialiști bine pregătiți, care este recunoscută și apreciată pe piața de agribusiness din România.
De asemenea, avem un portofoliu valoros și complet de produse, împărțit pe grupe de performanță, care să satisfacă toate nevoile fermierilor. O altă importanță o are și faptul că în 16 ani de activitate am reușit să stabilim relații solide de parteneriat. După cum știți, în 2018 am lansat conceptul ClimaControl3, care cuprinde hibrizi cu înaltă toleranță la secetă și arșiță. ClimaControl3 a câștigat o notorietate semnificativă, ocupând locul 2 la nivel național, iar această realizare a fost posibilă și datorită încrederii pe care ați acordat-o produselor și companiei noastre.
KWS aduce în 2019 un nou concept, care se numește Plus4Grain și cuprinde o nouă grupă de hibrizi extrem de performanți. Doresc să precizez că hibrizii sunt creați 100% în România de KWS, în stația noastră de procesare de la Alexandria. Unul dintre acești hibrizi, KWS Kashmir, care este foarte cunoscut și bine vândut, se va cultiva începând din 2019 și în fermele din Franța.
Suntem orientați către evoluție, tehnologie, iar această viziune către viitor ne ajută să creștem. Tocmai de aceea, proiectele și strategia KWS cuprind trecerea la o nouă eră în agricultura românească și se referă la digitalizarea operațiunilor în fermele dumneavoastră, dar și la managementul modern și performant al culturilor. Cu toții știm că informația înseamnă putere, dar înseamnă și bani. De aceea, informația completă, abdatată pe principalele faze critice de vegetație este extrem de vitală atât pentru producători, cât și pentru noi, astfel încât să venim cu soluții în timp util.
În acest sens, avem alături de noi specialiști de la firmele Agrovir, Agremo și La Orizont, care vă vor explica în detaliu aceste aplicații ce vor aduce plus valoare în ferme. Și dacă vorbim despre aplicații, tot astăzi, vă vom prezenta aplicația noastră, KWS Hybripedia, un instrument pe care echipa de vânzare îl va folosi în dialogul cu fermierii, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții în vederea unei agriculturi performante. Vă doresc o zi interesantă alături de KWS și vă asigur de toată deschiderea echipei noastre în implementarea acestor aplicații în fermele dumneavoastră!”, a menţionat doamna Doriana Nițu, Director General KWS Semințe.
În continuare, a luat cuvântul domnul Csaba Kiss, Director Regional pentru Europa de Sud-Est al KWS SAAT SE, care a vorbit despre importanța digitalizării la nivel global atât pentru KWS, cât și pentru regiunea de Sud-Est a Europei din care face parte și România. “Ne dorim să aducem în atenția dumneavoastră tehnologii noi care vor avea impact în agricultură. Digitalizarea este o tendință globală generată de cererea de calitate și cantitate mai mare a alimentelor. În zilele noastre, digitalizarea cuprinde două tipuri de tehnologii. Una susține fermierii în agrotehnici prin intermediul senzorilor, dronelor, sateliților, iar cealaltă sprijină fermierii să-și îmbunătățescă partea economică a fermei, ajutându-i să înțeleagă costurile, profitul și datele financiare. Astăzi vom vedea exemple din ambele tipuri de tehnologii, ce vă vor fi prezentate de specialiști în domeniu, care sunt colegii și partenerii noștri.
În regiunea de Sud-Est a Europei avem trei factori majori care ne forțează să folosim tehnologiile disponibile la maximum de potențial. Unul dintre dintre aceștia se referă la încălzirea globală care este deja un fapt dovedit. Dacă veți urmări ultimele rapoarte, veți constata că vremea se încălzește chiar mai repede decât media globală. Acest lucru ar trebui să fie un semnal alarmă pentru noi, având în vedere arșița, seceta și presiunea cauzată de aceasta.
Al doilea factor despre care doresc să vorbesc este disponibilitatea forței de muncă. În ultimii ani, populația regiunii noastre a scăzut foarte mult. De exemplu, în România, populația de acum este sub 19 milioane, față de 22 milioane în urmă cu 10 ani. În Ungaria este deosebit de dificil să găsim forță de muncă pentru activităţile agricole. În Croația deja s-a declarat stare de urgență ca urmare a lipsei forței de muncă și cunosc ferme din Slovacia care aduc în fiecare vară muncitori din India pentru lucrările sezoniere.
Al treilea factor pe care doresc să-l scot în evidență este profitabilitatea. Regiunea de Sud-Est a Europei este conectată cu piețele globale prin intermediul Dunării și a Mării Negre. Astfel, produsele pe care le realizăm în zona noastră și nu le consumăm, le comercializăm pe aceeste rute. Însă prețurile mărfurilor de raft variază foarte mult datorită provocărilor climatice, dar și a diferențelor de productivitate. Practic, singurele lucruri care pot fi sub controlul nostru sunt alegerea culturilor și tehnologiile pe care le folosim. De aceea, procesul de digitalizare este una dintre prioritățile KWS, care dorește să-și susțină partenerii în implementarea noilor tehnologii și utilizarea lor într-un mod cât mai profitabil. Instrumentele de acest tip oferă posibilitatea analizelor aprofundate, rapide și eficiente a culturilor și a proceselor din ferme, luarea unor decizii în cunoștință de cauză, colectarea de date utile pentru realizarea unor statistici și prognoze.
Agricultura românească trebuie să-și pregătească locul din viitor, iar pentru aceasta trebuie să lupte cu armele cele mai noi și mai sofisticate. KWS pune tot mai mult accentul pe instrumentele digitale, capabile să genereze și să proceseze volume mari de date relevante pentru fermieri. Considerăm că datele exacte despre sol, resurse, hibrizi, fertilizanți etc. sunt cheia pentru un control tot mai bun al proceselor din fermă, pentru managementul culturilor și al business-ului în general și pentru eficientizarea costurilor. Experiența din alte industrii arată că acele companii care au avut un start reușit în lumea digitală au prosperat, bucurându-se de avantajul pionieratului”, a declarat domnul Csaba Kiss, Director Regional pentru Europa de Sud-Est al KWS SAAT SE.
La rândul său, domnul Dr. ing. Ion Voinea, Director Produse KWS Seminţe, a adus în discuţie poziţia de top a companiei în piaţa de agribusiness, precum şi noutăţile pentru fermierii români. “Făcând o retrospectivă a celor 16 ani de activitate ai KWS Semințe în România, mi-a făcut o reală plăcere să-mi amintesc că suntem pe locul 3 atât la porumb, cât și la rapiță, că am rămas pe locul 1 la sfecla de zahăr, că am lansat pentru fermierii români proiectul ClimaControl3 ce ocupă locul 2 la nivel național și că anul acesta, în primăvară, venim cu un nou concept, Plus4Grain.
Pe de altă parte, pot să spun că suntem singura națională care face cu adevărat hibrizi în România. Facem liniile consangvinizate, din care, prin încrucișare, se creează hibrizii de care dispun fermierii. Acest lucru înseamnă că dorim să venim cu soluții adaptate pentru fermele dumneavoastră. Ca atare, compania exploatează mereu noi surse genetice pe care le descoperă și le testează în vasta rețea de cercetare dezvoltată la nivel mondial, ce conectează specialiști din întreaga lume și centre aflate în climate diferite, de la temperat-continental până la clima cu influență oceanică.
Cea mai recentă grupă a fost creată pentru a răspunde celor mai înalte ambiții și tehnologii existente în piață. Este vorba despre Plus4Grain, un grup de hibrizi cu calități excelente în condițiile agriculturii intensive. Acești hibrizi sunt capabili să răspundă superior inputurilor aplicate în fermele cu practici agricole avansate, cu sole de înaltă calitate și resurse hidrice sigure. Hibrizii de porumb Plus4Grain sunt instrumentele ideale pentru strategiile ce urmăresc rezultate foarte ridicate, rezultate record, prezentând un potențial extrem de producție. Acești hibrizi sunt capabili să valorifice cu adevărat investițiile. Sunt ce e mai bun pentru cei mai buni! Vă asigur că în cadrul companiei KWS Semințe se inovează permanent pentru ca fermierii să beneficieze de cele mai bune și performante soluții”, a subliniat domnul Dr. ing. Ion Voinea, Director Produse KWS Seminţe.
Reprezentantul AGROVIR, consultantul Ervin Miklos a spus: “Răspunsul la întrebarea de ce toată lumea vorbește despre digitalizare este foarte simplu. Pentru că ne aflăm la intrarea într-o nouă eră în agricultură, și anume, o nouă resursă care trebuie pusă în slujba producției. Practic, soluțiile digitale aduc culturile mai aproape de fermieri. Există 4 zone în viața fermierilor unde soluțiile digitale pot ajuta și aduce un important sprijin, producând valoare fermierilor. Prima este cea de colectare de date – diferite soluții de senzori, stații meteo, drone și telefoane mobile cu geo locație. A doua componentă este zona de poziționare și navigare, unde soluțiile des utilizate sunt cele de ghidaj al tractoarelor. A treia zonă se referă la lucrările realizate efectiv pe câmp, prin hărți de fertilizare variabilă și dozele substanțelor aplicate. Iar, a patra componentă, unde este și soluția Agrovir, este zona de sisteme de management al fermei care ajută fermierii să fie atenți la costuri, ajutând la colectare, procesare, analiză de date și sprijin în luarea celor mai bune decizii bazate pe date. Pentru că digitalizarea nu se oprește, ce pot să vă spun este să testați soluțiile, să colectați date pe care să le transformați în informații, pentru că acestea vă vor aduce profit garantat 100% în fermele dumneavoastră.”
Sabin Ștefan, consultant de afaceri în agricultura de precizie AGREMO, a declarat: “Agricultura de precizie este procesul de îmbinare a tehnologiilor cu agricultura, în scopul de a obține profituri mai mari cu utilizarea unor resurse mai puține. Am început activitatea în urmă cu 5 ani, când am reunit specialiști din domenii precum IT, agricultură, drone, matematică, statistică matematică, reușind în final să realizăm aplicația Agremo. În momentul de față suntem mândri că facem parte din programul Digital4Cast, alături de partenerul nostru KWS Seminţe, fiind optimiști că vom obține rezultate foarte bune în anii următori. La ora actuală lucrăm cu peste 5000 de oameni din 70 de țări.
Cu aplicația Agremo fermierii pot avea informații exacte despre densitatea plantelor, a buruienilor, bolilor și dăunătorilor, a stresului hidric, a stresului plantelor, dar și despre estimarea gradului de înflorire. De aplicația Agremo pot beneficia fermierii și agricultorii care doresc să îmbunătățească producțiile prin gestionarea eficientă a recoltelor. Mai pot beneficia și furnizorii de servicii cu ajutorul dronelor, pentru a adăuga o valoare semnificativă soluțiilor deja oferite fermierilor. De asemenea, aplicaţia Agremo este utilă atât furnizorilor de inputuri pentru a-și ajuta procesele de vânzare, cât și companiilor de asigurări în agricultură, care pot urmări mai exact culturile asigurate.”
La finalul evenimentului a vorbit Ciprian Iorga, Consultant de afaceri şi specialist în agricultura de precizie prin servicii de scanare aeriană LA ORIZONT, care a scos în evidență modalitatea de a crește profitabilitatea în ferme cu ajutorul dronelor. “Soluția pentru creșterea productivităţilor este Rata de Aplicare Variabilă. Acesta vizează diferențierea zonelor dintr-o cultură din punct de vedere al sănătății plantelor, astfel încât tratamentul să poată fi aplicat mai eficient și să stimuleze producția. Rata de Aplicare Variabilă se folosește la însămânțare, la aplicarea nutrienţilor, a erbicidelor, a fungicidelor și insecticidelor. Folosirea dronelor aduce avantaje precum decizii exacte și personalizate, hărți cu 3 până la 5 nivele de zonare, dozare variabilă din 5 în 5 sau din 10 în 10 metri și, foarte important, reducerea inputurilor aplicate pe hectar. În concluzie, prin utilizarea Ratei de Aplicare Variabilă fermierii reușesc să obțină reducerea input-urilor cu până la 17%, economii brute de 22 euro/ha la fertilizarea grâului, creșterea producției la hectar cu până la 10% și beneficii cumulate nete de 117 euro/ha la cultura de grâu”, a menţionat specialistul Ciprian Iorga.